22. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Asimov ​teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V. (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) 119 csillagozás

Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

Az ​emberiség jövőjének húsz évezrednyi történelme elevenedik meg az Encyclopedia Galactica. Isaac Asimov párját ritkító magabiztossággal vezet bennünket végig monumentális jövővízióján: a Föld pusztulásának, a Galaktikus Birodalom összeomlásának és az Alapítványok tündöklésének vászna előtt emberek, robotok, mutánsok és bolygólények dolgoznak és harcolnak sorsunk irányításáért és végzetünk beteljesítéséért. Asimov eredetileg majdnem húsz kötetre rúgó Alapítvány-, Birodalom- és Robot történetei új formában kerülnek most az Olvasó kezébe: összegyűjtve, hiánytalanul, történeti időrendi sorrendbe szedve, egy 5 könyvből álló sorozat formájában.
A művekkel most ismerkedők és az Asimov-barát gyűjtők számára egyaránt meglepetés lehet a kötetek következetes szerkesztése. Egységes lektorálással és terminológiával, történeti dátumokkal ellátott novellákkal és regényekkel, lábjegyzetekkel és kereszthivatkozásokkal, átfogó kronológiával, valamint az Asimov halála után írt, folytatásokra… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum gyűjteményes kötetek Szukits · Encyclopedia Galactica Szukits

Szukits, Szeged, 2003
590 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639441880 · Fordította: F. Nagy Piroska

Távoli_Csillag>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

Kicsit váratlan volt a befejezés. Belátom, hogy igaza van, de akkor is kicsit rosszul éreztem magam a végkifejletnél. Persze ez nem változtat azon, hogy szerintem nagyon jó regény mindkettő. :)

Baraby P>!

Az alapítvány pereme: ***
Eleinte nem kötött le, nehéz volt újra ráhangolódni Asimov stílusára. A „túl sok” elmélkedés és a minimális cselekmény számomra nem volt túl izgalmas.
Kicsit olyan volt, mintha két zsenit néznék, akik fejben sakkoznak. Értékelen és elismerem, hogy hű meg ha, de kevésbé szórakoztat. Ráadásul a pszichohistóriásdit én amúgy sem kedvelem kedveltem különösebben. Alapítvány és Föld:****
Ezt már sokkal jobban élveztem az előzményhez képest, jó volt visszatérni a kezdetekhez, még ha csak a bolygók felkeresésével is.
Én a robottörténeteket és a galaxis kezdeti gyarmatosításának időszakát szerettem a legjobban, ezért nagyon érdekesnek találtam ennyi idő után újra felkeresni ezeket a „mérföldköveket”. Ráadásul a robotika is egyre inkább előtérbe került újra. Szóval imádtam. És a vége? spoiler
Zseniális befejezés, tökéletes, kerek egésszé tett történet.

zamil>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

Külön-külön már értékeltem a könyveket, itt csak összegeztem a csillagokat.

Anjerasu>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

A befejezés nagyon jó volt, fájó szívvel vettem búcsút a sorozattól.
Azt hiszem sikerült kerek, egésszé kovácsolni a Alapítvány-Birodalom-Robot univerzumot.
Nehéz elhinni, hogy eredetileg nem ez volt Asimov szándéka, annyira szépen összedolgozta.
Vajon végül a jó döntést hozta meg az ember, aki mindig helyesen dönt, vagy most először tévedett? Jó lett volna látni hogyan alakul ezután a galaxis sorsa. Talán emiatt volt egy kis hiányérzetem.
Mindenesetre jó érzés volt visszatérni a kezdetekhez. A régi, ismerős helyszínek ennyi év távlatából megdöbbentőek voltak.
Összességében Asimov igazán fantasztikusat alkotott.
Biztos vagyok benne, hogy egyszer újra elő fogom venni a sorozatot.

Sceurpien I>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

2006 szeptemberében az emberek egy srácot láthattak ezzel a kezében az iskolakönyvtár előtt olvasni reggel nyolckor, amikor még nem nyitott a könyvtár, ráadásul nem is volt neki első két órája :)

Sheeana>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

Nagyon szerettem. A Gaia-féle én/mi/ő organizmus érdekes elképzelés volt, ami sok kérdést vet fel.

Ganrju>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

Az Alapítvány rendületlenül halad a Seldon-terv mentén a végső cél felé. De van-e alternatíva? Vagy a Seldon-terv és a Második alapítvány gúzsba kötik az emberiséget? Van-e hiba a tervben? Hogyan fog az emberiség célba érni? Gondját viseli-e valaki az emberiségnek?
A két befejező regényt az emberiség számára oly fontos kérdések mellett az egyéniség problematikája is végigkíséri. Miközben az Alapítvány a végső összecsapására készül a Második alapítvánnyal, a pszichohistória nagymestereiről is lehull a lepel. A Második alapítvány (szükségszerű?) mítosztalanítása különösen fájó volt számomra Az Alapítvány peremében. A Második alapítvány mesteri lezárása utána nem egy ilyen túlságosan is emberi tudós közösséget vártam volna. Emellett maga a történet se nagyon kötött le, a végkifejlett pedig elnagyolt lett. Mintha Asimov is unta volna már és inkább összecsapta (bár nála ez az összecsapás azért még így is színvonalasabb, mint néhány szerző „életműve”). A befejezés tehát folytatásért kiált, mert bár eldöntöttnek tűnik az emberiség sorsa, mégis rengeteg kérdés marad megválaszolatlan. És egy különös véletlen kapcsán ismét szóba kerülnek a robotok…
Az Alapítvány és Föld egy kalandos űrutazás a Föld nyomában. Nem egy pergő sztori, de ez engem egyáltalán nem zavart. Rengeteg csillagászati érdekességgel találkozhatunk, amiket Asimov, aki egykor maga is tanár volt, kifejezetten élvezetes stílusban ad elő. A történet azért is szívet melengető, mert hát mégis csak az elfeledett anyabolygó, a Föld felkutatása áll a középpontban. A lezárás pedig mesterien ki lett dolgozva. Számomra nem maradt nyitott pont vagy kérdés.
A robotos történetek és az Alapítvány univerzum összeállt egy kerek egésszé. Ezt szépen megoldotta Asimov. Úgy érzem, most már nyugodtan jöhet egy kis pihenő az Alapítván előzményei előtt…

Sheeana>!

Ő szigetember. Nem azért önzetlen, mert része egy nagy egésznek. Azért önzetlen, mert önzetlen. Ért engem? Csak vesztenivalója van, nyernivalója nincsen, és mégis az, aki. Megszégyenít engem, mert én a veszteségtől való félelem nélkül vagyok az, aki, miközben ő a nyereség reménye nélkül tud az lenni, aki.