18. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Asimov ​teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V. (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) 107 csillagozás

Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

Az ​emberiség jövőjének húsz évezrednyi történelme elevenedik meg az Encyclopedia Galactica. Isaac Asimov párját ritkító magabiztossággal vezet bennünket végig monumentális jövővízióján: a Föld pusztulásának, a Galaktikus Birodalom összeomlásának és az Alapítványok tündöklésének vászna előtt emberek, robotok, mutánsok és bolygólények dolgoznak és harcolnak sorsunk irányításáért és végzetünk beteljesítéséért. Asimov eredetileg majdnem húsz kötetre rúgó Alapítvány-, Birodalom- és Robot történetei új formában kerülnek most az Olvasó kezébe: összegyűjtve, hiánytalanul, történeti időrendi sorrendbe szedve, egy 5 könyvből álló sorozat formájában.
A művekkel most ismerkedők és az Asimov-barát gyűjtők számára egyaránt meglepetés lehet a kötetek következetes szerkesztése. Egységes lektorálással és terminológiával, történeti dátumokkal ellátott novellákkal és regényekkel, lábjegyzetekkel és kereszthivatkozásokkal, átfogó kronológiával, valamint az Asimov halála után írt, folytatásokra… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum gyűjteményes kötetek Szukits · Encyclopedia Galactica Szukits

>!
Szukits, Szeged, 2003
590 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639441880 · Fordította: F. Nagy Piroska

Kedvencelte 27

Most olvassa 6

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

Távoli_Csillag>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

Kicsit váratlan volt a befejezés. Belátom, hogy igaza van, de akkor is kicsit rosszul éreztem magam a végkifejletnél. Persze ez nem változtat azon, hogy szerintem nagyon jó regény mindkettő. :)

Baraby P>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

Az alapítvány pereme: ***
Eleinte nem kötött le, nehéz volt újra ráhangolódni Asimov stílusára. A „túl sok” elmélkedés és a minimális cselekmény számomra nem volt túl izgalmas.
Kicsit olyan volt, mintha két zsenit néznék, akik fejben sakkoznak. Értékelen és elismerem, hogy hű meg ha, de kevésbé szórakoztat.
Ráadásul a pszichohistóriásdit én amúgy sem kedvelem kedveltem különösebben.

Alapítvány és Föld:****
Ezt már sokkal jobban élveztem az előzményhez képest, jó volt visszatérni a kezdetekhez, még ha csak a bolygók felkeresésével is.
Én a robottörténeteket és a galaxis kezdeti gyarmatosításának időszakát szerettem a legjobban, ezért nagyon érdekesnek találtam ennyi idő után újra felkeresni ezeket a „mérföldköveket”. Ráadásul a robotika is egyre inkább előtérbe került újra. Szóval imádtam. És a vége? spoiler
Zseniális befejezés, tökéletes, kerek egésszé tett történet.

zamil>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

Külön-külön már értékeltem a könyveket, itt csak összegeztem a csillagokat.

summoner>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

A történet jó is lehetett volna, de az abszolút modorosan leírt beszélgetések és cselekmények övön és kritikán alulin unalmasak. A karakterek szinte egy unott tanár fapofájával adják elő nézeteiket, szemlélet módjukat, még akkor is amikor az író örömrivalgást ír le, vagy megrökönyödést. Egyszerűen nem hittem el, azt, hogy a karakter örül, amikor azt írta az író. Bliss és Trevize kakaskodása pedig egy random cicaharchoz sem ért fel, mert a legalsó szintekig fullad be a dögunalomba.

A fő cselekményszál kritikája (Spoiler ALERT!):
Nem tartom valószínűnek, hogy egy olyan társadalom, amely pozitron agyakat volt képes létrehozni, feladja annak minden adattárolásra való képességét, még, ha a robotokat el is veti, bár szerintem ilyet nem hiszem hogy tenne. Az, hogy ez a társadalom elfelejti a szülőbolygó eredetét és helyét az egy hatalmas BULLSHIT!

Csak ennyi bajom volt vele. Nem ajánlom, csak akkor ha nagyon Asimov rajongó valaki. Előre szólok, hogy fájni fog! Sehol sincs az alap trilógiához képest.

Sceurpien I>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

2006 szeptemberében az emberek egy srácot láthattak ezzel a kezében az iskolakönyvtár előtt olvasni reggel nyolckor, amikor még nem nyitott a könyvtár, ráadásul nem is volt neki első két órája :)

Sheeana P>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

Nagyon szerettem. A Gaia-féle én/mi/ő organizmus érdekes elképzelés volt, ami sok kérdést vet fel.

Ganrju>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.

Az Alapítvány rendületlenül halad a Seldon-terv mentén a végső cél felé. De van-e alternatíva? Vagy a Seldon-terv és a Második alapítvány gúzsba kötik az emberiséget? Van-e hiba a tervben? Hogyan fog az emberiség célba érni? Gondját viseli-e valaki az emberiségnek?
A két befejező regényt az emberiség számára oly fontos kérdések mellett az egyéniség problematikája is végigkíséri. Miközben az Alapítvány a végső összecsapására készül a Második alapítvánnyal, a pszichohistória nagymestereiről is lehull a lepel. A Második alapítvány (szükségszerű?) mítosztalanítása különösen fájó volt számomra Az Alapítvány peremében. A Második alapítvány mesteri lezárása utána nem egy ilyen túlságosan is emberi tudós közösséget vártam volna. Emellett maga a történet se nagyon kötött le, a végkifejlett pedig elnagyolt lett. Mintha Asimov is unta volna már és inkább összecsapta (bár nála ez az összecsapás azért még így is színvonalasabb, mint néhány szerző „életműve”). A befejezés tehát folytatásért kiált, mert bár eldöntöttnek tűnik az emberiség sorsa, mégis rengeteg kérdés marad megválaszolatlan. És egy különös véletlen kapcsán ismét szóba kerülnek a robotok…
Az Alapítvány és Föld egy kalandos űrutazás a Föld nyomában. Nem egy pergő sztori, de ez engem egyáltalán nem zavart. Rengeteg csillagászati érdekességgel találkozhatunk, amiket Asimov, aki egykor maga is tanár volt, kifejezetten élvezetes stílusban ad elő. A történet azért is szívet melengető, mert hát mégis csak az elfeledett anyabolygó, a Föld felkutatása áll a középpontban. A lezárás pedig mesterien ki lett dolgozva. Számomra nem maradt nyitott pont vagy kérdés.
A robotos történetek és az Alapítvány univerzum összeállt egy kerek egésszé. Ezt szépen megoldotta Asimov. Úgy érzem, most már nyugodtan jöhet egy kis pihenő az Alapítván előzményei előtt…


Népszerű idézetek

Sheeana P>!

Ő szigetember. Nem azért önzetlen, mert része egy nagy egésznek. Azért önzetlen, mert önzetlen. Ért engem? Csak vesztenivalója van, nyernivalója nincsen, és mégis az, aki. Megszégyenít engem, mert én a veszteségtől való félelem nélkül vagyok az, aki, miközben ő a nyereség reménye nélkül tud az lenni, aki.

397. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Orson Scott Card: Végjáték
Dan Simmons: Hyperion
Joe Haldeman: Örök háború
Vernor Vinge: Tűz lobban a mélyben
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Frederik Pohl: Az átjáró
Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
Ann Leckie: Mellékes igazság
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak