21. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján
23. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Asimov ​teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I. (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum gyűjteményes kötetek 1.) 207 csillagozás

Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Az ​emberiség jövőjének húsz évezrednyi történelme elevenedik meg a most induló sorozat lapjain. Isaac Asimov párját ritkító magabiztossággal vezet bennünket végig monumentális jövővízióján: a Föld pusztulásának, a Galaktikus Birodalom összeomlásának és az Alapítványok tündöklésének vászna előtt emberek, robotok, mutánsok és bolygólények dolgoznak és harcolnak sorsunk irányításáért és végzetünk beteljesítéséért. Asimov eredetileg majdnem húsz kötetre rúgó Alapítvány-, Birodalom- és Robot történetei új formában kerülnek most az Olvasó kezébe: összegyűjtve, hiánytalanul, történeti időrendi sorrendbe szedve, egy 5 könyvből álló sorozat formájában.
A művekkel most ismerkedők és az Asimov-barát gyűjtők számára egyaránt meglepetés lehet a kötetek következetes szerkesztése. Egységes lektorálással és terminológiával, történeti dátumokkal ellátott novellákkal és regényekkel, lábjegyzetekkel és kereszthivatkozásokkal, átfogó kronológiával, valamint az Asimov halála után írt,… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2002
654 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639393401 · Fordította: Baranyi Gyula, Bihari György, Kugler Gyöngyi, Nemes Ernő, Sóvágó Katalin, Szántai Zsolt, Tóth Róbert, Vámosi Pál

Kedvencelte 56

Most olvassa 63

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 73


Kiemelt értékelések

>!
NewL P
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Asimov rétegről rétegre haladva építi fel a robotok történetét, amin keresztül egyre jobban elmélyíti a vonatkozó történelmet. Az ember viszonyát a robotokhoz, a robotok fejlődését, az emberszerű robotok megjelenését, a Föld és Külső Világok viszonyát, a világok elferdülését. Érdekes a társadalmak (vissza)fejlődése és az eltérések elmélyülése.

>!
Krajnyák
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Huh…nos sokáig tartott de fél év alatt csak befejeztem. Mentségemre szóljon, hogy a krimi nem ez én műfajom. Az Acélbarlangokat kb. a felénél tettem le, és vagy 3 hónapig pihentettem mire rászántam magam és kisebb adagokban de végére értem a könyvnek.

A novellák mind egy sémára épülnek fel, viszont egyáltalán nem sablonosak, sőt épp ellenkezőleg. Mind egy robotokkal kapcsolatos probléma megoldásáról szólnak, lényege hogy megismertesse az olvasóval a 3 törvényt ás annak működését, lehetséges veszélyeit. Mindebbe ágyaz bele Asimov olyan komoly mondanivalót, társadalomkritikát melyek így, közel 80 év távlatában is megállják a helyüket. Ha van történet amit mindenkivel elolvastatnék akkor az ezek a novellák lennének. Simán lehetnének kötelező olvasmányok gimnáziumban. Nem egy volt nagyobb hatással rám: Logika, Tökéletes kiszolgálás, A két évszázados ember, Női ösztön, Öcsi.
Susan Calvin személyében egy olyan karaktert alkotott meg Asimov akiről még most se tudom eldönteni, hogy gyűlölöm vagy imádom. Egyik novellában imádom, együtt érzek vele, és értem miért olyan amilyen. Aztán a következőben teljes pálfordulás. Nem tudok azonosulni vele, teljesen ellenszenvessé válik, elidegeníti magától a többi szereplőt és magát az olvasót is. Kifejezetten komplex karakter és ezért olyan zseniális.

Az Acélbarlangok és a Mezítelen nap habár két külön regény, egyben adnak igazán teljes képet. Két egymással ellentétes világkép, mégis az eredmény ugyan az: egyik sem életképes hosszú távon. Az Acélbarlangok a Föld zsúfoltságával, elmaradottságával, robotoktól való elidegenedésével tár elénk egy szélsőséges jövőképet. A mezítelen nap a Solaria gazdagságával, robotoktól való függőségével és az emberek egymástól való eltávolodásával mutat nekünk egy másik képet. A kettő egymás inverze, így a két történet együtt tökéletes példázata annak, hogy egyfajta aranyközépútra kell törekednünk.

>!
mdmselle IP
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Robottörténetek: pipa
Ez az első ismerkedésem Asimovval, és megvett kilóra, nagyon élveztem mindegyik történetet. Tetszett, ahogy a három törvény lehetséges vetületeit boncolgatta. Egy kicsit engem is a frász kerülget egy ilyen robotizált jövőtől, de azért egy háztartási robotot el bírnék viselni (nem kell, hogy flörtöljön velem, elég ha takarít).

Acélbarlangok ; A mezítelen nap: Akartam értékelést írni az Acélbarlangokhoz, de aztán inkább belekezdtem a mezítelen napba, és rájöttem, hogy igazán csak a kettő együtt értékelhető: mindkettő remek. Mostanra már teljesen meg vagyok főzve meg vagyok győzve, Asimov egy wow. Olyan volt mint valami Gulliveri utazás az óriások és törpék országába, szélsőséges világok, elképesztő rendszerek, és közben a figurák úgy viselkednek, olyan stílusban és modorban beszélnek, hogy akármelyik E.S. Gardner krimiben is szerepelhetnének, főleg a nők, de nagyon. Ez nem hiba vagy ilyesmi, csak egy érdekes megfigyelés. Talán ez az amitől igazán nem tud elszakadni egy sci-fi író, kitalálhat akármilyen új világot vagy technikailag fejlett környezetet, új fajokat írhat le akár új galaxisokat, de a szereplők stílusa és modora mindig olyan lesz, mint a kortársaié. A mostani sci-fikben ez soha nem tűnt fel, nyilvánvaló okokból, de most olvastam először ennyire régi scifit, és itt már érzem. Talán 50-60 év múlva az akkori olvasók is azt mondják majd, hogy „jaaaj de érdekes milyen modern világokat írnak le ezekben a régi 2000-es 2010-es években írt scifikben, az emberek meg olyan régiesen viselkednek”

Száz szónak is egy a vége, nagyon tetszett az egész, a Tükörkép is megvolt a végén, az is jó, és most folytatom a folytatással.

>!
Dominik_Blasir
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Első ismerkedésem Asimovval, és nagyon sajnálom, hogy még csak most találtam rá. Őszintén szólva annyira nem izgattak a robotos történetek (nem is tudtam, hogy az összes I. kötetében ezek vannak), de már az első néhány oldal után legyőzött a stílus és a téma.
A robot-novellák hangulatosak, a Három Törvény kihasználása nagyon szórakoztató. Logika mindenek felett! Erre épül a két regény is, melyek izgalmasak és érdekesek voltak, habár nem számítottam krimire ebben a sci-fi környezetben. Ennek (no meg a több, mint 600 nagy oldal) ellenére végig élveztem, egy pillanatra sem unatkoztam.
Biztosan nem nagyom abba az Asimov-kötetek olvasását, igen biztató a kezdet.

>!
Eva62
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Ez kisérlet volt: vajon képes vagyok-e megbirkózni többszáz oldalnyi „robotirodalommal” ?
Sikerült átrágnom magam a köteten. Nem mondom, hogy különösebben érdekesnek találtam a novellákat és regényeket, de azért időnként meg tudta ragadni a figyelmem. A novellák közül az elsők inkább tetszett, legérdekesebbnek a Logika-t találtam, melyben Zseni, a robot, létének eredetét kutatja és arra a megállapitásra jut, hogy kell hogy legyen egy felsőbb lény, a Mester, aki megalkotta előbb a tökéletlen embert majd a tökéletes robotot. „– Egy a Mester – mondta –, és ZSN-I. az ő prófétája.” Jó volt még A két évszázados ember is, melyben Andrew robotnak egy vágya van, emberré válni. Voltak persze olyan novellák is, melyeket nagy nehézség árán olvastam végig, pl. Az elkerülhető konfliktust. A két krimi nem volt annyira izgalmas, de érdekes volt a túlnépesedett Földről, a természettől való elidegenedésről, a zsúfolt városokról és műételekről olvasni és ennek az ellentétét látni az egyik távoli bolygón, ahol az emberek fizikailag szinte nem is érintkeznek, borzadállyal tölti el őket valakinek a közelsége, csak távnézéssel érintkeznek. A két nyomozó, az ember Baley és a robot Daneel kapcsolata és együttműködésük a nyomozások alatt meglepő volt, de tetszett.

>!
tamikasipke
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Ezt a könyvet kicsit rendhagyóan olvastam, mindig két könyv között elővettem és 1-2 novellát vagy kisebb regényt olvastam el belőle.
A novellákból párat már ismertem, de így történési sorrendbe rakva különösen tetszettek. Nagyon jó munkát végzett a Szukits kiadó, hogy a könyv végére rakott egy kronológiát, sőt még a nem Asimov által írt regények is fel vannak tüntetve, amiket majd tuti el fogok olvasni.
Szuperjó válogatás, még mindig imádom Asimov logikáját, és jöhet a következő kötet :)

>!
Marcus P
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Asimov-ot először gyerekkoromban olvastam (nem igazán emlékszem rá, csak arra, hogy tetszett), utána néhány Alapítvány regénnyel fedeztem fel újra (és megintcsak nagyon tetszett), most pedig itt az idő, hogy szépen végigolvassam az életművet, vagy legalábbis az ezen tíz kötetben található darabjait. Ahogy az első kötet bizonyítja, megéri.

A novellákról nehéz külön írni, hiszen bár egyenként is kitűnően élvezhetőek, alapvetően ugyanarra a struktúrára épülnek: felmerül egy robotokkal, robotikával kapcsolatos probléma, az ember szereplők pedig ezt próbálják megoldani, leginkább tudományos ismereteik, illetve a jó öreg logika révén. És persze ezen események gyakran kihatással vannak a társadalomra is. Azért kiemelendő A két évszázados ember, ez kicsit el is tér a többi történettől, és szívhez szólóbb, nemcsak a „hideg logika” játszik benne fontos szerepet. Nem véletlen a későbbi többszörös feldolgozás.

Acélbarlangok: Furcsa egy jövőképet fest le ebben a regényben Asimov, amely összességében talán nem hiteles, de egyes részleteiben ijesztően valós. A „szokásos” nyomozás tulajdonképpen másodlagos – hasonlóan más Asimov-történetekhez –, sokkal fontosabb az emberi társadalom fejlődése a Földön, illetve az alternatív fejlődés az űrjáró embernépek körében. És persze hogy mindkettő zsákutca. Jó klasszikushoz illően hiába a túlhaladott technológiák (lyukkártyás szuperintelligenciák :) ), a felvetett kérdések ma is érdekesek.

A mezítelen nap: Az előző regénynek mind történetileg, mind gondolatilag közvetlen folytatása, ezúttal azonban elhagyjuk a fojtogató földi nagyvárosi környezetet, hogy egy másképpen fojtogató bolygóra utazzunk. A földi után jobban megismerjük a másik evolúciós zsákutcát. A solariaiak pedig nagyon érdekes emberek, már csak az itteni viszonyok miatt is érdemes elolvasni ezt a regényt.

Asimov egyszerű, néha steril, de sokszor lényegretörő stílusát imádom, akárcsak a történetnek alárendelt, de mégiscsak szerethető karaktereit.

>!
Távoli_Csillag
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Nagyon szeretem Asimov stílusát. Megéri végigolvasni, és az ember szomorú, amikor véget ér. Szerintem az egész sorozat remek, akár szereti az ember a sci-fi-t, akár nem annyira!

>!
tundibrich P
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Zseniális!
A legérdekesebb, hogy nagyon sok minden megvalósult azok közül amiket Asimov anno elképzelt, és csak remélem, hogy nagyon sok minden meg fog még valósulni, viszont rengeteg dolog remélem, soha.
Egészen elképesztően közelinek és ijesztőnek tűnik a Solaria, ahol az emberek már képtelenek egymás társaságában lenni, az érintkezést felváltotta a „távnézés”.
Sok kis elgondolkodtató és megmosolyogtató apróság van benne; a kedvencem ilyenem az a történet, amelyikben a robot kárt okoz, és az erről készült papír alapú képet személyesen kell elvinni a rendőrségre :) És hát, nincs benne olyan történet, amin ne lehetne elmerengeni.
Egy szó mint száz, ez a fantázia szinte felülmúlhatatlan! Imádtam!

4 hozzászólás
>!
ppayter
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Asimov robotnovellái feledhetetlenek, bár mint jóslat, nem jöttek be. A Baley-krimik pedig egyrészt izgalmasak, másrészt egy húszezer éves történelmi ív alapjául is szolgálnak.


Népszerű idézetek

>!
Dominik_Blasir

– Szóval a robotok szellemileg annyira különböznek az emberektől?
– Egy világ választja el őket egymástól. – Dr. Calvin fagyosan mosolygott. – A robotok természetüknél fogva derék, becsületes teremtmények.

Bizonyíték; 178. oldal

>!
Cheril

– Ide figyelj! Ha ez a fémhülye velem is elkezd pofátlankodni, én bizony beverem azt a krómkoponyáját. Ledobta magát a székre, s belső kabátzsebéből egy detektívregényt vett elő.

>!
tundibrich P

– Tagja vagyok a pártnak. Fizetem a tagdíjat, de nem vagyok túl aktív.
– Az a biztonságos.

>!
Dominik_Blasir

Azt hiszem, ebben igaza volt. Én mondom magának, van valami hátborzongató abban, ha az ember rádöbben, hogy a feleségének igaza van. Az ilyesmi nem vezethet jóra.

Öcsi; 265. oldal

>!
Porce

Kétszázötven éve, hogy a gép kiszorítja az embert, és tönkreteszi a kéz munkáját. Sajtók és öntőformák okádják a fazekakat. Műalkotások helyett fröccsöntött bóvli szakadatlan áradata. Nevezze haladásnak, ha óhajtja! Az eszmék világába zárt művész absztrakciókra kényszerül. Fejben megtervez valamit – a többit elvégzi a gép. Azt képzeli, hogy a fazekas beéri a szellemi alkotással? Azt hiszi elegendő az eszme? Hogy mit sem számít érezni ujjunk alatt az agyagot, miközben alakot ölt a tárgy, amelyen egyszerre dolgozik az elme és a kéz? Maga szerint ez a formálódó anyag nem hat vissza az eszmére? Nem módosítja és nem teszi még tökéletesebbé?

213.

>!
tundibrich P

(…) józanul nem várható el közönséges látogatóktól, hogy ne érezzenek csábítást a gombok, kulcsok, fogantyúk és kapcsolók babrálására.

>!
Cheril 

— Állj meg, vándor. Az emberi erkölcsnek is megvannak a maga törvényei. Nem fogsz te csak úgy egyszerűen kimenni oda. Találj ki valamilyen sorsolásfélét, hadd legyen nekem is esélyem.
— Rendben. Az megy, aki előbb megmondja, mennyi tizennégy a köbön. – És aztán, szinte egy szuszra hozzátette: – Kétezer-hétszáznegyvennégy.

>!
Dominik_Blasir

Baley különféle hivatalos ügyekben járt már Washingtonban, Torontóban, Los Angelesben, Londonban és Budapesten…

410. oldal, Acélbarlangok - Tizedik fejezet: A detektív délutánja

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · Elijah Baley · London · Los Angeles · Toronto · Washington
3 hozzászólás
>!
Cheril 

Egyértelmű volt, hogy a robot nem normális. Sőt, egyenesen őrült! Randolph Payne szeretett bütykölgetni, épített már ezt-azt, amitől tátva maradt az emberek szája, de még soha, soha sem látott olyasmit, amin AL-76 dolgozott. Rube Goldbergék belehaltak volna az irigységbe, ha látják azt a… valamit. Picasso, ha megpillanthatta volna ezt a művészi alkotást, valószínűleg büszkén tekintett volna szét..


A sorozat következő kötete

Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum gyűjteményes kötetek sorozat · Összehasonlítás

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

R. Daneel Olivaw · Elijah Baley

Helyszínek népszerűség szerint

London


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Frank Herbert: A Dűne
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Frederik Pohl: Átjáró
Joe Haldeman: Örök háború
Larry Niven: Gyűrűvilág
William Gibson: Neurománc
Ann Leckie: Mellékes igazság
Connie Willis: Ítélet könyve
David Brin: Csillagdagály