15. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Asimov ​teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I. (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum gyűjteményes kötetek 1.) 183 csillagozás

Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Az ​emberiség jövőjének húsz évezrednyi történelme elevenedik meg a most induló sorozat lapjain. Isaac Asimov párját ritkító magabiztossággal vezet bennünket végig monumentális jövővízióján: a Föld pusztulásának, a Galaktikus Birodalom összeomlásának és az Alapítványok tündöklésének vászna előtt emberek, robotok, mutánsok és bolygólények dolgoznak és harcolnak sorsunk irányításáért és végzetünk beteljesítéséért. Asimov eredetileg majdnem húsz kötetre rúgó Alapítvány-, Birodalom- és Robot történetei új formában kerülnek most az Olvasó kezébe: összegyűjtve, hiánytalanul, történeti időrendi sorrendbe szedve, egy 5 könyvből álló sorozat formájában.
A művekkel most ismerkedők és az Asimov-barát gyűjtők számára egyaránt meglepetés lehet a kötetek következetes szerkesztése. Egységes lektorálással és terminológiával, történeti dátumokkal ellátott novellákkal és regényekkel, lábjegyzetekkel és kereszthivatkozásokkal, átfogó kronológiával, valamint az Asimov halála után írt,… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2002
654 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639393401 · Fordította: Baranyi Gyula, Bihari György, Kugler Gyöngyi, Nemes Ernő, Sóvágó Katalin, Szántai Zsolt, Tóth Róbert, Vámosi Pál

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

R. Daneel Olivaw · Elijah Baley

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 49

Most olvassa 50

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 64


Kiemelt értékelések

>!
mdmselle I
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Robottörténetek: pipa
Ez az első ismerkedésem Asimovval, és megvett kilóra, nagyon élveztem mindegyik történetet. Tetszett, ahogy a három törvény lehetséges vetületeit boncolgatta. Egy kicsit engem is a frász kerülget egy ilyen robotizált jövőtől, de azért egy háztartási robotot el bírnék viselni (nem kell, hogy flörtöljön velem, elég ha takarít).

Acélbarlangok ; A mezítelen nap: Akartam értékelést írni az Acélbarlangokhoz, de aztán inkább belekezdtem a mezítelen napba, és rájöttem, hogy igazán csak a kettő együtt értékelhető: mindkettő remek. Mostanra már teljesen meg vagyok főzve meg vagyok győzve, Asimov egy wow. Olyan volt mint valami Gulliveri utazás az óriások és törpék országába, szélsőséges világok, elképesztő rendszerek, és közben a figurák úgy viselkednek, olyan stílusban és modorban beszélnek, hogy akármelyik E.S. Gardner krimiben is szerepelhetnének, főleg a nők, de nagyon. Ez nem hiba vagy ilyesmi, csak egy érdekes megfigyelés. Talán ez az amitől igazán nem tud elszakadni egy sci-fi író, kitalálhat akármilyen új világot vagy technikailag fejlett környezetet, új fajokat írhat le akár új galaxisokat, de a szereplők stílusa és modora mindig olyan lesz, mint a kortársaié. A mostani sci-fikben ez soha nem tűnt fel, nyilvánvaló okokból, de most olvastam először ennyire régi scifit, és itt már érzem. Talán 50-60 év múlva az akkori olvasók is azt mondják majd, hogy „jaaaj de érdekes milyen modern világokat írnak le ezekben a régi 2000-es 2010-es években írt scifikben, az emberek meg olyan régiesen viselkednek”

Száz szónak is egy a vége, nagyon tetszett az egész, a Tükörkép is megvolt a végén, az is jó, és most folytatom a folytatással.

>!
Dominik_Blasir
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Első ismerkedésem Asimovval, és nagyon sajnálom, hogy még csak most találtam rá. Őszintén szólva annyira nem izgattak a robotos történetek (nem is tudtam, hogy az összes I. kötetében ezek vannak), de már az első néhány oldal után legyőzött a stílus és a téma.
A robot-novellák hangulatosak, a Három Törvény kihasználása nagyon szórakoztató. Logika mindenek felett! Erre épül a két regény is, melyek izgalmasak és érdekesek voltak, habár nem számítottam krimire ebben a sci-fi környezetben. Ennek (no meg a több, mint 600 nagy oldal) ellenére végig élveztem, egy pillanatra sem unatkoztam.
Biztosan nem nagyom abba az Asimov-kötetek olvasását, igen biztató a kezdet.

>!
tamikasipke
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Ezt a könyvet kicsit rendhagyóan olvastam, mindig két könyv között elővettem és 1-2 novellát vagy kisebb regényt olvastam el belőle.
A novellákból párat már ismertem, de így történési sorrendbe rakva különösen tetszettek. Nagyon jó munkát végzett a Szukits kiadó, hogy a könyv végére rakott egy kronológiát, sőt még a nem Asimov által írt regények is fel vannak tüntetve, amiket majd tuti el fogok olvasni.
Szuperjó válogatás, még mindig imádom Asimov logikáját, és jöhet a következő kötet :)

>!
Marcus
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Asimov-ot először gyerekkoromban olvastam (nem igazán emlékszem rá, csak arra, hogy tetszett), utána néhány Alapítvány regénnyel fedeztem fel újra (és megintcsak nagyon tetszett), most pedig itt az idő, hogy szépen végigolvassam az életművet, vagy legalábbis az ezen tíz kötetben található darabjait. Ahogy az első kötet bizonyítja, megéri.

A novellákról nehéz külön írni, hiszen bár egyenként is kitűnően élvezhetőek, alapvetően ugyanarra a struktúrára épülnek: felmerül egy robotokkal, robotikával kapcsolatos probléma, az ember szereplők pedig ezt próbálják megoldani, leginkább tudományos ismereteik, illetve a jó öreg logika révén. És persze ezen események gyakran kihatással vannak a társadalomra is. Azért kiemelendő A két évszázados ember, ez kicsit el is tér a többi történettől, és szívhez szólóbb, nemcsak a „hideg logika” játszik benne fontos szerepet. Nem véletlen a későbbi többszörös feldolgozás.

Acélbarlangok: Furcsa egy jövőképet fest le ebben a regényben Asimov, amely összességében talán nem hiteles, de egyes részleteiben ijesztően valós. A „szokásos” nyomozás tulajdonképpen másodlagos – hasonlóan más Asimov-történetekhez –, sokkal fontosabb az emberi társadalom fejlődése a Földön, illetve az alternatív fejlődés az űrjáró embernépek körében. És persze hogy mindkettő zsákutca. Jó klasszikushoz illően hiába a túlhaladott technológiák (lyukkártyás szuperintelligenciák :) ), a felvetett kérdések ma is érdekesek.

A mezítelen nap: Az előző regénynek mind történetileg, mind gondolatilag közvetlen folytatása, ezúttal azonban elhagyjuk a fojtogató földi nagyvárosi környezetet, hogy egy másképpen fojtogató bolygóra utazzunk. A földi után jobban megismerjük a másik evolúciós zsákutcát. A solariaiak pedig nagyon érdekes emberek, már csak az itteni viszonyok miatt is érdemes elolvasni ezt a regényt.

Asimov egyszerű, néha steril, de sokszor lényegretörő stílusát imádom, akárcsak a történetnek alárendelt, de mégiscsak szerethető karaktereit.

>!
Távoli_Csillag
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Nagyon szeretem Asimov stílusát. Megéri végigolvasni, és az ember szomorú, amikor véget ér. Szerintem az egész sorozat remek, akár szereti az ember a sci-fi-t, akár nem annyira!

>!
sed
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Az írótól először az Alapítvány trilógiát olvastam,így igen érdekes volt látni,hogy miből is alakult ki mindaz

Először robot novellák következtek,szinte mindegyik igen szórakoztató volt. Ám legjobban mégis a Két Évszázados ember tetszett,nem egy hosszú írás,még is hihetetlenül jó!

Az Acélbarlangok stílusa eleinte elég furcsa volt,de a könyv első 50 oldala után már nagyon megszerettem. Nem vagyok nagy krimi rajongó mégis pár nap alatt befejeztem,sőt még a tettest is sejtettem kicsoda :D Azért remélem nem ilyen jövő lesz,mint a könyvben,annyira nem rajongok a gombáért.

A mezítelen nap
Nem igazán tudok mit mondani. Ami az Acélbarlangokban jól működött az itt is jól működik. A szereplők még árnyaltabbak és talán a történet is szövevényesebb. Akinek az előző kötet tetszett,annak ez is fog.

>!
tundibrich
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Zseniális!
A legérdekesebb, hogy nagyon sok minden megvalósult azok közül amiket Asimov anno elképzelt, és csak remélem, hogy nagyon sok minden meg fog még valósulni, viszont rengeteg dolog remélem, soha.
Egészen elképesztően közelinek és ijesztőnek tűnik a Solaria, ahol az emberek már képtelenek egymás társaságában lenni, az érintkezést felváltotta a „távnézés”.
Sok kis elgondolkodtató és megmosolyogtató apróság van benne; a kedvencem ilyenem az a történet, amelyikben a robot kárt okoz, és az erről készült papír alapú képet személyesen kell elvinni a rendőrségre :) És hát, nincs benne olyan történet, amin ne lehetne elmerengeni.
Egy szó mint száz, ez a fantázia szinte felülmúlhatatlan! Imádtam!

4 hozzászólás
>!
ppayter 
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Asimov robotnovellái feledhetetlenek, bár mint jóslat, nem jöttek be. A Baley-krimik pedig egyrészt izgalmasak, másrészt egy húszezer éves történelmi ív alapjául is szolgálnak.

>!
edboy
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Sok izgalmas sztori van benne, bár a cselekmény és a párbeszédek tipikus Asimovi kocka stílusban vannak megírva, mintha mindenki vállfát nyelt volna.

Viszont első olvasásánál nem lehet letenni, az ember csak darál.

>!
mosy4
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Megvan az összes kötet. Nagyon nagy kedvenc, bár a zárás gyengére sikeredett. Érződik, hogy utólag írta meg. A Baley-s részek nagyon jók, az alapítványos részek zseniálisak, de az első kötet rövidke novellái is tetszettek!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Dominik_Blasir

– Szóval a robotok szellemileg annyira különböznek az emberektől?
– Egy világ választja el őket egymástól. – Dr. Calvin fagyosan mosolygott. – A robotok természetüknél fogva derék, becsületes teremtmények.

Bizonyíték; 178. oldal

>!
Cheril

– Ide figyelj! Ha ez a fémhülye velem is elkezd pofátlankodni, én bizony beverem azt a krómkoponyáját. Ledobta magát a székre, s belső kabátzsebéből egy detektívregényt vett elő.

>!
Porce

Kétszázötven éve, hogy a gép kiszorítja az embert, és tönkreteszi a kéz munkáját. Sajtók és öntőformák okádják a fazekakat. Műalkotások helyett fröccsöntött bóvli szakadatlan áradata. Nevezze haladásnak, ha óhajtja! Az eszmék világába zárt művész absztrakciókra kényszerül. Fejben megtervez valamit – a többit elvégzi a gép. Azt képzeli, hogy a fazekas beéri a szellemi alkotással? Azt hiszi elegendő az eszme? Hogy mit sem számít érezni ujjunk alatt az agyagot, miközben alakot ölt a tárgy, amelyen egyszerre dolgozik az elme és a kéz? Maga szerint ez a formálódó anyag nem hat vissza az eszmére? Nem módosítja és nem teszi még tökéletesebbé?

213.

>!
tundibrich

– Tagja vagyok a pártnak. Fizetem a tagdíjat, de nem vagyok túl aktív.
– Az a biztonságos.

>!
Dominik_Blasir

Azt hiszem, ebben igaza volt. Én mondom magának, van valami hátborzongató abban, ha az ember rádöbben, hogy a feleségének igaza van. Az ilyesmi nem vezethet jóra.

Öcsi; 265. oldal

>!
Dominik_Blasir

Baley különféle hivatalos ügyekben járt már Washingtonban, Torontóban, Los Angelesben, Londonban és Budapesten…

Acélbarlangok - Tizedik fejezet: A detektív délutánja; 410. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · Elijah Baley · London · Los Angeles · Toronto · Washington
3 hozzászólás
>!
tundibrich

A szerénység természetellenes tulajdonság, olyasmi, amit nem lehet egy gyermeknek megtanítani. Egy individualista társadalomban pedig egyenesen haszontalan, így aztán Hijkman sem dicsekedett vele.

>!
tundibrich

– Ezt úgy értsem, hogy máris le vagyok tartóztatva?
– Pontosan.
– És mi a vád?
– Majd később kitalálom.

>!
Hana_

– Add ide a kezed, Daneel!
Daneel a saját kezére meredt.
– Már megbocsáss, Elijah kollégám!
Baley elátkozta magában a robot szó szerinti gondolkodását.
– Segíts ki a fotelből – helyesbített.

A mezítelen nap - 16. Egy kínálkozó megoldás

Kapcsolódó szócikkek: Elijah Baley · R. Daneel Olivaw

A sorozat következő kötete

Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum gyűjteményes kötetek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Frank Herbert: A Dűne
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Frederik Pohl: Átjáró
Joe Haldeman: Örök háború
Larry Niven: Gyűrűvilág
William Gibson: Neurománc
Ann Leckie: Mellékes igazság
Connie Willis: Ítélet könyve
David Brin: Csillagdagály