Ameddig ​a szem ellát 9 csillagozás

Isaac Asimov: Ameddig a szem ellát

Bármiről hajlandó vagyok írni – mondta Isaac Asimov, s az Ameddig a szem ellát lapjain máris követhetjük őt a Föld ismeretlen mélységeibe hogy egy pillanat múlva már száguldjon velünk a világegyetem legtávolabbi szegletei felé. Negatív mérgek címmel végigvezet bennünket azon az érdekes próbálkozássorozaton, amely végül megadja a választ arra nézve, hogy az olyan betegségek mint a skorbut, a beriberi, a hiányos táplálkozás idézi elő. A könyv Süss fel, fényes nap fejezetében döbbenhetünk rá arra a csodálatos lehetőségre – és egyúttal lehetséges veszélyre – amit a napenergia jelenthet. A címadó esszében pedig tanúi lehetünk Asimov gondolatainak, galaxisunk jövőjét illetően – a bolygók elkerülhetetlen összeütközésétől a csillagok összeomlásán át a mindent elnyelő fekete lyuk kialakulásáig, sőt egészen addig, hogy hogyan indulhat meg egy új világegyetem születése.

Eredeti cím: Far as Human Eye Could See

>!
Szukits, Szeged, 1997
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639020419 · Fordította: Füssi Nagy Géza

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pat P>!
Isaac Asimov: Ameddig a szem ellát

Érdekes és olvasmányos, noha Asimov írt már jobbat is. Mindenesetre, lenyűgözően mutatja be pl. az elektromosság történetét a galvanizált békacombtól a napelemekig, a vitaminok felfedezésének történetét és nehézségeit, vagy a Föld belső szerkezetét feltáró gondolatmeneteket. A csillagászat rész most furcsa módon kevésbé erős, de az utolsó fejezet nagyon durva. Múlandó, parányi porszemek vagyunk mi, meg az egész Föld úgy összességében….
Talán a természettudományok iskolai oktatását ott rontják el, hogy csak száraz tényanyagot akarnak megtanítani, képletekkel. Talán ha felvillantanának valamit a tudományok történetéből, a tudósok munkásságából, a zseniális gondolatokból és a szerencsés véletlenekből, jobban értenénk az egész jelentőségét és szépségét.

Katherine_Grey>!
Isaac Asimov: Ameddig a szem ellát

Remek természettudományos írások Asimov szokásos, idegesítően hetvenkedő, megsemmisítően aprólékos és tájékozott és gúnyosan nagyvonalú stílusában.

ilmater>!
Isaac Asimov: Ameddig a szem ellát

Érdekes tudománytörténeti írások találhatók eme rövidke könyvben pl. az elektromosság és mágnesesség felfedezéséről, a vitaminokról, valamint a csillagok belső lelkivilágának megismeréséről. Viszonylag rövid fejezetekre van bontva, de mivel a történeti részt a tudományos magyarázatokkal eléggé vegyíti, egy idő után kissé töménynek tűnnek a leírások. Talán ezért is jó, hogy több tudományterületből is merít, ezzel fejezetenként engedi az olvasót fellélegezni :)
Az egyes írások elején rendre fél-egy oldalas visszaemlékezéseket kaphatunk Asimov életéből, melyek eléggé furcsa stílusúak, inkább igyekeztem humorosan felfogni ezeket, s reménykedek benne, hogy ő is inkább viccnek szánta. Nem szeretném azt gondolni, hogy valóban ennyire beképzelt lett volna :)

thuki>!
Isaac Asimov: Ameddig a szem ellát

Asimov nemcsak érdekes témákról ír, hanem érdekesen is. Ennél többet nem is kell mondani róla.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Abonyi Ivánné – Szentesi György – Mihály Szabolcs: Űrhajózási lexikon
Lente Gábor: Vízilónaptej és más történetek kémiából
Mike Goldsmith: Tudomány 30 másodpercben
Nyilasi János: Atomok és elemek
Keserű György Miklós – Náray-Szabó Gábor – Baranyai András – Pusztai László: Molekulamechanika / Rendezetlenség kondenzált fázisokban
Barcza Lajos – Érdi Péter – Tóth János: A hidrogénkötés / A kémiai reakció termodinamikájának sztochasztikus formulázásáról
Schiller Róbert: Hidrogén, az elemek királya
Erdey-Grúz Tibor: Az energia kémiai forrásai
Simon Singh: A Nagy Bumm