Alapítvány-trilógia (Alapítvány 1–3.) (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) 45 csillagozás

Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

A ​Galaktikus Birodalom tizenkétezer éve áll fenn békében. Úgy tűnik, a civilizáció virágkorát éli, de ez csak látszat: a matematikus Hari Seldon rámutat, hogy a Birodalom stabilnak hitt rendszere omladozni kezdett, és semmi nem állíthatja meg széthullását. A pszichohistória, az embertömegek viselkedését kutató tudomány segítségével azonban lerövidíthető a bukást követő sötét korszak.

Létrejön az Alapítvány, hogy a történelem elkövetkező viharaiban őrizze a civilizáció lángját. Véghez lehet vinni a Seldon-tervet, és fel lehet építeni egy Második Galaktikus Birodalmat a régi romjain?

Isaac Asimov robottörténeteivel és az Alapítvány-sorozattal örökre beírta magát a science fiction klasszikusai közé. Bár a trilógia közel hetven éve jelent meg először, máig olvasók millióinak meghatározó élménye. Generációk nőttek fel rajta, és írók, tudósok tucatjaira hatott. Majdnem ötven évvel az eredeti magyar megjelenés után új fordításban, javított formában, mégis az eredeti… (tovább)

Az Alapítvány trilógia címen is megjelent.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2018
894 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634067481 · Fordította: Sámi László

Kedvencelte 11

Most olvassa 14

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

elge76>!
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

1/3
Alapítvány

Furcsa egy könyv ez.
Alig van benne érdemi cselekmény, éppen ezért nehéz róla bármilyen konkrétumot leírni, mert a szöveg 95%-a beszélgetésekből és politikai kavarásokból áll, minden mást csak ezekből a párbeszédekből tudunk meg. Ha valahol történt valami komolyabb cselekmény, azt is csak onnan tudjuk meg, hogy nevesített szereplők beszélnek róla. Viszont érdekes mód ezt nem találtam száraznak vagy unalmasnak, mert Asimov meg tudta tölteni élettel a párbeszédeket.
A nyelvezet leginkább a Warhammer 40.000-re emlékeztetett, tényleg ez volt az első ami beugrott, és ez az érzésem végig megmaradt. Ezen kívül is elég sok áthallás van a 2 világ között spoiler, komolyan arra vártam hogy mikor bukkan már fel egy űrgárdista. Ez a könyv 1951-es, a WH40K világa pedig 1987-ben startolt el, szóval egyértelmű hogy ki merített és honnan. Talán ezért is mondják, hogyha nincs Asimov, akkor nem az lenne most az általunk ismert scifi, amit perpill annak hívunk és látunk.

Anikó_Kádár P>!
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

Összességében azt kell elmondanom (amit már sokan mások megtettek előttem), hogy az Alapítvány sorozat okkal tartozik science fiction klasszikusai közé. Ez egy alapmű, függetlenül attól, hogy az első történetek 1941-ben iródtak.

Alapítvány
Ebben a részben megismerhetjük Seldon munkásságát, hogy hogy és miért hozta létre az Alapítványt. A leírtak alapján egy nagyon érdekes, statisztikai alapokon nyugvó módszert alkalmazott ehhez, a pszichohistóriát (esetleg lehetne a mai társadalmunknál is használni, vagy ehhez még mindig kevsen vagyunk?).
Megtudjuk, hogy hogyan szakad el a Birodalomtól és lesz lassan önálló spoiler
Seldon mellett két másik kiemelkedő személyt is megismerünk, Salvor Hardint illetve Hober Mallowt, akik sikeresen vezették ki az Alapítványt egy-egy Seldon krízisből. Nekem Hardin volt a szimpatikusabb, mert ő sokkal megfontoltabb, nyugodtabb volt, ellenben Mallow agresszívabb politikát folytatott spoiler

Alapítvány és Birodalom
Miközben az Alapitvány fejlődik, erősödik, a Birodalom hanyatlik spoiler. Viszont a Birodalomban még mindig vannak olyanok, akik szeretnék visszaállítani az eredeti hatalmat. Sajnos minden ilyen próbálkozás halálra van ítélve spoiler.
Ezek a harcok nem kötöttek le annyira, de nem is volt túl hosszú szerencsére.
Ebben a második kötetben azonban fontos szerephez jut egy olyan tényező, amellyel Seldon nem számolt, az Öszvér, aki egy mutáns spoiler.
Számomra egyértelmű volt, hogy ki az Öszvér, bár az elején kételkedtem, mert nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű lenne. Érdekes volt az Öszvér mozgatórugója (valamennyire még meg is tudom őt érteni).
Végül megszerzi a hatalmat az Alapítvány felett és elkezdődik a kutatás a Második Alapítvány után, melyre Seldon egyszer tett egy homályos, apró utalást.
Külön öröm, hogy végre kaptunk egy határozottabb női karaktert (szerintem ő az első), aki a csúcsponton közbelépett, és elintézte, hogy az Öszvér ne tudja meg a titkot.

Második Alapítvány
A rész első felében még az Öszvér a központi figura, nem adja fel a kutatást. Végül sikeresen rábukkan a Második Alapítványra spoiler.
A rész másik, sokkal izgalmasabb felében már az Alapítvány keresi a Második Alapítványt (hiszen milyen élet az olyan, ahol igazából nincs is igazi választási lehetőséged, mert minden egy nagy terv része),
Itt megint találkozunk egy határozottab női karakterrel, aki nagyon szimpatikus volt, jó lett volna még többet olvasni róla.
Kiderül, hogy az Öszvér miatt a Seldon terv már nem a megfelelő mederben folyik, ezért a Második Alapítványnak komolyabban bele kell avatkoznia a történésekbe.
Ismét egy háború tör ki spoiler, ahonnan természetesen az Alapítvány kerül ki győztesen.
A végére minden képkocka a helyére kerül, megtudjuk hol van Második Alapítvány (egy idő után már fárasztó volt az újabb "leleplezés"), és kiderül. hogy mi volt a Második Alapítvány terve.
spoiler

GeekGunray>!
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

Asimovval először a tévé képrenyőjén találkoztam az Én a Robot című filmben, ami jó szorakozást nyujtott nekem akkor, pár évvel ezelőtt tudtam meg hogy hoppá ebből regény is van ! Felis kaptam rá a fejem….de abbahagytam….aztán Szukits kiadó kiadta életművét 10 hatalmas kötetben és ott találtam rá ( sajnos az életmű nincs meg , foglalna is pár helyet a polcomon) amiben még egy ismerős címre akadtam a kétszáz éves emberre.
A mű sci-fi alapokra épül , viszont ez egy vérbeli politikai regény. A történet különböző kis történetekből áll amik közt kb 50 év van, de így is érdekes olvasmány. Szereplők leírásával és a tájjal nem igazán foglalkozott az író , mivel egy politikai regényről van szó. A történet röviden spoilermentesen arról szól hogy az ember matematikai számitások segítségével kiszámolhatja a jövőjét, meg mi fog történni, és mivel ez egy első rész így az Alapitvány létrejöttének is a tanúi lehetünk.
Könnyen olvasható a sok párbeszéd miatt, néha szorakoztató volt számomra hogy két okos ember nem az erejével probál egymás ellen harcolni , hanem az elméjével, kicsit Agymenős volt :P, de nagyon tetszett. 1950es években adták ki a könyvet de már az író megjósolta a számológép fogalmát is.

Andras_Kanai>!
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

Jó lett az új fordítás, de nem is ez a lényeg: a sci-fi irodalom klasszikus trilógiája ma is élvezetes – még akkor is, ha a két nagy rejtélyre már tudod előre a választ (mert sokszor olvastad már, ahogy én is).
ismertetőm az SFmagon: http://sfmag.hu/2019/04/04/isaac-asimov-az-alapitvany-t…

Bellefleur>!
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

Asimov zseniálisan rávilágít a tényre, hogy az emberi természet nem változik, ezért a világ menete és sorsa is kiszámítható. A politika, a hatalmi harcok, a kapzsiság és más hasonló emberi gyarlóságok formálják és irányítják életünket, írhatunk 2020-at vagy 12070-et.
Nehéz megfogalmazni, hogy miért, de élvezetes és letehetetlen olvasmány.

Maya11>!
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

Aprócska könyvtáram egyik ronggyá olvasott alap darabja.


Népszerű idézetek

Deidra_Nicthea IP>!

Az élő törpék babonás félelme a halott óriások ereklyéitől.

841. oldal

Deidra_Nicthea IP>!

– Egek, ez tényleg komolyan beszél! A Galaxis szerelmére, ember, nem oldhat meg egy Seldon-válságot egy ennyire elrugaszkodott, gyakorlatban kivitelezhetetlen, mesekönyvbe illő fondorlattal!

402. oldal

2 hozzászólás
Deidra_Nicthea IP>!

– Mégis, mire számít? A háziasszonyok lázadására? Egy parasztfelkelésre? A mészárosok és zöldségárusok hirtelen felzúdulására, amint hentesbárddal és kenyérvágó késekkel hadonászva azt kiáltozzák: „Adják vissza az Automata Szuperhatékony Nukleáris Mosógépünket!”?

309. oldal

3 hozzászólás
Deidra_Nicthea IP>!

– Egy átlagos bolygót általában öt-hat hájfej irányít. Ezeket néha nyakon vágják, de én aztán nem veszítem el miatta a lelki nyugalmamat. Értik? Az emberek pedig? A köznép? Persze, néhányat eltesznek láb alól, a többi meg egy ideig extra adókat fizet. De aztán elrendeződik a dolog, lenyugszanak a kedélyek, és minden visszatér a régi kerékvágásba, csak másik öt-hat seggfej ül a vezetői székben.

367-368. oldal

Deidra_Nicthea IP>!

Indbur polgármester – sorrendben a harmadik ezen a néven – az egyszerre brutálisan kegyetlen és tehetséges első Indbur unokája volt. Az előbbi tulajdonságról ékes bizonyságot tett azzal, ahogyan magához ragadta a hatalmat; míg az utóbbiról azzal, ahogyan véget vetett a szabad választások utolsó, bohózatba illő maradványainak –, főként pedig azzal, ahogyan sikerült fenntartania viszonylag békés uralmát.
Indbur polgármester továbbá második Indbur fia is volt, az Alapítvány első olyan polgármesteréé, aki a születése jogán nyerte el hivatali posztját – és aki csak félig-meddig ütött az apjára, mivel ő nem volt tehetséges, csupán kegyetlen.
Úgyhogy Indbur polgármester harmadik volt a sorban ezen a néven, és a második, aki a születése jogán kapta a tisztséget, a három közül pedig a legalkalmatlanabb, mivel ő nem volt sem brutális, sem tehetséges – csupán egy kiváló könyvelő, aki rossz családba született.
Harmadik Indbur önmagán kívül mindenki más szemében különös keverékét jelentette a pótjellemvonásoknak.
Számára a mesterkélt mértani pedantéria már „rendszer” volt, a mindennapos bürokrácia legjelentéktelenebb részletei által tanúsított lázas és fáradhatatlan érdeklődés „szorgalom”, a döntésképtelenség, ha igaza van: „óvatosság”, és a vak csökönyösség, ha téved: „eltökéltség”.

439-440. oldal

5 hozzászólás
Anikó_Kádár P>!

Az egyének viselkedése kiszámíthatatlan, Seldon azonban úgy találta, hogy az embertömegek válaszreakciói statisztikai módszerekkel mégis értelmezhetők és feldolgozhatók. Minél nagyobb a vizsgált egyedszám, annál nagyobb pontosság érhető el.

617. oldal

alastian>!

Vég nélkül mesélnek ezekről a hatalmas, magányos alakokról, akik félig komolyan, félig gúnyosan hangoztatták a Salvor Hardin egyik velős mondásából átvett mottót: „Soha ne hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekvésben!”

193. oldal Alapítvány (GABO, 2018)

Anikó_Kádár P>!

Figyelemre méltóan törékeny virág a romantika. Egy idegesen remegő, fegyvert markoló kéz képes tüstént elhervasztani.

771. oldal

Anikó_Kádár P>!

Közönséges térben a hagyományos űrutazás sebessége semmi esetre sem haladhatja meg a fényét (olyan elemi tudományos ismeret ez, amely a történelem rég feledésbe merült hajnala óta áll az emberiség birtokában), az viszont még a legközelebbi lakott rendszerek között is sokévnyi utazást jelentene. A hiperűrön, ezen az elképzelhetetlen régión keresztül azonban, amely sem tér, sem idő, sem anyag, sem energia, sem valami, sem semmi, az ember egyik pillanatról a másikra átvészelheti akár az egész Galaxist.

28. oldal

Anikó_Kádár P>!

Önmagában a tervezés kevés a sikerhez. Ahhoz improvizálni is kell.

233. oldal


A sorozat következő kötete

Alapítvány sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Herbert: A Dűne
Dan Simmons: Hyperion
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Alfred Bester: Az Arcnélküli Ember
John Brunner: Zanzibár
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Frederik Pohl: Az átjáró
Joe Haldeman: Örök háború
Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
Vernor Vinge: Tűz lobban a mélyben