82. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Alapítvány ​és Birodalom (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Alapítvány 2.) 503 csillagozás

Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom

A világhírű amerikai író nem kevésbé híres trilógiájának – önálló regényként is élvezhető – második kötete ez a mű, az Alapítvány folytatása. Cselekménye a messzi jövőben játszódik, amikor létrejött a Galaktikus Birodalom, az ember szétrajzott Tejútrendszerünk lakható bolygóira. De ez az egyetemes Birodalom a bomlás küszöbén áll, amit a pszichohistória segítségével előre ki lehet számítani. Hari Seldon, a nagy pszichohistorikus élt is ezzel a lehetőséggel, s egyben arra vállalkozott, hogy befolyásolja a matematikai módszerekkel kiszámított jövőt. Az első kötetben, az Alapítványban a rendkívüli vállalkozás sikeresnek tetszett. Ebben a második kötetben azonban fontos szerephez jut egy olyan tényező, amellyel Seldon nem számolt. Megjelenik az Öszvér. Ki ez a titokzatos egyén, és miben rejlik a hatalma? Az Alapítvány és Birodalom izgalmas fordulatai során ez a rejtély megoldódik, hogy új és új problémáknak adjon helyet.

Eredeti megjelenés éve: 1952

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kozmosz Fantasztikus Könyvek

>!
GABO, Budapest, 2021
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634067368 · Fordította: Sámi László
>!
GABO, Budapest, 2011
290 oldal · ISBN: 9789636894238 · Fordította: Baranyi Gyula
>!
GABO, Budapest, 1999
280 oldal · ISBN: 9638009780 · Fordította: Baranyi Gyula

3 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Öszvér


Kedvencelte 66

Most olvassa 17

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 43


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom

Egy alapmű-trilógia második része, amit valaha KFK sorozatban faltam, s ma is szórakoztató.
A pszichohistória és Seldon, szerintem akár alkalmazható lenne a tényleges történelmünkre is. A Tudomány – mint (első Alapítványi tartalom) hosszútávú diadala, győzedelmeskedése a szimpla erő és hatalom felett, s az emberi egyéni és közösségi jellemvonások és viselkedésminták tökéletes ismerete(Második Alapítvány) – ami tulajdonképpen minden váratlanra, így az Öszvérre is felkészült, – s kezelése és alkalmazása vezethet csak eredményre. Fantasztikus, akarom mondani – fantasztikusan jó!

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom

Kicsit sem romlott a színvonal, lehengerlő, meg minden.
De muszáj vagyok kifejezni értetlenségem.
Rettenet spoiler következik>
spoiler

De amúgy tényleg iszonyatos jó könyv ám, aki nehezen veszi rá magát, hogy belekezdjen az univerzumba, az vegyen rólam példát. Vagy ne, és előbb kezdje el, mint én.

6 hozzászólás
mandris >!
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom

Az első részhez hasonló színvonalú (amennyire emlékszem rá), de ezt most nem segítette az újdonság varázsa, ami az első részt nagyon is. Annak örülök, hogy amivel kapcsolatban az első részben fenntartásaim voltak, az valamilyen formában most a helyére került. Én ugyan még mindig nehezebben előrejelezhetőnek ítélem a történelmet, és az előrejelzések borulásához szerintem nincs szükség spoiler (de lehet, hogy csak azért gondolom így, mert ma még nincs szó akkora embertömegek kollektív viselkedéséről, és még nem is tudunk olyan komplex modelleket felállítani, szóval egye fene, hunyjunk szemet efölött). Magát a történetet alapvetően végig érdekesnek találtam, és kíváncsian olvastam. Jó volt a kontraszt az első és a második rész között, és az első esetben bár kicsit derült égből villámcsapásnak éreztem a megoldást, de a levezetést el tudtam fogadni logikusnak. Asimovnak ugyan nem erőssége a szerethető karakterek felvonultatása, na meg a fordulatok is sokszor előre sejthetők, de díjazom az ötleteit, és szemet hunyok néhány hiányossága fölött, és azzal én, mint olvasó és az író is nyerünk.

Olympia_Chavez P>!
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom

Mindent amit az előző (első) kötet értékelésénél írtam, tartom, sőt…
Nem készültem nagy feszültségre off, mégis tudtam, hogy valami igazán érdekeset fogok kapni. Nincs rá jobb szó, izgatottan kezdtem bele az Alapítvány krónikájának újabb feljegyzéseibe. A lelkesedést pedig csak fokozta a cím, ami azt sejteti, hogy végre abba a stádiumba érkezik Seldon világa, amikor az összemérheti erejét a haldokló Birodalommal. A kötet rövidsége off pedig ismét csak garancia a feszes történetvezetése.

Az előző résszel ellentétben itt egy kis novellát és egy kisregényt kapunk, a most már 300 éves Alapítványról. A korábban belénk és az alapítványiakba plántált hittel ellentétben azonban valami kezd gyanúsan megváltozni. A Seldon terv működik, olyannyira önjáróvá válik, hogy egyéni beavatkozásokra sem mindig kerül sor. Mondhatni, a gépezet forog, az alkotó pihen.
Ilyen körülmények között kondicionált alapítványiakra csap le váratlanul a semmiből az Öszvér. Valami, amire talán még Seldon sem számított spoiler. A hit és biztonság elvesztése, a kollektív tudatra mért csapás, a meggyöngül hatalom és az egyre távolodó, sőt, veszni látszó cél, olyan kilátástalanságba sodorják a Perifériát, ami következtében kezdetét veszi a magányos, tragikus hősök kora.
Ebből kifolyólag az akciók is előtérbe kerülnek, hiszen háború dúl, menekülni, sőt menteni kell, terveket kell kovácsolni és kibúvókat keresni az egyre szorongatóbb harapófogóból, amit ez a különleges ellenfél hőseink köré vont.

A dráma tetőpontjául választott helyszín, az egykori Birodalom központja, Trantor miliője teremti majd meg azt a végletekig kilátástalan helyzetet, amiből már mind tudjuk merre vezet majd tovább az út, amit számtalan kérdés és bizonytalanság övez.
spoiler
Asimov azonban egy váratlan fordulattal pöcköli margóra a már majdnem kész válaszokat és mélyíti el a drámát, amire természetesen csak a következő kötet fog megoldást adni. De előtte még magyarázatot ad off az ellenfél tetteire és motivációra, amivel megrajzolja a méltó ellenfél portréját. Izgalmas, fordulatos és 45-ben lenyűgözően újszerűen ötvözött világa, ma a klasszikus sci-fi talpköve. Alig várom, hogy folytassam!

pannik>!
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom

Sokkal jobban tetszett mint az első rész.
Lendületesebb volt, izgalmasabb volt, sokkal jobban tudtam követni az eseményeket, kidolgozottabb karaktereket láttam, érdekesebb volt a sztori azzal, hogy végre megjelent egy lány is a színen :)
Egyszóval tetszett, hamar elolvastam, fogytak a lapok észre sem vettem és már a végére is értem (ami a jó könyv mutatója is nálam).
Tetszett az, hogy több leírást kaptunk a bolygókról és azokról a dolgokról, eszközökről melyek számunkra ismeretlenek mert csak ebben az űrbéli világban léteznek.
Azt hiszem meg kell vennem a folytatást :)

Dominik_Blasir>!
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom

Nehezemre esik, de mégis muszáj értékelnem ebben a regényben, hogy mindig, mire tudatosulna bennem, hogy aktuálisan mi zavar baromira az egész koncepcióban, a szerkezetben, a történelemszemléletben, addigra pont egy olyan konfliktust vezet fel, ami erre épül – és a végére ki is tud belőle lábalni és/vagy megoldást találni rá. Ugyanakkor nem tudok megfeledkezni arról, hogy ezúttal minden, de tényleg minden szereplőt ki nem állhattam (különösen, amikor Asimov az érzelmeik bemutatása, netalán árnyalására tesz egy bátor, ámde reménytelen kísérletet), ami kissé megnehezítette a kötet élvezetét.

zamil>!
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom

Ott folytatodik a könyv, ahol az előző rész abbamaradt, az Alapítvány hű maradt a Tervhez, és vívja a maga harcait az univerzumba. A letűnőbben lévő Birodalom egy utolsó lépése, hogy összetűzésbe kerül az Alapítvánnyal, de ebből is kivágják magukat. A második felében megjelenik egy nem várt szereplő, az Öszvér, akivel még Seldon se számolt, ez új megvilágításba hozza az eseményeket, új történeti szállak indulnak el. A Második Alapítvány is felbukkan és a Seldon terv védelmére kell.
Megmarad a könyv könnyed olvasmánynak, bár itt is elmaradnak a meghökkentő fordulatok (valahogy az Öszvér se lepett meg, hogy milyen köntösbe bújt).
Tökéletes folytatása a sorozatnak.

Noro >!
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom

Egy ember nem befolyásolhatja a történelem menetét. Mint az köztudott. Ezt a kérdést járja körül a második rész. Előbb a Generálisban igazolja, majd az Öszvérben megmutatja, miféle kivétel létezhet a szabály alól. Ez a kettősség, belső ellentmondás teszi érdekessé a könyvet. Ebben a részben sajnos már nagyobb szerep jut az egyes szereplőknek is – azért sajnos, mert Asimov regényenként ha egy plasztikus karaktert összehoz, az nála már jó eredménynek számít. Másik problémája pedig az, hogy a mindennapok ábrázolása terén néha hihetetlenül földhözragadt tud lenni. Ezzel együtt a könyv még a legjobb Alapítványok közé tartozik.

1 hozzászólás
risingsun>!
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom

Már rögtön az elején kíváncsi voltam, hogy Asimov vajon képes lesz-e önmagát felülmúlni, pontosabban inkább, hogy hogyan lesz képes túlszárnyalni vagy legalább azt a szintet megütni, amit az Alapítványban felmutatott. Képes lesz-e a már-már sablonossá váló történetvezetésen (mely szerint a Seldon tervet követve az Alapítványt nem lehet legyőzni) úgy változtatni, hogy az továbbra is izgalmas legyen. S ha ez még az első, rövidebb novellában nem is sikerült teljesen, cserébe azonban a valamivel hosszabb második történet (Az Öszvér) mindenért kárpótolt. A mutáns karakter megjelenésével porszem kerül az eddig olajozottan működő gépezetbe, mellyel még a Seldon terv sem tudott számolni. Jóval kalandosabb, pörgősebb és eseménydúsabb a történet, s a Második Alapítvány bedobásával Asimov újabb szintre emeli az egész eddigi eseménysorozatot.

A korábbi történésékre, eseményekre való visszautalások tovább erősítik a trilógia kötetei közötti összefüggést. Ugyanakkor Asimov minden történetébe belecsempész egy rövid összefoglalót, mely azok számára is érhetővé teszi az eseményeket, összefüggéseket, akik esetleg nem olvasták a sorozat előző kötetét.

Asimov karaktereit továbbra is kicsit ’vékonynak’, egyszerűnek éreztem. Nem nagyon fáradozik bemutatásukkal, rögtön a cselekmény közepébe dobja őket, egyszerű és egyértelmű célokkal. Az Öszvér azonban itt is kilóg a sorból. Mutáns képességeinek köszönhetően megkavarja a kiszámítható helyzeteket, hogy a végén ne tudjuk ki van kivel vagy épp ki ellen.

Összességében nagyon tetszett az Alapítvány trilógia második kötete. Bőven adott annyi újat, érdekeset és izgalmasat, hogy kíváncsivá tegyen a folytatásra…

>!
Móra, Budapest, 1994
278 oldal · ISBN: 9631171426 · Fordította: Baranyai Gyula
Isley P>!
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom

Az Alapítványból kiderült, hogy a pszichohistória nem tud mit kezdeni az egyénekkel: embertömegekkel és korokkal foglalkozik. Így az egész regény a történelem menetét mutatta be, kevésbé voltak fajsúlyosak a karakterek. Az Alapítvány és Birodalmat kitevő két történet látszólag ellentmondva önmagának szakít ezzel: az elsőben egy birodalmi generális harcát láthatjuk az Alapítvány ellen. A Birodalom utolsó nagy offenzíváját a feltörekvő Alapítvány megfékezésére. A másodikban egy Seldon által biztosan nem várt, különleges személy, az Öszvér okoz galaktikus szintű problémát. Veszélyeztetve a teljes tervet.
Más szempontból vizsgálva viszont azt mondhatjuk, hogy mindkét történet igazolja is egyben Seldon premisszáját, vagyis, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Bel Riose, a generális harcának végkimenetele jól szemléltette a Birodalom akkori tehetetlenségének okait. Az Öszvér már jóval bonyolultabb és csavarosabb történet, ami csak a végén válik érthetővé.
Ez a regény szerintem elmarad az elsőtől. Az Öszvér végén volt egy ordító következetlenség, ami miatt azért szépen veszít is az értékéből a regény. A karakterek középpontba kerülése is rossz ötlet volt, mert sajnos elég sótlan volt szinte mindegyik (leszámítva Bel Rioset és az Öszvért). Bár érdekes és csavaros történetek, főleg az Öszvér, de például a robotregényektől az is elmarad.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

ppayter>!

– Maga okos ember, Devers – mondta a tábornok.
– Hálásan köszönöm. Ezt az arcomról olvassa le, vagy akar tőlem valamit?

Első rész - A generális - 5. A háború kezdetét veszi

blianhun>!

A házasélet megtanította Torant, hogy kilátástalan dolog vitába szállni egy rosszkedvében lévő nőszeméllyel.

Kapcsolódó szócikkek: házasság
moszat>!

Örök tanulság az emberiség számára, hogy az idő is, a tér is gyűjtőlencse: minél messzebb van valami, annál sűrűbb ponttá zsugorítja. Egyébiránt nincs följegyezve, hogy ezt a tanulságot valaha is tartósan megszívlelte volna az emberiség.

13. A hadnagy és a pojáca

Kapcsolódó szócikkek: idő
rilla_my_rilla>!

– Mit jelentsen ez?! – szaladt ki a száján.
Amióta világ a világ, emberek végtelen sora tette föl hasonló helyzetekben pontosan ezt a kérdést, pontosan ebben a fogalmazásban. Nincs rá adat, hogy ez a kérdés valaha is a fennkölt hatás elérésén túl egyéb célt is szolgált volna.

156. oldal 15. fejezet - A pszichológus (Gabo, 2011)

rilla_my_rilla>!

„Az a hála az igazán jó, amely nem illan el üres frázisokban.”

145. oldal, 14. fejezet - A mutáns (Gabo, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: hála
u_san>!

– Ön kezd rejtélyes lenni, és én nem vagyok valami erős a rejtvényfejtésben.

u_san>!

Nincs az a flotta, amely az űr beláthatatlan térségeiben minden zegzugot megfigyelés alatt tudna tartani. Egy ügyes pilóta jó hajóval, némi szerencsével annyi rést találhat, hogy még válogathat is.

ppayter>!

[*Az összes idézeteket a kiadó hozzájárulásával, az Enciklopédia Galactica 116. kiadásából vettük. (Megjelent A. K. 1020-ban, az Enciklopédia Galactica Kiadó gondozásában, Terminuson.)]

Első rész - A generális - 1. A varázslók nyomában

1 hozzászólás
Cicu>!

– Majd én viszem a szót. Először is úgysem értenék meg a maga nyelvjárását, másodszor pedig fogalma sincs a Birodalom vesztegetési etikettjéről. Biztosíthatom magát: valóságos művészet.

Első rész - A generális; 9. A Trantoron (93. oldal, Gabo Kiadó, 2011)

Irasalgor>!

Toran kezében vajas kenyérrel nyitott ajtót.

194. oldal, 19. fejezet - A kutatás kezdete

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Alapítvány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

C. J. Cherryh: Mélyállomás
Michael A. Stackpole: Wedge játszmája
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Roger Zelazny: A Fény Ura
John Scalzi: Vörösingesek
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
N. K. Jemisin: A megkövült égbolt
Lois McMaster Bujold: Barrayar
Marissa Meyer: Scarlet
Ian Tregillis: Géplélek