74. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Alapítvány (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Alapítvány 1.) 594 csillagozás

Isaac Asimov: Alapítvány Isaac Asimov: Alapítvány Isaac Asimov: Alapítvány Isaac Asimov: Alapítvány Isaac Asimov: Alapítvány

Isaac Asimov világhírű science fiction regénytrilógiája – amelynek első kötetét tartja kezében az olvasó – azt kutatja, befolyásolható, irányítható-e a matematikai módszerekkel megjósolt, kiszámított jövő. Összeomlik-e a Galaktikus Birodalom, sikerül-e elhárítani vagy legalább megrövidíteni a zűrzavar éveit? Ezer év izgalmas és döntő fordulatait sűríti történelmi regénnyé az Alapítvány-trilógia, a modern tudományos-fantasztikus irodalom klasszikus alkotása.

Eredeti mű: Isaac Asimov: Foundation

Eredeti megjelenés éve: 1951

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2011
280 oldal · ISBN: 9789636894221 · Fordította: Baranyi Gyula
>!
GABO, Budapest, 1999
264 oldal · ISBN: 9638009772 · Fordította: Baranyi Gyula
>!
Móra, Budapest, 1993
268 oldal · ISBN: 9631171019 · Fordította: Baranyai Gyula

2 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Hari Seldon · Salvor Hardin · Hober Mallow · Sef Sermak


Kedvencelte 124

Most olvassa 36

Várólistára tette 178

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Isaac Asimov: Alapítvány

Van pár olyan műfaj, amelyekből egyáltalán nem szoktam olvasni, a sci-fi az éppen ilyen, na de itt a kérdés, hogy miért is nem szoktam sci-fi-ket olvasni. A válaszom, annyi, hogy ez egy jó kérdés, miért is nem? Ezért elhatároztam, hogy sokkal többet fogok olvasni, mint eddig.

Az Alapítványra pedig azért esett a választásom, mert ez egy alapmű a műfajon belül. A könyv után pedig az a gondolat jutott eszembe, hogy tényleg, miért is nem olvasok én több sci-fi-t, mert ez a könyv nagyon tetszett. Persze tudom, hogy ez nem egy egy hard sci-fi kategória, de egy szuper és eredeti történet volt, ha tudtam volna, hogy az első rész ilyen rövid, akkor hoztam volna egyből a másodikat is.
Zsófi

http://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/ezeket-is-olvastam.html

>!
mandris
Isaac Asimov: Alapítvány

Végre egy társadalomtudományos-fantasztikus munka. Emiatt az Alapítvány egészen egyedi (már legalábbis az olvasmányélményeim közül). Nekem, mint szociológusnak ez kifejezetten imponált, még ha sajnos nem is osztom Asimovnak azt a gondolatát, hogy akármilyen társadalom jövője ilyen pontosan előrejelezhető lenne, és abban sem vagyok biztos, hogy ez baj. Olvasás közben felötlött bennem, vajon mekkora hatással volt Asimovra a regény írása közben a teleologikus marxista történetfilozófia a maga determinista hajlamaival, de bevallom, ennek aztán lusta voltam utánanézni. Inkább csak érdeklődéssel olvastam, ahogy Seldon-válságok jönnek, Seldon-válságok mennek, alapvető változást hozva a társadalom felépítésében, és hogy valahogy az egész olyan logikus, olyan követhető. Furcsa volt, hogy a regénynek nincs igazi főszereplője, legalábbis nem ember. A főszereplő maga a társadalom, amely korszakonként más és más formát önt, a maga szűk medrében haladva afelé, hogy betöltse rendeltetését. Mondom, az emberi történelmet ennél zűrzavarosabbnak látom, a távolabbi jövőre vonatkozó előrejelzésekkel kapcsolatban pedig jellemzően szkeptikus vagyok, ennek ellenére a könyv végig lekötött, és biztosan folytatni fogom a sorozat olvasását.

6 hozzászólás
>!
csillagka P
Isaac Asimov: Alapítvány

Hello Alapítvány univerzum!
Szia Daneel és Giskard barátom!
(tudom ti itt még meg se jelentek, de nélkületek valahogyan nem is lehet teljes az egész)

Hát újra találkozunk, sokadszorra borulok le Asimov nagysága előtt. Egyszerűen nincs még egy olyan író aki pontosabban ismerné az emberi természetet, és világosabban látná a jövő nagy kihívásait. Minden a robot történetekkel indul és ha őszinték akarunk lenni egy-két lépcsőt kihagyva bizony már eljutottunk a robotbogarak és gépi gondolkozás korába. Talán egyszer elkezdődik a kirajzás és igen, a birodalom nagyon kezdeti alapjai elvannak rakva. Ez a könyv tökéletesen ötvözi a jövő ígéretét az emberi alaptermészet mindenhatóságával. Sokkal több mint sci-fi regény, inkább szociológiai, társadalom elméleti alapműnek érzem.
Ha egy kicsit is kíváncsi vagy arra milyen egy pszichohistorikus válság mindenképpen olvasd el, ha csak egy igazi klasszikus sci-fi-re vágysz akkor is :) ha nem tudod mit olvas akkor még inkább, mert jó, nagyon jó, csak nehogy rákapj hiszen az univerzum közel 30 könyvet tartalmaz és már súlyban se elhanyagolható darabok ha az általam birtokolt könyveket nézve :)
http://moly.hu/konyvek/isaac-asimov-asimov-teljes-alapitvany-birodalom-robot-univerzuma-i közel 3kg és mind az öt kötetet vittem minden hová míg végére nem értem. (legalább háromszor)

13 hozzászólás
>!
Nuwiel
Isaac Asimov: Alapítvány

Írtam már, hogy Asimov egy zseni, a valaha élt legnagyobb írók egyike? Akárhogy is, most leírom. Még általános iskolába jártam, és az iskolai papírgyűjtés előtt körbejártuk a szomszédokat, van-e valamijük nekünk, hogy mi vihessük be a legtöbbet az osztályból (ami persze önmagában nem számított, de akkor is). Az egyikük adott is egy nagy kartondobozt, amibe beledobált egy adag könyvet. Szegények elég megviseltek voltak, de mivel már akkor is sokat olvastam, előzetesen átválogattam a könyveket, mielőtt bevittük volna az iskolába másnap. Volt köztük Az Alapítvány pereme, Alapítvány és Föld, Istenemberek, ami így hirtelen eszembe jut. Addig még csak nem is hallottam Asimovról, de rögtön megfogott az Alapítvány és Föld előszava, ezért megtartottam, és nem is bántam meg. Az Alapítvánnyal szerettem meg a sci-fit, a Verseghy Ferenc Könyvtárban rendszeres vendég lettem a sci-fi polcnál, az Alapítvány-trilógiát már nem is számolom, hányszor olvastam el. Egyszerűen nem tudom megunni, sokadjára is frissnek és érdekesnek hatnak a korai időszak nagyjainak (Salvor Hardin, Hober Mallow) kalandjai, Bel Riose hadjárata és szomorú bukása, az Öszvér felemelkedése és bukása. Ezek azok a klasszikusok, amik remélhetőleg soha nem avulnak el, és mindig alapműnek fognak számítani.

>!
GABO, Budapest, 2011
280 oldal · ISBN: 9789636894221 · Fordította: Baranyi Gyula
4 hozzászólás
>!
zamil P
Isaac Asimov: Alapítvány

Régóta szemezek a trilógiával, és most eljött az ideje, hogy elolvassam.
Nagyon jó könyv (bár technikailag elavult a ma emberének), érződik, hogy ez nem egy regény ez egy monumentális látomás egy részlete.
Az alapötlet adott, a fejlődés elérte csúcsát, a társadalmi hanyatlás elkerülhetetlen, de a modern tudomány már a jövőt is előre látja, és tervezi a Második Birodalom eljövetelét.
Jól felépített regény, a történelmi ugrások könnyen követhetőek, még úgy is, hogy néha gyorsnak találtam az egy emberöltő alatt végbe ment változásokat. A főszereplők jól kidolgozottak, jól bele illenek a „Tervbe”. A történetek érdekesek, és nem rontja az olvasás élményt, hogy zömmel ki lehet találni a megoldást (de tegyük hozzá, hogy Seldon ezt előre kiszámolta).
Igazi vérbeli sci-fi.

7 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Isaac Asimov: Alapítvány

Szóval, hogy valaki 1941-ben ilyen világot álmodjon és azt ’51-re kiteljesítse és meg is írja könyv alakban, szerintem zseniális. Minden, amit sci-fiként ismerünk erre épül. Lehet a többit jobban szeretni, de ennek nagyságát elvitatni, botorság. Zűrzavaros politikai idők voltak azok, nem csodálkozom, hogy ez a könyvben is megjelenik. Mindenesetre ez a fajta politika sokkal értelmesebbnek tűnik számomra, mint napjaink játszadozásai. Kíváncsi lennék a filmre.
Jah és imádom az ajánlását: „Anyámnak, hamisíthatatlan szürke hajáért, amelynek nem egy szálát nekem köszönheti.” Szívemből szólt.:)

1 hozzászólás
>!
Dominik_Blasir
Isaac Asimov: Alapítvány

Ha valamit nagyon szerettem ebben a könyvben, akkor az egyértelműen az a fajta természetesség, ahogy Asimov a történelem menetéről ír. Nagy léptékben, hosszú távon gondolkodik, mintha képtelen is lenne elszakadni a makrotársadalomtól, hogy egyes személyekre vagy közösségekre koncentráljon. Mindent a nagy képen keresztül lát, mindent ennek rendel alá: így aztán főhősei olyan tiszta archetípusok, mintha valóban nem is léteznének. Ők csupán olyan emberek, akiknek ott és akkor kellett élniük, akiket önmagától értetődően kitermel magából a kor, de nincs klasszikus értelemben vett személyiségük.
De ez nem is probléma, hiszen rajtuk keresztül megfigyelhetjük a galaktikus társadalom hanyatlását, egy-egy epizódot kiragadva a „nagy képből”, hogy végigizguljuk a szereplőkkel azt, ami tulajdonképpen az első pillanattól kezdve egyértelmű: itt ők nem számítanak, itt nem az egyén tettei döntenek – itt a kor határozza meg, hogy mit kell tenniük.
Mindezen túl pedig igen élveztem azt a fajta logikára, gondolkodásra és intelligenciára épülő izgalmat, ami mindig is Asimov erőssége volt – nála az egyes „harcok” nem a csatatéren dőlnek el, lézerpuskákkal vagy ki tudja miféle fegyverekkel hadakozva, hanem a fejekben. Ez pedig könnyedén lehet épp olyan érdekes, mint egy jól megkomponált akciójelenet.
Értem, hogy miért lett klasszikus ez a könyv – ráadásul nagy erénye, hogy még így a XXI. század második évtizedében járva sem tűnik különösebben porosnak. Mert itt nem a (mérnöki/fizikai) tudomány van a központban, hanem a történelem és az igáját nyögő ember. Ez pedig számomra sokkal szórakoztatóbbnak tűnik.

>!
pannik P
Isaac Asimov: Alapítvány

Nagyon régóta várólistás és sokat vártam ettől a könyvtől, hiszen Asimov neve dicsfényben csillog a sci-fi rajondók között. Mondjuk nem véletlenül, mert azért ezt kitalálni nem semmi.
A könyv összességében tetszett.
A történet érdekes és eredeti. Nagyon tetszett a különböző bolygók leírása, az ottani életről szóló részek.
Azt viszont nem mondhatom, hogy végig tudtam követni, hogy mi miért történt. Kicsit darabosan ugrunk helyenként az időben, amit nehezen tudtam lekövetni és az új szereplőkkel is helyenként gondom volt (hogy ki kicsoda és milyen kapcsolatban áll a korábbi szereplőkkel)
Biztosan fogok még olvasni Tőle (már csak azért is mert megvettem a második részt is :))

>!
Fallen_Angel P
Isaac Asimov: Alapítvány

Tudom, hogy klasszikus, meg alapmű, nekem mégsem volt öt csillagos olvasmány. Az első rész, A pszichohistorikusok, Gaal Dornickkal és Seldonnal kitűnő volt, ott még azt hittem, újabb kedvencet fogok avatni. Az enciklopédisták és A polgármesterek is elég jó volt, de az utolsó két rész már kevésbé kötött le. Talán túl sok volt a politika, a párbeszéd, kevés a leíró rész.
Hari Seldont, a matematikai módszerét és magát az egész megalkotott világot viszont értékelem és talán egyszer majd visszatérek hozzá.

>!
Agatha_Emrys
Isaac Asimov: Alapítvány

Zseniális!!

Most volt először szerencsém Asimovhoz és rögtön magához bilincselt a története!
Az alapkoncepció, hogy egy bonyolult matematikai egyenlettel évszázadokkal előre ki lehet számítani a jövőt nagyon érdekes bár ahhoz képest nem is került szóba olyan sokszor. És igazából a szellemi atya újbóli megjelenései sem adtak érdemi tanácsot a bolygólakóknak, mindig egy személy (a polgármester) indította el azokat a változásokat, amik megmentették az Alapítványt a külső fenyegetésektől. Kicsit nehéz elképzelni, hogy Hari Seldon előre láthatta ezt (hogy pont a megfelelő ember kerül mindig hatalomra, amikor a Seldom-válságok kicsúcsosodnak). De természetesen egy fikcióról van szó, szóval abba is hagyom a kukacoskodást, mivel ezen az egy dolgon kívül nem is nagyon találtam kivetnivalót a regényben, Asimov mesterien építette fel és kezelte az évszázadokat, le a kalappal előtte, le vagyok nyűgözve!!

Az Alapítvány létrehozásának valódi okát továbbra is homály fedi, no meg ott van ugyebár a testvér Alapítvány a Galaxis másik végében, amiről nincs információnk… Ide a 2. kötetet de azonnal!!

Mindenkinek ajánlom, nem hiába klasszikus. Olvassátok!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

Anyámnak,
hamisítatlan szürke hajáért,
amelynek nem egy szálát nekem
köszönheti

(ajánlás)

3 hozzászólás
>!
Sceurpien I

Az erőszak a gyengék végső menedéke.

Salvor Hardin

Kapcsolódó szócikkek: Salvor Hardin
>!
ppayter

– Ez úgy hangzik, mintha ön már eldöntötte volna magában, hogy erőszakhoz kell folyamodnunk velük szemben.
– Az erőszak – vágott vissza Hardin – a gyengék végső menedéke.

Második rész - Az enciklopédisták 1.

Kapcsolódó szócikkek: erőszak · Salvor Hardin
>!
ppayter

– És maga erre építi a reményeit, ember?! Mire számít? Háziasszony-lázadásra talán? Ribillióra? Hogy a mészárosok meg a szatócsok hirtelen fölkelnek, s húsvágó bárdjaikkal meg kenyérvágó késeikkel hadonászva, kórusban fognak kiabálni, hogy „adjátok vissza nekünk szuperautomata atommosógépeinket”?

Ötödik rész - A kalmárfejedelmek 18.

>!
worsi ASP

– […] De ön még nagyon fiatal.
– Ez olyan vétek – hangzott a kemény válasz –, amelyben a legtöbb ember részes élete bizonyos időszakában.

Harmadik rész - A polgármesterek 1.

Kapcsolódó szócikkek: Salvor Hardin
>!
Irasalgor

A csillagok évszázadok alatt sem változtatják meg a helyüket, a politikai határok viszont nagyon is cseppfolyósak.

222. oldal, Ötödik rész - A Kalmárfejedelmek

>!
Aurorblade

A sikerhez nem elegendő a tervezés. Rögtönzésre is szükség van.

>!
nagytimi85 

Mióta követ az előítélet a sajátján kívül más törvényt?

Kapcsolódó szócikkek: előítélet
>!
Andru

Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!

Negyedik rész: Kereskedők

>!
Irasalgor

Ha valaki egy fülkében születik, és egy folyosón nő fel, egy cellában dolgozik és egy zsúfolt napozóteremben tölti a vakációját, aztán egyszerre följön ide, ahol semmi sincs a feje fölött, csak a végtelen ég, nem csoda, hogy az idegei felmondják a szolgálatot.

19. oldal (Kozmosz Fantasztikus Könyvek)


A sorozat következő kötete

Alapítvány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Frederik Pohl: Az átjáró
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Frank Herbert: A Dűne
Dan Simmons: Hyperion
Joe Haldeman: Örök háború
C. J. Cherryh: Mélyállomás
Larry Niven: Gyűrűvilág
Vernor Vinge: Tűz lobban a mélyben
Ann Leckie: Mellékes igazság
John Scalzi: Vörösingesek