57. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján
!

Alapítvány (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Alapítvány 1.) 546 csillagozás

Isaac Asimov: Alapítvány Isaac Asimov: Alapítvány Isaac Asimov: Alapítvány Isaac Asimov: Alapítvány Isaac Asimov: Alapítvány
Book24 · 1.990 Ft –30% 1.393 Ft
Scifimarket.hu · 1.990 Ft –15% 1.691 Ft
Bookline · 1.990 Ft –5% 1.890 Ft
490 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Isaac Asimov világhírű science fiction regénytrilógiája – amelynek első kötetét tartja kezében az olvasó – azt kutatja, befolyásolható, irányítható-e a matematikai módszerekkel megjósolt, kiszámított jövő. Összeomlik-e a Galaktikus Birodalom, sikerül-e elhárítani vagy legalább megrövidíteni a zűrzavar éveit? Ezer év izgalmas és döntő fordulatait sűríti történelmi regénnyé az Alapítvány-trilógia, a modern tudományos-fantasztikus irodalom klasszikus alkotása.

Eredeti mű: Isaac Asimov: Foundation

Eredeti megjelenés éve: 1951

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2011
280 oldal · ISBN: 9789636894221 · Fordította: Baranyi Gyula
>!
GABO, Budapest, 1999
264 oldal · ISBN: 9638009772 · Fordította: Baranyi Gyula
>!
Móra, Budapest, 1993
268 oldal · ISBN: 9631171019 · Fordította: Baranyai Gyula

2 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Hari Seldon · Hober Mallow · Salvor Hardin · Sef Sermak


Hirdetés

Kedvencelte 116

Most olvassa 33

Várólistára tette 145

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
mandris 
Isaac Asimov: Alapítvány

Végre egy társadalomtudományos-fantasztikus munka. Emiatt az Alapítvány egészen egyedi (már legalábbis az olvasmányélményeim közül). Nekem, mint szociológusnak ez kifejezetten imponált, még ha sajnos nem is osztom Asimovnak azt a gondolatát, hogy akármilyen társadalom jövője ilyen pontosan előrejelezhető lenne, és abban sem vagyok biztos, hogy ez baj. Olvasás közben felötlött bennem, vajon mekkora hatással volt Asimovra a regény írása közben a teleologikus marxista történetfilozófia a maga determinista hajlamaival, de bevallom, ennek aztán lusta voltam utánanézni. Inkább csak érdeklődéssel olvastam, ahogy Seldon-válságok jönnek, Seldon-válságok mennek, alapvető változást hozva a társadalom felépítésében, és hogy valahogy az egész olyan logikus, olyan követhető. Furcsa volt, hogy a regénynek nincs igazi főszereplője, legalábbis nem ember. A főszereplő maga a társadalom, amely korszakonként más és más formát önt, a maga szűk medrében haladva afelé, hogy betöltse rendeltetését. Mondom, az emberi történelmet ennél zűrzavarosabbnak látom, a távolabbi jövőre vonatkozó előrejelzésekkel kapcsolatban pedig jellemzően szkeptikus vagyok, ennek ellenére a könyv végig lekötött, és biztosan folytatni fogom a sorozat olvasását.

4 hozzászólás
>!
csillagka P
Isaac Asimov: Alapítvány

Hello Alapítvány univerzum!
Szia Daneel és Giskard barátom!
(tudom ti itt még meg se jelentek, de nélkületek valahogyan nem is lehet teljes az egész)

Hát újra találkozunk, sokadszorra borulok le Asimov nagysága előtt. Egyszerűen nincs még egy olyan író aki pontosabban ismerné az emberi természetet, és világosabban látná a jövő nagy kihívásait. Minden a robot történetekkel indul és ha őszinték akarunk lenni egy-két lépcsőt kihagyva bizony már eljutottunk a robotbogarak és gépi gondolkozás korába. Talán egyszer elkezdődik a kirajzás és igen, a birodalom nagyon kezdeti alapjai elvannak rakva. Ez a könyv tökéletesen ötvözi a jövő ígéretét az emberi alaptermészet mindenhatóságával. Sokkal több mint sci-fi regény, inkább szociológiai, társadalom elméleti alapműnek érzem.
Ha egy kicsit is kíváncsi vagy arra milyen egy pszichohistorikus válság mindenképpen olvasd el, ha csak egy igazi klasszikus sci-fi-re vágysz akkor is :) ha nem tudod mit olvas akkor még inkább, mert jó, nagyon jó, csak nehogy rákapj hiszen az univerzum közel 30 könyvet tartalmaz és már súlyban se elhanyagolható darabok ha az általam birtokolt könyveket nézve :)
http://moly.hu/konyvek/isaac-asimov-asimov-teljes-alapitvany-birodalom-robot-univerzuma-i közel 3kg és mind az öt kötetet vittem minden hová míg végére nem értem. (legalább háromszor)

13 hozzászólás
>!
Nuwiel P
Isaac Asimov: Alapítvány

Írtam már, hogy Asimov egy zseni, a valaha élt legnagyobb írók egyike? Akárhogy is, most leírom. Még általános iskolába jártam, és az iskolai papírgyűjtés előtt körbejártuk a szomszédokat, van-e valamijük nekünk, hogy mi vihessük be a legtöbbet az osztályból (ami persze önmagában nem számított, de akkor is). Az egyikük adott is egy nagy kartondobozt, amibe beledobált egy adag könyvet. Szegények elég megviseltek voltak, de mivel már akkor is sokat olvastam, előzetesen átválogattam a könyveket, mielőtt bevittük volna az iskolába másnap. Volt köztük Az Alapítvány pereme, Alapítvány és Föld, Istenemberek, ami így hirtelen eszembe jut. Addig még csak nem is hallottam Asimovról, de rögtön megfogott az Alapítvány és Föld előszava, ezért megtartottam, és nem is bántam meg. Az Alapítvánnyal szerettem meg a sci-fit, a Verseghy Ferenc Könyvtárban rendszeres vendég lettem a sci-fi polcnál, az Alapítvány-trilógiát már nem is számolom, hányszor olvastam el. Egyszerűen nem tudom megunni, sokadjára is frissnek és érdekesnek hatnak a korai időszak nagyjainak (Salvor Hardin, Hober Mallow) kalandjai, Bel Riose hadjárata és szomorú bukása, az Öszvér felemelkedése és bukása. Ezek azok a klasszikusok, amik remélhetőleg soha nem avulnak el, és mindig alapműnek fognak számítani.

>!
GABO, Budapest, 2011
280 oldal · ISBN: 9789636894221 · Fordította: Baranyi Gyula
4 hozzászólás
>!
zamil
Isaac Asimov: Alapítvány

Régóta szemezek a trilógiával, és most eljött az ideje, hogy elolvassam.
Nagyon jó könyv (bár technikailag elavult a ma emberének), érződik, hogy ez nem egy regény ez egy monumentális látomás egy részlete.
Az alapötlet adott, a fejlődés elérte csúcsát, a társadalmi hanyatlás elkerülhetetlen, de a modern tudomány már a jövőt is előre látja, és tervezi a Második Birodalom eljövetelét.
Jól felépített regény, a történelmi ugrások könnyen követhetőek, még úgy is, hogy néha gyorsnak találtam az egy emberöltő alatt végbe ment változásokat. A főszereplők jól kidolgozottak, jól bele illenek a „Tervbe”. A történetek érdekesek, és nem rontja az olvasás élményt, hogy zömmel ki lehet találni a megoldást (de tegyük hozzá, hogy Seldon ezt előre kiszámolta).
Igazi vérbeli sci-fi.

7 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Isaac Asimov: Alapítvány

Szóval, hogy valaki 1941-ben ilyen világot álmodjon és azt ’51-re kiteljesítse és meg is írja könyv alakban, szerintem zseniális. Minden, amit sci-fiként ismerünk erre épül. Lehet a többit jobban szeretni, de ennek nagyságát elvitatni, botorság. Zűrzavaros politikai idők voltak azok, nem csodálkozom, hogy ez a könyvben is megjelenik. Mindenesetre ez a fajta politika sokkal értelmesebbnek tűnik számomra, mint napjaink játszadozásai. Kíváncsi lennék a filmre.
Jah és imádom az ajánlását: „Anyámnak, hamisíthatatlan szürke hajáért, amelynek nem egy szálát nekem köszönheti.” Szívemből szólt.:)

1 hozzászólás
>!
Dominik_Blasir
Isaac Asimov: Alapítvány

Ha valamit nagyon szerettem ebben a könyvben, akkor az egyértelműen az a fajta természetesség, ahogy Asimov a történelem menetéről ír. Nagy léptékben, hosszú távon gondolkodik, mintha képtelen is lenne elszakadni a makrotársadalomtól, hogy egyes személyekre vagy közösségekre koncentráljon. Mindent a nagy képen keresztül lát, mindent ennek rendel alá: így aztán főhősei olyan tiszta archetípusok, mintha valóban nem is léteznének. Ők csupán olyan emberek, akiknek ott és akkor kellett élniük, akiket önmagától értetődően kitermel magából a kor, de nincs klasszikus értelemben vett személyiségük.
De ez nem is probléma, hiszen rajtuk keresztül megfigyelhetjük a galaktikus társadalom hanyatlását, egy-egy epizódot kiragadva a „nagy képből”, hogy végigizguljuk a szereplőkkel azt, ami tulajdonképpen az első pillanattól kezdve egyértelmű: itt ők nem számítanak, itt nem az egyén tettei döntenek – itt a kor határozza meg, hogy mit kell tenniük.
Mindezen túl pedig igen élveztem azt a fajta logikára, gondolkodásra és intelligenciára épülő izgalmat, ami mindig is Asimov erőssége volt – nála az egyes „harcok” nem a csatatéren dőlnek el, lézerpuskákkal vagy ki tudja miféle fegyverekkel hadakozva, hanem a fejekben. Ez pedig könnyedén lehet épp olyan érdekes, mint egy jól megkomponált akciójelenet.
Értem, hogy miért lett klasszikus ez a könyv – ráadásul nagy erénye, hogy még így a XXI. század második évtizedében járva sem tűnik különösebben porosnak. Mert itt nem a (mérnöki/fizikai) tudomány van a központban, hanem a történelem és az igáját nyögő ember. Ez pedig számomra sokkal szórakoztatóbbnak tűnik.

>!
samsara
Isaac Asimov: Alapítvány

Mivel én leginkább 'kortárs' scifit olvasok, már a múlt évben eldöntöttem , h megismerkedem a nagy Szentháromsággal, akinek tagja Arthur C. Clarke, Philip K. Dick és Asimov. Mindegyik atyaistenmester a maga nemében, még nem sikerült eldöntenem ki áll kicsiny szívemhez legközelebb, de tudtam, h ők kihagyhatatlanok:). Tervben még Stanislaw Lem, bár előitéletes vagyok scifi ügyben, lévén ő európai:))

1 hozzászólás
>!
Leonidas
Isaac Asimov: Alapítvány

A Galaktikus Birodalom megállíthatatlanul robog a pusztulás felé. Fokozatosan darabokra hull, és barbár káoszba süllyed. Ezen a szörnyű folyamaton senki és semmi nem tud változtatni. A barbár világok tengerében, mint valami világítótorony a ködben úgy fénylik Hari Seldon Alapítványa, a tudomány és civilizáció egyetlen bástyája.
Az író fantáziadús, lenyűgöző világot alkotott. Szinte már hihetetlen, hogy ez a remekmű a 40-es években íródott. Megint csak azt tudom írni, hogy a sci-fi műfaj rengeteget köszönhet Asimovnak. Persze nem hibátlanok a művei, de amit Asimov megálmodott és papírra vetett, azt érdemes elolvasni.

2 hozzászólás
>!
risingsun
Isaac Asimov: Alapítvány

Későn került kezembe ez a sci-fi klasszikus, de szerencsére nem túl későn. Egyáltalán lehet ezt túl későn olvasni? Pár apróságot leszámítva, ami leginkább a könyv korából fakad (mint például, hogy több mint 10.000 év múlva is papírra fognak írni, a mesterséges intelligencia teljes hiánya, robotok, gépek teljes hiánya, stb.). szinte bármikor megtalálhatott volna, akkor is lenyűgözött volna.

Asimov könnyedén, némiképp nagyvonalúan mégis roppantul átgondolva vázol fel egy elképzelhető jövőképet, ahol az emberiség meghódítja a Galaxist, bolygók százait, ezreit, millióit népesítve be, melyek a mind a Birodalom irányítása alatt állnak. A könyv ott kapcsolódik be a folyamatba, amikor a kialakult Birodalom épp sorvadásnak, összeomlásnak indul, a széthulló bolygókon pedig a tudás, a tudományok hanyatlásnak indulnak, barbárságba taszítva az ott élő népeket. Ebből a hanyatlásból emelkedik ki az Alapítvány, hogy a tudomány erejével szálljon szembe az egyre hódító és terjedő pusztulással…

A könyvben található öt novella (de abból is inkább csak négy) tulajdonképpen arra épül, hogy bemutassa a tudás, a tudomány meghatározó és fölényes erejét az egyszerűséggel, elsorvadt nem-tudással szemben. Számomra legérdekesebb és legizgalmasabb talán az volt, amikor a tudomány-vallás segítségével kényszerítették térdre a jelentős haderő fölénnyel rendelkezőket. Elképesztőnek és zseniálisnak éreztem az óhatatlan párhuzamot valódi létező (vagy létezett) vallásokkal, ahol szintén a hit erejére támaszkodva, de valójában a tudás – nem tudás-ra építve lehet kihasználni, irányítani, fanatizálni embereket, népcsoportokat és a ’szent ügy’ érdekében bármire rávenni. Ebből a szempontból még félelmetes is, hogy a jövőben akár a ma létező vallások minként tudnának működni, mint tudomány-vallás. A lényeg, az elv ugyanaz, csak a háttér, az a alapok mások. Zseniális, mégis hátborzongató egyben…

Egyébként a történetvezetést is érdekesen oldja meg Asimov. Nem egy, hanem novellánként más és más főszereplőn keresztül élhetjük át az Alapítvány egy-egy korszakát, melyek a különböző szereplők ellenére is szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A sok elvarratlan szál miatt erősen folytatásért kiált a befejezés, ami valójában nem is befejezés, inkább csak az utolsó novella vége.
Így nincs is más hátra, mint hogy rögtön jöhet a folytatás…

>!
Móra, Budapest, 1993
268 oldal · ISBN: 9631171019 · Fordította: Baranyai Gyula
9 hozzászólás
>!
Kriszta P
Isaac Asimov: Alapítvány

Nagyon ki voltam már éhezve a történet folytatására, ugyanis több mint egy éve fejeztem be az Előjátékot és hát rendesen betalált nálam ez a sorozat. Vannak, akik a megírásuk időrendjében olvassák a köteteket, én a történeti sorrendiséget tartom és szerintem ez így jó. Igaz, az első két könyvnek más a tematikája, azokban gyakorlatilag hosszas előkészítést kapunk egy olyan történethez, ami itt már nagy léptékkel halad és cirka két évszázadot ölel fel csak ez az egy könyv. De nekem külön tetszett, hogy nem vacakol, nincs fölösleges duma, hanem folyton lendülünk egyet az időben.
Maga az alaptörténet is érdekes és igencsak elgondolkodtató: hogyan birkózik meg egy „ország”, egy társadalom azzal a ténnyel, hogy neki kijelölt, előre megírt útja van a történelemben, ő maga a tudás és egy új, feltámadó világrend bölcsője a rothadó, bukásra ítélt jelenlegi galaxis perifériáján.
Milyen lehet az, mikor ismert, hogy a társadalmad mi végre jött létre, milyen küldetése van, s hogy időnként komoly veszélyek fenyegetik majd, melyeket le kell győzni meghatározott, de ismeretlen módokon, mert csak így maradhat az előre megjósolt úton? Hogy választódnak ki azok a személyek, akik majd megtalálják a helyes megoldást az egyes válságokra? Ez is sorsszerű? Pengeéléntáncolás-effektus. Ha csak egy kicsit is másképp történt volna…
Ezzel együtt nagy hangsúlyt kap a történetben a politika, tudomány, vallás (tudomány alapú vallás (!)), kereskedelem, emberismeret…
Letehetetlen :) (Mármint nekem)


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

Anyámnak,
hamisítatlan szürke hajáért,
amelynek nem egy szálát nekem
köszönheti

(ajánlás)

3 hozzászólás
>!
Sceurpien I

Az erőszak a gyengék végső menedéke.

Salvor Hardin

Kapcsolódó szócikkek: Salvor Hardin
>!
ppayter

– Ez úgy hangzik, mintha ön már eldöntötte volna magában, hogy erőszakhoz kell folyamodnunk velük szemben.
– Az erőszak – vágott vissza Hardin – a gyengék végső menedéke.

Második rész - Az enciklopédisták 1.

Kapcsolódó szócikkek: erőszak · Salvor Hardin
>!
ppayter

– És maga erre építi a reményeit, ember?! Mire számít? Háziasszony-lázadásra talán? Ribillióra? Hogy a mészárosok meg a szatócsok hirtelen fölkelnek, s húsvágó bárdjaikkal meg kenyérvágó késeikkel hadonászva, kórusban fognak kiabálni, hogy „adjátok vissza nekünk szuperautomata atommosógépeinket”?

Ötödik rész - A kalmárfejedelmek 18.

>!
Irasalgor

A csillagok évszázadok alatt sem változtatják meg a helyüket, a politikai határok viszont nagyon is cseppfolyósak.

222. oldal, Ötödik rész - A Kalmárfejedelmek

>!
worsi ASP

– […] De ön még nagyon fiatal.
– Ez olyan vétek – hangzott a kemény válasz –, amelyben a legtöbb ember részes élete bizonyos időszakában.

Harmadik rész - A polgármesterek 1.

Kapcsolódó szócikkek: Salvor Hardin
>!
Aurorblade P

A sikerhez nem elegendő a tervezés. Rögtönzésre is szükség van.

>!
nagytimi85

Mióta követ az előítélet a sajátján kívül más törvényt?

Kapcsolódó szócikkek: előítélet
>!
Andru P

Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!

Negyedik rész: Kereskedők

>!
Irasalgor

Ha valaki egy fülkében születik, és egy folyosón nő fel, egy cellában dolgozik és egy zsúfolt napozóteremben tölti a vakációját, aztán egyszerre följön ide, ahol semmi sincs a feje fölött, csak a végtelen ég, nem csoda, hogy az idegei felmondják a szolgálatot.

19. oldal (Kozmosz Fantasztikus Könyvek)


A sorozat következő kötete

Alapítvány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ray Bradbury: Marsbéli krónikák – Kisregények és elbeszélések
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
Dan Simmons: Ílion
James Luceno: Darth Plagueis
Frederik Pohl: Átjáró