A ​Szaturnusz gyűrűi (Űrvadász / Űrvándor 6.) 45 csillagozás

Isaac Asimov: A Szaturnusz gyűrűi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Űrmérföldek millióin át rohamoznak a Szíriusz robothajói. A Szaturnusz gyűrűi körül rajzanak, hogy innen indítsák a Föld elleni háborújukat. David Starrnak az űrvadásznak csupán egyetlen esélye van arra, hogy megakadályozza a Föld elpusztítását….

Eredeti cím: Lucky Starr and the Rings of Saturn

Eredeti megjelenés éve: 1958

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cédrus, Budapest, 1992
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637429271 · Fordította: Kiss Marianne

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

pwz I>!
Isaac Asimov: A Szaturnusz gyűrűi

Igen! Végre „látjuk” a szíriusziakat! És minő meglepetés, a leírásuk alapján tiszta Űrjárók a Robot-ciklusból! Ha nem tudnám, hogy ez az Űrvadász-sorozat utolsó része és mondjuk 1959-et írnának, akkor simán A mezítelen nap után tenném, annyira illik abba a világba (is)! Már-már cross-over-szerű ez a könyv a Robot-sorozathoz, de itt ugye a Starr-Colos, ott meg a Baley-Olivaw kettős nyomoz!
Jó kis sorozat volt, gyerkőc korban meg kifejezetten jó lehetett. Az idő – tudományos értelemben – természetesen eljárt fölötte, de maga a közeg, amiben Asimov mozgatja a figurákat az már örök! :D
Kár, hogy a Plútó-s rész és a folytatások már nem készültek el…

>!
Cédrus, Budapest, 1992
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637429271 · Fordította: Kiss Marianne
3 hozzászólás
zamil>!
Isaac Asimov: A Szaturnusz gyűrűi

Elérkezett az utolsó űrvadász rész, és mondhatom méltó lezárása volt.
Szakított a hagyománnyal is az eddig nyomozós részt, úgy mond felváltotta a lezárás, amikor mindenre fény derül, amikor a Sziriusziak végre megmutatkoznak.
Valahogy sokkal pörgősebb is lett ez a rész, bár itt is ki lehetett következtetni a végkimenetelt. Lucky most se hazudtolta meg magát, és zseniális húzással vágja ki magát. Colos hozta, a szokás kötekedő szerepét.
Az egész sorozatot összegezve, nem bántam meg az olvasását, de tény ha tinédzser koromba kerül a kezembe, sokkal szórakoztatóbb lett volna.

Isley IP>!
Isaac Asimov: A Szaturnusz gyűrűi

Szép zárása volt a Lucky Starr könyveknek. Nem is lehetett kevesebbről szó itt, mint a csillagrendszerek oszthatatlanságát szavatoló konferenciához vezető út eseménydús leírása, Starr pedig igen sokat tett a galaxis békéjéért és jövőjéért.

Aquarius P>!
Isaac Asimov: A Szaturnusz gyűrűi

Az elejét kissé vontatottnak találtam, de aztán jött a mindent-elsöprő lendület, és a végéig meg sem álltam. Az ismert szereplők mellett, felbukkantak a szíriusziak, akiknek rendkívül jól sikerült a karakterábrázolása. Devoure, Zayon és Yonge – nem egyforma céllal és különböző habitussal – alakjai, nagyon a helyén voltak. Az önérzetében megsértett Coloson nagyokat mosolyogtam, egyrészt mert bebizonyította, hogy a robotika három törvényét ki lehet játszani (a nulladik-ról most nem ejtek szót), másrészt nagyon helybenhagyta Devoure-t.
Nem sejtettem mivel rukkol elő Lucky, de igazán csattanósra sikeredett a befejezés.
Conway és Doremo is, szinte sokkolta a konferencia résztvevőit. Ötletes volt. Tetszett!

kte P>!
Isaac Asimov: A Szaturnusz gyűrűi

Az Űrvadász sorozat utolsó része is élvezhető felnőttként, egy könnyű és gyors átolvasásra, amely biztosan nem nyúlik bele a hajnalba. A bolygók közül ezúttal a Szaturnusz, holdjai és gyűrűje kerülnek a középpontba és végre találkozunk a szíriusziakkal és robotjaikkal. Lucky és Colos a szokott formájukat adják, Colos önérzete alig fér bele az űrhajóba, míg David újabb zseniális csavarral menti meg a földet a háborútól. Szerepet kap egy másik földi tanácsos és a robotok három törvényét is boncolgatjuk egy kicsit. A szerző igyekezett a szíriusziakat mai kifejezéssel élve politikailag korrekten, azaz nem egyszerűen gonoszként, hanem a terjedelemhez képest árnyaltan bemutatni.
Összességében jópofa sorozat ez, kiskamaszoknak ajánlom kalandossága miatt. Igazán sajnálom, hogy a tudományos tartalma már elavult.

blianhun>!
Isaac Asimov: A Szaturnusz gyűrűi

Végre a mindenféle bolygókat lakó sok idétlen lény (békák és egyebek) után a jófajta pozitronagyú robotok is előkerültek. Az az igazi Asimov…

csartak P>!
Isaac Asimov: A Szaturnusz gyűrűi

Első Asimov könyvem, amit beválasztottam, egy gyermeknek írt sorozat része, ráadásul annak is az utolsó darabja. :) De szerintem tök jó szórakoztató volt, tetszettek benne a figurák, a sipítozó Colos, a higgadt Starr. Na meg jók voltak a leírások a Szaturnusz gyűrűiről.

2 hozzászólás
Zsolt_Papp_2>!
Isaac Asimov: A Szaturnusz gyűrűi

Lehet, hogy én vártam sokat az utolsó résztől, de számomra ez nem nagyon volt megnyerő.
Nem mondom, hogy nem volt benne csavar, de nagyon lassú volt a sztori.


Népszerű idézetek

Aquarius P>!

A robotok tűzön-vízen át, gépiesen teljesítik feladatukat. Csak az emberek tudnak hazudni vagy csalni.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: robot
Aquarius P>!

[…] ne mondja nekem azt, hogy a flotta nem hátrálhat meg. A meghátrálás háborús manőver része is lehet…

34. oldal


A sorozat következő kötete

Űrvadász / Űrvándor sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Scarlet
Kuczka Péter (szerk.): Robur 7.
Lester del Rey: A szökevény robot
James Patterson: Világmegmentés és más extrém sportok
Orson Scott Card: Végjáték
Orson Scott Card: Ender árnyéka
Amy Kathleen Ryan: Láng
Alan Dean Foster: A nyolcadik utas: a Halál
Joan Slonczewski: Ajtó az óceánba
Michael A. Stackpole: Farkastörvény