A ​halál fuvallata 58 csillagozás

Isaac Asimov: A halál fuvallata

Isaac Asimov, a világhírű sci-fi szerző ezúttal lebilincselő bűnügyi regénnyel örvendeztette meg olvasóit. A balesetnek álcázott gyilkosság ragyogó figurák teremtésére hitelesen leírt környezet megrajzolására ad lehetőséget. Az egyetemi konkurenciaharc farkastörvényeihez alkalmazkodni nem tudó tanár a vegytani laborban holtan találja tanítványát. Félvén, hogy a gyanú őrá terelődik, maga próbálja felderíteni az eset hátterét.

Eredeti megjelenés éve: 1958

>!
Fabula, Budapest, 1989
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630265370 · Fordította: Révai Gábor

Kedvencelte 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bíró_Júlia>!
Isaac Asimov: A halál fuvallata

Olyan, mint a borító. Jó az ötlet, a megvalósítás élvezetéhez viszont minden kisajtolható jóindulatra szükség van.
Szóval adott az amúgy igen érdekes alaphelyzet a fura körülményeket felvonultató, főképp a szakmai intuíciót pisztergáló haláleset és a főhős igencsak szorongató motivációja, hogy rájöjjön a tettes kilétére. Másfelől sajnos a vázról hiányoznak a legminimálisabb adalékok is arra vonatkozólag, hogy életszerűvé tegyék az egyetemi életet és a tanárok-diákok-doktoranduszok szerepléseit. Például itt ez a dolog a kísérletek és a kutatások kérdéskörével:

– Mivel foglalkozott az elhunyt* ?
– Szerves kémiai kísérleteket folytatott.
– Mi volt a kísérletek tárgya?
– A szerves kémia.
– De mit akart elérni a kísérletek során?
– Doktori címet.
– De hogyan? Mit akart bizonyítani vagy kikutatni vagy akármi?
– A szerves kémiát.

Nem azt mondom, hogy komplett kutatási tervvel rendelkezzen mindenki, aki kartávolságra kerül egy Erlenmeyer-lombiktól a történetben, de egy-két konkrétum azt a kellemes hatást keltette volna, hogy a megszólaltatott karakterek értik, miről beszélnek. Na mindegy. Ezen felül is akad némi logikai lambadázás itt meg ott, főleg a motivációk házatáján, különösen, amikor az amúgy igen sovány személyiségjegyekhez igyekszik Brade tanársegéd úr lehetséges indokokat társítani. (Ugyanitt megjegyezném, hogy nem először vélem látni, hogy Asimovnak nem lehettek jó tapasztalatai a nőlényekkel, mert ha az összes műveiben valahol felbukkan egy**, az vagy hisztériázik, vagy követelőzik, vagy csak bajnak és kötelességekről szóló emlékeztetőnek van. És ettől mindig kicsit szomorú panda leszek.)
A gyilkos személye szerintem spoiler olyan simán kitalálható, mint egy egyperces krimiben, az indokai viszont ahhoz képest meglepőek. Főleg, mert az illető bemutatása során sokkal természetesebb és kevésbé nyakatekert indítóokok tömege is rendelkezésre állt volna.
Egynek jó, aránylag érdekes, aránylag gyorsan kivégezhető, de kifejezetten csak témába vágó kihívásra vagy életmű-olvasásra ajánlom, esetleg akkor, ha minden más könyv véletlenül beleesett a papírzúzdába.

*vagy bárki más

** Fenntartásokkal kezelendő bosszús kiszólás, tekintve, hogy a szerzőtől csak az Alapítvány-trilógiával és pár novellával volt dolgom idáig.

5 hozzászólás
Rendbonto>!
Isaac Asimov: A halál fuvallata

Első könyvem Isaac Asimovtól ez a krimi könyv volt, és mit ne mondjak, tetszett!!! Az alapkoncepció, hogy egy egyetemen gyilkoltak, és az, ahogyan gyilkoltak már eleve érdekesen indult. Legalább is számomra. Aztán ahogy haladtunk előre a történetben egyre több dolog derült ki, és egyre több gyanúsított lépett elő, ahogy az egy jó krimiben szokott lenni. Mindezt Asimov nagyon ügyesen tálalta és nem vált unalmassá a történet. Egyedül azért nem kapott 5 csillagos pontozást, mert a gyilkos kiléte számomra nem volt olyan megdöbbentő. Simán a lehetséges tettesek között szerepelt nálam, és bár picit meglepődtem, hogy mégis Ő volt, attól még nem kerestem a földön az államat. :) Az indíték sem volt túlságosan meggyőző számomra, ellenben logikus volt, ami tetszett. Összefoglalva, nekem bejött ez a könyv, és aki szereti a krimit, annak ajánlom, mert egyszer mindenképpen érdemes elolvasni! ;)

2 hozzászólás
Anó>!
Isaac Asimov: A halál fuvallata

Hát, Agatha Christie-vel nem ér fel, de jó kis krimi volt. Volt benne egy egyszerűnek tűnő, de elmés felügyelő, olyan Colombo -féle bölcs észjárással. S maga a főhős, a tanár kémikus is sokkal értelmesebbnek bizonyult, mint amilyennek először mutatkozott, így aztán kiderítette a rejtélyeket és „hajánál fogva” kirántotta magát a bajból.
Ja és ez a könyv Rukkolás volt, gondosan, szorosan bebugyolálva érkezett – hamarosan rájöttem, miért, ui. kevés olvasás után széthullott, amire már nyilván előtte is hajlama volt:(
Amúgy úgy döntöttem, jobban szeretem a scifi-író Asimovot…

kvzs P>!
Isaac Asimov: A halál fuvallata

Nem életem legjobb krimije, de egy könnyed, kikapcsolódós olvasmánynak tökéletes. Kb a könyv 2/3nál rájöttem, hogy ki a gyilkos, de végig kíváncsi voltam, hogy hogyan fogják rábizonyítani.
A kémiai fejtegetések nagy részét ugyan nem értettem, de szerencsére elég kevés volt belőlük ahhoz, hogy megakasszák a történetet, amit így szinte egy szuszra el lehet olvasni.

Aquarius P>!
Isaac Asimov: A halál fuvallata

Nem rágtam le körmeimet az izgalomtól, mégis érdekesnek találtam.
Nagyon logikusan felépített krimi, ha odafigyelünk – mi is rájöhetünk a gyilkos személyére, hiszen minden adat a rendelkezésünkre van bocsátva.
Érdekesek a karakterek, bár nem lehet teljes a kép a sok szereplő miatt. Bepillantást kapunk az egyetemi életről, ahol a tanulás mellett egyfajta harc is folyik, és nem csak a diákoknál, hanem a tanárok körében is. Bűnügyi regény, tudománnyal és társadalomkritikával fűszerezve.
Ebben a műfajban még nem olvastam könyvet a szerzőtől. Megállja a helyét. Négy csillag.

ppayter>!
Isaac Asimov: A halál fuvallata

Asimov krimiben azért távolról sem olyan nagyágyú, mint science fiction terén. Amolyan „elmegy” sztori.

enceladus93>!
Isaac Asimov: A halál fuvallata

A könyv meglehetősen sok önéletrajzi vonatkozást tartalmaz: Asimov maga is a biokémia professzora volt, aki bostoni egyetemen tanított az ötvenes években. Sőt, Finster alakjában és viselt dolgaiban szinte egy az egyben ő maga jelenik meg, ezúttal jóval kevésbé rokonszenvesnek ábrázolva, mint a másik krimiben, a Gyilkosság a könyvvásáronban. Asimovnak szerencséje volt, hogy nem érte meg a me too hisztériát, mert most nyakig ülne a szószban. De legalább tisztában volt a jellemhibájával.

Dániel_Zámbó>!
Isaac Asimov: A halál fuvallata

Első Asimov könyvem, de nem az utolsó, az biztos. Nagyon tetszett, ajánlom mindenkinek!

almodozom P>!
Isaac Asimov: A halál fuvallata

Ebben meg sehol egy űrhajó? Nem tudtam, hogy Asimov krimit is írt, elolvastam, sejtelmem sem volt, ki a gyilkos, szóval egyrészt jóvolt, másrészt meg talán a fordítás lett kicsit bárgyú (az eredetit ugye nem láttam), vagyis szöveg-gondjaim voltak. A korrektorról inkább nem szólanék.

WerWolf>!
Isaac Asimov: A halál fuvallata

A sci-fi-től elég messze esik ez a krimi. Viszont Asimov tudományos megalapozottságát, érdekes gondolatmenetét ez a kötet sem nélkülözi. Ami viszont kicsit idegesített benne, hogy pont olyan mint a szappanoperák…a fejezet végén viszi mindég fel a hangsúlyt (feszültséget), és kénytelen voltam rögtön tovább olvasni :D


Népszerű idézetek

Aquarius P>!

(…) ha mindenkit megölnénk, akit utálunk, egyhamar elnéptelenedne a világ!

103. oldal

Aquarius P>!

Egy magas beosztású vezetőtől (…) mégsem lehet elvárni, hogy minden gesztusa őszinte emberi érzéseket tükrözzön. Biztosra kell mennie, ezért olajozott mechanizmusokat fejleszt ki magában, és ha a pillanat úgy kívánja, bármikor arcára képes csalni egy mosolyt, függetlenül attól, valóban mosolyoghatnékja van-e.

43. oldal

Aquarius P>!

(…) reggel, napvilágnál a legiszonyúbb félelmek is összezsugorodnak, szétfoszlanak.

109. oldal

Aquarius P>!

A legtöbben nem aggályoskodnak, ha másokat kell befeketíteniük. Az emberek hamar lealjasodnak, ha nem kell aljasnak érezni magukat.

176. oldal

Aquarius P>!

Senki nem lehet biztos magában. Mindenkinek meg kell küzdenie a saját ördögével. És szerencsés ember, akiben van bátorság ehhez a küzdelemhez.

227. oldal

Anó>!

-Két eset van- mondta – amikor nem lehet szó féltékenységről. Az apa nem féltékeny a fiára, a tanár a tanítványára. Ha a tanítványom jobb nálam, akkor nyilván jobb tanára volt, mint a többinek.

64. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Donna Tartt: A titkos történet
J. D. Robb: Halálos rögeszme
Karen Rose: Halj meg értem
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Rachel Vincent: Rogue – Latrok
Blake Crouch: A pokol kapujában
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Janet Evanovich: A szingli fejvadász 1.
Julie James: A hamis partner
Helen Traubel: Gyilkosság a Metropolitan operában