A ​Hajnal bolygó robotjai (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Robotregények 3.) 196 csillagozás

Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Baley ​nyomozó a Földről érkezett a Hajnal bolygóra, hogy kiderítse egy rejtélyes gyilkosság okait, és bebizonyítsa dr. Fastolfe ártatlanságát. De valóban gyilkosságnak számít-e egy ember formájú robot megrongálása? Kinek állhatott érdekében, hogy megsemmisítse? Egyáltalán ki tehette, ha a gyanúsított is azt hiszi, rajta kívül senkinek sem lett volna erre módja, s mi több, tehetsége. Az ember formájú robot meggyilkolása mögött olyan hatalmi harc áll, mely nemcsak Baley nyomozó karrierjét, de a túlnépesedett Föld sorsát is meghatározhatja. Hiszen nem mindegy, hogy emberek vagy ember formájú robotok lesznek-e az új telepesek a Világegyetemben. Ennek eldöntése új reményt adhat a Földnek, de ez okozhatja végzetét is. Végül a bűnügyi történetek szabályainak megfelelően Fastolfe tisztázódik a vád alól, és remélhetőleg a Föld is megmenekül a katasztrófától. Az Asimov-sorozat második darabja ez a könyv, amelyben az izgalmas bűnügy mellett egy furcsa szerelem történetével is megismerkedhet… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2015
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636896768 · Fordította: Hajdú Gábor
>!
Móra, Budapest, 1992
492 oldal · ISBN: 963117011X · Fordította: Hajdú Gábor

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

R. Daneel Olivaw · Elijah Baley · R. Giskard Reventlov · Gladia Delmarre · Bentley Baley · Dr. Han Fastolfe · Santirix Gremionis · Vasilia Fastolfe · Wilson Roth, rendőrfőnök

Helyszínek népszerűség szerint

Föld · Aurora


Kedvencelte 16

Most olvassa 7

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

csillagka P>!
Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai

Ó, Szent Jozafát! hogy én mennyire szeretem ez a könyvet :)
Sokadszorra is elvarázsol Asimov életbölcsessége, emberség, és éleslátása, amivel a jövőt és az emberi történelem folytatásának alternatíváit szemléli. Filozófiai tanulmánynak is tökéletes, ahogyan szembe állítja a két fejlődési lehetőséget, és magával is vitázva, válaszokat keres a pro és kontra kérdésekre.
Giskard- Daneel-Elijah kolléga tökéletes hármas alkotnak, együtt a teljes triumvirátus, (talán egyedülikén) megismerhetjük a „pszichohistória” feltalálóját, rengeteg elrejtett múlt és jövőben előbukkanó történet, cselekmény kerül más megvilágításba.
Azt hiszem a sorozatfolyam egyik legfontosabb darabja, nálam abszolút kedvenc.

1 hozzászólás
Oriente>!
Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai

Nem vagyok maradéktalanul boldog az olyan könyvektől, amelyekben majd 500 oldal készíti elő az utolsó tíz oldalban foglalt nagybetűs Lényeget. Főleg, ha ez a bizonyos Lényeg ugyan egy leleményes gondolatot testesít meg az ember alkotta robotok emberi társadalomra gyakorolt visszahatásáról, ám az ötlet technikai kivitelezését kifejezetten sutának érzem. spoiler
A Lényeget megelőző sok-sok fejezet pedig túlnyomórészt kézikönyvként működik az űrászok szexuális szokásaihoz spoiler, ami önmagában akár izgi téma is lehetne, ha a könyv fennmaradó oldalait nem a mellékhelységek használatának és berendezésének taglalása, a mellékhelység-etikett kontrasztív kiértékelése, illetve a robotölés szó szemantikája körüli pezsgő vita töltené ki.
Igen, túlzok és ironizálok.
De nehéz felülemelkednem a csalódásomon; ez a könyv az eddigi Asimov-olvasásaim leggyengébb darabja. Ez különösképpen meglepő annak fényében, hogy az előző kötet kifejezetten sokoldalú és élvezetes volt, minden szempontból egy jó arányokkal bíró, remek sci-fi darab. A Hajnal bolygóban viszont erőtlenül szakítják meg a fentebb felsorolt favorit témákat az Aurora egyébiránt érdekesnek tűnő leírásai és a társadalmi berendezkedés kritikai bemutatása. A robotikáról ugyan egész sokat megtudunk, de Elijah Baley és R. Daneel Olivaw „barátságának” motívuma például érdemtelenül háttérbe szorul a nagy, sorsfordító problémák ebédlőasztalok melletti kitárgyalása mellett. Ez utóbbiak viszont kissé súlytalanul egyensúlyoznak a becsületsértések és rágalmazások miatt fortyogó robotmérnökök politikai vitáiban. Szép átkötés lenne ez a kötet az Én, a robot novelláktól az Alapítvány-regényekhez, ha egy csöppet feszesebbre, izgalmasabbra és/vagy elgondolkodtatóbbra sikerült volna.

Megjegyzés 1:
Ezt a magázás vs. tegezés dolgot továbbra sem értem (https://moly.hu/ertekelesek/1962218, utolsó bekezdés), hiszen az angol eredetiben ilyen különbségtétel nem lehetett, a magyar fordításban viszont aránytalanul erős kontraszthatást okoz az ember-robot kommunikációban.

Megjegyzés 2:
Újabb strigula a Tau Ceti rendszerébe helyezett emberi űrgyarmatok listájában.
Hmm, lehet, hogy Kim Stanley Robinson regényében a célállomás elnevezése nem véletlen?

2 hozzászólás
Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai

Nagyobb terjedelmű, mint elődei (Acélbarlangok, A Mezítelen nap), ami főleg a krimi szál kényelmesebb kibontásában játszott főbb szerepet.
Ez nekem épp rossz hír is lehetett volna, mert általánosságban a krimis vonal kevésbé van közel a szívemhez. Jelen esetben viszont ez cseppet sem volt zavaró.

Aztán vitába is szállhatnék magammal spoiler, hogy a rövidebb terjedelmű regényeket, novellákat szeretem-e jobban olvasni az írótól.
Philip K. Dick esetében például mindig azt látom, hogy a legtöbb olvasó megjegyzi, hogy a novelláit szereti jobban, jobban áll neki. Ezzel én mindig fordítva voltam, mindig Dick regényeit éreztem erősebbnek, jobb médiumnak önmaga kifejezéséhez.
Nos, ez itt változni látszott. Alapesetben azt mondanám, a robotnovellákat élveztem a legjobban. De ez ebben a formában nem is igaz, mert a kisregényeket és a jelenlegi történetet is totál azonos színvonalnak és hasonló szórakozásnak éltem meg. Ami a novella formában előny lehet jelen esetben, az a több ötlet, logikai játék felsorakoztatása.
Persze a regényei mellett meg ezek tágabb kibontása szól.
Szóval nagyjából leírtam ezt feleslegesen, vagy azért, hogy éreztessem, hogy Asimov is példátlan számomra valamiben.

Így egymás után olvasva nehéz is értékeléseket írni, mert mint az előző sorokból is látszik, nagyon egyenleges a színvonal, így csak ismételni tudom magam; változatlan színvonal, szeretni való robotok, érdekes karakterek, logikus tényfeltáró akciók spoiler, zseniálisan rétegzett univerzum építés, tökéletes kikapcsolódás, felhőtlen szórakozás.

Az előző sztorikból megismert szereplőkkel találkozhatunk itt is, most az Aurórát ismerhetjük meg közelebbről, nem mellesleg kapunk néhány utalást az alapítvány trilógia szálaihoz is.

Ditta P>!
Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai

Majd 30 év telt el a A mezítelen napnak és ennek a könyvnek a megírása között, és ez látszik is. Asimov belejött az írásba, ami egyrészről jó, mert szerintem sokkal izgalmasabb lett ez a regény, mint az első 2 robotregény volt. Másrészről viszont elég hosszas bevezetőn kell magát átrágnia az embernek, mire felpörögnek az események. Sokszor éreztem túlnyújtottnak 1-1 dolog leírását, részletezését. Az eltelt 26 év máshol is megfigyelhető. Az ’50-es években kaptunk egy szinte teljesen szex mentes, már-már prűd bolygót, a Solariát. A ’80-as évek pedig elhozta nekünk a Solária totál ellentét, a szabados Aurórát. Persze lehet, hogy ezt már túlgondolom. Mindenesetre volt, hogy azt éreztem, hogy a túl sok szexszel való foglalkozással eltolódik a hangsúly a könyv lényegéről.
De ennyit a negatívumokról, mert ez mégiscsak egy igen jó regény. Eljutunk végre az Aurórára, ami a legnagyobb, legrégibb és egyben vezető helyzetben lévő gyarmatbolygó. Az izgalmak fokozásaként itt egy „robotgyilkosság” történik. Éppen ezért a szálak felgöngyölítése nem is annyira a „gyilkosság” miatt lényeges, itt a politikai harcok alakulása a tét. És hát kik is lehetnének erre a legalkalmasabbak, mint Elijah és Daneel. Szokás szerint egy izgalmas nyomozásnak lehetünk tanúi, ahol az összekuszálódott események kibogozása mellett részletes bemutatást kapunk az Auróráról, és az auróraiak életéről, szokásairól is. Több utalás is történik 1-1 robotnovellára, ami látványos összekötése a robotregényeknek és robotnovelláknak. Kapunk néhány plusz infót a robotikáról is. Már az előző kötetekben is volt 1-2 elejtett megjegyzés arról, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan van kiadva 1-1 parancs, ebben a könyvben ez pedig már komoly szerephez jut.
A vége pedig több szempontból is érdekes :). spoiler

KingucK P>!
Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai

Ezúttal is egy új bolygóra látogathatunk el, az Aurorára. Egy gyilkossági nyomozás során megismerhetjük az új világot, és az ott élő emberek társadalmi felépítését. Bár kicsit rendhagyó egy eset, nem emberi lény meggyilkolásáról van szó. spoiler Ismét érdekes témákat feszeget az író, nagyon elgondolkodtató. Ezek után nagyon kíváncsi vagyok az utolsó részére a sorozatnak.

Leonidas>!
Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai

A harmadik Elijah Baley regény picit csalódás volt számomra. Asimov túlságosan hosszúra nyújtotta, ezért a történet több helyen ellaposodik és vontatottá válik. A másik hibája, hogy ugyanazt a témát többször is fölöslegesen boncolgat. Főleg az Auróraiak szexuális szokásait tárgyaló részeket találtam igazán idegesítőnek, viszont akadt a regénynek néhány pozitív momentuma. Először is be kell vallanom, hogy Asimov-nak harmadszor sikerült meglepnie. Ismét összehozott egy fantasztikus végkifejletet, amely nemcsak hogy izgalmas, hanem ráadásul elgondolkodtató is. Próbáltam rájönni a tettes kilétére, de újra csak kudarcot vallottam. További plusz pont, hogy rengeteg információt kapunk a robotikáról, és magukról a robotokról. Érdekesnek találtam a tényt, hogy nagyon nem mindegy, milyen parancsot adsz egy robotnak. Az előző regényekben létrehozott világokhoz képest, az Aurórai társadalmat nem éreztem annyira egyedinek, de kétségtelenül alapjaiban különböző világok.
Alapvetően nem rossz regény, néhol egész jók a párbeszédek, a vége izgalmas és meglepő, csak ne nyújtotta volna túl hosszúra.

mohapapa I>!
Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai

A harmadik robot-krimi. Baley jön, lát, fóbiázik, gondolkodik, beszélget, beszélget, beszélget, beszélget, majd kicsit szerelmeskedik, de mindvégig nagyon gondolkodik, és a végén mégsem buktatja le a tettest, csak beszélget vele, miközben a gonosz, na jó, a téves galaxis-politikai indíttatású csúnya-hősé (aki nem gyilkos; illetve izé, robotot ölni nem is gyilkosság) visszafogott megbűnhődik.

Asimov élő alakokat teremtett. Nekem különösen szimpi, hogy Baley nem egy pángalaktikus erőember rendcsináló, hanem egy esendő zsaru, aki ha kell, még vécére is elmegy! :-)

A beszélgetések, mert történetről a könyv háromnegyedéig gyakorlatilag nem beszélhetünk, ügyesen csűrődik-csavarodnak az érdekek mentén: ahogy Baley ide-oda mászkál, úgy sejlenek fel lehetőségek a megoldhatatlan megoldására, hogy aztán rendre porba hulljon minden eshetőség, s hogy a végén ott álljunk egy nagyon lapos, szimpla megoldással, ami mindvégig a szemünk előtt volt. Hogy aztán mégse így legyen.

Volt egy pont az olvasásban, amikor szerelmetesfeleségtársamtól tanult módon egyre türelmetlenebbül doboltam az ujjaimmal, hogy legyen már, történjen már valami, unom Baley vizelésit, fóbiáit, sétáit, beszélgetéseit. Helyén volt minden puzzle-darab, de unalmas volt a kép, amit mutatott. A kíváncsiságom, hogy, oké, de mégis mi a fütty történt, mégis a kezemben tartotta a könyvet. Ami végül is az Asimov által kiötlött, zseniális és az egész eposza magyarázatául szolgáló pszichohistória kiindulópontjává vált. Válik. Fog válni. Osszátok szét! De ezzel együtt nekem indokolatlanul túl hosszú volt, egyfajta Bergman–sci-fi, ami egyben túl sok, mégis bajban lennék, ha enyém lenne a döntés, mit vágjak ki belőle.

Stephanie_Ford_és_Városi_Emese IP>!
Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai

Nem sorrendben olvasom a sorozatot, de szerintem mindegy is. Magában is érthető, sőt, hátborzongató. A mesterséges intelligencia öntudatra ébredése és az emberiség eltörlése? Tényleg ettől félünk?
Ez a könyv ítélet az egysíkú, korlátolt társadalmak ellen, az emberiség hatalmi harcait nevetségessé teszi, a politikát karikírozza, és bemutatja, hogy a megoldás soha nem a legkézenfekvőbb helyekről érkezik. Mindezt egy krimiszerű zsánerbe ágyazva. Zseniális könyv, alig várom, hogy hozzájussak a folytatásokhoz.

Szentinel>!
Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai

Elképesztő regény. Asimov lehet, hogy nem szépíró, de nagyon jól mesél történetet. A párbeszédek nagyon jók, és a karaktereket is egész ügyesen kidolgozta. Baley továbbra is zseniális nyomozó, Daneel nagyon szerethető robot és a többi szereplő is okés. A cselekmény legizgalmasabb részeit a párbeszédek adják, amikre nincs panasz. Először engem is megijesztett a hossza, de most már rövidebben el se tudnám képzelni.

Ami miatt kiemelten tetszett ez a kötet, az az, hogy itt most nem csak a robotika, hanem az emberi lélek is előjött. Érzelmek, szexualitás, kirekesztés… Ezek mind bekerültek a A Hajnal bolygó robotjaiba, és tették ezzel zseniálissá ezt a művet. Eddig az Acélbarlangok volt a kedvencem Asimovtól, de ezzel a könyvvel felülmúlta azt. Alig várom, hogy a negyediket is olvashassam!

Sansa I>!
Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai

Imádom Elijah-ot, annyira szerethető karakter a fóbiáival egyetemben, Gladia az elveszettségével, és persze a Daneel-Giskard páros viszi a prímet. Nekem szokás szerint csak a végén esett le minden (nem vagyok jó krimifejtő :)), és mindig meglepődöm, ahogy az író már jó régen elszórta azokat az információmorzsákat, amelyekből le lehetne vonni a következtetéseket. Bár nem hittem volna, hogy a „te hazug!” c. novella után ezzel a fogással zárja le a sztorit…

11 hozzászólás

Népszerű idézetek

mokata I>!

Ez a baj a külvilággal. Örökösen kellemetlenségek érhetik az embert.

KingucK P>!

Aztán lassan összeálltak a gondolatai, és tudatosult benne, hogy nem Daneelt, a barátját, hanem R. Daneelt, azaz Daneel Olivaw robotot ölelgeti, az pedig nem tiltakozik, sőt diszkréten viszont szorítja őt, mivel feltételezi, hogy ezzel örömet szerez neki, s pozitronagyának programja egyébként sem engedélyezi, hogy tiltakozásával csalódást vagy szégyenérzetet keltsen egy emberi lényben.

Baley 7.

Kapcsolódó szócikkek: Elijah Baley · R. Daneel Olivaw
Sceurpien I>!

Baley elhallgatott. Várta, hogy Giskard helyeseljen, de a robot ezúttal néma maradt. (Évekkel késôbb mindig ez a jelenet jutott Baleynek elôször az eszébe, amikor az aurorai utazásra gondolt. Nem a vihar. Még csak nem is Gladia. Hanem a nyugodt ücsörgés a fa alatt, a zöld levelek közül elôbukkanó kék égbolt, az enyhe szellô, a neszezô állatok és a szemben ülô Giskard halvány fénnyel világító szeme.)

Kapcsolódó szócikkek: Elijah Baley · R. Giskard Reventlov
Christine_>!

Szólítsd elfogadott nevén! Végül is a név csak egy hangkód, amely azonosítja a megszólított személyt; és miért lenne az egyik kód, jobb mint a másik?

Christine_>!

Egy robot csak egy robot. Ha egy nő vagy egy férfi robottal „szeretkezik”, akkor tulajdonképpen csak maszturbál.

Sceurpien I>!

Elijah Baley megállt a fa árnyékában, és morogni kezdett.
– Tudtam, hogy így lesz. Máris izzadok.

Kapcsolódó szócikkek: Elijah Baley
7 hozzászólás
Sceurpien I>!

– Isten veled… Giskard barátom!
– Isten önnel, Elijah barátom, és ne feledje, hogy ettôl a pillanattól kezdve nem az Aurora, hanem a Föld a Hajnal igazi bolygója!

Utolsó mondat

Kapcsolódó szócikkek: Elijah Baley · R. Giskard Reventlov
Sceurpien I>!

– Mondd, Giskard, erre gondol dr. Fastolfe is, amikor a „pszichohistória” tudományáról beszél?
– Igen, uram. Finoman elültettem az agyában ezt a gondolatot, hogy megkezdôdhessen az alapok kidolgozása. Hamarosan szükség lesz erre a tudományra, mert a vége felé közeledik a hosszú életű űrlakók robotkultúrája, és megkezdôdik a rövid életű emberi lények újabb terjeszkedésének az idôszaka – immár robotok nélkül. Most pedig, uram – mondta Giskard, miközben felállt –, azt hiszem, ideje továbbindulnunk dr. Fastolfe háza felé, hogy ön felkészülhessen az indulásra. Természetesen nem hangzik el még egyszer az, amirôl most beszéltünk.

Kapcsolódó szócikkek: Elijah Baley · R. Giskard Reventlov
KingucK P>!

– Egy szót se szóltam neki. De ő is látta azt a hipervíziós izét, és tudja, hogy Gladia ott van az Aurorán.
– Na és? Az Aurora hatalmas bolygó. Gondolod, hogy Gladia Delmarre a repültéren fog várni? Szent Jozafát! Ben, anyád nem tudja, hogy annak a hipervíziós kotyvaléknak a kilencven százaléka kitaláció?

Baley 5.

Kapcsolódó szócikkek: Aurora · Elijah Baley · Gladia Delmarre · Szent Jozafát
KingucK P>!

Tizenöt perccel később Baley a távnéző képernyője előtt állt, készen a Vasilia Fastolfe-fal való képi találkozásra.
Dr. Fastolfe kiment, miután fanyar mosollyal az arcán megjegyezte, hogy lánya a jelenlétében csak még konokabbnak mutatkozna. Daneel sem volt a szobában. Csak Giskard maradt ott Baley mellett.

Fastolfe és Vasilia 35.


A sorozat következő kötete

Robotregények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael P. Kube-McDowell – Mike McQuay: Odüsszeia / Gyanú
Michael A. Stackpole: A pusztítás hercege
Michael A. Stackpole: Szellemháború
Alan Dean Foster: Transformers
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete
Stephen King: Mr. Mercedes
Karin Slaughter: Sebek
Donna Leon: Az aranytojás
Darynda Jones: Második sírhant
John Dickson Carr: A kísértetek háza