Idézetek 16

Gregöria_Hill >!

Bocsánat, elfelejtettem, hogy ön nem tartozik a szórakozó embertípushoz.

84. oldal

Kapusi_Farmosi_Dóra P>!

A tehetetlenség egyike azon dolgoknak, amelyekben nincs semmi szórakoztató.

137. oldal

Kapusi_Farmosi_Dóra P>!

Az éjszaka mindig a félelem és a bizonytalanság ideje volt és lesz, amikor a szív a lemenő nappal együtt mélyebbre száll.

82. oldal

dwistvan P>!

Lehet, hogy nélküle is legyőznénk a tirannokat, de ezt a feudális zsarnokságot csak egy másikra cserénénk fel, és ahogy mi a tirannok ellen, úgy ellenünk is összeesküvést szőnének. Nekünk ugyanúgy, mint nekik, a túlhaladott politikai rendszerek szemétdombján van a helyünk. A hanyatlás kora elérkezett hozzánk, ahogy elérkezett egyszer a Földre is. Amikor újfajta kormányzásra van szükség, olyanra, amilyet még sohasem próbáltak a Galaxisban. Nem lesznek kánok, se országfelelősök, se igazgatók, se gazdák.

223. oldal, 22. fejezet

blianhun>!

– Nagyon szeretlek – mondta a lány.
– Én jobban szeretlek, mint ahogy el tudom mondani – felelte a fiú.
Az ezután következő beszélgetés éppoly kevéssé volt eredeti, mint az imént elhangzottak, de ők továbbra is beérték vele.

Sisyll>!

Vannak olyan mélységei a női léleknek, melyek tapasztalatok híján elemezhetetlenek.

84. oldal

Sisyll>!

Nyilvánvaló, hogy az emberi társadalom csak egy helyen és csak egy időben érte el az érettség fokát, méghozzá a Földön közvetlenül a katasztrófát megelőzően. A társadalom ott átmenetileg elvesztette minden lehetőségét a földrajzi terjeszkedésre, s ezért olyan gondokkal kellett szembenéznie, mint a túlnépesedés, az erőforrások kimerülése és így tovább; ilyesféle gondok a Galaxis egyetlen más részében sem vetődtek fel soha.

69. oldal

Sisyll>!

Egy napon nem kétséges, hogy le fogjuk győzni a tirannokat. Nem uralkodhatnak rajtunk örökké. Sem ők, sem senki más. El fognak puhulni, el fognak lustulni. Beházasodnak, és elveszítik különállásuk alapját képző hagyományaik vagy részét. Megvesztegethetővé válnak. De addig eltelhetnek évszázadok. Mert a történelemnek nem sietős.

69. oldal

Sisyll>!

Tudja milyen az, amikor ez ember szerepet játszik? Amikor szándékosan erőszakot tesz a személyiségén a nap 24 órájában? Még a barátai társaságában is? Még akkor is, amikor egyedül van, nehogy vigyázatlanságból egyszer is megfeledkezzen magáról? Hogy meg kell játszania a dilettánst? Az örök szórakozottat? Akivel nem kell számolni? Hogy gyengeségével és nevetségességével mindenkit, akit csak ismeri, meggyőzzön a saját értéktelenségéről? Mindezt azért, hogy biztonságban legyen az élete, még akkor is, ha így az élet alig-alig éri meg, hogy életnek nevezzék.

70. oldal

Sisyll>!

Az indulás megannyi zűrzavara lényegében ugyanúgy játszódik le, mint amikor az első fatörzsből vájt csónakot helyezték vízre valamely ősi folyón.
Az ember elfoglalja a helyét, biztonságba helyezi a csomagját, s jöhet az idegenség, a körös-körül zajló értelmetlen sürgölődés első, dermedt pillanata.

25. oldal