A ​csillagok, akár a por (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Birodalmi regények) 147 csillagozás

Isaac Asimov: A csillagok, akár a por Isaac Asimov: A csillagok, akár a por

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Föld egyik egyetemén tanuló Biron Farril arra ébred kollégiumi szobájában, hogy valaki a vesztére tör. Szöknie kell, pedig még nem is sejti hogy miért próbálják megölni. Menekülés közben rádöbben, hogy belekeveredett a lakott bolygók fölött uralkodó triannok ellen készülő galaktikus méretű lázadás sodrába. Bolygóról bolygóra szökve tudja meg, hogy a zendülők egyik vezére volt apja is, akit elárultak, és kivégeztek. Biron most már nem csak az életét menti, de meg akarja találni apja gyilkosait, s eközben el kell jutnia a lázadó bolygóra is, ha meg akarja állítani a vesztébe rohanó emberiséget. A helyzetét csak nehezíti hogy beleszeret az ellenségnek vélt uralkodó szépséges lányába.

Eredeti megjelenés éve: 1951

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2014
296 oldal · ISBN: 9789636896713 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
Móra, Budapest, 1992
224 oldal · ISBN: 963117039X · Fordította: F. Nagy Piroska

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

Gregöria_Hill>!
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por

Egyelőre ismerkedem Asimovval, nagyon keveset olvastam tőle, és sajnos rossz sorrendben olvastam ezt a trilógiát, mivel a Kavics… megvan itthon… évek óta vár. Az nagyon megfogott, mivel nem is ilyesmire számítottam, nem is tudom, valahogy nem számítottam pl. humorra. Utána gondoltam ki, hogy akkor először is elolvasom ennek a sorozatnak a köteteit. Jó hogy akkor éppen volt könyvtár! Szerencsére egész mindegy a sorrend tk., mint kiderült.
Továbbá gyönyörű a címe valóban, az se hátráltatott a választásban.

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por

Upsz, hát ez a robottörténetek után kicsit kevés volt.

Se a szereplők, se a sztori nem kapott el igazán. A vége nem vo't rossz.
Azért remélem a birodalmi regényekkel sikerül még jobban megbarátkozni.

:(

4 hozzászólás
KingucK P>!
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por

Izgalmas kaland történet az űrben.
A karakterek szerethetők, a történet nincs annyira túlbonyolítva (főleg az Alapítványhoz képest). Kicsit Star Wars érzetem volt, a történet és a szereplőtípusok miatt is.
Kikapcsolódásnak tökéletes.

Kallós P>!
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por

Ez a kötet a polcomon van most is, de ahogy anno nem hagyott benem mély nyomokat, úgy most sem fogott meg. Nekem folyton a csillagok háborúja jutott eszembe, kissé ellaposítva, amiből kisikálták az űrcsatákat és bennehagyták az intrikákat (illetve még azt sem). Az érzést csak erősítette a végére felerősödő szerelmi szál, erőtlen romantikája. Persze be kell látni, hogy a szerző egy igen korai művével állunk (ülünk) szemben. Egy szó mint száz, ha Asimovot akarsz olvasni, ne ezzel a kötettel kezd, ha már olvastál tőle, de kimaradt pár kötet akkor viszont kötelező darab! :D Hangoskönyvként tettem magamévá, ingázás közben. :)

Zsola>!
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por

A csillagok akár a por a Birodalom sorozat első része mely kimondottan kellemes hangulatú és csavaros kis történet. Olvasása közben soha nem lehetsz biztos abban, hogy a következő oldalon mi is fog történni. Egyik pillanatról a másikra változik a történet, amely így legalább olyan élővé válik, mint a kimondottan jól megírt szereplők. Szerepet kap a szerelem is melyet én nem éreztem tragédiának, bár a két szerelmes egy-egy meg nyilvánulása egymással szemben azért majdnem kiverte a biztosítékot. Egy négy csillagos regény ez melyen a végső csattanó emel még egy fél csillagot.

Isley IP>!
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por

A csillagok, akár a por Asimov Birodalom-sorozatának első regénye, a Galaktikus Kor Előtt 1200-ban játszódik, s az egész regény egy meglehetősen bonyolult eseménysorozatot mesél el. Ebben az időszakban a Tyrann Birodalom uralkodik a csillagköd királyságok felett, amelyet katonai erővel, valamint ügyes, politikai manőverezgetésekkel tartanak uralmuk alatt. A galaxis politikai berendezkedése leginkább egy feudális államhoz hasonlít, valamint adja magát a zsarnoki Tyrann bolygó és a türannisz, az ókori görög államberendezkedés közötti nyilvánvaló párhuzam.

A főszereplő, Biron Farill a Csillagköd királyságok egyikének, a Nephelos bolygó urának, a „Gazdának” a fia, aki egy elég komplex összeesküvés középpontjába kerül. Egy olyan helyzetbe, amelyben jó ideig nem tudhatja, hogy ki a barátja és ki az ellensége. A regény egyik erőssége, hogy ahogy egyre több minden derül ki Biron apjáról, a Rhodia egyik nemeséről, a szövetséges Lingane bolygó országfelelőséről, valamint később a Rhodia uráról is, úgy változik meg a valóság, legalábbis az, amit a szereplők és az olvasók érzékelnek belőle, hogy aztán Asimov kisvártatva újból a feje tetejére állítsa az egészet egy újabb remek csavarral. A regény így végig izgalmas tud maradni, egyre többen válnak, akár csak ideiglenesen is, gyanússá, s miközben egy ilyen légkörben a főszereplőink a céljuk felé haladnak, a Tyrann birodalom sem tétlenkedik.

Egyébként, éppen a tirannok biztosának árnyalt karaktere a regény egy másik fő erőssége. Simok Aratap, a kán biztosa méltó párja volt a másik oldalon Bironnak. Egyik fiatal, a másik tapasztalt és idős, Biron forrófejű, Aratap minden körülmények között nyugodt és megfontolt, de emellett mindkettejük esze vág mint a borotva, s így egy elég élvezetes és sajátos párharc alakul ki közöttük. Aratapnál Asimov figyelt arra is, hogy rendelkezzen az összes előnnyel, amellyel meglátásom szerint egy nagy birodalom bármelyik prominens politikai szereplőjének rendelkeznie kell, hogy hitelesnek tűnjön az ábrázolása: személyi kvalitások, nagy hatalmi erőforrás és tapasztalat, hogy csak néhányat említsek. Részben épp ezek miatt sikerült a zsarnoki Tyrann bolygó és a lázongó alattvalói között végbemenő konfliktust Asimovnak ilyen zseniálisan és politikai szempontból csaknem minden részletében könnyen hihetőnek lefestenie.

Asimov állítólag éppen ezt a művét nevezte egyszer a legkevésbé kedvenc saját regényének. Meglepő volt ezt olvasni, miközben a regény élvezetes volt, bár úgy hiszem, hogy ezt később mondhatta, akkor, amikor már az Alaptívány, Birodalom és Robot univerzuma szintetizálásán dolgozott, mert az látható, hogy ez a regény, mint a hosszabb sorozat egy darabja, valóban kilóg több szempontból is, így Asimovnak utólag meggyűlhetett vele a baja. Ez a helyzet például a Föld radioaktívvá válása történetének itt előadott verziójával, ami nem felel meg a Robotok és Birodalom irányadónak számító sztorijának, valamint a regény csattanója, ami ha önálló regényként tekintünk A csillagok, akár a porra, akkor elég jól kifejezi a regény mondanivalóját, s elfogadható gondolatnak is tekinthető, ha viszont a sorozat darabjaként vizsgáljuk meg, akkor kissé inkonzisztensnek hat.

Ezzel együtt a regény kiváló, s azoknak is tudom ajánlani, akik nem kívánják Asimov nagy sorozatának minden kötetét elolvasni, ugyanis ez önmagában is élvezhető.

dwistvan P>!
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por

Megtévesztette a figyelmemet a megjelenési sorrend, nem pillantottam rá a Moly-os sorozat polcra. Ezért fordult elő, hogy Az űr áramlatait előbb olvastam el, mint ezt a kötetet. Bár az időrendi elhelyezkedés csorbát szenvedett, szerencsére önálló történet, így önmagában is nagyon élvezetes. Volt itt kaland, izgalom, szerelem … minden. Folyamatosak voltak a fordulatok, akár gyökeresen is új irányt tud venni a történés Asimovnál. Amiért ifjú koromban megszerettem a fantasztikus irodalmat, az az élmény, amely Asimov regényeiben annyira jellemző: az utolsó mondatok döbbenetes csattanója. Egy jó könyv ilyen. Mint ahogy ez is.

flamepetals>!
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por

Őszintén szólva ezt a pontszámot csak a vége miatt kapja meg a könyv, mert az nagyon- nagyon tetszett :) És mert az utolsó előtti oldalon rájöttem, hogy mi is lesz a titkos fegyver :P
Ami a kötet többi részét illeti, nekem egyrészt hiányoztak a robotokkal kapcsolatos bonyodalmak (ez mondjuk inkább személyes probléma), illetve az a szerelmi szál… Miért? Tulajdonképpen ez volt az egyetlen problémám, de az nagyon. Meg valahogy Biron nekem túl okos volt, illetve érdekes lett volna látni a gondolatmenetét útközben, nem csak a következtetései végén. Azt hiszem a kedvenc karakterem Aratap lett, mert az ő indítékait lehetett látni, és az ő személye lett a legkidolgozottabb.

Sceurpien I>!
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por

Amikor a nagy Asimov regényfolyamot olvastam, ez volt az első kisebb csalódás. Nem azért, mert nem volt jó, hanem mert más volt, mint előtte. Nem hiába, ez a „Birodalom” sorozat része, ahol az addig uralkodó Robot-ok teljesen eltűnnek, és még nincsen meg az az intelligens szerkesztésmód, és az a végtelen pszichohistóriai logika, ami pedig az Alapítvány kötetek sajátja. Ez egyszerűen csak egy sci-fi regény, ami éppenséggel ebbe az idősíkba került. Önmagában nagyszerű alkotás, jók a szereplők, egyedi… de nekem mindig egy kicsit fals szájíz marad utána, mert már nincs Daneel, nincs Giskard, csak kaland. Pfujj. :)

Korábbi értékelésem (még mindig fenntartom):
Ennek a regénynek is annyira szép a címe, hogy nem is tudok rajta felülemelkedni. Pláne mikor elhangzik a könyvben is, mindig elelmélkedtem rajta fél órákig, hogy milyen lehet… csillagok akár a por…

Horváth_Kontics_Viktória>!
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por

Egy kihívás kedvéért választottam a könyvtár polcáról e könyvet. Soha nem voltam kedvelője e stílusnak,műfajnak, és azt hiszem nem is leszek. A történet az elmegy kategória,de a szereplők karakterfejlődése teljesen zűrzavaros volt nekem. A végén azt éreztem hogy hamar gyorsan be szerette volna fejezni a szerző. A szerplők hirtelen megvilágosodását is gyorsnak éreztem. Aki viszont szereti a scifi könyveket,nekik biztosan tetszik a tömör, rövid lényegretörő történet.


Népszerű idézetek

Gregöria_Hill>!

Bocsánat, elfelejtettem, hogy ön nem tartozik a szórakozó embertípushoz.

84. oldal

Sisyll>!

Az indulás megannyi zűrzavara lényegében ugyanúgy játszódik le, mint amikor az első fatörzsből vájt csónakot helyezték vízre valamely ősi folyón.
Az ember elfoglalja a helyét, biztonságba helyezi a csomagját, s jöhet az idegenség, a körös-körül zajló értelmetlen sürgölődés első, dermedt pillanata.

25. oldal

Sisyll>!

Tudja milyen az, amikor ez ember szerepet játszik? Amikor szándékosan erőszakot tesz a személyiségén a nap 24 órájában? Még a barátai társaságában is? Még akkor is, amikor egyedül van, nehogy vigyázatlanságból egyszer is megfeledkezzen magáról? Hogy meg kell játszania a dilettánst? Az örök szórakozottat? Akivel nem kell számolni? Hogy gyengeségével és nevetségességével mindenkit, akit csak ismeri, meggyőzzön a saját értéktelenségéről? Mindezt azért, hogy biztonságban legyen az élete, még akkor is, ha így az élet alig-alig éri meg, hogy életnek nevezzék.

70. oldal

Sisyll>!

Egy napon nem kétséges, hogy le fogjuk győzni a tirannokat. Nem uralkodhatnak rajtunk örökké. Sem ők, sem senki más. El fognak puhulni, el fognak lustulni. Beházasodnak, és elveszítik különállásuk alapját képző hagyományaik vagy részét. Megvesztegethetővé válnak. De addig eltelhetnek évszázadok. Mert a történelemnek nem sietős.

69. oldal

Sisyll>!

Nyilvánvaló, hogy az emberi társadalom csak egy helyen és csak egy időben érte el az érettség fokát, méghozzá a Földön közvetlenül a katasztrófát megelőzően. A társadalom ott átmenetileg elvesztette minden lehetőségét a földrajzi terjeszkedésre, s ezért olyan gondokkal kellett szembenéznie, mint a túlnépesedés, az erőforrások kimerülése és így tovább; ilyesféle gondok a Galaxis egyetlen más részében sem vetődtek fel soha.

69. oldal

Sisyll>!

Vannak olyan mélységei a női léleknek, melyek tapasztalatok híján elemezhetetlenek.

84. oldal

dwistvan P>!

Lehet, hogy nélküle is legyőznénk a tirannokat, de ezt a feudális zsarnokságot csak egy másikra cserénénk fel, és ahogy mi a tirannok ellen, úgy ellenünk is összeesküvést szőnének. Nekünk ugyanúgy, mint nekik, a túlhaladott politikai rendszerek szemétdombján van a helyünk. A hanyatlás kora elérkezett hozzánk, ahogy elérkezett egyszer a Földre is. Amikor újfajta kormányzásra van szükség, olyanra, amilyet még sohasem próbáltak a Galaxisban. Nem lesznek kánok, se országfelelősök, se igazgatók, se gazdák.

223. oldal, 22. fejezet

Kapusi_Farmosi_Dóra P>!

Az éjszaka mindig a félelem és a bizonytalanság ideje volt és lesz, amikor a szív a lemenő nappal együtt mélyebbre száll.

82. oldal

blianhun>!

– Nagyon szeretlek – mondta a lány.
– Én jobban szeretlek, mint ahogy el tudom mondani – felelte a fiú.
Az ezután következő beszélgetés éppoly kevéssé volt eredeti, mint az imént elhangzottak, de ők továbbra is beérték vele.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Dean Foster: A nyolcadik utas: a Halál
Beth Revis: Across the Universe – Túl a végtelenen
Steve Perry: Lidérces utazás
Orson Scott Card: Végjáték
Dan Simmons: Hyperion
Orson Scott Card: Ender árnyéka
John Scalzi: Vének háborúja
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Orson Scott Card: Ender száműzetésben