Az ​orvosnők korán halnak 13 csillagozás

Ïsa Schneider: Az orvosnők korán halnak

Egy ​új és meglepő könyv kerül az Olvasó kezébe.
Isa Schneidernek komoly olvasótábora van, amely türelmetlenül várja, hogy mikor jön az újabb, letehetetlen olvasmány: egy regény, amely az életünkről szól, amelyet falni fogunk, és addig nem hagyjuk abba az olvasást, míg nem érünk a végére. E könyv még az eddigieknél is érdekesebb: az író életregénye ez a mű, egy orvosnő élete, aki írni tud, és milyen jól! Isa Schneider ritkán szerepel a nyilvánosság előtt. Nem szeret „fennforogni”.
Most – először és utoljára – beengedi olvasóit az életébe. Egy olyan életbe, ahol – ha leveti a köpenyét – rájövünk: jé, az orvos is ember! Sebezhető, bántható, szerethető ember. Olyan, mint mindenki más: ő is szeret, szenved és dolgozik. Él. De egy önéletrajznál azért több ez a könyv: korrajz, orvostörténelem, és a határokon kívül élő magyar anyanyelvű orvosok kitárulkozása. Mindemellett kedves, őszinte, szórakoztató, ráismerünk, mert olyan „izás”, de itt most többet kapunk: a szülőföldnek,… (tovább)

>!
K.u.K., Budapest, 2009
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639887244

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Nagyfehérasszony
Ïsa Schneider: Az orvosnők korán halnak

Nyilván a címe miatt… aztán meg vitt magával. oszt ez a kaotikus, kicsit sem szerkesztett, összedobált szövegkupac valami elképesztően jó volt. Bátor és egyéni. Annyira hiányolom ezt a bátorságot a konvenciponalista kortársakból. Hja, hogy Isa doktornő már megengedheti magának? Ammán igaz! :)
Büszke vagyok erre a nőre, pedig semmivel sem vettem részt az életében. Karakter, humor, szarkazmus, életösztön és még egy kis humor. Nyilván megvettem már egy másik könyvét! :)

5 hozzászólás
>!
hattori
Ïsa Schneider: Az orvosnők korán halnak

Érdemei ellenére nem tetszett. Nekem kicsit erőltetettek a viccességek, nyakatekert a lazaság, a jelek-figurák, de a történetek, a leírások kétségtelenül ülnek. Aztán az önreklám is zavarta a szemem. Így nem fogok a következő kötetet türelmetlenül váró komoly olvasótábor részévé válni… és elhatároztam, korán meghalni se :)

4 hozzászólás
>!
Galambdúc
Ïsa Schneider: Az orvosnők korán halnak

Hát, ezt befaltam. Szórakoztató, tele lazasággal és poénokkal, meg aforizmákkal és hosszabb, mulatságos történetekkel – mindez egy valaha orvosként dolgozó, erdélyi származású (mára kb. 70 éves) íróasszony tollából.
Olvastam volna még, és idézni is idéztem volna sokkal többet, de az igazán jó sztorik viszonylag hosszúak voltak (akadt köztük nagyon vicces, pl. az állatmesék – a macska szerelembe esése a léggömbbel, de egy-két szomorkás is, ami a betegei elvesztéséről szólt).
Annak ellenére, hogy az író-orvosnő elmondása szerint súlyos depresszióban szenvedett, a humorérzékét nem sikerült elveszítenie. Bájos, szókimondó maradt, és saját magát helyezi a középpontba, ha viccelődésről van szó. Ezért külön elismerés. Na és a jelek, de nem lövöm le a poént, ha olvasod, amit tegyél meg, majd rájössz, mire gondolok, és remélem annyira fog neked is tetszeni, mint nekem (és már át is vettem az írónő stílusát, aki végig hozzád, az olvasójához beszél, ezért kedveled meg olyan hamar).

>!
Arabella
Ïsa Schneider: Az orvosnők korán halnak

Előtte olvastam az írónőtől ( és doktornőtől) a Judit szimfóniáját az sokkal jobban tetszett, mivel egy történetet mesélt el. Ez viszont azért volt jó, mert az életéről írt. Mindenképpen érdekes olvasmány volt és kijegyzeteltem belőle, hogy még miket fogok a szerzőtől elolvasni. Többször tesz utalást az általa írt könyvekre és ezért keltette fel az érdeklődésem.

>!
pat P
Ïsa Schneider: Az orvosnők korán halnak

Az elején meghőköltem a szokatlanul csapongó, szmájlikkal meg helyrerütyütyükkel teletűzdelt szöveg láttán, de viszonylag hamar megszerettem. Néhol bosszantó, néhol szomorkás, néhol nagyon vicces történetecskékből áll össze az írónő élete és pályafutása, meg még aktuális kor- és társadalomrajzok is. Minden elismerésem és tiszteletem ezé az asszonyé, meg hivatásának igazi, nagybetűs művelőié.
És lehet, hogy az orvosnők korán halnak, de addig talán történik velük egy-két érdekes dolog….

17 hozzászólás
>!
eeszter P
Ïsa Schneider: Az orvosnők korán halnak

Én szerettem a csapongó lendületét, nem egy mindennapi könyv ez. Szeretem azt is, ha egy könyvön átsüt az író közvetlensége, s ezzel pont így volt.

>!
LiloHari
Ïsa Schneider: Az orvosnők korán halnak

Az első pár oldal után nem voltam benne biztos, hogy végig fogom olvasni, mert kissé furcsálltam a stílust, de aztán hamar magával ragadott az őszintesége, és a rengeteg féle történet, emlék, amit megoszt velünk az írónő. Köszönjük neki!


Népszerű idézetek

>!
eeszter P

Ez a három alapszínből állt, de a festék állandóan ordított, egész nap hangos volt a város. Nem lehetett lehalkítani a színeket.

247. oldal

>!
Galambdúc

A boldogság állapotát előbb meg kell tanulni. A tanulási idő egy egész élet. Néha több.

202. oldal

>!
Galambdúc

Az alkoholistát két dolog nyírja ki az életben: a tömény pia, és maga az élet…
Az orvost az élete miatti esti alkoholizálás nyírja ki…

164. oldal

4 hozzászólás
>!
eeszter P

Én ázalag vagyok: ha a pocsolya, amiben ülök, csak minimálisan is langyos, és békén hagynak, én eléldegélek benne.

105. oldal

>!
eeszter P

Megtanultam tőle:
az ember nem olyan öreg, mint amilyen.

133. oldal

>!
Galambdúc

Ne öregedjenek meg a gyávák, mert csak a bátraknak nem olyan szörnyű…

262. oldal

>!
eeszter P

Ha viszket a bal szemem, valami baj lesz. De akkor is lesz valami baj, ha a másik szemem viszket. Sőt: ha sehol sem viszket, akkor is baj lesz…

49. oldal

>!
Galambdúc

Most az következik, hogy miért betegebb az orvos. Figyeljetek!
Többször hallottam életemben emberektől: nem kell annyira tisztelni az orvosokat, nem kell hasra esni előttük, ők is csak emberek…
Hát, ez Drágáim, így igaz, és ezt soha nem lenne szabad elfelejteni! Mi is CSAK emberek vagyunk!
Semmi esetre sem vagyunk többek, erősebbek, okosabbak, és az, hogy rajtunk van egy fehér köpeny, nem irányul a pacientúra ellen. Őket és magunkat védjük, egyetlen vékony fehér textilanyag van köztünk, amit aztán levetünk, ha magánéletet élünk. Nagy ritkán.
A fehér köpeny ugyanolyan munkaruha, mint a búvárkosztüm vagy a bányász uniformis, esetleg a pékkötény vagy a kéményseprő fekete öltözéke.

57. oldal

>!
Galambdúc

Arab család jön, kezet adok, Férfi nem fogadja el, bemocskolná őt egy nő kézfogása.
De megvizsgálnom azért szabad. Az nem teszi tisztátalanná. Akkor már nem nő vagyok, hanem hakim. Orvos. Allah nagy, és én vagyok az ő hakimja. A rézangyalát!

229. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér / Engedjétek hozzám jönni a szavakat
Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér
Tamási Gáspár: Vadon nőtt gyöngyvirág
Romain Gary: Lady L.
Garaczi László: Hasítás
Wass Albert: Elvásik a veres csillag
Wass Albert: Tizenhárom almafa
Karácsony Benő: Napos oldal
Méhes György: Micsoda társaság!
Méhes György: Kilenc vesszőparipa