Fönn ​a csúcson 37 csillagozás

Irwin Shaw: Fönn a csúcson

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Irwin ​Shaw a szórakoztató irodalom nagymestere, számos világhírű regény (Gazdag ember, szegény ember, Oroszlánkölykök, Pap, katona, kondás) szerzője. 1979-ben írt regényének, a Fönn a csúcson-nak főszereplője, Michael Storrs agyondédelgetett gyerekként kezdi pályafutását, s felcseperedvén ezt azzal kompenzálja, hogy keresi az életveszélyt – ami veszedelmes sportot valaha kitaláltak (ejtőernyős ugrást, sárkányrepülést, síelést, szörfözést), azzal ő mind megpróbálkozik. Vakmerősége futtatja zátonyra a házasságát is, pedig csak hosszas keresgélés után találta meg végre az igazit. Felesége szemtanúja egy négyes ugrásnak, amelybe ketten belehalnak, s könyörög hogy Michael hagyjon fel az élete kockáztatásával, mert ő nyugodt életet, gyereket akar. Amikor minden szó hiábavalónak bizonyul, otthagyja a férfit. Michaelnek egyéb gondjai is támadnak. Noha sikeres üzletember, a New York-i világot kibírhatatlannak tartja, végül csapot-papot otthagyva Vermontba, egy kis sífaluba menekül, és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1979

>!
Európa, Budapest, 1996
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630758938 · Fordította: Molnár István
>!
Európa, Budapest, 1993
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630754681 · Fordította: Molnár István
>!
Európa, Budapest, 1992
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630754681 · Fordította: Molnár István

Enciklopédia 18

Helyszínek népszerűség szerint

New York


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Teetee>!
Irwin Shaw: Fönn a csúcson

Ezt vittem magammal Dél-Koreába, gondolván, hogy a téli olimpia alatt jó lesz egy ilyen sízős történet. Nem mintha konkrétan az olimpia alatt annyit olvastam volna, az első felét odafelé, a másodikat visszafelé olvastam a repülőn.
Nem tudom, hogy emiatt-e, de míg a könyv első felében nagyon ellenszenves volt a főhős, a végére nagyon megkedveltem, és szurkoltam neki.
Ez egy könnyed szórakoztató regény, itt-ott hatásvadász, de egyébként nagyon élvezhető. Főhőse Michael Storrs, aki folyton a veszélyt keresi, mindig bizonyítani akar, magának, másoknak, hogy nem fél, mert gyerekkorában csak dédelgették és féltették, és semmilyen kockázatos helyzetbe nem kerülhetett. Így hát Michael vadul sízik, ejtőernyőzik, sárkányrepülőzik, ittasan vezet, viharban vitorlázik és szörfözik stb.
A sztori azzal indul, hogy a friss házas Michael elmegy egy csoportos ejtőernyős ugrásra, amit a felesége is végignéz, és amelyben két ejtőernyős szörnyethal. Eléggé el nem ítélhető módon a felesége kikészül, itt kezdődik az elhidegülésük, de míg a felesége szó nélkül vezet, Michael magában csak azon hálálkodik az autóban ülve, hogy milyen jó, hogy a felesége legalább nem sír.
Mondjuk úgy, hogy Michaelnek nem igazán erőssége az érzelmek kezelése és feldolgozása. Nagyon idegesítő alak, akit nem rossz az ismerőseid között tudni, de komoly barátságba inkább nem mennél bele vele. Hogy mivel éri el végül mégis, hogy az olvasó szurkoljon neki, azt már spoiler lenne megírni. És nyilván, a történet néhol kissé meseszerű, bár a feszültséget végig fenntartja, mert benne van a pakliban, hogy Michael veszélykeresése egyszer nagyon balul sül el.
De néha jólesik ilyesmit is olvasni. Olimpia után, hullafáradtan, de mégis valami furcsa mámorban meg különösen.

Sonnenschein>!
Irwin Shaw: Fönn a csúcson

Olvastatja magát, csak úgy peregtek a lapok.
Tulajdonképpen semmi különös; emberek találkoznak, beszélgetnek, élik az unott napjaikat, teszik a maguk önsorsrontó cselekedeteit, bele-belelépnek ugyanazokba a csapdákba, mígnem egy nap melléljük sodor az élet valakit, akivel észrevétlenül barátokká lesznek, s akinek 2 mondata végül elhozza a várva várt fordulatot a szemlélet-gondolkodásmódjukban és ezáltal az életükben.
Szívesen nézném filmen is ezt a könyvet.

lamucat>!
Irwin Shaw: Fönn a csúcson

Azt írja alább az ide idézett fülszöveg, hogy ez szórakoztató irodalom. Én azért ezt túlzásnak tartom, amennyiben leminősíteni is akar az értékelés. A manapság elterjedt könnyű lektűrökhöz képest ez jóval igényesebb, inkább mondanám tehát, hogy olvasmányos. Én jól elvoltam vele! Nem rohantam át rajta és nem rohant át rajtam minden nyom nélkül, mint az igazi szórakoztató „irodalom”.
Lehet, hogy sokan, talán még az író is azt gondolta a történet legfőbb tanulságának, hogy „Van néhány dolog az életben… elsősorban maga az élet… amelynek megőrzése érdekében hatalmas, szívet tépő áldozatokat kell hozni.” (348. oldal)
Én viszont visszamennék a történések kiindulópontjához, és azt emelném ki, milyen ön és közveszélyes tud lenni a tipikus (egyke) fiús mamák gyermekük iránti szeretete! Fiúk, de főként lányok, ezt olvassátok nagy figyelemmel és ebből okuljatok!

A fordítással kapcsolatos kifogásaimat megírtam az ilyesmivel foglalkozó témánál hozzászólásként. Lásd: http://moly.hu/temak/forditasi-hibak-amelyektol-egnek-all-a-hajad

1 hozzászólás
jano_andriska>!
Irwin Shaw: Fönn a csúcson

Talán enyhén túlzás az öt csillag, de elfogult is vagyok, hiszen a kötelező irodalmak idején ez volt az a történet, amely visszahozta számomra az olvasás és a könyvek szeretetét. Ma már nem biztos, hogy ennyire tetszene, de hát a különböző könyveknek is megszabott idejük van a nap alatt. Egyébként azt most is tartom, hogy ez a maga műfajában egy nagyon jól megírt sztori. Másfelől meg úgy gondolom, hogy igenis fontos a lektűr, nem lehet mindig csak a komolyat tolni. A könnyed kikapcsolódás is kell, az igényesség pedig nem műfajfüggő.

Ildikó_Nagy_2 P>!
Irwin Shaw: Fönn a csúcson

Másra számítottam, amikor kezembe vettem ezt a könyvet. Síelés, hegyek, ez vonzott, mert mindkettőt szeretem. A feléig valójában nem igen történik semmi, nők, ital, extrém sport. Ez utóbbiról azonban elég keveset tudunk meg. Akkor változott meg a véleményem, amikor Michael megismerkedik Heggenerrel és lassan ellenségekből barátokká lesznek és ez a barátság változtatja meg Michael életét.

matraimelinda>!
Irwin Shaw: Fönn a csúcson

Gyönyörű nyelvezetet használva megírt regény, élvezetes volt mindvégig.

FönixForever>!
Irwin Shaw: Fönn a csúcson

Első könyvem Irwin Shaw-tól, meghatározta a hozzá való viszonyom. Szeretem ezt a könyvet is, és jöhetett utána az összes többi. A Gazdag ember, szegény ember részeit jobban szerettem, de mégis nosztalgiával gondolok erre a könyvre és az élményre amit adott

mokus75>!
Irwin Shaw: Fönn a csúcson

Szeretem a hegyekben, játszódó történeteket főleg ha a síelés is említésre kerül benne. Számos könyv témája a váltás, hogy van aki meglépi van aki nem. Michael új életet kezd, mind a munkája mind a magánélete területén, de nyughatatlan és keresi a veszélyt, vakmerő síelő.

Szenderke>!
Irwin Shaw: Fönn a csúcson

Könnyed, hűsítő olvasmány volt így az augusztusi kánikulában. Libabőrös azért nem lettem.


Népszerű idézetek

Sándor_Langer_Pudingman P>!

– A függetlenség olyan állapot, amit könnyen túlértékel az ember. A holnapi túzok reményében lemondunk a mai verébről…

273. oldal

Kapcsolódó szócikkek: függetlenség
Sándor_Langer_Pudingman P>!

– A jó emberek nehezen értik meg a rosszakat – mondta Antoine kedvesen. – És az erőseknek nincs türelmük a gyengékhez. Sose feledd barátom, a tehetséget és az erényt nem szabad összekeverni.

292. oldal

Carmilla >!

     – Hadd árulok el egy titkot a munkámról – ha valamikor, most biztosan eljött az igazság és a vallomások ideje –, minden percét gyűlölöm. Ha arra gondolok, hogy ezzel kell töltenem életem hátralevő részét, rögtön visszaváltozom a tizenkét éves kisfiúvá és öngyilkosságon kezdek töprengeni.

12. oldal (Európa, 1993)

1 hozzászólás
Carmilla >!

Különc vagyok: szeretem a saját szabályaimat követni.

280. oldal (Európa, 1993)

Kapcsolódó szócikkek: különc
Carmilla >!

    Az ügyvéd ismét sóhajtott. – Ön semmiféle sérülést, jegyet, horzsolást, egyebet nem visel a testén, ami bizonyíthatná, hogy valójában verekedésről, nem pedig egyoldalú ütlegelésről volt szó?
    Michael felbőszült. – Megütöttem, amikor kést rántott. Mit kellett volna tennem? Várjak, míg megkésel?
     – Mindig célszerű tanúkról gondoskodni…
     – Legközelebb majd kibérelem a Madison Square Gardent, ha valaki kést ránt rám!

287. oldal (Európa, 1993)

Carmilla >!

     – Hát maga mivel tölti a szabad idejét?
    Megkönnyebbült, amiért a lány nem vágta rá: paráználkodással. – Olvasással. Rengeteg pótolnivalóm van. Csuda tudja, New Yorkban szinte lehetetlen olvasni. Nem tűnt még fel magának?

66. oldal (Európa, 1993)

Kapcsolódó szócikkek: New York · olvasás
Carmilla >!

[…] Irodája a harminchatodik emeleten volt, és ha kinyílna az ablak, mi tarthatná vissza őt attól, hogy kiugorjon?

74. oldal (Európa, 1993)

Carmilla >!

…Nem panaszkodhat a feleségére az apósának, nem mondhatja, hogy ha mindketten megismerik a másikat és önmagukat, mielőtt összeházasodnak, akkor valószínűleg sohasem házasodnak össze.

82. oldal (Európa, 1993)

Carmilla >!

– Egy időben megpróbáltam a késleltetett ernyőnyitásos ugrást, de a sárkányrepüléshez képest annyi az, mintha kifordulnék az ágyból.

176. oldal (Európa, 1993)

Carmilla >!

     – …Hallott már Cousteau-ról, a francia mélytengeri felfedezőről?
     – Hogyne. Magam is könnyűbúvárkodom olykor-olykor…
     – Akkor ismeri a kifejezést: „a mélységi mámor”.

229. oldal (Európa, 1993)

Kapcsolódó szócikkek: Jacques Cousteau

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Walter Tevis: A vezércsel
Nicholas Sparks: Hosszú utazás
Kristin Hannah: Repülj messzire!
Alice Walker: Kedves Jóisten
Colleen Hoover: November 9.
Alice Walker: Bíborszín
Stephen King: Billy Summers
Daniel James Brown: Egy csónakban
Jodi Picoult: A két út könyve
Charles Martin: A megváltás reménye