A ​görög kincs 19 csillagozás

Irving Stone: A görög kincs

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Irving ​Stone, számos nagy sikerű életrajzi regény írója, jó érzékkel választotta könyve tárgyául Henry Schliemann valóban nem mindennapi életét és egyéniségét.Schliemann, német származású kereskedősegéd, aki Oroszorszgában és Amerikában milliomos lett, ötven felé járva úgy döntött, hogy vagyonát a homéroszi Trója kiásására fordítja. A török nagy vezír engedélye, az ásók és talicskák mellé még egy nélkülözhetetlen kelléket is be kívánt szerezni ehhez a munkához: egy szép és fiatal görög feleséget. Stone regénye a mindeddig egy bőröndbe zárt családi levelezés alapján meséli el, hogy talált rá Schliemann múzsájára és munkatársára, a tizenhét éves Sophia Engasztromenoszra, majd hogyan találtak rá együtt: a zseniális, megszállott, autodidakta régész és tehetséges tanítványa Priamosz kincsére Trójában, majd a mükénei királysírokra. A nem mindennapi házasság s a rengeteg nehézségen és gáncsoskodáson diadalmaskodó, korszakalkotó felfedezés történetét az író hitelesen, ugyanakkor regényes… (tovább)

Eredeti cím: The Greek Treasure

Eredeti megjelenés éve: 1975

>!
Európa, Budapest, 1990
496 oldal · ISBN: 963075116X · Fordította: Rózsahegyi István

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Timár_Krisztina ISP
Irving Stone: A görög kincs

Gyerekként olvastam, abban az időben, amikor legalább egy évig a Trencsényi-Waldapfel-féle „Görög regék”-kel meg a Ceram-féle „A régészet regényé”-vel feküdtem és keltem, peploszt csináltam magamnak ócska lepedőből, és nagyon kellett volna nekem egy időgép, de minimum egy régészeti diploma. Hát még jó, hogy ez a könyv is tetszett! :) Kétszer biztos elolvastam.
Hogy e nélkül a rajongás nélkül is tetszett volna-e, abban nem vagyok biztos, ezért vontam le a fél csillagot. Ahogy kiássák Tróját, az nagyon izgalmas. De mikor már Mükénénél tartottunk, akkorra mintha kifulladt volna kicsit az író. Nem nagyon, csak egy kicsit.
Leendő olvasóknak valóban nem árt hozzá némi előismeret. Amikor én olvastam, a trójai mondakört már jól ismertem, és Schliemannról is tudtam, ki volt.

>!
Juditha
Irving Stone: A görög kincs

Szép és érdekes történet egy Homérosz rajongó autodidakta, világpolgár régész és az ő görög felesége trójai, mükénéi ásatásairól. Kissé elnagyolt, a vége kifejezetten, de élvezhető. Kellemes, érdekes olvasmány.

>!
Gelso P
Irving Stone: A görög kincs

bár nagyon érdekes történelmi „kalandról” ír, számomra mégis unalmas volt, és alig vártam, hogy végre becsukhassam
két emlékem maradt: állandóan az Iliász-szal a hóna alatt járt kelt, sehová sem ment anélkül, és amikor megtalálta a kincset, feleségére felaggatta az ékszereket, és lefotózta
komoly(abb) történelem tudással biztosan még élvezhetőbb lett volna, és a kaland is átélhetőbb…


Hasonló könyvek címkék alapján

John Williams: Stoner
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Richard Wright: Feketék és Fehérek
J. Nozipo Maraire: Zenzele
Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije
Alma H. Bond: A díványon: Marilyn Monroe
Phil Doran: Csábító Toscana
Richard Bach: Illúziók
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Gerald Clarke: Capote