Trainspotting (Mark Renton 2.) 364 csillagozás

Irvine Welsh: Trainspotting Irvine Welsh: Trainspotting Irvine Welsh: Trainspotting Irvine Welsh: Trainspotting

„Válassz minket! Válaszd az életet! Válaszd a jelzáloghitelt; válaszd a mosógépet; válaszd az autót; válaszd a fotelt, ahonnan kényelmesen nézheted azokat az agyelszívó, lélekölő vetélkedőket, miközben szemét kaját tömhetsz a pofádba. Válaszd azt, hogy elevenen elrothadsz, hogy öregségedre magad alá pisálsz és szarsz egy otthonban, hogy csak egy kurva nagy szégyellnivaló terhet jelentesz azoknak az önző, elbaszott kölyköknek, akiket a világra hoztál. Válaszd az életet! ”

Eredeti megjelenés éve: 1993

A következő kiadói sorozatban jelent meg: FilmRegények Cartaphilus

>!
Trubadúr, 2017
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632275123 · Fordította: Dragomán György, Polyák Béla
>!
Trubadúr, 2017
404 oldal · ISBN: 9789632279114 · Fordította: Dragomán György, Polyák Béla
>!
Cartaphilus, Budapest, 2010
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632661230 · Fordította: Dragomán György, Polyák Béla

2 további kiadás


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Mark Renton · Beteg Srác · Howard Phillips Lovecraft · Spud · Begbie · Dianne · Swanney

Helyszínek népszerűség szerint

Skócia


Kedvencelte 114

Most olvassa 32

Várólistára tette 232

Kívánságlistára tette 180

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Irvine Welsh: Trainspotting

Nincs mit szépíteni, ez nagyon durva. Képzeld magad abba a középpontba, ahova mindig is helyezed magad, csak sose vallod be.
Egyik oldaladon a mainstream média zengi a dicshimnuszokat a végtelen lehetőségekről, önmegvalósításról, társadalmi felemelkedésről, a másik oldalon meg Welsh nátha esetére a kezedbe nyomja a legdurvább smirglit, hogy legyen mivel megtörölni az orrod. Előbb-utóbb úgyis vérezni fog.
Bizonyára nem erről szoktál ábrándozni.
Gyomrod rendben van? Nem volt olvasás közben semmi hányinger? Tényleg semmi? Még egy kis liftezés se?
Valami baj lehet veled.
Mint azzal a társadalommal, amelyikből minden áron menekülni kell, mert felfal, zombivá süllyeszt.
Kiutat kerestek a regény fiataljai és zsákutcába kerültek. Ők már megtapasztalták a rózsaszín álmok darabokra törését, aztán a drogos mennyország polkolba zuhanását is. Szembeszállni, megváltoztatni a társadalmat se módjuk, se erejük. Az elviseléséhez is erőtlenek. A menekülő eszköz meg ugye a fagyi visszanyal esete. Az abszurditás csúcspontja, mikor a függőségben élőt az a társadalom akarja megmenteni a drogtól, amely elől a narkóba menekült. Mintha az öngyilkost akarnánk lerángatni a kötélről, anélkül, hogy a nyakát kiemeltük volna a hurokból.
Csak azoknak ajánlom, akik képesek elviselni a belekig felhasított valóságot. Azoknak, akik szembe mernek nézni életünk ocsmány, festetlen keretével. De nekik nagyon.

Ezüst P>!
Irvine Welsh: Trainspotting

Szerelem az, ami kiállta az évek próbáját. A Trainspotting pedig, mint azt több mint tíz évvel az első olvasás után kijelenthetem, kiállta.

Gimnazista voltam még, amikor a kezembe került, nem sokkal azután, hogy megnéztem a – videotékából kikölcsönzött – filmet. Ritka, hogy egy könyvet a belőle készült film hatására vegyek kézbe, az meg még ritkább, hogy mindkettő ugyanúgy betaláljon nálam, de a Trainspottingnak ez is sikerült.

Nyomorult kamaszkorom volt, és bár a narkó (sőt, még a pia is; tudom, menthetetlen vagyok…) kimaradt az életemből, az edinburgh-i csibészek sztorija rögtön megszólított. Főként Marké. Az általam birtokolt kötetben sok-sok éven át ott volt egy cetli annál az oldalpárnál, ahol, többek között, a következőt olvashatjuk: „Azt mondják, a depresszió a haragból születik.” Azóta sem tudok vitatkozni ezzel az állítással.

Talán jelképes, hogy a cédulát azóta már kidobtam, de ez nem jelenti azt, hogy elfelejtettem volna, milyen volt, amikor még ott figyelt a könyvben.

Annak idején imádtam a regény dühöngő, inkorrekt leszaromságát – élveztem, hogy kimondja azt, amit én sosem mertem. Miközben azonban hájjal kenegetett a többségi társadalom ellen indított háború krónikája, minden alkalommal megérintett a randalír alatt megbúvó réteg, ami olyan, mint maga Mark Renton: „Nem a zajról, hanem a csendről lehet felismerni.” A Trainspotting ugyanis jóval több szégyentelen határátlépések krónikájánál; hamar letörli a könnyed vigyort az ember képéről, és megremegteti a vadulás mögött felsejlő traumafeltárással. És azt hiszem, nekem végeredményben utóbbi adta a legtöbbet.

Olvastam ezt a művet nyakig a haragban gázolva, olvastam újra egy-egy részletet, miközben kifelé evickéltem, és olvasom most, immáron az ingoványtól messze, áldásosan messze, semmit nem feledve, ám rengeteg dolgot máshogy látva. De tartsak bárhol, a Trainspotting mindig ugyanúgy leigázza a szívemet. A zaja és a csendje egyaránt magával ragad, eljut a fülemig ez is, az is. Eggyé vált a gondolataimmal, a húsommal, a véremmel. Ő nem enged, nekem pedig eszembe sem jut elengedni.

>!
Konkrét Könyvek, Budapest, 2005
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637424083 · Fordította: Dragomán György, Polyák Béla
4 hozzászólás
Kozmikus_Tahó>!
Irvine Welsh: Trainspotting

közöny közöny közöny
Kilátszó bordák.
közöny közöny közöny
Hányásfolt.
közöny közöny közöny
Szex.
közöny közöny közöny
Szar.
közöny közöny közöny
Vicc.
közöny közöny közöny
Vér.
közöny közöny közöny
Élet.
közöny közöny közöny

Közöny.

3 hozzászólás
vargarockzsolt>!
Irvine Welsh: Trainspotting

Szórakoztató. Vicces. A könyv filmváltozata megjelent díszdobozos, kétlemezes DVD-n! – olvasható a 2005-ös kiadás (Konkrét Könyvek Kft) utolsó oldalán. Kiváló ajándék gyermeknemzésre készülő ifjú párok számára.

5 hozzászólás
csillagka P>!
Irvine Welsh: Trainspotting

Tagadhatatlanul van benne valami „báj” annyira kedves mint esős szürkületben beleesni egy jelöletlen felázott marhalepénybe, arccal előre, csodálatos fehér gyapjú kabátban amiből Isten ki nem mossa a sz…. Ez az a könyv ami bizony más emberré formál, elolvas után nem leszel ugyanaz, minden helyzetben eszedbe fog jutni a fonákja is. Most kell jó sok rózsaszín barifelhő, hogy elnyomja az illatokat ami körüllengi. Amikor már nem bírtam gyomorral abbahagytam, és később visszatértem, mivel feledni nem tudtam.

2 hozzászólás
K_A_Hikari>!
Irvine Welsh: Trainspotting

Mindig van választás. Nem az életet, vagy a halált illetőleg. Inkább arra vonatkozóan, hogy melyik pokol mellett döntesz.
Ha címszavakkal kellene jellemeznem: figyelemfelkeltő. Naturalisztikus. Nyers. Kegyetlenül őszinte. Valóságos.
Ahogy olvastam, rájöttem, hogy én is elszálltam: de nem valamilyen kábítószertől, hanem a regénytől. Megszűnt számomra külvilág, ahogy beszippantott ez a másik, sötét, durva, kemény történet. És ahogy a heroinos akar, csupán még egy fecskendőnyi mámort, én a Trainspotting-ból akartam legalább még egy fejezetnyi adagot.
Mert zseniális. Mert egyszerre kapcsolt ki, és pörgetett fel teljesen. Mert egy más perspektívából láttatta velem a dolgokat.
De most megyek, mert helyre kell jönnöm a transzból. Érted, hiába fogytak el a lapok, még mindig karmol belülről a mondanivalója, érted, még mindig széttépnek belülről azok a macskák.
Válaszd ezt a regényt! Válaszd az életet!

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2015/08/kiado-cartaph…

1 hozzászólás
krlany IP>!
Irvine Welsh: Trainspotting

Ez a könyv ez teljesen rendben van. Nem azért mert drogoznak benne, hanem azért mert miközben lázadnak a srácok, gondolkoznak, megkérdőjeleznek fontos dolgokat, esetenként önmagukat, elővesznek társadalmi problémákat.
Fontos számukra a nemzeti öntudat legyen szó politikáról vagy akár csak a fociról. Persze kemény dolgokat művelnek, de keresd az okokat, és máris szerethetőbbek (no azért nem mindenki). Életszagúan vulgárisak, semmi irodalmi fennköltség, csak úgy mint az utcán, és hát tulajdonképpen ott is vagyunk. Semmi rózsaszín álom, hanem kőkemény valóság és őrültség. De legalább éltek, és volt mibe belehalniuk.
Arról nem is beszélve, hogy tele van jobbnál jobb zenékkel.
Kedvenc fejezeteim: Skóciában lelki gyógyszer a drog, A belső én nyomában, Házi őrizet
Idézet: http://rakenroll.freeblog.hu/archives/2010/04/26/Trains…

12 hozzászólás
charlotte_smtms P>!
Irvine Welsh: Trainspotting

Mit is írhatnék, mikor előttem már annyi mindent elmondtak… maradtak hát a saját érzéseim. Első találkozásom Welsh-sel és „gyermekeivel” a Trainspotting révén történt. Megnéztem a filmet és mindent megváltoztatott. A könyv ugyancsak sorsfordító volt számomra, megváltoztatta az irodalomról való gondolkodásomat, leginkább azzal, hogy rájöttem: hozzám is szól valaki. Ugyanis ez a könyv hozzám is szól… és mindenkihez szól. Ne tévesszenek meg a „színfalak”: a drog egy tünet; ami mögötte van, azzal van dolgunk. És az sajnos évtizedeken és földrajzi távolságokon át még mindig aktuális.
Most, újraolvasás után, a történet szempontjából kronológiai sorrendben haladva – tehát a(z) Irvine Welsh: Skagboys (újra)olvasását követően – még erősebbek az érzéseim. Minden hibájuk, gyarlóságuk ellenére szeretem ezeket az embereket, mert őszinték, és mert küzdöttek – mindenki a maga módján persze… Tudom, honnan indultak, és igyekszem megérteni, miért ide jutottak…
Az újraolvasás során sokkal inkább tudtam figyelni a részletekre, hiszen a történetet már ismertem, így különleges érzés volt elidőzni az említett zenéknél, valós személyeknél, vagy akár edinburgh-i és londoni helyszíneknél (amelyek közül néhányat a film és a könyvek hatására fel is kerestem). Külön dicséret illeti a szerzőt, amiért ezt a sok-sok szálon futó trilógiát ennyire következetes és élvezetes stílusban, koherens módon meg tudta alkotni…
Fontos, aktuális. Szeretem. De arról nem győzött meg, hogy válasszam az életet…

>!
Cartaphilus, Budapest, 2010
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632661230 · Fordította: Dragomán György, Polyák Béla
Bazil P>!
Irvine Welsh: Trainspotting

Ezt nem gondoltam volna, de ez még a Skagboyson is túltesz. Durvaságban, gátlástalanságban, gusztustalanságban. Eszement hőseink lassan, de biztosan menetelnek egy alagútban, amiből nincs visszaút. Ez egy egyirányú út, megfordulni tilos. Vagy lehetetlen? És mi van az alagút végén? Hát a nagy semmi!
A filmhez csak annyi köze van, hogy olvasás közben a fő karakterek arca lebeg a szemed előtt, azon kívül a könyv sokszor külön utakon jár, a filmben átírtak, megváltoztattak és kihagytak sok momentumot. De ez nem baj. Sőt. Így még jobb: váratlanabb, kiszámíthatatlanabb, gyomorforgatóbb.
Azt gondoltam, hogy a spoiler jelenetnél nem fogok durvább esettel találkozni, de aztán ez az elméletem többször is megdőlt.
Úúútálom ezt a mocsok szemét Rentont, meg az összes agyatlan barmot, aki itt csetlik-botlik a könyv lapjain. (Jó, Spud-ot nem utálom annyira.) Ja, végül is nem Rentont kell utálni, hanem azt, aki ezt az egészet kitalálta. Vagy csak lejegyezte azt, amit maga körül tapasztalt? Akkor most kit is kell utálnom?
Mit is kell utálnom?
Mit is kell választanom?
Azt választom, hogy azonnal nekikezdek a Pornónak, jobb ezen így egy húzásra túlesni. Aztán gyorsan el kell felejteni ezt a borzalmat.

szil0214>!
Irvine Welsh: Trainspotting

A filmet sokszor láttam, szeretem is, a zenéje meg nagy kedvencem, de a könyv sokkal jobb. Nem csak egy csapat lecsúszott drogosról szól. Útkeresésről, fontos erkölcsi és társadalmi kérdésekről, a választásokról.
Néha gyomorforgató volt, de végig nagyon őszinte és nyers. Alapmű.
„Válaszd az életet.”


Népszerű idézetek

piccola>!

Védj meg azoktól, akik segíteni akarnak rajtam.

230. oldal

2 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

Kíváncsi lennék, vett-e valaha valaki az óceán innenső oldalán azzal a szándékkal baseballütőt, hogy játsszon vele.

218. oldal

9 hozzászólás
krlany IP>!

Mind nagy reményekkel kezdünk aztán lemondunk róla. Rádöbbenünk, hogy előbb vagy utóbb úgyis meghalunk anélkül, hogy megtaláltuk volna a választ a nagy kérdésekre. Mindenféle bonyolult elméleteket dolgozunk ki, amik egyszerűen csak más szempontból nézik a mindennapi valóságot anélkül, hogy a nagy és igazi dolgokra vonatkozó tényleges tudásmennyiségünk akár egy fikarcnyit is nőne. Alapvetően mind rövid és kiábrándító életet élünk. Szarral töltjük meg az életünket, olyasmikkel, mint karrier meg kapcsolatok, próbáljuk elhitetni magunkkal, hogy nem minden értelmetlen.

114-115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · valóság
2 hozzászólás
Enola87 P>!

Semmit se szeretek (kivéve a narkót), semmit se gyűlölök (kivéve azt, ami visszatart tőle), és nem félek semmitől (kivéve attól, hogy nem jön össze a dolog).

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kábítószer, drog
Frank_Spielmann I>!

Mindenki arról beszél, hogy a fiatalok milyen vandálok, de az érzelmi vandalizmus, amit ezek az öreg seggfejek művelnek, az bezzeg nem izgat senkit.

27. oldal (Cartaphilus)

krlany IP>!

Lehet, hogy egy csomó fickóból azért lesz narkós, mert valahol tudat alatt vágynak egy kis csendre.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend · kábítószer, drog
10 hozzászólás
ludovika>!

Néha tényleg elhiszem, hogy ez a hülye még mindig azt képzeli, a merevedés csak arra jó, hogy áthugyozz egy fal fölött.

40-41. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

Az ember definíciói szerint addig él, amíg meg nem hal. Úgyhogy jobb, ha megpróbáljuk az életünket a lehető legjobban és legtökéletesebben leélni, és igyekszünk felkészülni arra az eshetőségre, hogy a halál szar ügy, ami szerintem sajnos eléggé valószínű is.

294. oldal

gwyneira>!

Iggy Pop egyenesen rám néz, miközben azt a sort énekli, hogy „Amerikában lelki gyógyszer a drog”; csak éppen „Amerika” helyett azt énekli, hogy „Skauciában”, és ezzel egyetlen mondatban pontosabban leír minket, mint bárki más azelőtt.
Abbahagyom a vitustáncot, és döbbent csodálattal bámulom. Már nem rám néz.

70. oldal Visszaesés - Skóciában lelki gyógyszer a drog

Kapcsolódó szócikkek: Iggy Pop · kábítószer, drog · Skócia
tejcsi>!

Jóindulatúan rámosolygok, és közben hirtelen, erőszakos halált kívánok neki.


A sorozat következő kötete

Mark Renton sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
J. D. Salinger: Rozsban a fogó
Émile Zola: Az emberirtó
Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb
Dickens Károly: Karácsoni ének
Charles Dickens: Szép remények
Charles Dickens: Nagy várakozások
Arto Paasilinna: A nyúl éve
Michel Houellebecq: Elemi részecskék
Honoré de Balzac: Vesztett illúziók I–II.