Skagboys ​(angol) (Mark Renton 1.) 7 csillagozás

Irvine Welsh: Skagboys (angol) Irvine Welsh: Skagboys (angol)

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​prequel to the world-renowned Trainspotting, this is Irvine Welsh's greatest work and where it all went wrong for the boys…

Mark Renton has it all: he's good-looking, young, with a pretty girlfriend and a place at university. But there's no room for him in the 1980s. Thatcher's government is destroying working-class communities across Britain, and the post-war certainties of full employment, educational opportunity and a welfare state are gone. When his family starts to fracture, Mark's life swings out of control and he succumbs to the defeatism which has taken hold in Edinburgh's grimmer areas. The way out is heroin.

It's no better for his friends. Spud Murphy is paid off from his job, Tommy Lawrence feels himself being sucked into a life of petty crime and violence – the worlds of the thieving Matty Connell and psychotic Franco Begbie. Only Sick Boy, the supreme manipulator of the opposite sex, seems to ride the current, scamming and hustling his way through… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Vintage, London, 2013
548 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780099535584
>!
532 oldal · ISBN: 9781409028239
>!
Jonathan Cape, UK, 2012
560 oldal · ISBN: 0224087908

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Irvine Welsh: Skagboys (angol)

A Pornót annak idején vagy két hétig tartott elolvasni, és akkor annak az volt az oka, hogy nem voltam éppen oda érte.
Ezt majdnem egy hónapig tartott elolvasni, de nem azért tartott egy hónapig, amiért a Pornót két hétig – ezt nem untam, nem tartottam gagyinak, és nem tartottam lagymatag Trainspotting-utánérzésnek.
Ez Trainspotting-előérzés, és szerintem jó – Welsh sokkal jobban el tudja képzelni, honnan jöttek a T hősei, mint hogy mi lett velük 20 vagy akárhány évvel később.
És pontos és hihető ez az előzménytörténet, szóval bejött.

Asszem, leginkább azért állt itt évekig olvasatlanul, mert a könyv első sok oldala valami kézírást imitáló betűtípussal van szedve, amitől nekem két oldal után kifolyik a szemem – szóval komoly elszánás kellett ahhoz, hogy nekiálljak (persze akkor még nem tudtam, hogy később lesz még 50+ kézírásos oldal is, hah).

S ha már a kézírásnál tartok, érdemes egy kicsit elgondolkodni a stíluson is – Renton kézírásos naplóbejegyzéseinél gyakori elem, hogy Renton elkezd valamit „rendes-angolul” írni, aztán kihúzza, és inkább skótul írja le ugyanazt – s most elképzeltem, hogy valószínűleg ezt játszotta Welsh is 500+ oldalon keresztül, és ráadásul úgy játszotta, hogy mindegyik fő narrátor másmilyen skótul beszél, s ez nem semmi teljesítmény.

És mégis – mégis. A Trainspotting a Trainspotting. Igaz, hogy csak kétszer olvastam (a filmet mondjuk láttam vagy tizenötször biztos), de az a regény tényleg kult, az én saját személyes kultuszomban is – mindössze két olvasás ellenére életem egyik meghatározó regénye.
S ezzel a Skagboys messze nem ér fel.
Nem rossz, hogy van, de meglenne a T-univerzum nélküle is. (Egyáltalán – miért kell mindenből univerzumot csinálni? Bárcsak lennének még egymagukban álló regények is a világon.)

altagi P>!
Irvine Welsh: Skagboys (angol)

As they say in Glasgow “You can have more fun at a Glasgow funeral than an Edinburgh wedding”
Nem gondoltam volna, hogy ennyire szenvedek majd a skót dialektustól, de ez most tényleg túl sok volt. Nekem sokkal jobban átjött a hangulat a magyar fordításban, úgyhogy eredeti nyelven nem tudott kedvencem lenni.

Banditaa P>!
Irvine Welsh: Skagboys (angol)

Nem, nem és nem.
Ennek már semmi köze a Trainspottinghoz. Inkább olyan volt, mintha a Porno szereplőinek előéletét olvastam volna – akiknek szintén semmi közük a Trainspottinghoz.
Welsh mintha a saját könyvéhez írt volna fanfictiont, méghozzá meglehetősen gyatrát…
Ugyanakkor rájött arra, hogy ő most már Nagy Író, ezért komoly jellemábrázolásokkal, belső monológokkal és ehhez hasonló, igen fontos (és abszolút stílus, illetve karakteridegen) dolgokkal kell teletűzdelnie a semmiről sem szóló, csak céltalanul hömpölygő történetét.
A Trainspotting egyik erőssége, hogy akkor és ott íródott, ahol és amikor a történet játszódik. Ezt a szörnyűséget sok (szétivott és drogozott) év távlatából, Chicagoban sikerült megírnia – talán ez is lehet az egyik nagy baja.
Meg az, hogy Welsh végleg elvesztette azt, ami őt különlegessé tette. Kár érte.

10 hozzászólás
Timcsibaba77>!
Irvine Welsh: Skagboys (angol)

Drogosok legendája. Hogy teszik tönkre életüket szerencsétlenkedő fiatalok, az ostobaságuk már-már idegtépő, Mégis olvasásra érdemes iromány, csak ajánlani tudom.

Tépő_Donát>!
Irvine Welsh: Skagboys (angol)

a Trainspottingot senkinek nem kell bemutatni,. és talán a folytatást (Pornó) is sokan olvasták. A Skagboys mindezek előzménye, s bár elsőre a „rántsunk le még egy bőrt a sztoriról” érzést keltheti, ennek ellenére olvasás közben nincs mellékíz, ha egyszer olvasni kezdjük, nehezen tesszük félre. Welsh semmit sem veszített egyedi stílusának erejéből, vulgárisan hatásos, bár a sztoriból adóan az elején visszafogottabb. Az órát is visszapergettük a ’70-es évek Skóciájához, az ismert szereplőket okosan hozza vissza a történetbe, a látószögek váltakozása pedig szintén sajátos módszer, ami már többször bevált és itt is működik. A kritikusok mindazonáltal szívesen emlegetik, hogy Welsh nem tud másról írni, mint a drogos, számkivetett lecsúszott figurákról – ha úgy tetszik, a szigetország patkányairól – s bár a trilógiát követő „Mocsok” című tétel filmen és könyvben is igazolja ezt, ennek ellenére szerintem nem zavaró – Welsh-et pont ezért szeretjük, és legalább sokkal élvezhetőbben másolja önmagát, nem úgy mint hasonszőrű társai (Easton Ellis)


Népszerű idézetek

Banditaa P>!

A life could be wasted waiting for the sky tae change fae grey tae blue.

entropic P>!

Schopenhauer said male relationships are defined by a natural indifference, but female ones typified by antagonism. Then again, he wis a really cynical cunt.

129. oldal

altagi P>!

Glasgow. That was how we learned tae spell it at primary school: Granny Likes A Small Glass Of Whisky.

6. oldal

altagi P>!

Monday morning; cunting, evil, degrading, spunk-guzzling Monday morning.

33. oldal

entropic P>!

Far be it fae me tae simplistically vilify an entire occupation, but all social workers are fucking cunts.

367. oldal


A sorozat következő kötete

Mark Renton sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Julie Buxbaum: Tell Me Three Things
Dan Simmons: Drood
Stephen King – Owen King: Sleeping Beauties
Kelly Rimmer: Before I Let You Go
Elizabeth Camden: Against the Tide
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces
Jade Sharma: Problems
Stephen King: Revival
Isabel Allende: Maya's Notebook