A Trainspotting óta évek teltek el, de Edinborough-ban a helyzet nem sokat változott. Spudnak például továbbra sincs nője, Rentonról pedig még mindig semmi hír, a heroin helyét viszont lassan átveszi az acid, a rockot pedig kiszorítja a house. Az Acid House tartalma bősz novella és egy kisregény: A Welshtől korábban is megszokott agresszív, pergő lendületű monológok mellett a vidám, csattanóra kihegyezett, kicsit abszurd, de nagyon morbid írások is megjelennek. Az olvasó önkéntelenül is Salingerre és Roald Dahlra gondol, miközben vidám betekintést nyer a futballhuligánok, a csecsemők, a rendőrök lelkivilágába. Megtudhatja, hogy milyen újszerű, nem verbális módszerekkel lehet leghatékonyabban elintézni egy filozófiai vitát, és mi következik akkor, ha valaki már minden létező videofilmet megnézett.
Acid House 39 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1994

Érted, van ez Welsh faszi, ez a' író, vagy mi a p*csa. Skót faszi, érted. Ír ilyen könyveket. Jókat. Olyan suttyón filozofikusokat. Vágod, mire értem. Nem? áh, b*szod, ez olyan, hogy hiteles. Te f*sz, ne röhögjé'! Mé' szerinted én egy kik*rt barlangban élek, g*ci?! Szerinted én valami gyépés vagyok?! Szoktam olvasni, b*szod, nem csak kulázni…na, érted…k*rvanagy zseni ez a Welsh. Ügyes gyerek. Mer' érted, én amúgy csak önéletrajzokat szoktam, de a szenilis vén nyanya a könyvtárban hozzárakta ezt is. b*szod olyan volt, mintha ez a Welsh az én életemet írta volna meg, hallod! Most vagy valami beteg állat ez a Welsh, vagy ő Jézus, b*szod. Lehet, hogy Jézus. Jézus…Jézusjézuskrisztus

skauciában lelki gyógyszer a drog.
olyan ez a könyv, mint az acid house, pedig sokáig nem értettem, hogy akkor most hol az acid, hol a house, de szép lassan felerősödött az acid csavarása és megjött a house lüktetése is. néha leül a hangulat, na de az életben sincs ez másként. beletekintünk egy csomó ember hétköznapjaiba, akikkel sosem szeretnénk találkozni; akik pont olyanok, mint a haverjaink; akikkel végre együtt tudsz érezni, majd pár sorral később te érzed magad kínosan, amiért úgy tettél; némelyiknek a halálát kívánod, némelyiknek pedig csak azt, és ez a rosszabbik eset, hogy maradjon ugyanolyan kilátástalan az élete, mint eddig; és azért akadnak olyanok is, akikben még bízol, reméled, hogy van reményük, ennyi nyomor között még én is így tettem néha. mégis sokszor elgondolkodsz, hogy tényleg rosszabb-e nekik, valóban jobb-e az életet választani, és a végére mindenki kap elég információt ahhoz, hogy eldöntse magában.

Hamisítatlan Irvine Welsh. Imádtam! Korábban láttam már (többször is) a filmet ugyanezzel a címmel, amely többek közt e kötet bizonyos novelláit spoiler dolgozza fel, tehát ebből is tudtam, mire számíthatok, és nem csalódtam! :) A tőle megszokott morbid humor mögött komoly társadalomkritika és mély gondolatok húzódnak, a történetek fordulatosak és szinte magam előtt láttam a szereplőket és a helyszínt. A helyesíráson, szedésen, szerkesztésen valóban bőven lett volna mit javítani, bár néhol úgy éreztem, ez így pont passzol a sztorihoz. :)
Egy kis plusz filmes érdekesség/kérdés: Jól emlékszem, hogy a spoiler című novella megjelenik egy jelenet erejéig a spoiler című filmben? Ahogy olvastam, spoiler helyébe valahogy nem tudtam nem spoiler-t képzelni. :D

Ez nagyon durva anyag, $@!%.
Gondolta egy szereplő, és gondolom én is. Lüktet, beléd mar, megállítja a lélegzetedet.
Hétköznapi alakok, nem csak hétköznapi problémákkal, de hétköznapinak vett perverzitásokkal. Egy világ, ahol a haverjaidat az aktuálisan fogyasztott szer szerint választod.
Tetszett, hogy a kisregényben Welsh egy pöttynyit visszakacsintott a Trainspottingra, de csak éppen annyira, amennyire Hornby szokott a kedvenc lemezboltunkra. :)

Ismét megkaptam Welshtől, amit akartam. Néha ellaposodott a történet, és pár novella kicsit unalmas volt számomra, de ezenkívül nagyon tetszett. A kisregény meg valami zseniális. Jó volt újra találkozni Spuddal is. Örülök, hogy ezt a könyvet hosszas keresés után meg tudtam szerezni.

Trainspotting-on felnőtt gagyipunk-generáció alapolvasmány. Gyerekként azt gondoltam, hogy ez csak egész kicsit fikció.

Vegyes minőségű novellák Welsh-től a tőle megszokott, őszinte-realista-szabadszájú stílusban. Volt pár kifejezetten szórakoztató, néhol hangosan felnevetős, de volt 1-2, amit szinte csak átfutottam.
A kiadás minősége viszont kritikán aluli. Olyan szinten van tele helyesírási és szedési hibákkal, hogy az egyszerűen MEGENGEDHETETLEN! Ki ellenőrizte ezt mielőtt nyomtatásra került?! A Vak Faszi..?

14 lehettem, amikor valahogyan a kezem ügyébe került ez a könyv. A Trainspotting tetszett, gondoltam ezt is elbírom. Kikerekedett szemekkel olvastam helyenként, amikor olyanokról írt, amiről azelőtt csak halvány gyermeteg fogalmam lehetett. Még ha kitalált történet is, túl nagy megpróbáltatás volt korai tinédzser önmagamnak. Most már egészen biztosan másképp gondolnám, „vén fejjel”. :)
Mindenesetre; akkor és ott végetért a gyerekkorom. :)

Véletlenül csíptem el a filmadaptációt TV-ben pár hónapja, és utána kezembe akadt könyvtárban a könyv is, Welsh-től eddig rosszat pedig nem olvastam, úgyhogy lecsaptam rá. Mit lehet mondani, aki olvasott/szeretett eddig bármit az írótól, nem fog zsákbamacskát venni. Voltak történetek amik kevésbé tetszettek, de összességében így is remek novelláskötetet kapunk, ami kiváló pótlék/kiegészítés a Trainspotting-triológia kedvelőinek.
(És sajnos muszáj megjegyeznem, hiába, hogy 1999-es a kiadás, és ezt már minek bántani, de ordítóan sok hiba volt benne, elütések, betűkimaradások/duplázódások tömkelege. Valaki nekiállt kijavítani a könyvtári példányt, de inkább feladta, vele így időn/téren át is mélyen együtt érzek.)

A helyzet az, hogy én szakember vagyok.
Erőszak ember.
188. oldal, Acid house

Az, hogy van egy buszbérletem, még nem jelenti, hogy része vagyok a rendszernek. Attól, hogy egy anarchistának buszbérlete van, még mindig anarchista marad.
302. oldal, A nagyokos seggfej, 13. Házasság

A korsó sör ott állt előtte, érintetlenül, lassan kiment belőle a pezsgés meg az erő, kezdett úgy kinézni, mintha valóban az lett volna, mint ami, tehát mérgezett húgy.
246. oldal, A nagyokos seggfej - 7. Tabletták

Elváltunk és én egy darabig remekül éreztem magam. Aztán végiggondoltam, hogy miért érzem magam remekül, és elkezdtem szarul érezni magam. Úgy tűnt, mintha a több évi folyamatos drog fogyasztásának köszönhetően a személységem a negatív és pozitív visszajelzések halmazává csökevényesedett volna. Nagy, üres és fehér vászon voltam, amire kedvük szerint festhettek az emberek.
281. oldal, A nagyokos seggfej - 11. Szerelem és dugás

Denise-szel nagyon vigyázni kell. Mindent a megfelelő módon kell csinálni. Emlékszem, pár évvel ezelőtt adott egy üres kazettát, hogy vegyem át neki az egyik Fall lemezt. – De vigyázz – mondta –, nehogy felírd a számokat a borítóra. Egy külön lapra írd fel őket, majd én átmásolom a borítóra. Van egy külön spéci módszerem, csak én csinálhatom, személyesen.
274. oldal, A nagyokos seggfej, 10. Fiatal buzik

Fionával az volt a baj, hogy sok ambiciózus emberhez hasonlóan ő sem bírta levetkőzni a munkahelyi magatartását, és ezért elképesztően unalmas tudott lenni.
63. oldal (VAT '96)

– Amikor együtt belekezdtünk ebbe a pompás kalandba, azt mondtad, hogy a sok nevetés nélkülözhetetlen eleme egy kapcsolatnak.
Ezt elismertem.
– Arra is felhívtad a figyelmemet, hogy a gyakori szex ugyanilyen jelentőséggel bír.
Ezt is elismertem. Teljes szívemből egyetértettem.
– Ami azt illeti, pontosan emlékszem arra, hogyan fogalmaztál: a nevetés és a szex a kapcsolat barométerei. Ha nem csal az emlékezetem, ezt a kijelentést tetted.
– Már félre ne érts! Tökéletesen igazad van. De most akkor sem…!
91. oldal, Szex-katasztrófa kvartett: Jó sok nevetés meg szex