Szerelemhóhér ​és más pszichoterápiás történetek 87 csillagozás

Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

Ebben ​a könyvben tíz pszichoterápia története szerepel. Mind a tíz páciens az élet szokványos helyzeteitől szenvedett: egyedüllét, impotencia, migrén, szexuális túlfűtöttség, elhízás, hipertónia, szomorúság, emésztő szerelem, hangulatváltozások, depresszió. Mégis, a terápia folyamán ezen mindennapi problémák alapjainak kutatása a lét legmélyebb lényegét tartalmazó gyökerekhez vezetett.
„Akarom! Akarom!” hallatszik végig ezekben a történetekben. Az egyik páciens halott lányát akarta vissza; egy másik erősködött, hogy – halálra ítélve a nyirokráktól – joga van a gátlástalan szexualitásra; a harmadik örökre fiatal akart maradni, nem tudván lemondani harmincöt évvel fiatalabb barátjáról.
A szerző – a Stanford Egyetem orvosprofesszora – szerint a pszichoterápia elsődleges anyaga mindig az ilyen létező, az egyén törekvéseinek és az élet kíméletlen tényeinek könyörtelen disszonanciájából eredő fájdalom, legyen annak eredete tudott vagy tudattalan. A hátterükben pedig ott… (tovább)

Eredeti mű: Irvin D. Yalom: Love's Executioner and Other Tales of Psychotherapy

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Park, Budapest, 2018
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633554739
>!
Park, Budapest, 2014
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633550533 · Fordította: Bíró Sándor, Nagy Csilla
>!
Park, Budapest, 2014
ISBN: 9789633550960 · Fordította: Bíró Sándor, Nagy Csilla · Illusztrálta: Barka Ferenc

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Friedrich Nietzsche · filozófus · terapeuta


Kedvencelte 8

Most olvassa 20

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
DaTa P
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

Irvin D. Yalom nevét csak az egzisztencialista pszichológia kapcsán ismertem, de korábban nem olvastam tőle semmit, első könyvnek pedig szerintem tökéletes választás volt a Szerelemhóhér. Yalom az egzisztencialista irányzat úttörője, pszichiáter, pszichoterapeuta, a Stanford egyetem oktatója. Ebben a kötetében tíz pszichoterápiás esetét összegzi, kliensei többek közt alvászavarokkal, szorongással, depresszióval, szexuális diszfunkciókkal, szuicid gondolatokkal, szélsőséges hangulatváltozásokkal küszködnek és e tünetek mögött mindenhol ott húzódik a tudattalan rettegés az elmúlástól, az elkerülhetetlen haláltól, a válasz nélküliségtől arra, mi a személyes életünk és sorsunk értelme, célja.

Mélyen elgondolkoztató történetek, engem személy szerint különösen a címadó eset, a Szerelemhóhér rázott meg. Ide nekem a többi Yalom könyvet is, ide nekem, íziben!

>!
Málnika 
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

Nagyon régóta terveztem már, hogy Yalom-tól olvasok, első választásom pedig a Szerelemhóhérra esett, mivel a fülszöveg alapján megtudtam, hogy általa rögtön tíz terápiájába nyerhetek betekintést. Az itteni értékelésekből sejtettem, hogy különleges élmény lesz, de hogy ennyire, az teljesen meglepett. Szép lassan haladtam vele, minden napra beiktatva egy-egy esetet, könnyebbé téve ezáltal a befogadást.

Irvin D. Yalom-tól nem véletlenül idéznek sokat külföldi, sőt magyar kollégái, hiszen hatalmas szakmai tapasztalatával rávilágít, hogy egy pszichoterápia során maga a kapcsolat az, ami igazán gyógyít, elsődleges anyaga valójában nem más, mint a létfájdalom, a terápiás cél pedig egyértelműen a változás, és az, hogy a kliens a későbbiekben saját terapeutájává válhasson. Világos nyelvezete miatt azonban a laikus olvasók számára is igazi csemegéül szolgál.

Az esetek olvasása során viszont megvallom, mélységesen meglepett, hogy milyen előítéletekkel fordul páciensei felé, viszolyogva kövér kliensétől, vagy éppen koboldnak és törpének nevezve egy másikat. Egy első ülés végén pedig az fogalmazódik meg benne, milyen kár, hogy újra találkoznia kell evvel az idegesítő emberrel. Mindez kettősséget vált ki belőlem, egyrészt ez a mély, elemi előítéletesség számomra visszataszító, ugyanakkor nagyon bátornak találom, hogy a benne felmerülő érzéseket ilyen őszintén megosztja könyvében, ezáltal feltárva emberi oldalát. Hiszen a terapeuta bár mindenható képében testesül meg sokszor, ugyanúgy ember, aki ráadásul kettős szerepet tölt be: egyszerre megfigyelő és résztvevő is. Yalom pedig vallja, hogy az ülések során nem maradhat teljesen háttérben, hiszen az egyértelműen a páciens hasznára válik, ha látja, hogy ő is ugyanúgy küzd az élet nehézségeivel. A tíz esetből pedig számtalan értékes tanulság levonható. Kedvencem talán a Három felbontatlan levél volt, amely jól tükrözi, hogyan képes az ember megbetegíteni saját magát csupán a gondolatai és a félelmei segítségével.

>!
Hintafa P
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

„Emésztő kíváncsiság.” Ezt írja Yalom a kötet végén, amikor 80 évesen újra elolvasta évtizedekkel ezelőtti eseteit. Pontosan ezt éreztem én is olvasás közben. Bár az esetek is nagyon érdekesek voltak, a leírás pedig olvasmányos és laikusként is könnyen követhető, a legnagyobb ajándék az volt, hogy a terapeuta oldalára is bepillanthattam, hiszen elsősorban arról szól a kötet, hogy a pszichiáter miként élte meg a munkát ezekkel a páciensekkel.

>!
Aurore 
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

Irvin D. Yalom gunyorosan mosolyog rám a könyvborító kihajtójáról. Eltűnődöm, mennyire tudnám elképzelni, hogy ő legyen a pszichoterapeutám. Ambivalensek az érzéseim. Jó-e, ha egy terapeuta ironikus? Mondjuk az írásai alapján nem érzem annak, de a nézése… hm. Szerintem bírnám az öreg csókát.

Ami meglepett, mennyire nem azon vonalak mentén gondolkodik, mint én. Mármint én nem azokat mondtam volna a páciensnek, mint ő, persze én nem is vagyok pszichológus. A történetek érdekesek voltak, néhol bámulatosak is.

Ami csodálatra méltó szerintem ebben a munkában, amit megfizetünk az az a mentális energia, amit a terapeuta ránk és úgy egyáltalán a munkájára fordít, hiszen azután is rajtunk töpreng sokat, miután mi felálltunk a székből, és nem egyetlen páciense van. A másik, ami felvetődött bennem, mennyire nem egyszerű lehet minden esetben hinni abban, hogy tudunk segíteni az illetőnek (főleg ha ellenáll, ha hazudik nekünk vagy még rosszabb, ha magának, vagy ha játszmázik velünk stb.), és megtalálni pontosan azt, amivel lehet, hiszen minden ember és minden eset más és más. A harmadik pedig felismerni és elfogadni, hogy nem mindenkinek lehet segíteni, és ettől még nem lesz valaki rossz szakember. Most, hogy ezt leírtam: milyen érdekes, hogy ezeket a tanárságra is rá lehet vonatkoztatni: a pszichológus is egy tanár, aki magunkról tanít minket.

Köszönet @Boglariná-nak a könyvért, akitől karácsonyra kaptam! ♥

>!
Park, Budapest, 2014
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633550533 · Fordította: Bíró Sándor, Nagy Csilla
3 hozzászólás
>!
Bi_bi_bi
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

Soha ne vegyél el semmit, ha nem tudsz helyette jobbat ajánlani. Óvakodj levetkőztetni azt, aki nem tudja elviselni a valóság csípős hidegét…
avagy
Általánosságban jobb, ha a hárító mechanizmusokat egészen addig nem gyengítjük, amíg nem okoznak több problémát, mint amennyi támaszt nyújtanak, és amíg nem tudunk jobbat ajánlani helyettük.

Bővebben itt: http://bibikeolvas.blogspot.de/2015/12/november-konyvek…

>!
Chöpp 
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

Szép és tanulságos történetek az emberi problémák hihetetlen sokszínűségéről a segítő személy tudatos és elkötelezett munkájáról, hiteles és mélységesen humánus, elfogadó magatartásáról pácienseivel kapcsolatban. Yalom a legnagyszerűbb segítő, akivel eddig „találkoztam”.

>!
moni79
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

Yalom egész jól ír és jó terapeuta, kellően kritikus magával, dolgozik a saját előítéletein, hiányosságain. Persze ez evidens lenne, és sok terápiás irányzatban elvárás (pl. a sématerápiával foglalkozó könyvek sokat írnak arról, hogyan hatnak egymásra a kliens és a pszichológus sémái). Azt is régóta tudjuk, hogy a terápiás kapcsolatnak önmagában is gyógyító ereje van, az empatikus visszajelzés pedig alapvető fontosságú (lenne). Ilyen szempontból Yalom nem mond újat, és semmi különleges nincs benne, olyan szempontból viszont igen, hogy a „laikusok” kevés könyvet olvashatnak a terápia folyamatáról, főleg ilyen érdekes stílusban.

1 hozzászólás
>!
modus_operandi
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

Nem is tudom miként lehetne ezt a könyvet jellemezni. Nem is tankönyv, kevés ismeretterjesztő információ van benne, viszont nem is szórakoztató irodalom a szó köznapi értelmében véve. Inkább valahol a kettő között: a pszichológiai szakma csúcsa szépirodalmi stílusba ágyazva. Ott érintett meg a legjobban, ahol a cselekedetek érzelmi kontextusát mutatja, vággyal, érzelmi-és hangulatzavarokkal, depresszióval küszködő emberek legmélyebb, belső énjének kitárulkozását. Felszínre hozza a lemeztelenített lelket, amit akarva-akaratlanul is átnyújt az ember egy segítő szakembernek. Yalom úgy adta át ezeket, hogy mindkét oldalról megvilágította, mit él át ebben az orvosi, de már-már barátias kapcsolatban a két szembenálló fél..az orvos és páciens. Mert mindkettő ember és itt tetszett, hogy Yalom az orvost is embernek láttatja. Abszolút tanulságos!

>!
Kkatja P
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

Yalom megint fantasztikus mesélő és beleérző terapeuta, aki nem szégyelli kimondani, leírni a saját dilemmáit is egy-egy eset kapcsán, hiszen ne feledjük, hogy a terapeuta is ember, neki is lehetnek ugyanolyan problémái, mint a pácienseinek, ezekben a történetekben ez is tökéletesen végigkövethető a feltárás folyamatában, sok humorral és öniróniával színesítve, miközben példát is mutat, hogyan kellene élnünk az életünket, hogy megtaláljuk benne a valódi értékeket, mint önmagunk és mások elfogadása, a problémáinkkal való szembenézés, a felelősség vállalása saját életünkért, miáltal megszabadulhatunk a legtöbb valós vagy vélt problémánktól és igazi, szeretetteljes életet élhetünk. :) Rajta csináljuk! :)

>!
MariannaMJ
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

Élvezetes, bár nem annyira olvasmányos, mint Feldmár. Bár, ki mondta, hogy olyan lesz? És amit a fülszöveg sem mond: ezek jórészt idős emberek pszichoterápiás történetei. Először nem értettem, és gondoltam, mit érdekel ez engem, én nem az ő problémáikra vagyok kíváncsi, ezek nem érintenek… aztán.. érdekes lett és amolyan érzékenyítő tréningnek is jó volt számomra. 50 év felett is van élete az embereknek.


Népszerű idézetek

>!
Málnika

A páciens és mindenki más abból az igazságból tanul a legtöbbet, amelyet saját maga fedez fel.

137. oldal, A kövér hölgy (Park, 2018)

>!
Chöpp 

Minden terapeuta tudja: a terápiában az első meghatározó lépés, hogy a páciens felelősséget vállal saját kellemetlen életéért. Mindaddig, míg valaki úgy gondolja, hogy saját problémáit valamilyen rajta kívüli erő vagy személy okozza, nincs hatása a terápiának. Végül is, ha a probléma kívül van, miért kellene akkor valakinek megváltoznia? A külvilágot (barátok, munka, házastárs) kell megváltoztatni vagy kicserélni!

Prológus, 8.o.

3 hozzászólás
>!
Málnika 

– Önpusztításhoz vezet, ha kedvezőtlen színben tünteti fel magát másokhoz képest.

260. oldal, Terápiás monogámia (Park, 2018)

>!
Málnika 

Úgy véltem, a halál tudomásulvételével Betty is fontos leckét sajátíthat el, nevezetesen azt, hogy az életet most kell élni, nem lehet meghatározhatatlan időre elhalasztani.

138. oldal, A kövér hölgy (Park, 2018)

>!
Málnika 

Terapeutaként az a feladatom (akárcsak egy szülőnek), hogy fölöslegessé tegyem magam – abban kell segítenem a pácienst, hogy önmaga anyjává vagy apjává váljék. Nem akartam, hogy miattam legyen jobban. Azt akartam, hogy felelősséget vállaljon saját közérzetéért, és a fejlődés folyamata számára is a lehető legvilágosabb legyen.

264. oldal, Terápiás monogámia (Park, 2018)

>!
Chöpp 

„Nem vagyok a munkám. Sem a beszédem. Sem a ruhám. Egyik sem ezek közül.” Keresztbe tette a lábait és észrevette elnyűtt cipőit: „És nem vagyok a cipőim sem.”

81. oldal

>!
DaTa P

Ez a bizonyos találkozás, a pszichoterápia lelke, nem más, mint őszinte, mélyen emberi kapcsolat két személy között, akik közül az egyik (többnyire, de nem minden esetben a páciens) nagyobb bajban van, mint a másik. A terapeuta szerepe kettős: a páciens életének része, és külső szemlélő egy személyben. Külső szemlélőként kellően objektívnek kell maradnia, hogy képes legyen megadni a páciensnek a nélkülözhetetlen és létfontosságú útmutatást. Résztvevőként ugyanakkor belép a páciens életébe, a találkozás rá is hatást gyakorol, sőt olykor meg is változtatja.
Amikor úgy döntök, hogy valóban belépek pácienseim életébe, nemcsak ugyanazokkal az egzisztenciális kérdésekkel szembesülök, mint ők, de arra is készen kell állnom, hogy ugyanolyan módszerekkel vizsgáljam ezeket a kérdéseket. El kell fogadnom, hogy tudni végső soron jobb, mint tudatlanságban élni, hogy érdemesebb kockáztatni, mint halogatni, s hogy a varázslat és az illúzió, legyen bármennyire vonzó és csábító is, végső soron sorvasztja a lelket.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pszichoterápia
>!
DaTa P

Azt természetesen kezdettől fogva tudtam, hogy pusztán az érvek ereje nem hatolhat olyan mélyre, hogy valódi változást indítson el. Ez szinte soha nem következik be. Nálam se működött, amikor én voltam a páciens. Egy felismerés akkor válik valóban az enyémmé, ha a csontjaimban érzem. Csak ebben az esetben vagyok képes a felismerés tudatában cselekedni és változni. A pszichológus válaszol rovatokban örökké a felelősségvállalásról papolnak, ám ezek csak szavak: kegyetlenül nehéz, sőt egyenesen fenyegető annak a tudata, hogy az életünkért egyedül mi tartozunk felelősséggel, senki más. A terápiás munkában mindig az okozza a problémát, hogy az önmagunkkal kapcsolatos igazság teljességgel hatástalan intellektuális belátásától eljussunk oda, hogy ezt az igazságot át is éljük. Ez kizárólag akkor történik meg, ha a terapeuta mély érzelmeket szabadít fel, amelyek erőt adnak a változáshoz.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pszichoterápia
>!
MariannaMJ

Próbáltam vele megértetni, hogy bár a halál ténye valóban pusztító, a halál gondolata megmentheti az életét. A halál tudata más perspektívába helyezi az életet, és arra ösztönöz, hogy változtassunk értékrendünkön.

138. oldal, A kövér hölgy (Park, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: halál
>!
DaTa P

Ám azt, aki belül üres, soha nem töltheti ki teljesen egy másik sérült személyiség. Épp az ellenkezője történik: két törött szárnyú madár egyesülése vergődő repülést ígér. Hiába a végtelen türelem, végül el kell szakadniuk egymástól, és külön-külön kell begyógyítaniuk sebeiket.

224. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Cain: Csend
Eric Berne: Emberi játszmák
James W. Pennebaker – John F. Evans: Gyógyító írás
A pszichológia nagykönyve
Carl Gustav Jung: A lélektani típusok
Sigmund Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe
Verena Kast: Apák – lányok, anyák – fiúk
Jens L. Tiedemann: Szégyen
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Jared Diamond: A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása