Halálról ​és életről 211 csillagozás

Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Miután kiderül, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, Marilyn és férje, Irvin D. Yalom, a neves pszichoterapeuta elhatározzák, hogy közösen írt naplóban vallanak a közelgő véggel vívott küzdelmükről. Szívbe markoló írásuk az elválás és veszteség fájdalmáról, az élettől való búcsúzás méltóságáról szól, és arról, hogyan lehet úgy élni és szeretni, hogy visszatekintve semmit ne kelljen megbánni.

>!
Park, Budapest, 2022
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633558997 · Fordította: Orosz Ildikó
>!
Park, Budapest, 2021
248 oldal · ISBN: 9789633557341 · Fordította: Orosz Ildikó
>!
Park, Budapest, 2021
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633557334 · Fordította: Orosz Ildikó

Enciklopédia 62

Szereplők népszerűség szerint

Henry James · házastárs · nyugdíjas · Szent Pál


Kedvencelte 34

Most olvassa 25

Várólistára tette 212

Kívánságlistára tette 260

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

A Szemben a Nappal és a Minden mulandó című könyve után Yalom újabb halállal foglalkozó könyvét vettem a kezembe. Ahogy a korábbi munkái, úgy ez is legalább annyira szól az életről, mint az elmúlásról. Viszont ez a könyve sokkal személyesebb és meghatóbb, mint az előzőek. Ezt a kötetét ugyanis a halálra készülő felesége kérésére írták együtt, fejezetenként felváltva.
Az írásból megismerhetjük Marilyn betegségének lefolyását, a kezelések menetét, a kellemetlen mellékhatásokat és a halálra való felkészülés mozzanatait.
A rendkívül személyes hangvételű könyv bemutatja a Yalom házaspár több évtizedes közös életének utolsó hónapjait és Irvin Yalom gyászfeldolgozásának stádiumait. Egy szívbemarkoló könyv szerelemről, elfogadásról, odaadásról, bátorságról.

>!
Park, Budapest, 2021
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633557334 · Fordította: Orosz Ildikó
Morpheus>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Megható könyv, de miközben olvastam, irigykedtem is, de együtt is éreztem. Itt van egy ember, Yalom, aki tulajdonképpen tökéletes életet élt, már tizenöt évesen megtalálta élete szerelmét, megtalálta hivatását, amelyben tényleg nagy dolgokat hozott létre, embereknek segített, létrehozta az egzisztenciális pszichoterápiát, íróként, azaz művészként is kiteljesedett, és körülveszik a gyerekei, unokái. De ha a mélyére nézünk, bizony mindez a nem spirituális értelemben vett halhatatlanság igényének a legtökéletesebben végigvitt példája. Ő aztán az életével sok mindenkiben nyomot hagy és hagyott, a terápiájával, könyveivel, az ő élete sok mindenkihez elér és el fog érni jóval a halála után is.
A feleségétől pedig azt irigylem, hogy akkor halhatott meg, amikor akart, nem kellett erőszakos módszerekhez fordulnia, mert megtiltják neki a kegyes halált. Irigykedek, de mindent megérdemelt, amit elért, elértek együtt. Tiszteletem és tisztelem őt ezzel együtt.
Az nagyon tanulságos gondolata volt, ami előjött belőle, hogy talán egész másképp tudta volna kezelni az egyik páciensét, aki a férjét gyászolta, ha maga is átélte volna azt korábban. És ha ez így van, akkor az is úgy van, hogy nem biztos, hogy tudna valamit mondani egy olyan embernek, mint amilyen én vagyok, sok más sorstársammal együtt, akinek nincs kit szeretnie, nincs hivatása, nincsenek gyerekei, nem hagyott igazán nyomot sehol. Én miben lelhetek vigaszt? Hát nem sok mindenben. Megbocsáthatom magamnak az elcseszett, szar életemet, megpróbálhatok elengedni mindent amit lehet, megpróbálhatok időben meghalni, ahogy Nietzsche ajánlja.

3 hozzászólás
n P>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Nehéz olvasmány, a fene se tudja, miért olvas az ember ( én) ilyet. Aztán megtalálom a választ, hiszen Polcz Alainetől ( hospice) is mindent olvastam és bemarkolt a tanatológia ( halálkutatás) témája és érdekel a dolog. Nem egyenletes ütemben olvastam, néha gyorsan, mert túl akartam lenni rajta, néha lassan, hogy értsem a haldokló és a hozzátartozó érzéseit, gondolatait. Ilyen könyv ez, nem mondom, hogy mindenkinek ajánlom, de, az mégis érdekes érzés volt, hogy a végén nem elvett belőlem, hanem sokkal inkább adott nekem, hozzám tett. Na, így élni, a végéig, ez igen!

4 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Ezt a könyvet nehéz olvasni. Nem az írás stílusa miatt, az éppen hogy olvastatja magát és teljesen hétköznapi, érthető nyelven van írva, hanem az érzelmek, a téma miatt.

Ez a könyv a gyászról, a halálról, az elkerülhetetlenségről szól, arról, hogy mi a fontos az életünkben. A veszteség és a szerelem története, mely egyszerre gyönyörű és mélységesen szomorú. A halálról és életről szól ez a könyv, a halál főszereplésével mégis az életre irányítja és hívja fel a figyelmet. Hogy éljük. Amíg tehetjük.
Bővebben: http://www.konyvutca.hu/2022/04/irvin-d-yalom-marilyn-y…

Kkatja P>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Csodálatos volt olvasni ezeket a bölcs sorokat, ahogyan szerette egymást a Yalom házaspár serdülőkori ismerettségük óta Marilyn 2019-es haláláig. Ezeket az utolsó együtt töltött hónapokat írja meg a házaspár fejezetenként váltakozva Marilyn és Irvin szemszögéből. A könyv születése előtt Marilyn már régóta szenved a rákkezelés mellékhatásaitól és egyre inkább szeretne megszabadulni a fájdalomtól, míg a tudata tiszta és világos. Közben Irv egyre szenilisebb és szétszórtabb, most van méginkább szüksége Marilyn emlékezetére, törődésére, szerelmére, ahogy eddig is megkapta egész életében.
Remek ötlet ez a könyv-napló, amilyen mély és praktikus gondolatokban adják át nekünk ezeknek a bensőséges pillanatoknak a lenyomatát, sokszor megkönnyeztem közben a bölcsességüket és különleges kapcsolatukat. Csodás lenne, ha nálunk is lehetőség lenne erre az orvos-asszisztált „öngyilkosságra”, amit Marilyn is választott, hogy ne kelljen tovább szenvedni, amikor már nincs több lehetőség a gyógyulásra. És az út, ami idáig vezet egy hihetetlenül okos, bátor és elszánt asszony útja. :)
Érdemes lenne olvasni mindenkinek 60 év felett… és alatt is.
Filozófia és pszichológia remek ötvözete!

ziara>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

5-ből 6 csillag. Nem is kérdés. Meghatóan őszinte, szívfacsaró könyv. Yalom minden könyvét el kell olvasnom. Eddig kettőt olvastam, mindkettő kedvenc lett. Hihetetlen ember, illetve itt most emberek, hiszen ezt a könyvet a feleségével együtt írta, amíg tudta. Drámai, de közben megnyugtató is, ahogy a halált szemlélik mindketten. Szeretnék én is így szeretni, és ilyen nyugodtan, okosan várni a véget.

Yvonne4 P>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

„A gyász az ár, amit meg kell fizetnünk azért hogy volt merszünk szeretni.”
….e sorokkal kezdődik ez a csodálatos könyv. De, hogy lehet csodás egy könyv, ami a halálról szól? Erre egyszerű a válasz. Mert át van itatva az őszínte, rendíthetetlen, igaz szerelemmel.

A Yalom házaspár 73! éven keresztül szerette egymást, melyről Irv így ír a könyvben:
„Hetvenhárom évvel ezelőtt szerettem bele, nemrég ünnepeltük a hatvanötödik házassági évfordulónkat. Tudom, hogy nem megszokott dolog ilyen mélyen és ilyen sokáig szeretni valakit. De még most is felélénkülök, amikor a feleségem belép a szobába. Mindent csodálok rajta: az eleganciáját, a szépségét, a kedvességét, a bölcsességét.
. . .
Rémületes elképzelni a világot nélküle, ezért átsuhan a fejemben, hogy vele együtt halok meg.”

Marilynnél rosszindulatú betegséget diagnosztizálnak, ez adja neki az ötletet, hogy férjével közösen, írják meg ezt a könyvet. Dokumentálni szeretné az előttük álló nehéz napokat, heteket, hónapokat.
Megszorongatta a lelkemet a könyvnek minden egyes sora. Fájdalmas volt, de még is gyönyörű.
Felváltva szólal meg a fejezetekben Marilyn és Irvin, ezáltal két különböző oldalról ismerhetjük meg a halált, mely minden élet része, velejárója, lezárása…. Betekintést nyerünk egy haldokló gondolataiba, félelmeibe illetve házastársa küzdelmeibe, akinek el kell tudnia engedni őt.
Ők ketten, felváltva beszélnek hozzánk soraikkal, majd az egyikük hangját már nem hallhatjuk többé. Még így könyvön keresztül is érezni, tapintani lehet az űrt, melyet e csodás nő, feleség, anya elvesztése jelent.
Az ember szíve többször is meghasad olvasás közben, még sem lehet letenni a könyvet….

„Amíg mi élünk, ő is él, mert bennünk él tovább,
Rá emlékezünk.”

4 hozzászólás
kratas P>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Húha, hát nehéz mit mondani. Nem írhatom azt, hogy szép történet, de az. Kivételes. És igen: a végén csak az számít, hogy szerettél.

Ruby_εïз IP>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Borzasztó és egyben gyönyörű könyv, történet.
Sosem voltam az a fajta író, aki a bánatát írja le, mert én nem hiszek abban, hogy ezzel elmúlik, fel tudom dolgozni, szerintem ezek a dolgok fejben dőlnek el, nem papíron. Ihletet nyilván merítek az életemből, a környezetemből, de ilyen jellegű sztorikat én nem írnék.
Egyrészt ez hatalmas teher nem csak az írónak, hanem az olvasónak is. A halál az élet része, ez tiszta sor, de nem jó olvasni róla. off Egy házaspár életszilánkjai, a feleség halálos betegsége és a férj gyásza.
Ettől függetlenül maga a történet gyönyörű, szívbemarkoló, életszagú, kicsit talán motiváló is, hogy ne félj semmitől, vedd meg azt a blúzt, mert lehet, holnap megbánod. Lehet, holnap már más lesz a fontos.
Azt hiszem, jobban belevetem magam Yalom munkásságába.

rókatündérlizi P>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Bármilyen nagy és nehéz fába vágta is a fejszét a szerző páros, remek végeredmény született. Már amennyire lehet remeknek nevezni egy ilyen nehéz élethelyzetet, mint amin keresztül mentek, megéltek és még meg is írták. Nagy tisztelettel adózom előttük, mivel az egyik legbensőségesebb, -mélyebb érzésükről írtak a legtisztábban, -őszintébben: a gyászról.
Azt gondolom, bőven elég egy veszteség élményt megélni és feldolgozni, nemhogy még írni is róla. Kalapom emelem.

Ezzel a művel, szerintem egy nagyon jó kapaszkodó született a gyászukat megélő sorstársaknak a történeteken át, a folyamatba való bepillantás által. Külön szerencsénk az ő bánatukban, fájdalmukban, hogy nem csupán egy ember, hanem egy pszichiáter szemüvegén át is láthatjuk mindezeket.
Segít, mert erősíti az érzést az olvasóban, hogy nincs egyedül a gyászában, és ezzel együtt támogatja annak az elfogadását, hogy mindenki másképp éli meg ezt, ami így természetes.
A Yalom házaspár ritka és példaértékű kapcsolata pedig elülteti, majd neveli a magot, hogy szeretni és szeretve lenni érdemes élni az életet.


Népszerű idézetek

Kkatja P>!

A gyász az ár, amit meg kell fizetnünk azért, hogy volt merszünk szeretni.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: gyász · szeretet
3 hozzászólás
Chöpp >!

Hosszú évek óta az egyik legfontosabb gondolatom, hogy egy ember akkor hal meg igazán, amikor már senki sem él, aki felidézhetné az arcát.

222. oldal Döntésképtelenség

4 hozzászólás
Chöpp >!

Sok éve vallom meggyőződéssel, hogy a halálszorongás és a meg nem élt élet érzése között egyenes összefüggés van. Más szóval: minél inkább úgy érezzük, hogy sok mindent elmulasztottunk, annál inkább szorongunk a haláltól.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szorongás
3 hozzászólás
Chöpp >!

Szívet melengető érzés, hogy még ha hibázunk is (hiszen emberek vagyunk), hitelességgel és szeretettel jóvá tehetjük a botlásainkat.

54. oldal Nyugdíj: a végső döntés pillanata

Chöpp >!

Jó kis páros vagyunk: én a myelomámmal, ő a szívével meg az egyensúlyzavarával.
Két kis öreg, amint az élet utolsó táncát járja.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: utolsó tánc
2 hozzászólás
Chöpp >!

Igazából leginkább ezért nem szeretnék kisebb lakásba költözni egy idősotthonban: túlságosan fájdalmas lenne szétosztani a könyveimet.

151. oldal Közel a vég

3 hozzászólás
Chöpp >!

Gyerekkorom óta rajongok a történetekért, orvostanhallgató éveimet leszámítva egész életemben úgy aludtam el esténként, hogy előtte még olvastam az ágyban. Lenyűgöztek a Joyce-, Nabokov- vagy Banville-féle stílusbravúrok, de leginkább mégis az olyan, könnyebben fogyasztható szerzőket csodálom, mint Dickens, Trollope, Hardy, Csehov, Murakami, Dosztojevszkij, Auster vagy McEwan.

48. oldal

4 hozzászólás
Chöpp >!

Ez az új ukázom a magam számára: koncentrálj magadra és a napi teendőidre! Ideje hagyni, hogy a világ most már gondoskodjék saját magáról.

118. oldal

Bea_Könyvutca P>!

A halál nyolcvanhét évesen nem tragikus, különösen akkor nem, ha arra a sok emberre gondolok, akik fiatalon mennek el.

117. oldal

Chöpp >!

Ha meghalunk, a tárgyakhoz fűződő történeteink is velünk együtt tűnnek el.

44. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugo hét férje
Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje
Oddfríður Marni Rasmussen: Addig nem
Ka Hancock: Üvegszilánkon táncolni
Colleen Hoover: November 9.
L. J. Shen: Vagány
L. J. Shen: Az ördög feketét visel
Helen Hoang: Amit a szív diktál
Abby Jimenez: Barátnak tartalak
Péterfy-Novák Éva: Egyasszony