Halálról ​és életről 56 csillagozás

Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Miután kiderül, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, Marilyn és férje, Irvin D. Yalom, a neves pszichoterapeuta elhatározzák, hogy közösen írt naplóban vallanak a közelgő véggel vívott küzdelmükről. Szívbe markoló írásuk az elválás és veszteség fájdalmáról, az élettől való búcsúzás méltóságáról szól, és arról, hogyan lehet úgy élni és szeretni, hogy visszatekintve semmit ne kelljen megbánni.

>!
Park, Budapest, 2021
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633557334 · Fordította: Orosz Ildikó

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Henry James · Szent Pál


Kedvencelte 12

Most olvassa 12

Várólistára tette 113

Kívánságlistára tette 134

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Megható könyv, de miközben olvastam, irigykedtem is, de együtt is éreztem. Itt van egy ember, Yalom, aki tulajdonképpen tökéletes életet élt, már tizenöt évesen megtalálta élete szerelmét, megtalálta hivatását, amelyben tényleg nagy dolgokat hozott létre, embereknek segített, létrehozta az egzisztenciális pszichoterápiát, íróként, azaz művészként is kiteljesedett, és körülveszik a gyerekei, unokái. De ha a mélyére nézünk, bizony mindez a nem spirituális értelemben vett halhatatlanság igényének a legtökéletesebben végigvitt példája. Ő aztán az életével sok mindenkiben nyomot hagy és hagyott, a terápiájával, könyveivel, az ő élete sok mindenkihez elér és el fog érni jóval a halála után is.
A feleségétől pedig azt irigylem, hogy akkor halhatott meg, amikor akart, nem kellett erőszakos módszerekhez fordulnia, mert megtiltják neki a kegyes halált. Irigykedek, de mindent megérdemelt, amit elért, elértek együtt. Tiszteletem és tisztelem őt ezzel együtt.
Az nagyon tanulságos gondolata volt, ami előjött belőle, hogy talán egész másképp tudta volna kezelni az egyik páciensét, aki a férjét gyászolta, ha maga is átélte volna azt korábban. És ha ez így van, akkor az is úgy van, hogy nem biztos, hogy tudna valamit mondani egy olyan embernek, mint amilyen én vagyok, sok más sorstársammal együtt, akinek nincs kit szeretnie, nincs hivatása, nincsenek gyerekei, nem hagyott igazán nyomot sehol. Én miben lelhetek vigaszt? Hát nem sok mindenben. Megbocsáthatom magamnak az elcseszett, szar életemet, megpróbálhatok elengedni mindent amit lehet, megpróbálhatok időben meghalni, ahogy Nietzsche ajánlja.

3 hozzászólás
Kkatja P>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Csodálatos volt olvasni ezeket a bölcs sorokat, ahogyan szerette egymást a Yalom házaspár serdülőkori ismerettségük óta Marilyn 2019-es haláláig. Ezeket az utolsó együtt töltött hónapokat írja meg a házaspár fejezetenként váltakozva Marilyn és Irvin szemszögéből. A könyv születése előtt Marilyn már régóta szenved a rákkezelés mellékhatásaitól és egyre inkább szeretne megszabadulni a fájdalomtól, míg a tudata tiszta és világos. Közben Irv egyre szenilisebb és szétszórtabb, most van méginkább szüksége Marilyn emlékezetére, törődésére, szerelmére, ahogy eddig is megkapta egész életében.
Remek ötlet ez a könyv-napló, amilyen mély és praktikus gondolatokban adják át nekünk ezeknek a bensőséges pillanatoknak a lenyomatát, sokszor megkönnyeztem közben a bölcsességüket és különleges kapcsolatukat. Csodás lenne, ha nálunk is lehetőség lenne erre az orvos-asszisztált „öngyilkosságra”, amit Marilyn is választott, hogy ne kelljen tovább szenvedni, amikor már nincs több lehetőség a gyógyulásra. És az út, ami idáig vezet egy hihetetlenül okos, bátor és elszánt asszony útja. :)
Érdemes lenne olvasni mindenkinek 60 év felett… és alatt is.
Filozófia és pszichológia remek ötvözete!

Yvonne4 P>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

„A gyász az ár, amit meg kell fizetnünk azért hogy volt merszünk szeretni.”
….e sorokkal kezdődik ez a csodálatos könyv. De, hogy lehet csodás egy könyv, ami a halálról szól? Erre egyszerű a válasz. Mert át van itatva az őszínte, rendíthetetlen, igaz szerelemmel.

A Yalom házaspár 73! éven keresztül szerette egymást, melyről Irv így ír a könyvben:
"Hetvenhárom évvel ezelőtt szerettem bele, nemrég ünnepeltük a hatvanötödik házassági évfordulónkat. Tudom, hogy nem megszokott dolog ilyen mélyen és ilyen sokáig szeretni valakit. De még most is felélénkülök, amikor a feleségem belép a szobába. Mindent csodálok rajta: az eleganciáját, a szépségét, a kedvességét, a bölcsességét.
. . .
Rémületes elképzelni a világot nélküle, ezért átsuhan a fejemben, hogy vele együtt halok meg."

Marilynnél rosszindulatú betegséget diagnosztizálnak, ez adja neki az ötletet, hogy férjével közösen, írják meg ezt a könyvet. Dokumentálni szeretné az előttük álló nehéz napokat, heteket, hónapokat.
Megszorongatta a lelkemet a könyvnek minden egyes sora. Fájdalmas volt, de még is gyönyörű.
Felváltva szólal meg a fejezetekben Marilyn és Irvin, ezáltal két különböző oldalról ismerhetjük meg a halált, mely minden élet része, velejárója, lezárása…. Betekintést nyerünk egy haldokló gondolataiba, félelmeibe illetve házastársa küzdelmeibe, akinek el kell tudnia engedni őt.
Ők ketten, felváltva beszélnek hozzánk soraikkal, majd az egyikük hangját már nem hallhatjuk többé. Még így könyvön keresztül is érezni, tapintani lehet az űrt, melyet e csodás nő, feleség, anya elvesztése jelent.
Az ember szíve többször is meghasad olvasás közben, még sem lehet letenni a könyvet….

"Amíg mi élünk, ő is él, mert bennünk él tovább,
Rá emlékezünk."

2 hozzászólás
Lázárné_Csernus_Anikó>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Schäffer Erzsébet Hol vagy? óta nem olvastam ennyire őszinte és szép könyvet a házasságról és a társ betegségének elfogadásáról. Polcz Alaine Nem trappolok tovább is hasonló témát feszeget, de az sokkal nyomasztóbb volt számomra. Sajnálom, hogy Marilyn Yalom munkássága csak így jutott el hozzám, nem tudtam, hogy ő feminizmussal és nő kutatással foglalkozott, mindezt úgy, hogy boldog feleség és 4 gyerekes édesanya volt. Yalomtól pedig már nagyon régóta szeretnék olvasni, úgy tűnik, valamiért ennek kellett lennie az elsőnek. Azért nem bánom, mert sok utalást találtam a többi művére, így legalább már tudom, hogy melyiknél mire számíthatok majd. Ha a témától eltekintünk, és csak könyvként tekintünk rá, akkor is jól szerkesztett, jól megírt, szép történet. Ha pedig azt is nézzük, hogy miről szól … Nem bírtam ki sírás nélkül.

2 hozzászólás
pokoanita>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Nem ez az első Yalom könyvem, és biztosan nem is az utolsó. Annak ellenére, hogy igazán nehéz témát boncolgat, könnyedén lehetett vele haladni. Megindító az a szeretet, amelyről a szerzőpáros ír, olyan, mintha egy másik szférában élnék, élték volna meg ezt az érzést.
Különösen tetszett, hogy adott ponton Yalom elkezd azon tapasztalatairól írni, amelyeket a korábbi művei újraolvasása közben szerzett. Ekkor kedvenceként jelöli meg a spoiler, amely számomra is lélegzetelállító volt, és még ennél a könyvnél is jobban mutatta be az élet múlandóságát, valamint az amiatt érzett szorongást.

Agnes734>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Nagyon vártam már az új Yalom könyvet.

A feleségével együtt írták miután kiderül, hogy az asszony halálos beteg, végigveszik a feldolgozás és az elfogadás összes fázisát, hogy készülnek fel arra, hogy 65 év házasság után a férj egyedül fog maradni.
Sok morális kérdés is felmerül a könyvben: dönthet úgy valaki, hogy nem kívánja a szenvedést tovább elviselni? Nem kéri a kezelést csak a fájdalomcsillapítást?
87 évesen egy teljes, boldog, termékeny élet után is milyen nehéz elfogadni, hogy véges ez a “buli” amire itt pár éve beneveztünk.

A halál az élet része, nagyon őszintén írnak mindketten az érzéseikről, gondolataikról, nem ad megnyugvást a gyászolóknak, de talán jobban értékeljük majd a jelent, ha elolvassuk.

“Sok éve vallom meggyőződéssel, hogy a halálszorongás és a meg nem élt élet érzése között egyenes összefüggés van. Más szóval: minél inkább úgy érezzük, hogy sok mindent elmulasztottunk, annál inkább szorongunk a haláltól.”

árvalányhaj>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

A szeretet könyve.
Az életből való kikísérés könyve.
Az elengedés könyve.
A fájdalom könyve.
Az élet könyve.
A halál könyve.
A legnagyobb tisztelet az íróknak, akiknek volt bátorságuk olyan gondolatokat és érzéseket is megosztani az olvasóval, amiket mi talán még önmagunk előtt is nehézkesen vállalunk. A szerzőpáros – világszerte elismert munkásságuk, hírnevük ellenére – betekintést ad az általuk megélt tanácstalanságaikba, félelmeikbe, emberi küzdelmeikbe, vagy épp felismert tévedéseikbe. Nagyságuk ezáltal csak még inkább növekszik.
Számomra végig megrendítő olvasmány volt, de az utolsó fejezetet sírva tudtam csak elolvasni. Azt hiszem, az egyik „legszebben” lezárt könyv ez.

H_Beata>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Nehéz erről a könyvről írni, hiszen annyira fájdalmas és egyben gyönyörű. Elképzelni sem tudom, mit érezhet Yalom..
Megkönnyeztem a felesége halálát, a gyönyörű sorokat ahogyan róla ír. Az életben ezt a szerelmet keresi mindenki, szerencsések lehetünk ha legalább a felét átélhetjük.

ketrec>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Hogy számodra érdemes-e elolvasni, arra csak te fogod tudni megadni a választ. :)

Én örülök, hogy elolvastam. Nagyon személyes, néhol felkavaró. A könyv első felében Irvin és Marilyn szemszögéből is olvashatunk, hogyan küzdenek meg az élethelyzettel, hogy Marilyn halálos beteg. Marilyn halála után Irvin gyásza, érzései és gondolatai vannak megírva az első bő száz napból. Ez egy napló, a halálról és életről.

Lacii90>!
Irvin D. Yalom – Marilyn Yalom: Halálról és életről

Van valami fájdalmasan gyönyörű abban, amikor egy halálszorongással küzdőket segítő pszichológus, utolsó könyvében saját és felesége példáján keresztül mutatja be az egész folyamatot. Nem volt egyszerű olvasni ezt a könyvet, hiszen Yalom szerzőtársa, a rákkal diagnosztizált felesége, aki már nincs köztünk. Hasonlóan nehéz olvasmány, mint a Szemben a nappal: A haláltól való rettegés legyőzése (ami egyébként itt is előkerül), viszont sokkal intimebb és ezáltal tragikusabb.
Fantasztikus volt látni, ahogy az idős Yalom saját könyveihez nyúl és abban keres vigaszt, emlékeket és egy kicsit talán válaszokat is.


Népszerű idézetek

Kkatja P>!

A gyász az ár, amit meg kell fizetnünk azért, hogy volt merszünk szeretni.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: gyász
2 hozzászólás
Chöpp P>!

Hosszú évek óta az egyik legfontosabb gondolatom, hogy egy ember akkor hal meg igazán, amikor már senki sem él, aki felidézhetné az arcát.

222. oldal Döntésképtelenség

3 hozzászólás
Chöpp P>!

Sok éve vallom meggyőződéssel, hogy a halálszorongás és a meg nem élt élet érzése között egyenes összefüggés van. Más szóval: minél inkább úgy érezzük, hogy sok mindent elmulasztottunk, annál inkább szorongunk a haláltól.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szorongás
3 hozzászólás
Chöpp P>!

Ha meghalunk, a tárgyakhoz fűződő történeteink is velünk együtt tűnnek el.

44. oldal

Chöpp P>!

Jó kis páros vagyunk: én a myelomámmal, ő a szívével meg az egyensúlyzavarával.
Két kis öreg, amint az élet utolsó táncát járja.

56. oldal

2 hozzászólás
Chöpp P>!

Gyerekkorom óta rajongok a történetekért, orvostanhallgató éveimet leszámítva egész életemben úgy aludtam el esténként, hogy előtte még olvastam az ágyban. Lenyűgöztek a Joyce-, Nabokov- vagy Banville-féle stílusbravúrok, de leginkább mégis az olyan, könnyebben fogyasztható szerzőket csodálom, mint Dickens, Trollope, Hardy, Csehov, Murakami, Dosztojevszkij, Auster vagy McEwan.

48. oldal

2 hozzászólás
Chöpp P>!

Mennyit vagyunk hajlandók kibírni az életben maradásért?

10. oldal Előszó

Chöpp P>!

Henry James szellemes aforizmában foglalta össze Szent Pál szavait a felebaráti szeretetről: „Három dolog fontos az emberi életben. Az első: a szeretet. A második: a szeretet. A harmadik pedig: a szeretet.”

29. oldal Rokkant lét

Kapcsolódó szócikkek: Henry James · Szent Pál · szeretet
Kkatja P>!

Konyvünket Nabokov önéletrajza, a Szólj, emlékezet! felejthetetlen soraival zárom : „A bölcső egy szakadék fölött ring, és a józan ész azt súgja, hogy létezésünk csak a fény egy rövid villanása két örökké való sötétség között.” Ez a kép megrendít, de egyszersmind meg is nyugtat. Hatradőlök a székemen, behunyom a szemem, és vigaszra lelek.

242. oldal Drága Marilyn

Chöpp P>!

Bármelyik helyiségbe is kukkantunk be (az étkezőt kivéve), mindenütt könyvek, könyvek, könyvek. Egész életünkben olvasó emberek voltunk, és bár Irv mostanában leginkább iPadet használ, azért még mindig veszünk hagyományos kiadványokat.

45. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Philip Roth: Apai örökség
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Abby Jimenez: Barátnak tartalak
Jenny Lawson: Őrülten boldog
Diane Keaton: Játszd újra, Diane!
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Colleen Hoover: Slammed – Szívcsapás
Polcz Alaine: A halál iskolája
Lois Lowry: Nyáron történt