Minden ​nappal közelebb 27 csillagozás

Egy kétszer elmesélt terápia
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

A ​Minden nappal közelebb nem csupán Irvin D. Yalom első írói próbálkozása, hanem az első olyan könyv is, amely páciens és terapeuta kettős reflexióit tárja a nyilvánosság elé.
A páciens, Ginny Elkin, nyugtalan, fiatal és tehetséges író, akit a pszichiátria világa skizoidnak címkéz, akit mint érdekességet egymás közt adnak-vesznek a szakemberek.
A terapeuta, dr. Irvin Yalom, sikeres pszichiáter, aki éppen írói hangját és stílusát keresi.
Terápiás célból egyeznek meg abban, hogy naplót vezetnek minden egyes ülésről. Egymást követő feljegyzéseik egy letehetetlenül izgalmas, elgondolkodtató és felkavaró levélregénnyé állnak össze.
De vajon ki a páciens és ki a terapeuta? Ki a nyugtalanabb és a türelmetlenebb? Ki segít többet a másiknak? Ki mennyit profitál a közös munkából? És vajon meghallják-e egymást? Vagy önmagukat? Jutnak-e végül bármire?
Két olyan ember érdekfeszítő története ez a könyv, akik kölcsönösen feltárják egymásnak erényeiket és… (tovább)

Eredeti mű: Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Every Day Gets a Little Closer

Eredeti megjelenés éve: 1974

>!
Park, Budapest, 2014
ISBN: 9789633551196 · Fordította: Mesterházi Mónika
>!
Park, Budapest, 2014
356 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633550403 · Fordította: Mesterházi Mónika

Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Martin Heidegger · terapeuta · Viktor Frankl


Kedvencelte 2

Most olvassa 14

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

>!
Kkatja P
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Valóban különleges könyv ez a pszichoterápia irodalmában, először szépirodalomra számítottam, úgy is kezdtem bele, így valóban unalmas és vontatott volt az egész, egy húzd meg-ereszd el játékra hasonlított a teljes terápia, kis kapaszkodással, majd sok és mély zuhanással fűszerezve, de az utószóban mégis megvilágosodott előttem az egésznek a mélyebb értelme is, és összeállt az addig elég szakadozott kép, egy teljes egésszé, hogy mi, miért és hogyan történt úgy, ahogy. :))

Yalom sokszor kiemeli a többi szakmai könyveiben is, hogy mennyire másként látja ugyanazt a terápiás ülést és annak momentumait a terapeuta és a páciens, ebből a „felfedezéséből” született meg ez a könyv, ahogy írja az utószavában is: „kevés pszichoterapeutának adatik meg, hogy kettős perspektívából és ilyen részletgazdagon tekintsen vissza a terápia teljes folyamatára.”
Na ezt a folyamatot valóban szépen végigkövethetjük mi is velük, minden örömükkel, bánatukkal, sikerükkel és gyötrődésükkel együtt.

Komoly szakmai, de mégis laikus szemmel is egész jól érthető könyv ez és ahhoz képest, hogy az első írása Yalomnak is, nem is rossz… bár a későbbi regényei ragyogó fényének csupán visszaverődő csillogása ez az első könyv, de már itt a negyvenes évei elején is nagyon szembeötlő a embersége és a különleges látásmódja, ahogyan az embereket szeretettel és önálló személyiségként kezeli, (és nem beteg/elromlott gépként) bár itt még kicsit görcsösebb ő is a személyes kontaktus kérdéseiben, mint a későbbiekben.
A nagy kérdések, mint az egzisztencializmus, a felelősségünk a saját életünkért és az élet értelmének fontos kérdései itt még csak érintőlegesen, de már itt jelen vannak a terápiájában, és a többi művét látva megnyugodhatunk, hogy jó úton haladt Yalom, akkor is, ha ez az út nem volt mindig könnyen járható és előre kikövezett, kiszámítható vagy előre minden pontjában megtervezhető… ahogyan az életünk egyik része sem az, mégis igyekszünk a jóra és a boldogságra törekedni rendületlenül.
…és van értelme, szóval csináljuk, mert ez az ÉLET. :))

>!
Piintyő
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Mester! Van egyáltalán olyan téma, amiről önnek nem a szexualitás jut eszébe? Vagy csak nem tudott mit mondani? És egyáltalán, ki a betegebb? Ön vagy a páciense? Mi volt itt egyáltalán a pszichiátriai probléma? Fiatal nő, baráti körrel, élettársi kapcsolattal, írói ambíciókkal – saját bevallása szerint nem tud beilleszkedni, kapcsolatokat fenntartani, de nem úgy nézett ki, hogy ez tényleg így van. Nem tudott meggyőzni, hogy ez egy valós történet… Üres szócséplés.

>!
TitokMondó
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Egy történet két szemszögből… Nagyon hatott rám, bár időnként Ginny-t kicsi megráztam volna.
Szeretem Yalom írásait, ez meg egy olyan különleges darab, hogy szerintem akit érdekel a terápiás tevékenység, érdemes elolvasnia.

>!
Morpheus
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Yalom mestert nagyon szeretem, de ez a könyve rémesen unalmas és erőltetett. Azt levontam belőle, hogy soha nem lennék pszichológus, pszichoterapeuta. Túl sok a kötöttség, a merev szabály, túl sok az olyan páciens, aki nem akar megváltozni.
Viszont ami miatt mégis jó volt olvasnom, és mégsem bánom, az azért volt, mert Ginnyvel való kapcsolata nélkül soha nem írta volna meg a nem kifejezetten szakmai könyveit. Igaz, ez nem volt kimondva, de így érzem.

>!
Carmilla 
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Ez a „kétszer elmesélt terápia”, ami egyszer is bőven elég lett volna… Nem is jutottam el a végéig, csak a 263. oldalig, mert rettentően unalmasnak és sehová nem vezetőnek találtam (és ebben még egy hosszabbítás is benne foglaltatott). Szóval van ez a Ginny, akit „skizoidnak címkéznek”, mint az a fülszövegben szerepel, persze tévesen, mert nem az, hanem egy teljesen átlagos lány – ha szabad ilyet mondani –, teljesen átlagos „problémákkal”. Hogy mi baja van neki, az nem igazán derül ki, valószínűleg azért, mert nincs is semmi baja tulajdonképpen, azt azonban nagyon jól tudja előadni. Jó magyarosan erre szokták mondani, hogy irigylem a problémáit!… Van rendes állása, működő párkapcsolata, jó családi háttere, baráti köre stb., gyakorlatilag mindene megvan, plusz még egy terapeutája is, akinek nem kell fizetnie – egyáltalán nem szorul segítségre semmiben, illetve ha igen, akkor ez az utcán véletlenszerűen leszólított emberek 99%-áról ugyanígy elmondható, sőt állítom, hogy ott kis kérdezősködés után sokkal durvább esetekre derülne fény (sajnos)… Valószínűleg nem tett jót az sem, hogy közben párhuzamosan belekezdtem ebbe a könyvbe is, és sebesen ki is végeztem, s ez az összehasonlítás azután végképp megalázó vereségre kárhoztatta Yalom doktor és Ginny nyűglődéseit…
    Bizonyos, hogy kettejüknek jót tettek a közös foglalkozások, de ezt abszolút felesleges volt könyv formájában megjelentetni.

>!
serengeti P
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 3
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 4
Tartalom (mondanivaló): 3
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 2
Érzelmek (ábrázolása): 3,5
Izgalom: 2,5

Szakmailag tekintve ugyan kifogástalan könyv, mégsem talált utat hozzám. Nagyra becsülöm Yalomot, meghatározó jelentőségű pszichoterapeutának tartom őt. Ez a két szemszögből elmesélt történet azonban nem volt hiteles számomra – mondjuk ki, egy nyavalygás volt végig az egész. Meglepett, hogy még Yalom doktort is ennyire meg lehetett vezetni – merthogy érzésem szerint Ginny végig ezt tette, és közben úgy sejtem, piszokul jól szórakozott…

>!
Scharek_Monika
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Több könyvét olvastam már Yalomnak, ezt is nagyon vártam. Bár néhol kicsit unalmas volt, legtöbbször alig bírtam letenni. Tudtam, mire számítsak, mert én is írtram naplót a terápiám alatt. A tetapeuta szempontjára különösen kiváncsi voltam. Megfogott, hogy még egy jól képzett és tapasztalt terapeuta is emberként érez a terápián és külön tetszett, hogy Yalom kimondta, hogy neki is szüksége van a terápiára, nem csak a pácienseinek.

>!
Nagy_Emese95
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Nagyon megszerettem ezt a könyvet. Kicsit olyan, mintha olvasóként is befejeztem volna a terápiát. Egy lebilincselő, elgondolkodtató levélregény, aminél nem tudom eldönteni, hogy vajon jó-e vagy rossz, hogy maga a terápia szövege nincs benne. Bár persze azt írják le, mi történt, és hogy mindez hogyan hatott rájuk, de mégis hiányérzetem támad. Talán csak abból fakad, hogy olvasnám, még, még többet, hogy Ginny és Dr. Yalom kiragadjon a valóságomból, hogy amikor visszamegyek, százszor jobban érzékeljem a körülöttem lévő világot.

>!
Mógi
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Szeretem a szerzőt és már több könyvét is élvezettel olvastam, de ezen most nehezen rágtam át magam. Lehet, h az időzítéssel volt a baj, hisz nem egy klasszikus nyári olvasmány (szerintem).
Sok magvas gondolatot tartalmaz, és sokat lehet tanulni belőle annak, aki nyitott rá.

>!
mokus75
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Az eddig a szerzőtől olvasott könyveket szerettem, de ez lassan indul be, ezért félbehagyom.


Népszerű idézetek

>!
morcos

Félek, hogy elhagynak, mivel én már rég elhagytam magam. Úgyhogy, ha egyedül vagyok, ott senki sincs.

42. oldal (Park, 2014

>!
Kkatja P

A 22-es csapdája a pszichoterápiában: Tedd azt, amit javaslok, de tedd magadtól!

330. oldal

>!
Kkatja P

Végül is sokféleképpen lehet másokhoz közeledni: van, aki dominanciára tör, van, aki elismerést vagy tiszteletet vár el, és van, aki szabadságra és menekülésre vágyik. Ginny egyetlen első osztályú árucikket keresett másoknál – szeretetet bármi áron.

318. oldal Yalom doktor utószava

Kapcsolódó szócikkek: dominancia · elismerés · menekülés · szabadság · szeretet · tisztelet
>!
Carmilla 

Ha nem ad hangot a haragjának és más mély érzelmeinek, ha egydimenziós személy marad, megakadályozza, hogy mások olyan mélységben és olyan egyenrangúan kapcsolódjanak hozzá, ahogyan ő szeretné.

103. oldal, Yalom doktor (Park, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: harag
>!
Kkatja P

(…)keményebben is faggattam, hogy igazán érdekli-e őt, hogy Ginny törődik-e vele, erre azt mondta, hogy nagyon is érdekli. És itt egy érdekes anyaghoz értünk, mert Karl bevallotta, hogy szándékosan nem engedi magának, hogy erre gondoljon, mert akkor nem kell aggódnia, hogy elveszít valamit, vagy elveszti Ginnyt. Elmondtam neki, milyen nagy árat fizet színlelt közönyéért és aggodalma állítólagos hiányáért: ez az ár a távolság, a másoktól való távolság és a mások szeretetétől való távolság.

282. oldal (Május 31. Yalom doktor)

1 hozzászólás
>!
Kkatja P

    Röviden szólva az interperszonális kapcsolatok elmélete azt feltételezi, hogy minden pszichológiai rendellenesség (amit nem az agy valamilyen fizikai sérülése okozott) az interperszonális kapcsolatok zavarából ered. Az emberek különféle okokból kereshetnek fel egy pszichoterapeutát (depresszió, fóbia, szorongás, félszegség, impotencia stb.), de ezek mögött az okok mögött, mindegyikre jellemzően az húzódik meg, hogy az illető képtelen kielégítő és tartós kapcsolatokat kialakítani másokkal. Ezek a kapcsolatteremtési nehézségek általában a múltban gyökereznek, a szülőkkel való, legrégibb kapcsolatban.

315. oldal Yalom doktor utószava

>!
selfmadehell P

Van egy képem magamról, ahelyett, hogy csak megtapasztalnám magamat.

111. oldal

>!
Carmilla 

Soha nem érzem magam nagyobb csalónak, mint mikor egy álmatlan, szorongó éjszaka után tanácsot adok egy szegény inszomniásnak, aki valójában több órát aludt, mint én.

53. oldal, Yalom doktor (Park, 2014)

>!
Kkatja P

Amint a másokhoz kapcsolódás hibás metódusai kialakultak, továbbhaladnak, és a testvérekkel, játszótársakkal, tanárokkal, szerelmekkel, házastársakkal és gyerekekkel való későbbi kapcsolatokat is színezik. A pszichiátria tehát az interperszonális kapcsolatok tanulmányozása; a pszichoterápia a torzult interperszonális kapcsolatok javítása; a terápiás gyógymód pedig az a képesség, hogy az egyén megfelelően kapcsolódjon másokhoz, ne a személyisége valamilyen sürgető, tudattalan szükséglete alapján.
Bár a rosszul alkalmazott viselkedésminták a múltban gyökereznek, a torzulások javítása csak a jelenben történhet meg, és sehol jobban, mint a legközvetlenebb kapcsolatban: a páciens és a terapeuta között.

315-316. oldal Yalom doktor utószava

Kapcsolódó szócikkek: interperszonális · pszichoterápia · viselkedés
>!
Kkatja P

    Még egy alapvető előfeltevés szükséges, hogy megértsük, hogyan tudja megváltoztatni a rosszul alkalmazott viselkedésmintákat a terapeuta-páciens kapcsolat. A terapeuta feltételezi, hogy – ha a közeg bizalmas és strukturálatlan – a páciens a vele való kapcsolatában hamarosan bemutatja a legfontosabb interperszonális nehézségei nagy részét. Ha arrogáns, hiú, önfeladó, gyanakvó, csábító, basáskodó, elidegenedett, félszeg, lekezelő vagy bármilyen abból a végtelen viselkedésmódból, ahogy az egyik ember a másikhoz viszonyulhat, akkor a terapeutával is ilyen lesz. A terápiás ülés és a terapeuta színpada társadalmi mikrokozmosszá válik.

316. oldal Yalom doktor utószava

Kapcsolódó szócikkek: interperszonális · pszichoterápia · viselkedés

Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!
Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
Alice Walker: Kedves Jóisten
Consuelo de Saint-Exupéry: Vasárnapi levelek
J. Nozipo Maraire: Zenzele
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Meg Cabot: Ki nevet a végén?
Ellis Weiner: Levelek Alaszkából
Kármán József: Fanni hagyományai
Michael E. McCullough – Steven J. Sandage – Everett L. Worthington: Megbocsátás