Minden ​nappal közelebb 38 csillagozás

Egy kétszer elmesélt terápia
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

A ​Minden nappal közelebb nem csupán Irvin D. Yalom első írói próbálkozása, hanem az első olyan könyv is, amely páciens és terapeuta kettős reflexióit tárja a nyilvánosság elé.
A páciens, Ginny Elkin, nyugtalan, fiatal és tehetséges író, akit a pszichiátria világa skizoidnak címkéz, akit mint érdekességet egymás közt adnak-vesznek a szakemberek.
A terapeuta, dr. Irvin Yalom, sikeres pszichiáter, aki éppen írói hangját és stílusát keresi.
Terápiás célból egyeznek meg abban, hogy naplót vezetnek minden egyes ülésről. Egymást követő feljegyzéseik egy letehetetlenül izgalmas, elgondolkodtató és felkavaró levélregénnyé állnak össze.
De vajon ki a páciens és ki a terapeuta? Ki a nyugtalanabb és a türelmetlenebb? Ki segít többet a másiknak? Ki mennyit profitál a közös munkából? És vajon meghallják-e egymást? Vagy önmagukat? Jutnak-e végül bármire?
Két olyan ember érdekfeszítő története ez a könyv, akik kölcsönösen feltárják egymásnak erényeiket és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1974

>!
Park, Budapest, 2014
ISBN: 9789633551196 · Fordította: Mesterházi Mónika
>!
Park, Budapest, 2014
356 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633550403 · Fordította: Mesterházi Mónika

Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Martin Heidegger · terapeuta · Viktor Frankl


Kedvencelte 2

Most olvassa 14

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

oldmoviegirl01 P>!
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Bár a Schopenhauer-terápia meghatározó olvasási élménye után ott sorakozik majdnem a teljes Yalom életmű a polcomon, mégis ismét egy külső hang kellett ahhoz, hogy belekezdjek egy újabb, időt, tiszta fejet, elmélyülést, koncentrációt igénylő Yalom műbe. Már a kiírt idézetek magukkal ragadtak, és biztosítottak a mű 'nekemvalóságáról'.

Azt gondolom értem a 76%-ot, mert ez a könyv valóban nem mindenki számára lehet érdekes. Én abszolút megtaláltam a kötődésemet a könyvvel Ginny számos gondolatán, belső hangján, Dr. Yalom róla alkotott jellemábrázolásán, valamint a terápiás munkával kapcsolatos benyomásokon, érzéseken keresztül. Ezen okokból kifolyólag nem is tudom objektíven értékelni a könyvet, és pont emiatt gondolom, hogy akinek nincs meg a kötődése akár Ginny személyiségbeli/ gondolkodásbeli hasonlóságán keresztül, illetve aki maga nem jár/járt terápiába, annak talán valóban vontatott lehet. Nem pörögnek az események, nincsenek a világot a sarkaiból kifordító változások, ellenben sok benne az ismétlődés, a többszöri visszatérés egy-egy témához, de pont ettől valódi és igazi. Biztos, termékeny talaj formálódik a közös munka által, amelyből életerős hajtásként fejlődhet tovább egy örömtelibb, szabadabb élet felé.

Nekem sok, sok kiírni való mondatot, felismerést, értelmezést adott a könyv, és emiatt különleges helyet foglal el az olvasmányaim között.

Kkatja P>!
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Valóban különleges könyv ez a pszichoterápia irodalmában, először szépirodalomra számítottam, úgy is kezdtem bele, így valóban unalmas és vontatott volt az egész, egy húzd meg-ereszd el játékra hasonlított a teljes terápia, kis kapaszkodással, majd sok és mély zuhanással fűszerezve, de az utószóban mégis megvilágosodott előttem az egésznek a mélyebb értelme is, és összeállt az addig elég szakadozott kép, egy teljes egésszé, hogy mi, miért és hogyan történt úgy, ahogy. :))

Yalom sokszor kiemeli a többi szakmai könyveiben is, hogy mennyire másként látja ugyanazt a terápiás ülést és annak momentumait a terapeuta és a páciens, ebből a „felfedezéséből” született meg ez a könyv, ahogy írja az utószavában is: „kevés pszichoterapeutának adatik meg, hogy kettős perspektívából és ilyen részletgazdagon tekintsen vissza a terápia teljes folyamatára.”
Na ezt a folyamatot valóban szépen végigkövethetjük mi is velük, minden örömükkel, bánatukkal, sikerükkel és gyötrődésükkel együtt.

Komoly szakmai, de mégis laikus szemmel is egész jól érthető könyv ez és ahhoz képest, hogy az első írása Yalomnak is, nem is rossz… bár a későbbi regényei ragyogó fényének csupán visszaverődő csillogása ez az első könyv, de már itt a negyvenes évei elején is nagyon szembeötlő a embersége és a különleges látásmódja, ahogyan az embereket szeretettel és önálló személyiségként kezeli, (és nem beteg/elromlott gépként) bár itt még kicsit görcsösebb ő is a személyes kontaktus kérdéseiben, mint a későbbiekben.
A nagy kérdések, mint az egzisztencializmus, a felelősségünk a saját életünkért és az élet értelmének fontos kérdései itt még csak érintőlegesen, de már itt jelen vannak a terápiájában, és a többi művét látva megnyugodhatunk, hogy jó úton haladt Yalom, akkor is, ha ez az út nem volt mindig könnyen járható és előre kikövezett, kiszámítható vagy előre minden pontjában megtervezhető… ahogyan az életünk egyik része sem az, mégis igyekszünk a jóra és a boldogságra törekedni rendületlenül.
…és van értelme, szóval csináljuk, mert ez az ÉLET. :))

csucsorka P>!
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

"Ahogy egy igazán jó regényben, úgy a terápiás folyamatokban is fontos, honnan hova jutunk. Mert végtelenül reméltem, hogy óriási változások várnak a könyv végén – akkora jellem-és életkörülmény-fejlődés, ami miatt megbocsátok majd minden dögunalmas együtt töltött percet!
(…) De nagyjából tízoldalanként felmerült bennem a kérdés: kell-e ilyen közel menni? Akármilyen izgalmas lehetőségeket tartogat a páros írás, talán mégsem kellett volna 350 oldalban a nagyérdemű elé bocsátani."

bővebben: https://7szoba.hu/neha-csigalassan-olvasok-%f0%9f%90%8c…

Piintyő>!
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Mester! Van egyáltalán olyan téma, amiről önnek nem a szexualitás jut eszébe? Vagy csak nem tudott mit mondani? És egyáltalán, ki a betegebb? Ön vagy a páciense? Mi volt itt egyáltalán a pszichiátriai probléma? Fiatal nő, baráti körrel, élettársi kapcsolattal, írói ambíciókkal – saját bevallása szerint nem tud beilleszkedni, kapcsolatokat fenntartani, de nem úgy nézett ki, hogy ez tényleg így van. Nem tudott meggyőzni, hogy ez egy valós történet… Üres szócséplés.

TitokMondó>!
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Egy történet két szemszögből… Nagyon hatott rám, bár időnként Ginny-t kicsi megráztam volna.
Szeretem Yalom írásait, ez meg egy olyan különleges darab, hogy szerintem akit érdekel a terápiás tevékenység, érdemes elolvasnia.

Morpheus>!
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Yalom mestert nagyon szeretem, de ez a könyve rémesen unalmas és erőltetett. Azt levontam belőle, hogy soha nem lennék pszichológus, pszichoterapeuta. Túl sok a kötöttség, a merev szabály, túl sok az olyan páciens, aki nem akar megváltozni.
Viszont ami miatt mégis jó volt olvasnom, és mégsem bánom, az azért volt, mert Ginnyvel való kapcsolata nélkül soha nem írta volna meg a nem kifejezetten szakmai könyveit. Igaz, ez nem volt kimondva, de így érzem.

Morn>!
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Nehéz értékelnem ezt a könyvet. Nyilván bennem volt egy nagy adag kíváncsiság, hogy bepillanthatok egy terápiás folyamatba, de közben éreztem azt is, hogy azért ennek a teljesebb befogadásához, értelmezéséhez nem ártana nagyobb szaktudás (klinikaisok előnyben!), illetve tapasztalat. Mindenesetre nekem így is jó élmény volt olvasni, de nem tudom, szabadna-e ezt kellemesnek vagy izgalmasnak címkézni, maradjon egyszerűen jó.
Maga az ötlet is egyedi, ahogy az is, hogy ehhez hozzájárultak mindketten. Hiszen nemcsak Ginnynek kellett a világ elé tárnia (anonim módon ugyan, de aki közelről ismerte akkor, biztosan rájöhetett, Karl legalábbis) akkori önmagát, hanem Yalom doktornak is fel kellett vállalnia azt az igazán emberből való terapeutát, aki sorok alapján kirajzolódik elénk. Nem azt a megközelíthetetlen, elérhetetlen, szinte mindenható lényt testesíti meg, ahogy sokan gondolkodnak a pszichológusokról, főleg a terapeutákról (néha még ők maguk is), hanem azt a szakembert, aki ugyanúgy tévedhet, lehet tanácstalan, kialvatlan, emberi érzései vannak a kliense felé, akár olyanok is, amiket nem szívesen vállalna fel mások, pláne a kliens előtt. Itt viszont mindegyik megtörténik, hiszen a publikálás előtt még ki is cserélték a feljegyzéseiket! Persze emiatt felmerülhet az, mennyit ferdítettek, hallgattak el, de legyünk pozitívak (vagy naivak), hogy a terápiás cél miatt mindketten igyekeztek minél kevésbé ferdíteni, csak amennyit alapjáraton képes az ember, hogy saját magát megvédje, az álcáját fenntartsa – bár az más kérdés, hogy aki terápiára jár, mennyire képes ezt feladni a cél érdekében.
Az utószó szépen összerakta az egész képet, egyfajta lezárást adott neki. Tetszett a konkluzió, a visszatekintés, a publikálás körüli szervezések. Szépen összerakott, megszerkesztett kötet, nem nyújt sem kevesebbet, sem többet annál, mint amit a címben, fülszövegben ígér.
Jó élmény volt olvasni. Később (mikor már tapasztaltabb leszek) biztosan visszatérek még hozzá.

>!
Park, Budapest, 2014
356 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633550403 · Fordította: Mesterházi Mónika
Carmilla >!
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Ez a „kétszer elmesélt terápia”, ami egyszer is bőven elég lett volna… Nem is jutottam el a végéig, csak a 263. oldalig, mert rettentően unalmasnak és sehová nem vezetőnek találtam (és ebben még egy hosszabbítás is benne foglaltatott). Szóval van ez a Ginny, akit „skizoidnak címkéznek”, mint az a fülszövegben szerepel, persze tévesen, mert nem az, hanem egy teljesen átlagos lány – ha szabad ilyet mondani –, teljesen átlagos „problémákkal”. Hogy mi baja van neki, az nem igazán derül ki, valószínűleg azért, mert nincs is semmi baja tulajdonképpen, azt azonban nagyon jól tudja előadni. Jó magyarosan erre szokták mondani, hogy irigylem a problémáit!… Van rendes állása, működő párkapcsolata, jó családi háttere, baráti köre stb., gyakorlatilag mindene megvan, plusz még egy terapeutája is, akinek nem kell fizetnie – egyáltalán nem szorul segítségre semmiben, illetve ha igen, akkor ez az utcán véletlenszerűen leszólított emberek 99%-áról ugyanígy elmondható, sőt állítom, hogy ott kis kérdezősködés után sokkal durvább esetekre derülne fény (sajnos)… Valószínűleg nem tett jót az sem, hogy közben párhuzamosan belekezdtem ebbe a könyvbe is, és sebesen ki is végeztem, s ez az összehasonlítás azután végképp megalázó vereségre kárhoztatta Yalom doktor és Ginny nyűglődéseit…
    Bizonyos, hogy kettejüknek jót tettek a közös foglalkozások, de ezt abszolút felesleges volt könyv formájában megjelentetni.

serengeti P>!
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 3
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 4
Tartalom (mondanivaló): 3
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 2
Érzelmek (ábrázolása): 3,5
Izgalom: 2,5

Szakmailag tekintve ugyan kifogástalan könyv, mégsem talált utat hozzám. Nagyra becsülöm Yalomot, meghatározó jelentőségű pszichoterapeutának tartom őt. Ez a két szemszögből elmesélt történet azonban nem volt hiteles számomra – mondjuk ki, egy nyavalygás volt végig az egész. Meglepett, hogy még Yalom doktort is ennyire meg lehetett vezetni – merthogy érzésem szerint Ginny végig ezt tette, és közben úgy sejtem, piszokul jól szórakozott…

Tobzi>!
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Nagyon lassan, nehézkesen ment az olvasás.
Ez részben burkolt bók is: sikerült átadni azt a lassú folyamatot, ahogy a terápia „hat”. Bámuljuk a hangyát, amint homokszemeket hordoz, aztán váratlanul meglátjuk a hangyavárat.
Rájövünk, hogy a terápia nem dráma, hanem türelmes, sziszifuszi építkezés.
És hát, valljuk be, kívülállónak néha unalmas.


Népszerű idézetek

Kkatja P>!

A 22-es csapdája a pszichoterápiában: Tedd azt, amit javaslok, de tedd magadtól!

330. oldal

morcos>!

Félek, hogy elhagynak, mivel én már rég elhagytam magam. Úgyhogy, ha egyedül vagyok, ott senki sincs.

42. oldal (Park, 2014

Carmilla >!

Ha nem ad hangot a haragjának és más mély érzelmeinek, ha egydimenziós személy marad, megakadályozza, hogy mások olyan mélységben és olyan egyenrangúan kapcsolódjanak hozzá, ahogyan ő szeretné.

103. oldal, Yalom doktor (Park, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: harag
Kkatja P>!

    Röviden szólva az interperszonális kapcsolatok elmélete azt feltételezi, hogy minden pszichológiai rendellenesség (amit nem az agy valamilyen fizikai sérülése okozott) az interperszonális kapcsolatok zavarából ered. Az emberek különféle okokból kereshetnek fel egy pszichoterapeutát (depresszió, fóbia, szorongás, félszegség, impotencia stb.), de ezek mögött az okok mögött, mindegyikre jellemzően az húzódik meg, hogy az illető képtelen kielégítő és tartós kapcsolatokat kialakítani másokkal. Ezek a kapcsolatteremtési nehézségek általában a múltban gyökereznek, a szülőkkel való, legrégibb kapcsolatban.

315. oldal Yalom doktor utószava

Kkatja P>!

Végül is sokféleképpen lehet másokhoz közeledni: van, aki dominanciára tör, van, aki elismerést vagy tiszteletet vár el, és van, aki szabadságra és menekülésre vágyik. Ginny egyetlen első osztályú árucikket keresett másoknál – szeretetet bármi áron.

318. oldal Yalom doktor utószava

Kapcsolódó szócikkek: dominancia · elismerés · menekülés · szabadság · szeretet · tisztelet
selfmadehell P>!

Van egy képem magamról, ahelyett, hogy csak megtapasztalnám magamat.

111. oldal

Kkatja P>!

(…)keményebben is faggattam, hogy igazán érdekli-e őt, hogy Ginny törődik-e vele, erre azt mondta, hogy nagyon is érdekli. És itt egy érdekes anyaghoz értünk, mert Karl bevallotta, hogy szándékosan nem engedi magának, hogy erre gondoljon, mert akkor nem kell aggódnia, hogy elveszít valamit, vagy elveszti Ginnyt. Elmondtam neki, milyen nagy árat fizet színlelt közönyéért és aggodalma állítólagos hiányáért: ez az ár a távolság, a másoktól való távolság és a mások szeretetétől való távolság.

282. oldal (Május 31. Yalom doktor)

1 hozzászólás
Kkatja P>!

Amint a másokhoz kapcsolódás hibás metódusai kialakultak, továbbhaladnak, és a testvérekkel, játszótársakkal, tanárokkal, szerelmekkel, házastársakkal és gyerekekkel való későbbi kapcsolatokat is színezik. A pszichiátria tehát az interperszonális kapcsolatok tanulmányozása; a pszichoterápia a torzult interperszonális kapcsolatok javítása; a terápiás gyógymód pedig az a képesség, hogy az egyén megfelelően kapcsolódjon másokhoz, ne a személyisége valamilyen sürgető, tudattalan szükséglete alapján.
Bár a rosszul alkalmazott viselkedésminták a múltban gyökereznek, a torzulások javítása csak a jelenben történhet meg, és sehol jobban, mint a legközvetlenebb kapcsolatban: a páciens és a terapeuta között.

315-316. oldal Yalom doktor utószava

Kapcsolódó szócikkek: interperszonális · pszichoterápia · viselkedés
Kkatja P>!

    Még egy alapvető előfeltevés szükséges, hogy megértsük, hogyan tudja megváltoztatni a rosszul alkalmazott viselkedésmintákat a terapeuta-páciens kapcsolat. A terapeuta feltételezi, hogy – ha a közeg bizalmas és strukturálatlan – a páciens a vele való kapcsolatában hamarosan bemutatja a legfontosabb interperszonális nehézségei nagy részét. Ha arrogáns, hiú, önfeladó, gyanakvó, csábító, basáskodó, elidegenedett, félszeg, lekezelő vagy bármilyen abból a végtelen viselkedésmódból, ahogy az egyik ember a másikhoz viszonyulhat, akkor a terapeutával is ilyen lesz. A terápiás ülés és a terapeuta színpada társadalmi mikrokozmosszá válik.

316. oldal Yalom doktor utószava

Kapcsolódó szócikkek: interperszonális · pszichoterápia · viselkedés
Kkatja P>!

    Egy sor módszert kipróbáltam, hogy Ginny a meg nem született akarat méhen kívüli rúgásainak felismerésére csábítsam, biztassam, kényszerítsem. Ismételten emlékeztettem rá, hogy a jövőjét illetően szava és választása is van: felelős önmagáért. Átengedte ugyan másoknak a jogot, hogy meghatározzák őt, de még ez is az ő döntése volt: nem olyan gyámoltalan, mint hiszi.

329. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés · szabad akarat

Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Walker: Bíborszín
John Green: Csillagainkban a hiba
John Green: Teknősök végtelen sora
Torey Hayden: Egy gyerek
Torey Hayden: Szellemlány
Jean-Paul Sartre: Az Undor
Maria Nurowska: Szerelemnapló
Bram Stoker: Drakula
Bram Stoker: Drakula, a vámpír
Hász Erzsébet: Kiűzetés