A ​terápia ajándéka 103 csillagozás

Műhelytitkok
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Irvin ​D. Yalom negyvenöt évnyi praktizálás után összegyűjtötte leghasznosabbnak bizonyult terápiás módszereit, hogy ekképp járuljon hozzá pályakezdő kollégái szakmai fejlődéséhez. Nyíltan és szinte zavarba ejtően tárja elénk saját kétségeit, botladozásait éppúgy, mint briliáns megoldásait. Eszmefuttatásai a laikus olvasó számára is érthetőek, sok az esetleírás, a gyakorlati tanács. Az írásokon átsüt emberszeretete, empátiája, toleranciája, hitelessége és bölcsessége. A legkényesebb kérdésektől sem zárkózik el; saját haláláról vagy az élet értelméről ugyanolyan tárgyilagosan ír, mint a páciens és terapeuta kapcsolatának buktatóiról vagy a szexuális kapcsolat létesítésének tilalmáról. A sokat tanult és sokat megélt terapeuta lényegesen többet enged meg magának a páciens-terapeuta viszonyban, mint tapasztalatlanabb kollégái. Laza és magabiztos, dörzsölt és érzékeny. Tanácsait pácienseknek és terapeutáknak egyaránt érdemes megfontolni. – Irvin D. Yalom (1931) orosz zsidó bevándorló… (tovább)

Eredeti cím: The Gift of Therapy

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Park, Budapest, 2022
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633558669 · Fordította: Zsuppán András
>!
Park, Budapest, 2019
310 oldal · ISBN: 9789633556450 · Fordította: Zsuppán András
>!
Libri / Park, Budapest, 2017
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633553770

1 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Buddha · Arthur Schopenhauer · Erich Fromm · Martin Heidegger · Friedrich Nietzsche · Karen Horney


Kedvencelte 16

Most olvassa 26

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 143

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

A pszichoterápia iránt érdeklődő olvasók számára nincs érdekesebb író, mint Irvin D. Yalom. Ez a könyve egy „tanácskönyv”, vagy úgy is fogalmazhatnék: nyílt levél, ajándék a terapeuták következő generációja számára. Nyolcvanöt nagyon rövid esszéből áll, amelyekben bemutatja, amit harmincöt év alatt tanult a gyakorlatban. A rövid, tömör fejezetek tele vannak emlékeztetőkkel, elkerülendő akadályokkal és a szerzőnek a pszichoterápiás környezettel kapcsolatos gazdag tudásából levont tanulságokkal. „A terapeutának arra kell törekednie, hogy új terápiát dolgozzon ki minden beteg számára.” A könyv nagy részét képezi annak: hogyan lehet meghallgatni, hogyan kell empátiát gyakorolni, hogyan lehet hasznos visszajelzést adni anélkül, hogy a beteget felzaklatná, provokálná. Gondolatokat kínál a betegek szexuális vonzódásának kezelésére, valamint arra, hogyan lehet kezelni az érzéseket olyan betegekkel szemben, akik visszataszítják vagy bosszantják a kezelő orvosát. Nem az elmélet vagy a filozófia ismertetése a fő cél, hanem gyakorlati útmutatóként szolgál a betegekkel való gyógyító kapcsolatok felépítéséhez. Nélkülözhetetlen útmutató, amely valós esettanulmányok segítségével szemlélteti, hogy a terapeuták hogyan lehetnek a legeredményesebbek. Szórakoztató, informatív és betekintést nyújt mindenki számára, aki érdeklődik a téma iránt. „Felfedezőkké válunk, és belemerülünk az összes bonyolult törekvés legfontosabb részébe – az emberi elme fejlesztésébe.”

DaTa>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Mióta a Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történeteket olvastam Yalomtól fél éve, tudtam, hogy idővel sorra fog kerülni az összes könyve az életemben, mert nekem tőle olvasnom kell, egészen egyszerűen muszáj. Yalom a Stanford egyetem professzora, pszichiáter, pszichoterapeuta, sok évtizedes praxisbeli tapasztalattal háta mögött írta meg A terápia ajándéka című könyvét. Elsősorban kezdő pszichoterapeuta kollégáknak szánta e könyvet, de szól ez valójában mindenkinek, aki komolyabban érdeklődik a lélektan iránt. Megismerünk itt igazi terápiás műhelytitkokat, kicsit belelátunk, mi játszódik le a terapeuta fejében bizonyos helyzetekben, mindezt Yalom közvetlen és nem utolsósorban abszolút közérthető, lebilincselő stílusában. Olvasás közben pedig kikerülhetetlenül felszínre jönnek aktuális kérdések a saját élethelyzetünkkel, múltunkkal és jelenünkkel kapcsolatosan, egy-egy bekezdés után bizony hosszasan meg kell pihenni, bezárni a könyvet, félrerakni, egy nagy sétára indulni, és közben válaszokon, saját, személyes válaszokon gondolkodni. Az emberi psziché lenyűgöző, annak megismerése, önmagunk és a másik ember mélyebb megértése a legnagyszerűbb utazás, a legmerészebb és legszebb vállalkozás. Ebbe a kalandba enged bepillantást Yalom nagyszerű kötete.

mbazsa P>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Nem vagyok se pszichológus, se pszichiáter, csak egyszerűen érdekel a pszichológia, így mint „kontár” tudok erről a műről nyilatkozni. Már az előző Yalom-könyvnél (Szemben a Nappal) is éreztem, hogy az amerikai terapeuta nem csak szakmailag van topon („up to date”, felkészült, képzett, művelt stb.), hanem emberként is megállja a helyét (hiteles, őszinte, empatikus, humoros, szerethető etc.) Persze azt gondolom, hogy mindez alap kell, hogy legyen egy jó (szak)embernél. Nyílván minden kedves olvasó eljátszik a gondolattal, hogy szívesen lenne Yalom doktor páciense, ez alól én sem voltam kivétel. (Amúgy meg szerencsésnek mondhatom magamat, mert nagyon jó terapeutám van.) A világ legnagyobb rejtélye mindenképpen az emberi természet titkának fürkészése, azon belül is elsősorban a saját lelkünk minél pontosabb és mélyebb megismerése, megértése. Na, megint sikerült itt össze-vissza locsognom-fecsegnem, csak magáról a könyvről nem szólani. Nem hiszem, hogy tudnék újat mondani, mert már mindent megírtak előttem. Meg különben is csak túl didaktikusan, patetikusan tudnám összefoglalni mindazt, amiről szól ez a mű. Szóval a lényeg, hogy Yalom doktor több mint fél évszázados tapasztalatait osztja meg. Lehet belőle merítkezni bőségesen. Lélekmasszázs ez. Csak ajánlani tudom, olvassátok.

Junes P>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Habár ez volt az első Yalom könyvem, melyet 5 évvel ezelőtt egy tanárom javaslatára vettem meg, nem ezt olvastam elsőként.
Úgy érzem, hogy a rá szánt kb. egy hét nem elegendő. Ezt a könyvet lassabban, részleteiben, szinte tankönyvként kell olvasni. Vissza-visszatérni az egyes fejezetekhez, javaslatokhoz, ötletekhez. Megízlelni, magunkban átforgatni azokat, hogy aztán a legtöbbet tudjuk magunkévá tenni az olykor evidensnek, hétköznapinak, magától értetődőnek tűnő javaslatokból.
Mindenkinek, aki emberekkel foglalkozik, de pusztán csak önismereti célokra is ajánlani tudom ezt a könyvet. Amit pedig a leginkább szeretek Yalomban, az a saját esendőségének, tévedhetőségének, gyengeségeinek a felvállalása. Annak beismerése, hogy a terapeuta maga tudja a legtöbbet nyújtani egy ülés során, és hogy elengedhetetlen a saját terápiás élmény mások megértéséhez.
„meg kell tanulnia elfogadnia a visszacsatolást, felismerni a saját gyenge pontjait, és olyannak látni önmagát, ahogy mások látják; fel kell mérnie, milyen hatást gyakorol másokra, és meg kell tanulnia hiteles visszajelzést nyújtani.” (54. oldal)

9 hozzászólás
Helm_Holtz>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Első könyvem Yalomtól, miután elolvastam, vettem másik hármat…

1 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Nagyon jó könyv! Remek stílusban íródott, közvetlen és bátorító a hangneme. Gyakorlati tanácsokkal szolgál pszichoterapeuták számára, de nem pszichológusoknak is javaslom, amennyiben érdekli őket, hogy mi is történik a zárt ajtók mögött egy terápián. Sok tévhitet eloszlathat, ami a magyar társadalomban a pszichológiát, a pszichoterápiát övezi.
Yalom őszintén beszél kétségeiről, kísérleti eljárásairól és kudarcairól is. Arról, amit a tévedésekből tanulni lehet. A szakma szépségeiről és árnyoldalairól. Az élet nagy, egzisztenciális kérdéseiről, az öregedésről és az Itt és most fontosságáról. Arról, hogy miként hozhatjuk meg úgy a döntéseinket, hogy a jövőben ne kellejen megbánnunk őket.
A zseniális mű mögött egy még zseniálisabb, de valós emberi alak rajzolódik ki, aki hajlandó feladni az elefántcsonttorony magasságait, hogy tényleges kapcsolatba kerüljön a páciensekkel és velünk olvasókkal egyaránt.

2 hozzászólás
Galambdúc>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Terapeutáknak kötelezővé tenném. Legnagyobb tanulság: mivel elsősorban emberek vagyunk, ne a tudás elefántcsonttorony magasságából tekintsünk le esendő és a külvilág szemében sokszor szánalmasnak tűnő páciensekre, kliensekre.
Ha egy szakember ezt teszi, és maximális távolságból „kezeli” a hozzá segítségért fordulókat, az az én értelmezésemben nem terápia és nem is járhat sikerrel.
Yalom írásait azért szeretem, mert elsősorban az esendő ember szemszögéből nézi az eseményeket, sorsokat, életeket, mégis kételyem sincs, hogy a szakmáját is igen magas fokon űzi. Yalom most 81 éves és remélem, még fog írni. Az egzisztenciális pszichoterápiában is sok lehetőséget látok, az analízis már divatjamúlt, bár Freud jelentőségét Yalom se kérdőjelezi meg.

1 hozzászólás
Chöpp >!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Nagyon olvasmányos, ahogy azt Yalom doktor is mondja. Terapeutáknak nagyon hasznos olvasmány. Számomra sok haszontalan infót tartalmazott, de sok jó gondolat is volt benne.

Morn>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

A tavalyi év végére nagyon elfáradtam. Kolléganőm persze mondta, hogy hát ez teljesen normális, december van, ki ne lenne fáradt? Mégis úgy éreztem, túl fáradt vagyok, vonszolom magam az áldott szabadságig. Mégsem volt elég, úgy éreztem, kell még valami megnyugtatás, ami oldja kicsit a szorongásomat, bűntudatomat. Így találtam rá (újra) Yalomra, és döntöttem el, hogy nekem ő kell. Az olvasáig mégis csak most jutottam el.
Nagyon szeretem Yalomt. Nem magas piedesztálról osztja az észt, hanem teljesen hétköznapi emberként, a saját hibáit, félelmeit, szorongásait beismerve avat be tudása egy részébe (a legjava azért hátravan!), és közben megsimogatja a lelkedet, hogy nofene, te is csak ember vagy, nincsen semmi gond veled. Mármint reméled. :)
Hasznos infókat, megszívlelendő tanácsokat, javaslatokat adott – nagyon köszönöm! Örülök, hogy azért az sem ördögtől való, ha egy kicsit nyitok én is az ügyfél felé, no persze nem legjobb barik leszünk, csak ő is láthatja, érezheti, hogy ugyanúgy ember vagyok, ahogyan ő.
Yalomt felírnám mindenkinek kötelezően, aki a segítő szakmában dolgozik. Annyira jólesik a léleknek, hogy csak na. Igazi ajándék. :) (Vagy csak túl elfogult vagyok most, de az biztos, hogy csupa pozitív hatása van. Biztosan fogok még tőle olvasni.)

>!
Libri / Park, Budapest, 2017
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633553770
1 hozzászólás
Aurore>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Néhány oldalas, rövid fejezetek gyűjteménye, amiket Yalom valószínűleg elsősorban saját magának írt le, mint tapasztalatainak összegzését.

Véleményem szerint elsősorban szakembereknek lehet hasznos, kiégés ellen. Én azt gondolom, nem könnyű a pszichológus terapeuta munkája, élete: annyi ember problémájával találkozni, 100%-ig jelen lenni, de mégis elvonatkoztatni, a „szabad” időnkben ezeken gondolkodni, de nem belecsavarodni magunk is.

Nem mellesleg sok párhuzamot találok ebben a tanári munkával: lelkesnek kell mutatnom magam akkor is, amikor nem érzem magam annak, oda kell figyeljek a tanuló idényeire, de nem szabad bedőlnöm a játszmáinak, a munkaidő után nem ér véget a feladatom: javtanivalóm van, készülnöm kell, újabb módszereken, feladatokon agyalni stb.

Voltak benne olyan gondolatok, amelyek visszhangra találtak bennem, de sok minden nem vágott a földhöz. Életszagúbbnak találtam a Szerelemhóhért vagy a regényeit, inkább azokat olvassátok.

>!
Libri / Park, Budapest, 2017
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633553770

Népszerű idézetek

Chöpp >!

A terápia egyik első lépése, hogy a pácienseket rávegyük a felelősségvállalásra. Megértetjük velük, hogy akkor is döntést hoznak, ha tétlenek maradnak vagy valaki mást vesznek rá, hogy döntsön helyettük.

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: felelősség
DaTa>!

A szerelmi láz véleményem szerint sokszor terelés, amely megóvja a pácienst a fájdalmasabb gondolatoktól. Előbb-utóbb remélhetőleg fel lehet tenni a kérdést: „Min gondolkodna, ha nem járna az esze folyton a szerelmen?”

218. oldal

1 hozzászólás
DaTa>!

Ameddig a páciens azt hiszi, a problémáit külső tényezők – mások cselekedetei, idegrendszeri zavarok, társadalmi igazságtalanságok, gének – okozzák, addig a terapeuta által nyújtott segítség csak korlátozott lehet. Kifejezhetjük együttérzésünket, javasolhatunk néhány hatásos módszert a támadások és az élet igazságtalanságai ellen, segíthetjük a pácienst az érzelmi biztonság elérésében, vagy megtaníthatjuk a környezetét sikeresebben alakítani.
Ha valóban jelentős terápiás változást szeretnénk elérni, arra kell bátorítanunk a pácienst, vállaljon felelősséget – vagyis mérje fel, mennyiben okozója saját nyomorúságának. Például a páciens a szinglivilágban szerzett rémséges élményeiről mesél: a férfiak folyton becsapják, barátnői elárulják, alkalmazottai kihasználják, szeretői megtévesztik. […]
Ha a pácienst mindenki kihasználja, érdemes hangsúlyozni, hogy minden kizsákmányolónak szüksége van egy készséges áldozatra, vagyis ha újra meg újra a kizsákmányolt szerepében találja magát, akkor a szerep bizonyos vonzerőt gyakorol rá. Mi lehet ez a vonzerő? Egyes terapeuták egyenesen a páciensnek szegezik a kérdést: „Miért kifizetődő önnek ez a szituáció?”

152-153. oldal

5 hozzászólás
Chöpp >!

A bizalmas beszélgetés mindig gyógyító erejű.

122. oldal

mate55 P>!

Miért nehéz döntést hozni? John Gardner Grendel című regényében a főhős az élet bonyolultságától összezavarodva egy bölcs paphoz fordul, aki hét borzasztó szóban két egyszerű kijelentést tesz: minden elmúlik, és a választások kizárják egymást.

118. oldal

mate55 P>!

Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényében a nagy inkvizítor kijelenti, hogy három erő van csupán a földön, mely az embereket képes örökre legyőzni és rabul ejteni: „a csoda, a titok, és a tekintély”.

73. oldal

mate55 P>!

A haldoklókkal foglalkozó segítő szakemberek többségével a képzés során elolvastatják Tolsztoj nagyszerű kisregényét, az Ivan Iljics halálát.

101. oldal

mate55 P>!

A döntésképtelen pácienseknek szívesen idézek egy sort Camus A bukás című regényéből, ami mindig mélyen megindított: „Higgye meg, hogy, legalábbis bizonyos lények számára, nem elvenni azt, amire tulajdonképpen nem is vágyunk, a legnehezebb dolog a világon.”

122. oldal

Chöpp >!

Döntéshelyzetben visszajutunk a szabadság, felelősség, választás, bánat, kívánság és az akarat birodalmába.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés · felelősség · szabadság
3 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bruce D. Perry – Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú
Lukács Liza: Lenyelt vágyak
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Oliver Sacks: A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét
Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa
Feldmár András: Szabadíts meg a gonosztól
Peter A. Levine – Ann Frederick: A tigris felébresztése
R. D. Laing: Az élmény politikája – Az édenkert madara
Buda Béla: Empátia