A ​terápia ajándéka 60 csillagozás

Műhelytitkok
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Irvin ​D. Yalom negyvenöt évnyi praktizálás után összegyűjtötte leghasznosabbnak bizonyult terápiás módszereit, hogy ekképp járuljon hozzá pályakezdő kollégái szakmai fejlődéséhez. Nyíltan és szinte zavarba ejtően tárja elénk saját kétségeit, botladozásait éppúgy, mint briliáns megoldásait. Eszmefuttatásai a laikus olvasó számára is érthetőek, sok az esetleírás, a gyakorlati tanács. Az írásokon átsüt emberszeretete, empátiája, toleranciája, hitelessége és bölcsessége. A legkényesebb kérdésektől sem zárkózik el; saját haláláról vagy az élet értelméről ugyanolyan tárgyilagosan ír, mint a páciens és terapeuta kapcsolatának buktatóiról vagy a szexuális kapcsolat létesítésének tilalmáról. A sokat tanult és sokat megélt terapeuta lényegesen többet enged meg magának a páciens-terapeuta viszonyban, mint tapasztalatlanabb kollégái. Laza és magabiztos, dörzsölt és érzékeny. Tanácsait pácienseknek és terapeutáknak egyaránt érdemes megfontolni. – Irvin D. Yalom (1931) orosz zsidó bevándorló… (tovább)

Eredeti cím: The Gift of Therapy

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Park, Budapest, 2019
310 oldal · ISBN: 9789633556450 · Fordította: Zsuppán András
>!
Libri / Park, Budapest, 2017
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633553770
>!
Park, Budapest, 2013
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635309696 · Fordította: Zsuppán András

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Buddha · Arthur Schopenhauer · Erich Fromm · Friedrich Nietzsche · Martin Heidegger · Karen Horney


Kedvencelte 11

Most olvassa 23

Várólistára tette 104

Kívánságlistára tette 115

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 >!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

A pszichoterápia iránt érdeklődő olvasók számára nincs érdekesebb író, mint Irvin D. Yalom. Ez a könyve egy „tanácskönyv”, vagy úgy is fogalmazhatnék: nyílt levél, ajándék a terapeuták következő generációja számára. Nyolcvanöt nagyon rövid esszéből áll, amelyekben bemutatja, amit harmincöt év alatt tanult a gyakorlatban. A rövid, tömör fejezetek tele vannak emlékeztetőkkel, elkerülendő akadályokkal és a szerzőnek a pszichoterápiás környezettel kapcsolatos gazdag tudásából levont tanulságokkal. „A terapeutának arra kell törekednie, hogy új terápiát dolgozzon ki minden beteg számára.” A könyv nagy részét képezi annak: hogyan lehet meghallgatni, hogyan kell empátiát gyakorolni, hogyan lehet hasznos visszajelzést adni anélkül, hogy a beteget felzaklatná, provokálná. Gondolatokat kínál a betegek szexuális vonzódásának kezelésére, valamint arra, hogyan lehet kezelni az érzéseket olyan betegekkel szemben, akik visszataszítják vagy bosszantják a kezelő orvosát. Nem az elmélet vagy a filozófia ismertetése a fő cél, hanem gyakorlati útmutatóként szolgál a betegekkel való gyógyító kapcsolatok felépítéséhez. Nélkülözhetetlen útmutató, amely valós esettanulmányok segítségével szemlélteti, hogy a terapeuták hogyan lehetnek a legeredményesebbek. Szórakoztató, informatív és betekintést nyújt mindenki számára, aki érdeklődik a téma iránt. „Felfedezőkké válunk, és belemerülünk az összes bonyolult törekvés legfontosabb részébe – az emberi elme fejlesztésébe.”

DaTa >!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Mióta a Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történeteket olvastam Yalomtól fél éve, tudtam, hogy idővel sorra fog kerülni az összes könyve az életemben, mert nekem tőle olvasnom kell, egészen egyszerűen muszáj. Yalom a Stanford egyetem professzora, pszichiáter, pszichoterapeuta, sok évtizedes praxisbeli tapasztalattal háta mögött írta meg A terápia ajándéka című könyvét. Elsősorban kezdő pszichoterapeuta kollégáknak szánta e könyvet, de szól ez valójában mindenkinek, aki komolyabban érdeklődik a lélektan iránt. Megismerünk itt igazi terápiás műhelytitkokat, kicsit belelátunk, mi játszódik le a terapeuta fejében bizonyos helyzetekben, mindezt Yalom közvetlen és nem utolsósorban abszolút közérthető, lebilincselő stílusában. Olvasás közben pedig kikerülhetetlenül felszínre jönnek aktuális kérdések a saját élethelyzetünkkel, múltunkkal és jelenünkkel kapcsolatosan, egy-egy bekezdés után bizony hosszasan meg kell pihenni, bezárni a könyvet, félrerakni, egy nagy sétára indulni, és közben válaszokon, saját, személyes válaszokon gondolkodni. Az emberi psziché lenyűgöző, annak megismerése, önmagunk és a másik ember mélyebb megértése a legnagyszerűbb utazás, a legmerészebb és legszebb vállalkozás. Ebbe a kalandba enged bepillantást Yalom nagyszerű kötete.

mbazsa>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Nem vagyok se pszichológus, se pszichiáter, csak egyszerűen érdekel a pszichológia, így mint „kontár” tudok erről a műről nyilatkozni. Már az előző Yalom-könyvnél (Szemben a Nappal) is éreztem, hogy az amerikai terapeuta nem csak szakmailag van topon („up to date”, felkészült, képzett, művelt stb.), hanem emberként is megállja a helyét (hiteles, őszinte, empatikus, humoros, szerethető etc.) Persze azt gondolom, hogy mindez alap kell, hogy legyen egy jó (szak)embernél. Nyílván minden kedves olvasó eljátszik a gondolattal, hogy szívesen lenne Yalom doktor páciense, ez alól én sem voltam kivétel. (Amúgy meg szerencsésnek mondhatom magamat, mert nagyon jó terapeutám van.) A világ legnagyobb rejtélye mindenképpen az emberi természet titkának fürkészése, azon belül is elsősorban a saját lelkünk minél pontosabb és mélyebb megismerése, megértése. Na, megint sikerült itt össze-vissza locsognom-fecsegnem, csak magáról a könyvről nem szólani. Nem hiszem, hogy tudnék újat mondani, mert már mindent megírtak előttem. Meg különben is csak túl didaktikusan, patetikusan tudnám összefoglalni mindazt, amiről szól ez a mű. Szóval a lényeg, hogy Yalom doktor több mint fél évszázados tapasztalatait osztja meg. Lehet belőle merítkezni bőségesen. Lélekmasszázs ez. Csak ajánlani tudom, olvassátok.

Junes P>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Habár ez volt az első Yalom könyvem, melyet 5 évvel ezelőtt egy tanárom javaslatára vettem meg, nem ezt olvastam elsőként.
Úgy érzem, hogy a rá szánt kb. egy hét nem elegendő. Ezt a könyvet lassabban, részleteiben, szinte tankönyvként kell olvasni. Vissza-visszatérni az egyes fejezetekhez, javaslatokhoz, ötletekhez. Megízlelni, magunkban átforgatni azokat, hogy aztán a legtöbbet tudjuk magunkévá tenni az olykor evidensnek, hétköznapinak, magától értetődőnek tűnő javaslatokból.
Mindenkinek, aki emberekkel foglalkozik, de pusztán csak önismereti célokra is ajánlani tudom ezt a könyvet. Amit pedig a leginkább szeretek Yalomban, az a saját esendőségének, tévedhetőségének, gyengeségeinek a felvállalása. Annak beismerése, hogy a terapeuta maga tudja a legtöbbet nyújtani egy ülés során, és hogy elengedhetetlen a saját terápiás élmény mások megértéséhez.
„meg kell tanulnia elfogadnia a visszacsatolást, felismerni a saját gyenge pontjait, és olyannak látni önmagát, ahogy mások látják; fel kell mérnie, milyen hatást gyakorol másokra, és meg kell tanulnia hiteles visszajelzést nyújtani.” (54. oldal)

9 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Nagyon jó könyv! Remek stílusban íródott, közvetlen és bátorító a hangneme. Gyakorlati tanácsokkal szolgál pszichoterapeuták számára, de nem pszichológusoknak is javaslom, amennyiben érdekli őket, hogy mi is történik a zárt ajtók mögött egy terápián. Sok tévhitet eloszlathat, ami a magyar társadalomban a pszichológiát, a pszichoterápiát övezi.
Yalom őszintén beszél kétségeiről, kísérleti eljárásairól és kudarcairól is. Arról, amit a tévedésekből tanulni lehet. A szakma szépségeiről és árnyoldalairól. Az élet nagy, egzisztenciális kérdéseiről, az öregedésről és az Itt és most fontosságáról. Arról, hogy miként hozhatjuk meg úgy a döntéseinket, hogy a jövőben ne kellejen megbánnunk őket.
A zseniális mű mögött egy még zseniálisabb, de valós emberi alak rajzolódik ki, aki hajlandó feladni az elefántcsonttorony magasságait, hogy tényleges kapcsolatba kerüljön a páciensekkel és velünk olvasókkal egyaránt.

2 hozzászólás
Helm_Holtz>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Első könyvem Yalomtól, miután elolvastam, vettem másik hármat…

1 hozzászólás
Galambdúc>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Terapeutáknak kötelezővé tenném. Legnagyobb tanulság: mivel elsősorban emberek vagyunk, ne a tudás elefántcsonttorony magasságából tekintsünk le esendő és a külvilág szemében sokszor szánalmasnak tűnő páciensekre, kliensekre.
Ha egy szakember ezt teszi, és maximális távolságból „kezeli” a hozzá segítségért fordulókat, az az én értelmezésemben nem terápia és nem is járhat sikerrel.
Yalom írásait azért szeretem, mert elsősorban az esendő ember szemszögéből nézi az eseményeket, sorsokat, életeket, mégis kételyem sincs, hogy a szakmáját is igen magas fokon űzi. Yalom most 81 éves és remélem, még fog írni. Az egzisztenciális pszichoterápiában is sok lehetőséget látok, az analízis már divatjamúlt, bár Freud jelentőségét Yalom se kérdőjelezi meg.

1 hozzászólás
Chöpp >!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Nagyon olvasmányos, ahogy azt Yalom doktor is mondja. Terapeutáknak nagyon hasznos olvasmány. Számomra sok haszontalan infót tartalmazott, de sok jó gondolat is volt benne.

bamon>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Yalom-ot olvasni nekem olyan, mint egy kandalló mellé kucorodva hallgatni mindannyiunk okos, emberszerető nagypapáját, aki nem mellékesen korunk egyik meghatározó terapeutája. Ráadásul nem titkolózik, azt meséli, „fenéken harapta a múzsa”, így muszáj neki megosztania a fiatalokkal mindazt, amire közel fél évszázad alatt jutott. Megnyugtató, erősítő írás lett ez a könyv, köszönjük a múzsának, hogy harapdál!

serengeti P>!
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 4
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 5
Érzelmek (ábrázolása): 5
Izgalom: 5
Humor: 4

Nem tudom eldönteni, hogy Yalom az egyik legjobban író pszichoterapeuta, vagy az egyik legügyesebben praktizáló író, de mindenesetre úgy szuper, ahogy van. Mind szakmailag, mind emberileg végtelenül őszinte és nyitott – vagyis hiteles. A hitelesség pedig a szakma alapja, enélkül nincs sikeres pszichoterápia. Yalom engedi az olvasót bekukucskálni a rendelő titokzatos kulisszái mögé, és időnként szinte kikacsint rá, amint megoszt az olvasóval egy-egy szakmai fogást. Yalom valódi példakép lehet a mai pszichológusok és pszichiáterek számára.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

A terápia egyik első lépése, hogy a pácienseket rávegyük a felelősségvállalásra. Megértetjük velük, hogy akkor is döntést hoznak, ha tétlenek maradnak vagy valaki mást vesznek rá, hogy döntsön helyettük.

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: felelősség
mate55 >!

Miért nehéz döntést hozni? John Gardner Grendel című regényében a főhős az élet bonyolultságától összezavarodva egy bölcs paphoz fordul, aki hét borzasztó szóban két egyszerű kijelentést tesz: minden elmúlik, és a választások kizárják egymást.

118. oldal

mate55 >!

A döntésképtelen pácienseknek szívesen idézek egy sort Camus A bukás című regényéből, ami mindig mélyen megindított: „Higgye meg, hogy, legalábbis bizonyos lények számára, nem elvenni azt, amire tulajdonképpen nem is vágyunk, a legnehezebb dolog a világon.”

122. oldal

mate55 >!

A haldoklókkal foglalkozó segítő szakemberek többségével a képzés során elolvastatják Tolsztoj nagyszerű kisregényét, az Ivan Iljics halálát.

101. oldal

DaTa >!

A szerelmi láz véleményem szerint sokszor terelés, amely megóvja a pácienst a fájdalmasabb gondolatoktól. Előbb-utóbb remélhetőleg fel lehet tenni a kérdést: „Min gondolkodna, ha nem járna az esze folyton a szerelmen?”

218. oldal

1 hozzászólás
Chöpp >!

A bizalmas beszélgetés mindig gyógyító erejű.

122. oldal

mate55 >!

Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényében a nagy inkvizítor kijelenti, hogy három erő van csupán a földön, mely az embereket képes örökre legyőzni és rabul ejteni: „a csoda, a titok, és a tekintély”.

73. oldal

DaTa >!

Ameddig a páciens azt hiszi, a problémáit külső tényezők – mások cselekedetei, idegrendszeri zavarok, társadalmi igazságtalanságok, gének – okozzák, addig a terapeuta által nyújtott segítség csak korlátozott lehet. Kifejezhetjük együttérzésünket, javasolhatunk néhány hatásos módszert a támadások és az élet igazságtalanságai ellen, segíthetjük a pácienst az érzelmi biztonság elérésében, vagy megtaníthatjuk a környezetét sikeresebben alakítani.
Ha valóban jelentős terápiás változást szeretnénk elérni, arra kell bátorítanunk a pácienst, vállaljon felelősséget – vagyis mérje fel, mennyiben okozója saját nyomorúságának. Például a páciens a szinglivilágban szerzett rémséges élményeiről mesél: a férfiak folyton becsapják, barátnői elárulják, alkalmazottai kihasználják, szeretői megtévesztik. (…)
Ha a pácienst mindenki kihasználja, érdemes hangsúlyozni, hogy minden kizsákmányolónak szüksége van egy készséges áldozatra, vagyis ha újra meg újra a kizsákmányolt szerepében találja magát, akkor a szerep bizonyos vonzerőt gyakorol rá. Mi lehet ez a vonzerő? Egyes terapeuták egyenesen a páciensnek szegezik a kérdést: „Miért kifizetődő önnek ez a szituáció?”

152-153. oldal

5 hozzászólás
Chöpp >!

Döntéshelyzetben visszajutunk a szabadság, felelősség, választás, bánat, kívánság és az akarat birodalmába.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés · felelősség · szabadság
3 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bruce D. Perry – Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú
Lukács Liza: Lenyelt vágyak
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Oliver Sacks: A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét
Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa
Feldmár András: Szabadíts meg a gonosztól
Peter A. Levine – Ann Frederick: A tigris felébresztése
R. D. Laing: Az élmény politikája – Az édenkert madara
Buda Béla: Empátia