Utolsó ​felvonás az Operában (Sherlock, Lupin és én 2.) 38 csillagozás

Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában

Irene, Sherlock és Lupin megbeszélik, hogy Londonban találkoznak. Lupint azonban hiába várják a barátai, mert apját, Théophraste-ot lopás és gyilkosság vádjával letartóztatták. Azzal gyanúsítják, hogy ő ölte meg Alfredo Santinit, a nagy zeneszerző, Giuseppe Barzini titkárát. A három gyerek tisztázni akarja a vádak alól, ezért nyomozni kezdenek. Fordulat fordulatot követ – többek között a mocskos Bethnal Green negyedben megmentik a híres szopránénekesnő, Ophelia Merridew életét –, végül pedig Sherlock és társai leleplezik a bűnöst, akire soha senki sem gyanakodott volna.

Eredeti mű: Irene Adler: Ultimo atto al Teatro dell'Opera

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
264 oldal · ISBN: 9786155385001 · Fordította: Todero Anna
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2013
260 oldal · ISBN: 9786155385025 · Fordította: Todero Anna · Illusztrálta: Iacopo Bruno

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · Arsène Lupin · Irene Adler


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
ParkYeonSeul
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában

Az első rész jobban tetszett, de ez is tökéletes egy délutáni olvasmányak. Olyan szépek benne az illusztrációk és a borító is .:)*-*

>!
gab001 P
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában

Az első részben megismert és összeszokott hármas újra egymásra talál, s persze a bonyodalomra sem kell sokáig várni. Lupin apja bajba kerül, s a három fiatal mindent megtesz, hogy segítsenek rajta, vagyis megtalálják a valódi tettest. Irene visszamlékezésként meséli el az esetet, így olyan megjegyzésekkel is ki tudja egészíteni, amelyek a későbbi eseményekre, kalandokra utalnak. Tetszett, hogy valóban olyan lépéseket tettek, melyek a koruknak megfelelő, vagyis hihető. Persze Holmes jár elöl a rejtélyek felderítésében, mégsem erőltetett a többiek szerepe. Leginkább a korabeli londoni helyszínek tetszettek, de a nyomozás is érdekesen alakult. Kíváncsi vagyok a további kalandokra is.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2013
260 oldal · ISBN: 9786155385025 · Fordította: Todero Anna · Illusztrálta: Iacopo Bruno
>!
anesz P
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában

Ha lehet, ez még jobban tetszett, mint az első rész. Eleve esztétikai élmény kezünkbe venni egy-egy kötetet, mert rendkívül igényes mind a külső, mind a fejezetek előtti illusztrációk. A nyomozandó bűntény is összeszedettebb és izgalmasabb volt. Egy részére rá is jöttem. Az operák világát, a korabeli Londont is kicsit jobban megismerhettük.
Külön pluszpont Wilkie Collins feltűnéséért és bár nem ismeret szintjén, de a Holdgyémánt is megemlítésre került, amit nagyon szeretek. A következtetések, a megfigyelések a gyermekolvasóknak is jót tehetnek, és megszerettetik a műfajt velük, és a logikai képességüket is fejlesztik. Az első rész nagyon tetszett a kisfiúknak, akiknek odaadtam, várják már a többi részét is, nem csodálom.
Ráadásul mindez hiteles történelmi háttérbe ágyazva. Szóval vadászom a harmadik részt.

>!
Uzsonna 
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában

Öröm kézbe venni ezeket a köteteket: szép a borító, szépek az illusztrációk. De szerencsére a tartalom sem marad le a külcsín mögött: izgalmas események, 3 (már ekkor is) ragyogó fiatal, szellemes megoldások, jó stílus garantálják a szórakozást.
Az ifjú Sherlock Holmes ekkor jár a Baker Streeten először és… de tessék elolvasni! :-)

5 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában

Jobban tetszett, mint az első rész. Összeszedettebbnek, érettebbnek éreztem a történetet és a karaktereket is. Evidens, hogy érdekel a folytatás. És annyira szép a kiadás ^^

>!
FreeAngel
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában

Ez nekem most nem tetszett annyira, mint az előző, bár nem mondhatnám, hogy rossz volt. Sherlock továbbra is brillírozik, Irene elvan a két fiú „között”, Lupin pedig az örök huncut, aki ügyességével segíti a kis csapat munkáját.

spoiler

>!
Chris
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában

Az első kötetet (A fekete dáma) is megszerettem, hiszen gyermekregény ellenére egy izgalmas történetet kaptam. Most viszont kénytelen vagyok a jól bevált reklámszöveghez fordulni: ha az előző rész tetszett, akkor ezt egyenesen imádtam. Egy sokkal jobban átgondolt sztorit, a korhoz illő hangulatot és gondolatot találtam ebben a regényben.

Úgy gondolom, gyermekkönyvhöz képest alaposan kidolgozta a szereplők jellemét a későbbi megfelelőik jegyében. Az első pár fejezet Franciaországban játszódik, ennek következtében csak Irene van jelen a főszereplők közül. Itt más jóval több utalást kapunk az örökbefogadására, leírja, milyen volt a kapcsolata anyjával, aki rideg külsővel és belsővel igyekezett megőrizni szülői mivoltát, a hajóút során pedig egy beszélgetésre is sor kerül a lány és az inasuk, Nelson úr között, amelynek a későbbiekben nagy jelentősége lesz a jövőt illetően. Lupin apjáról is kiderült, hogy betörőként igyekszik mindent megadni a fiának, és ez előre vetíti a gyermek későbbi foglalkozását is. Ugyanígy: Holmes életéről is megtudunk egy-két dolgot, ami kihatással lesz felnőttkori énjére (megjelenik a Baker Street 221/B, valamint épp ekkoriban kezd hegedülni tanulni).

A hangulatteremtés is jobban sikerült most, mint az előző kötetben: a felbolyduló Párizstól kezdve, London sötét sikátorain át egészen az előkelő brit társadalmi rétegig. Az opera világába is betekintést nyerhettünk annak ellenére is, hogy mind a zeneszerző, mind az operaénekes egyaránt fiktív személyek voltak. A kedvenc részeim azonban a Bethnael Greenben játszódó jelenetek voltak, amely a fiatalabb olvasóknak biztos borzongást jelent, hiszen itt mutatkozik meg az angol főváros igazi sötét oldala.

A történet is érdekesebbé vált az előző részhez képest: itt is gyilkossági ügyben kell hőseinknek nyomozniuk, de sokkal veszélyesebb az eset, és nagyobb is a tét. Többször is életveszélybe kerülnek a gyerekek, amik nem is azért izgalmasak, hogy túlélik-e (nyilván), hanem, hogy hogyan kerülnek ki a csávából.

>!
vargagina17
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában

Nagyon jó, izgalmas könyv. Volt amitől kirázott a hideg és volt amitől elmosolyodtam. :)
Sherlockék kalandja egyszerűen fantasztikus! 5/5* :)

>!
Sheeana P
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában

Kerek egész történet, nem túl izgalmas krimiszállal. Lány szemszögből ábrázolja a dolgokat, de a fiú szereplők miatt fiúknak is ajánlható körülbelül 10 éves kortól.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2013
260 oldal · ISBN: 9786155385025 · Fordította: Todero Anna · Illusztrálta: Iacopo Bruno

Népszerű idézetek

>!
Uzsonna 

De az az igazság, hogy gyakran éppen a legfontosabb, a legigazabb szavak akadnak el valahol a szívünk és a szánk között.

30. oldal

>!
FreeAngel

Vannak nők akik egyszerűen nem tudják megállni, hogy bele ne üssék az orrukat mások dolgába!

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Irene Adler
>!
Barnabás_The_Good_Girlboi

(…)
– És erre kiderül, hogy… még rajta van a tojáshéj a fenekeden! Micsoda világ!

155. oldal

>!
Jesper_Olsen

Akkoriban még nem törődtem bele, hogy ha Sherlock Holmes úrral van dolgunk, nem érdemes kérdésekre vesztegetni az időt.

75. oldal

>!
Jeffi P

…Sherlock természetesen homlokegyenest ellenkező véleményen volt. Tudta – vagy talán csak remélte –, hogy Londonban bármely könyvet könnyen meg tudja szerezni, amit csak kedve támad elolvasni. Egyszerűen besétál a Charing Cross valamelyik könyvesboltjába.

10. oldal

>!
vargagina17

– Ez csak egy játékbarlang – mondta a vállát vonogatva.
Bár sötét volt, jól láttam a szemében azt a szertelen, vakmerő szikrát, amely már nyáron is felkeltette a figyelmemet. Nem tudtam eldönteni, mihez lenne több kedvem: hogy lekeverjek neki egy pofont, vagy inkább újra megcsókoljam.

>!
Jesper_Olsen

– Ti mind a hárman őrültek vagytok? – érdeklődött a Globe főszerkesztő-helyettese.

152. oldal

>!
ParkYeonSeul

Jó pár esztendő telt el azóta, de még most is restellem bevallani, hogy bármily szörnyű napokat éltünk is, amikor a porosz hadsereg ostromgyűrűbe vonta Párizst, nekem semmi más nem járt a fejemben, csak két csodálatos barátom, akiktől a nyári vakáció végeztével kénytelen voltam búcsút venni.

(első mondat)

>!
ginny13

– Nagyon kérem! Az az álmom, hogy operaénekesnő legyek… de még sosem láttam belülről operaházat! – füllentettem.
– Ő pedig hegedül – mutatott Lupin Sherlockra.
– És te? – kérdezte tőle a szürke ruhás emberke. – Te mit csinálsz?
– Én? – rögtönzött Arséne. – Én jelmeztervező akarok lenni, mert akkor a világ legszebb nőit öltöztethetem.

Kapcsolódó szócikkek: Arsène Lupin · Irene Adler · Sherlock Holmes
>!
ginny13

– COLLINS? – szólt közbe ekkor Lupin, és nagyot ugrott. Komolyan félni kezdtem, hogy elment az esze.


A sorozat következő kötete

Sherlock, Lupin és én sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Renée Holler: Nyomozás a Nílus partján
Kristina Ohlsson: A kastély titka
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül
Mészöly Ágnes: Ketten Kövespart ellen
Anthony Horowitz: Az utolsó bevetés
Jill Marshall: Jane Blonde 2.
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
P. D. Baccalario: Century – A kőcsillag