A ​skarlátvörös rózsa rejtélye (Sherlock, Lupin és én 3.) 48 csillagozás

Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye

Irene, Sherlock és Lupin, akik újra együtt vannak Londonban, egy napon különös sakkfeladványt találnak a Times hasábjain. A furcsa rejtvény szerzője egy bizonyos „Fekete Barát". Sherlock szeme azonnal felcsillan… Másnap az egész várost megrázza a hír, hogy meggyilkoltak egy gazdag kereskedőt. Az áldozat íróasztalán egy skarlátvörös rózsa hevert – ugyanaz a virág, amely húsz éve egy vakmerő bűnbanda jelképe volt. Visszatért volna a Skarlátvörös rózsa bandája? Három rendkívüli gyerek, akik elválaszthatatlan barátok. A krimi történetének három világhírű szereplője. Lélegzetelállítóan izgalmas kalandok egész sora.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155385698 · Fordította: Todero Anna · Illusztrálta: Iacopo Bruno
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2014
256 oldal · ISBN: 9786155385698 · Fordította: Todero Anna · Illusztrálta: Iacopo Bruno
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2014
256 oldal · ISBN: 9786155385780 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · Irene Adler


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

anesz P>!
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye

Most egy kicsit pihentettem a sorozatot, így élvezetes volt visszatérni hozzájuk. Az olvasás értékéből nem von le, hogy az indítékot kitaláltam. Ezek nagyon jó, logikailag felépített krimik gyerekeknek. Viszont az igényes külső, a szereplők fejlődése nagyobb korosztálynak is jó szórakozást nyújtanak. Csírájában pedig már kezd kialakulni a későbbi dráma. Egyszóval örülök, hogy kéznél van a negyedik kötet! :-)
(Mondjuk a címlapot nem egészen értem, hogy hogyan kapcsolódik a történethez, de mindegy is!)

FreeAngel >!
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye

Na ez jó volt! Nelson úr végre a sarkára állt és bár eddig aranyosan segítette a három barát ténykedését, a háttérből vigyázott Irene-re, ebbena részben már tényleg túlzás a 12 éves úrilány önálló utazgatása, nyomozgatása, de ami nálam is kicsapta a biztosítékot, hogy mostmár Nelson urat is átverte, becsapta. És hazudott neki. Mindezt pedig meg is magyarázza, hogy „dehát ő csak épp belecsöppent egy gyilkosságsorozat ügyébe”.. Jáj..
No azért jót is tudok mondani: a sakkos feladványok például nagyon tetszettek, jó kis logikai rejtvény volt és bár a vége egy kicsit a hálivúdi akciófilmekre hajazott, azért aranyos sorozat ez, folytatni fogom.

Röfipingvin P>!
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye

Az összevissza olvasásnak hála azt tudom mondani, hogy talán ez a leggyengébb darab a sorozatból. De még így sem tudok neki 4 csillagnál kevesebbet adni. Jó ez a sorozat!

Nyuszibusz>!
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye

Ez eszméletlen jó volt :) Mondhatom, hogy sokkal jobb mint az előző kötetetek.
Nagyon izgalmas, kalandos és veszélyekkel teli rész volt. Komolyan mondom, öröm ezeket a bűntényeket olvasni :D A 3 jó barát egy szép nagy bűnténybe botlott, és remek észjárással és életük kockáztatásával megoldották, persze segítséget kaptak. Ahogy haladunk a könyvekkel, egyre jobban életveszélybe kerülnek.
Most már nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, hogy kik is Irene szülei, mert minden egyes könyvvel picit több információt kapunk.
Alig várom, hogy folytathassam a sorozatot. :)

Nushi P>!
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye

Sokkal jobb volt mint amilyenre számítottam. Sajnos a felnőtt tőrténetet nem olvastam így sejtem pár utalás nem jött át. Krimi el elég gyengécske de szórakoztató ifjúsági történet.

Chris>!
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye

A sorozatnak eddig négy kötete jelent meg, így ha minden jól megy, idén ősszel utol is érhetjük az eredeti kiadást. A széria komoly sikereket ért el hazájában, Olaszországban és úgy tűnik, itthon is kezdi megtalálni a közönségét, hiszen a Manó Könyvek fél évente jelentkezik egy-egy újabb résszel. A népszerűség nem véletlen: az olasz mintát átvéve egy, külalakra is igényesen megtervezett könyvet vehetünk kezünkbe. Az ízléses, XIX. századi hangulatot idéző védőborító alatt egy ugyancsak a kornak megfelelő, antik hatású kép fogadja az olvasót. A fejezetek elején Iacopo Bruno illusztrációi díszítik a könyvet, a minimalista stílus remekül alkalmazkodik a történethez.

Ilyenkor mindig elgondolkodik az ember, ha a külcsínre ennyit adnak, valószínűleg a történet hiányosságait akarják pótolni, de ez esetben ez sem állja meg a helyét. A harmadik kötet az eddigi legjobb a sorozatban, pedig már a korábbi részekre sem lehetett panasz izgalmak terén. Ritkán olvashatunk gyilkosságokról gyermekeknek szánt kötetekben, de itt olyan ízléses kezeli ezt a témát a szerző, hogy nyugodt szívvel odaadnám bármely tíz év feletti kölyöknek a regényt. Arról nem is beszélve, hogy a logikájukat is fejleszthetik, hiszen valóban együtt nyomozhatnak hőseinkkel, akik többször zsákutcába futnak. Még felnőttfejjel is élvezetes volt olvasni, ahogyan az elhintett morzsákat mint a kirakós darabkáit, összeillesztik, és egy teljesen váratlan befejezéssel megoldják az ügyet. Bevallom, eddig nem igen találkoztam olyan gyermekregénnyel, amelyben ekkora szerepe jutott volna a lélektannak, vagyis, hogy miért is gyilkolnak meg embereket. A magyarázat ebben az esetben olyan, amely bármely más, felnőtteknek szóló krimiben is megállná a helyét.

Emellett egyre több dologra derül fény a főszereplők életéből, a szerző több utalást is tesz felnőttkori életükre: aki egy kicsit is otthonosan mozog a róluk szóló történetekben, bizonyára örömmel veszi ezeket az apró jeleket. Ebben a kötetben például fény derül arra, miért is csalódott a Scotland Yardban Sherlock, és hogy a későbbiekben miért döntött úgy, hogy nem áll az ő szolgálatukba, vagy éppen Lupin későbbi tevékenykedésének – durvábban szólva bűnözésének – fejlődésének is szemtanúi lehetünk. Kíváncsi vagyok, hogy a negyedik kötet mit tartogat ebből a szempontból.

Tehát egy nagyon jó, élvezetes gyermekkönyvről van itt szó, amely nagyon magasra tette a lécet – reméljük, a folytatásnak sikerül ezt megugrania.

Nicole_Kinney I>!
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye

Szupi :) Egyre inkább felveszem ennek a párhuzamos Sherlock-univerzumnak a ritmusát, ahol a gyerekek mindent meg tudnak oldani, még ha a cudar felnőttek elsőre mindig lenézik őket. Egyre több olyan részlet bukkan fel, ami fokozatosan simul az eredeti történetbe, most pl. a végén felbukkant a jó öreg Moriarty. Menetelek majd szépen tovább a folytatással!

Jesper_Olsen >!
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye

Az elején lassan kaptam el a könyv „ritmusát”, de aztán beindult. Egészen jó ifjúsági krimit olvashattam, csak azért nem adok rá 5 csillagot, mert bizonyos dolgokat sikerült kitalálnom. :-) A sorozat többi tagját is próbálom majd elolvasni.

Az olvasás éjszakáján sikerült befejeznem.


Népszerű idézetek

Jesper_Olsen >!

Akiben nincs semmi bolondság, az nem is olyan bölcs, mint hinné.

199. oldal

1 hozzászólás
Hopelight>!

– Véletlen? Tudod mi a véletlen? A lusta elme mentsége, azé, amelyik nem tesz meg mindent, hogy kiderítse az igazságot!

171. oldal

Barnabás_The_Good_Girlboi>!

– Hozzon valamit inni a barátomnak! – kiáltotta oda a pincérnek, megfeledkezve a híres angol hidegvérről – És nekünk is!

28. oldal

ginny13>!

– De hiszen te lázas vagy! – kiáltottam fel.
– Így van – bólintott Sherlock végtelen nyugalommal. – Hála annak a virginadohány-levélnek amit fél órával ezelőtt megettem. De most aztán sürgősen tűnjünk el innen – tette hozzá –, mert nem tudom, ki hinné el, hogy ti vagytok az aggódó édesanya és nagybácsi, akik eljöttek a gyengélkedő diákért.

Kapcsolódó szócikkek: Irene Adler · Sherlock Holmes
ginny13>!

Így történt, hogy a Wimpole Street sarkán megkezdte tevékenységét az elismert Holmes, Lupin & Adler Gesztenyesütő Cég.

ginny13>!

– Köszönöm, Horatio! – suttogtam. – Ha nem segít, most nagy bajban volnék.
(…)
– Nagyon kedves, de a kisasszonynak valójában olyan végtelen tehetsége van a bajba kerüléshez, hogy az én segítségem itt nem oszt, nem szoroz – felelte.


A sorozat következő kötete

Sherlock, Lupin és én sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

E. L. Konigsburg: Szavak nélkül
Renée Holler: Nyomozás a Nílus partján
Kristina Ohlsson: A kastély titka
Mészöly Ágnes: Ketten Kövespart ellen
Anthony Horowitz: Az utolsó bevetés
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
Jill Marshall: Jane Blonde 2.
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia
Sean Stewart – Jordan Weisman: Cathy könyve
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs