Rosemary ​gyereket vár (Rosemary gyermeke 1.) 79 csillagozás

Ira Levin: Rosemary gyereket vár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Rosemary ​és Guy Woodhouse – üde, egyszerű kis New York-i házaspár – álomszép lakáshoz jut egy zegzugos, ódon bérházban, a Bramfordban. Szerelés-mázolás-virágos tapéta-új kárpit-függönyvarrás-szegélyléc-lámpaernyő-áradat-tű-cérna- festék-mérőszalag: Rosemary boldogan tesz-vesz csuda otthonában, miközben a férjecske próbafelvételekre és meghallgatásokra lohol. Kész az új lakás, csillog a krómacél a konyhában, gőzölög a zamatos reggeli kávé, a sarki boltos mindig friss árut tart, a kedves, vén bolond szomszéd házaspár egész tűrhető társaságnak bizonyul. Guy különös véletlen folytán megkapja a nagy szerepet – jöhet a gyerek. Rend, béke, tisztaság, áldott várakozás. De mi ez a lopakodó borzalom? Miért nem alszik Rosemary? Miért került rossz helyre az előszobaszekrény? Miért ül Guy feldúltan a telefon mellett? Miért tűnik el nyomtalanul a jó barát fél pár kesztyűje? Honnan szerez Guy színházjegyet? Mit jelentenek a falon túli hangok? A tamtam? A különös fuvolaszó? Honnan fenyegeti… (tovább)

Rosemary gyermeke címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1967

>!
Árkádia, Budapest, 1991
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633071984 · Fordította: Varsányi Mária

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Rosemary Woodhouse


Kedvencelte 7

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

adrienn_szucs>!
Ira Levin: Rosemary gyereket vár

Bár végig izgultam és fenntartotta a könyv az érdeklődést, a végkifejlet nem ütött akkorát. Talán igaz, hogy a mai, lélektani thrillerek tekintetében edzettebb közönség számára ez a történet már nem elég izgalmas… Rosemary karaktere nekem kissé langyosra sikeredett és azért bizonyos eseményeknél legszívesebben lekevertem volna neki egy pofont, hogy ébredjen fel, milyen álomvilágban él, hogy így reagál… Másrészről hihető, hogy egy gyengébb, simulékony, határozatlan személyiségű ember így viselkedik, mint itt a főhősünk.
Érdekes viszont a valláshoz való, illetve a történet folyamán ahhoz alakuló viszonya.

Gregöria_Hill>!
Ira Levin: Rosemary gyereket vár

Hát ez egy klasszikusa a műfajnak meg a témának, meg a film is az. Egyébként szerkezetét tekintve is „klasszikus”, jobbára egyenes vonalú alapvetés a lélektani- és a detektívregény néhány tipikus elemével. Inkább az utóbbi. Az előbbi szál azért jelentősen csorbul, nem nagyon vannak a múltra utalások (a házaspárra gondolok, nem a tudodkire), talán Rosemary iskolája egy ide vágó dolog. Persze, ha jobban belegondolok, akkor ez is egy jó húzás mégiscsak. A legvége nekem sem tetszett, spoiler tényleg kicsit avítt, viszont R. viselkedését –pláne folyton begombázva- nem tartom hiteltelennek, töketlennek meg pláne nem. Sok másokkal ellentétben nem bátorkodom azt gondolni magamról, hogy én bezzeg már januárban rájöttem volna mindenre az égvilágon f@szán, arra is, hogy eladott a férjem. Nem, valószínűleg nem.
Én különben az ilyen típusú horroroktól/thrillerektől irtóra parázok, de tényleg nagyon, nem vagyok atombiztos és betonszilárd ateista, és valahogy nem érzem biztonságosnak, hogy elbagatellizáljam vagy alábecsüljem a gonoszt, viszont ettől a könyvtől azért annyira nem tojtam be, úgyhogy lehet valami abban, hogy e felett is kicsikét eljárt már az idő (sajnos), mint a kastélyos-szellemes gótika felett, megvalósításában.
Az egy aranyosan érdekes mondjuk, hogy pont a Dakota-házat hozza Hutch példának a biztonságosra, hogy költözzenek oda. http://hu.wikipedia.org/wiki/Dakota-h%C3%A1z

FreeAngel P>!
Ira Levin: Rosemary gyereket vár

Az egész könyv végig nem okozott semmi horrorisztikus izgalmat, pedig több helyen horrornak van kikiáltva. A vége viszont annál szokatlanabb, meredekebb meglepetést tartogatott.
A cím nem hazudik, kétségkívül egy gyermek kihordását kíséri végig a történet, de az, hogy a vége ilyen csattanóval zárul, számomra nem teszi horrorrá. Ezen túl viszont van egy nyomasztó, ugyanakkor magával ragadó atmoszférája, ami mégis letehetetlenné teszi a könyvet, egy érzés, amitől tovább akarja az ember olvasni; ez az érzés talán a kíváncsiság.
Megmondom őszintén, nekem a saját várandósságom örömei és nehézségei is eszembe jutottak olvasás közben. Annak gyönyörű vége lett, talán ez is befolyásolt..♥

2 hozzászólás
Nickykee>!
Ira Levin: Rosemary gyereket vár

Végig tele volt feszültséggel, faltam az oldalakat! Mindig nagyon vártam, hogy mi fog történni. Egyedül a vége nem tetszett egyáltalán, ezért is vontam le fél csillagot. De összességében nagyon jó volt. Kíváncsi vagyok a filmre is, hétvégén megnézzük! :-)

MagyarIldikó>!
Ira Levin: Rosemary gyereket vár

Lebilincselt, alig tudtam felfüggeszteni az olvasását! Nem érdekel különösebben a sátánizmus, de ebben a sztoriban nagyon jól volt felépítve!

Melia>!
Ira Levin: Rosemary gyereket vár

Érdekes és izgalmas volt. És elvette a kedvemet a gyerekektől egy jó időre (nem mintha mostanában terveztem volna ilyesmit) A vége kicsit elkapkodott lett. Rosemary túl gyorsan jött rá a dolgokra, és túl könnyedén fedezte fel az összefüggéseket. Kíváncsi vagyok a második részre, és a filmre is.

9 hozzászólás
Timberwolfes>!
Ira Levin: Rosemary gyereket vár

Első Levin könyvem. Sok jót hallottam róla, nagyon kíváncsian kezdtem neki. Alapvetően nem rossz de horrornak semmiképp nem nevezném. Pedig felső középosztálybeli boszorkány történet kb ez lehetne a cimkéje.
Adott két idegesítő ember akik közül az egyik színész a másik semmittevő. Rossz helyre kerültek a rossz időbe.
Egy két dolgot annyira aprólékosan írt le az író, hogy már az unalomba fulladt és egy két dolgot meg annyira összecsapott hogy nem értettem mindent tisztán.
Megnéztem a filmet, tényleg jelenetről jelentre a könyvet követi és nem tér el tőle.

BBarb>!
Ira Levin: Rosemary gyereket vár

Kicsit hullámzó volt ez a könyv. Az elejét nagyon untam, alig történt valami, a végére meg nagyon felpörgette. A közepe táján indult be nekem a kötet, onnantól kezdve viszont beszippantott. Mint olvasó a gyanús részleteket én hamarabb összeraktam, de így is megvolt a feszültség. Szegény Ro. A vége elképesztő volt, erre nem is számítottam. spoiler

moni79>!
Ira Levin: Rosemary gyereket vár

A filmet már többször is láttam korábban, nagyon megfogott, a könyv is tetszett. Ha a sátánista, boszorkányos szálat szimbolikusan értelmezzük, akkor elég hihető és megrázó a történet. A legszörnyűbb az egészben az a folyamat, ahogy Rosemary egyre inkább magára marad a terhességével, kételyeivel, miközben a környezete azt érezteti vele, hogy ő az, aki nem látja tisztán a dolgokat, pedig minden rendben van. Levin teljesen hitelesen írja le, hogyan kételkedik saját érzéseiben az egyébként sem túl magabiztos Rosemary akár az erőszak után, akár később, a terhesség különböző szakaszai alatt. Egy olyan kiszolgáltatott állapotban, mint a terhesség, majd a szülés, nem igazán lehet elvárni egy nőtől, hogy mindenkivel szemben kiálljon magáért. Ez az, ami tényleg félelmetessé teszi a regényt, hiszen nincs is olyan messze a valóságtól, mint gondolnánk.

kicsiboszi P>!
Ira Levin: Rosemary gyereket vár

Nagyon jó, hátborzongató történet, szépen adagolt feszültséggel. De a mai világban nem hinném, hogy hihető lenne, és bár Guy egy undorító alak, hogy eladta a gyermekét és a felesége testét, a történtekért Rosemary is okolható. Soha nem szabad ennyire függni a másiktól. Ma már nem sokan hagynák, hogy kitartottként szobafogságban éljenek. De azért jó volt, és a filmet is szeretem.


Népszerű idézetek

Leliana>!

Mint a világon a legtöbb boldogtalanság, az övék is hallgatással kezdődött – hallgatással az őszinte, nyílt beszéd helyett.

116. oldal

Gregöria_Hill>!

… messze kerülje el a házat a rubeola és minden olyan új gyógyszer, amely úgy hat, mint a Thalidomid.

129. oldal

2 hozzászólás
Natasha>!

Combjában égő fájdalmat érzett, lerúgta magáról a takarót. Hét vagy nyolc további karcolást fedezett fel a teste minden részén.
– Ne kiabálj – mondta Guy. – Már lereszeltem – és Rosemary felé mutatta rövidre vágott, simára reszelt körmét.
Rosemary értetlenül nézett rá.
– Nem akartam elmulasztani a gyerekcsinálás éjszakáját – mondta.
– Azt akarod mondani, hogy…
– Néhány körmöm le volt törve.
– Amíg én… nem voltam magamnál?
Guy bólintott, és sötéten mosolygott.
– Jó mulatság volt – mondta –, mintha… szóval egy halottal szeretkeztem volna.

107. oldal

1 hozzászólás
kicsiboszi P>!

Rosemary és Guy Woodhouse épp hogy aláírta a bérleti szerződést egy ötszobás lakásra az Első sugárút egy fehér kockaházában, amikor telefonált egy Mrs. Cortez nevű nő, hogy a Bamford-házban felszabadult egy négyszobás lakás.

(első mondat)

kicsiboszi P>!

Tulajdonképpen mi rettteneteset követett el ellene Guy? Kicsit berúgott, és a magáévá tette anélkül, hogy engedélyt kért volna rá. Micsoda eget rengető bűn!

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rosemary Woodhouse
lalazs>!

Híressé azok a házak szoktak válni, amelyekkel baj van.

24. oldal

kicsiboszi P>!

Vallásosnak neveltek – mondta Rosemary –, de mára szabadgondolkodó lettem.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rosemary Woodhouse
Színek>!

Szegény kis teremtés!
Nem lehet egészen rossz, egyszerűen nem lehet. Még ha félig maga a sátán, a másik fele akkor is az övé. Felerészben mindenképpen közönséges, értelmes emberi lény! Na most, ha ő ellenük kezd dolgozni, és a maga jó befolyásával ellensúlyozza az ő gonosz befolyásukat, akkor…

277. oldal


A sorozat következő kötete

Rosemary gyermeke sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Az
Stephen King: A boszorkánylány
Mario Puzo: A Keresztapa
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Stephen King: Állattemető
Stephen King: Kedvencek temetője
Stephen King: A ragyogás
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Thomas Harris: A vörös sárkány
Stephen King: Cujo