Gyermekkorom ​emlékei 16 csillagozás

Ion Creangă: Gyermekkorom emlékei Ion Creangă: Gyermekkorom emlékei Ion Creangă: Gyermekkorom emlékei Ion Creangă: Gyermekkorom emlékei

Különös varázsú írás a román irodalom klasszikusának híres visszaemlékezése: a múlt század moldvai paraszti életének minden gondja-baja benne van, de ez egész művet olyasféle gyengéd ragyogás vonja költői és idilli fénybe, mint Móricz Hét krajcárát. A gyermekkor derűje ez, az emberek és a természet szeretetének, hogy szemérmes, hogy kirobbanó életörömének sugárzása. Szeretettel megírt könyv, és ez a szeretet kiárad a könyv valamennyi figurájára, jókra és haszontalanokra, szorgalmasakra és gézengúzokra, akiknek viselt dolgaiból kedvesen kalandos história kerekedik a szemünk láttára. És ezeket a gyermek és felnőtt hősöket gyengéd humorral, itt-ott gyengéd iróniával, önmagán mindig nevetni kész szelíd öngúnnyal jeleníti meg, teszi feledhetetlenül elevenné, szinte személyes barátunkká az író, aki egyben főszereplő is.

Megjelent a Gyermekkorom emlékei / Mesék, regék c. kötetben is.

Eredeti megjelenés éve: 1892

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Minden gyermek könyve

>!
Petru Maior, Marosvásárhely, 1999
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9739845029 · Fordította: R. Berde Mária, Kiss Jenő
>!
Magyar Helikon, Budapest, 1975
124 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632074009 · Fordította: R. Bede Mária · Illusztrálta: Kovács Tamás
>!
Ion Creangă, Bukarest, 1971
128 oldal · Fordította: Kiss Jenő · Illusztrálta: A. Alexe

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

anesz P>!
Ion Creangă: Gyermekkorom emlékei

Ahogy a címe is sugallja, egy visszaemlékezésről van szó. Engem a Kincskereső kisködmönre emlékeztetett, csak gördülékenyebb stílusban. Nagyon érdekes, hogy milyen hasonlóságok vannak a régi korokban az egyes országok közti életmódban. Mintha magyar vidékről íródott volna. A tájleírások és a hazaszeretet szinte süt a lapokról.
Szerintem nem érdemli meg az alul-értékelést a kötet.

2 hozzászólás
havas>!
Ion Creangă: Gyermekkorom emlékei

Számomra volt (van) valami nosztalgikus ennek a könyvnek az újraolvasásában. Gyerekként imádtam: meséstől, képestől, regéstől, mindenestől. Úgy ahogy van.
Most igazából a Gyermekkorom emlékei önéletrajzi írására figyeltem inkább. Rendkívüli humorral megáldott egy ember volt ez a Creangă, mondhatom. Észveszejtően (ki / meg) tudta élni a gyermekkorát, és izgalmasan elmesélni. Talán nem véletlen, hogy a román gyermekirodalom mesemondójának tartják.
Mégis, mindazon túl, hogy csintalanságairól mesél, észre kell vennünk ebben az autobiográfiában, hogy hogyan éltek a tizenkilencedik századelőn (derekán) ezek a parasztok. Foglalkozásuk, megélhetésük, hitviláguk, népi gyógyászatuk egy-egy aprócska szeletét vélhetjük felfedezni.
Igen, emlékszem már: ez volt az a könyv, ami aztán valamiféle ajtót jelentett / nyitott a román irodalom felé. És jól tette!

1 hozzászólás
Lahara IP>!
Ion Creangă: Gyermekkorom emlékei

Na, ez új volt, hogy a könyvtárban leemeltem egy újrakötött, ismeretlen kötetet, és jé, ez lett belőle. Különben tetszett. Én abban a kiadásban olvastam, ami a szerzőről lett elnevezve.

redux>!
Ion Creangă: Gyermekkorom emlékei

Nem Sütő Andráson múlott, de a szöveg sokat veszített a bájából a fordítással. Rusz Lívia rajzai szerencsére helyreállítják az egyensúlyt.

eriksa>!
Ion Creangă: Gyermekkorom emlékei

Ebből a könyvből tanultam meg 6 évesen olvasni. Tényleg jó szaga volt, és van ma is. :)


Népszerű idézetek

havas>!

… ez a világ nemcsak annyiból áll, amennyit a szemünkkel látunk

17. oldal

havas>!

S aztán nem ismered a szólást? „Ha gyermek, játsszék, ha ló, húzzon, ha pap, misézzék!”

39. oldal

8 hozzászólás
havas>!

A falu „diktorai”: Vasile Ţandură apó és egy másik, akire nem emlékszem, már nálunk voltak, és a tűzön egy nagy üstben méhviaszt főztek össze faggyúval. Miután jól bedörzsöltek lestyán-ecettel – úgy emlékszem rá, mintha ma történt volna –, szétkenték a forrócska viaszkos faggyút egy vászondarabra s azzal tetőtől talpig bepólyáltak, mint valami csecsemőt.

21 - 22. old.

6 hozzászólás
havas>!

Csakhogy jaj annak, aki átadja magát a gondolatoknak! Mert lám, ahogy a víz loppal lehúz a mélybe, a legnagyobb vigadozásból is egyszerre lélekemésztő szomorúságba zuhansz!
Gyerünk, mesélgessünk inkább a gyermekkorról, mert egyedül csak az igazán vidám és ártatlan. Minek takargassuk: ez az igazság!

38. oldal

havas>!

Ha mindenkiből tanult ember válnék, ahogy te képzeled, nem volna, aki lehúzza a csizmánkat!

20. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Walt Disney – A kincses bolygó
J. M. Barrie: Pán Péter
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) visszatér (bár el se ment)
Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu a munka hevében
May Szilvia: A Fásli Utcai Állatkórház
Geronimo Stilton: Karácsony van, Stilton!
Nick Bruel: Rossz Cica – Boldog szülinapot!
Fodor Sándor: Csipike, az óriás törpe