A ​szajha (A vándorszajha 1.) 117 csillagozás

Iny Lorentz: A szajha

Konstanz, ​1410: az egyházszakadástól és erkölcsi hanyatlástól sújtott Európában a gazdag kereskedőcsalád sarja, Marie, az esküvőjére készül. Bár vőlegényét nem maga választotta, elfogadja szeretett atyja döntését, aki egy szépreményű ifjú nemeshez, Ruppertus Splendidushoz szánja. Az esküvői előkészületek váratlanul rémálomba illő fordulatot vesznek: menyasszonyi csokor helyett megbecstelenítés, a városból való kiűzetés és a szajhaság bélyege jut Marie osztályrészéül. Az álnok Ruppertus intrikája miatt a lány egy nap leforgása alatt elveszti becsületét, családját és vagyonát. Száműzetése után Marie életét a tapasztalt örömlány, Hiltrud menti meg, aki bevezeti őt az egyetlen mesterségbe, ami egy megbélyegzett nőnek sorsául juthatott: a szajhaságba. Számtalan testi és lelki megaláztatás közepette a lányt egy cél tartja életben: egykori vőlegénye elleni bosszúvágya. Öt évvel később, amikor a konstanzi zsinatra igyekeznek az egyházi és világi méltóságok, és persze a nagyurak… (tovább)

Eredeti mű: Iny Lorentz: Die Wanderhure

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regényes történelem

>!
General Press, Budapest, 2009
564 oldal · ISBN: 9789636431501 · Fordította: Vásárhelyi Zsolt

Kedvencelte 18

Most olvassa 5

Várólistára tette 104

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
kratas P
Iny Lorentz: A szajha

Oké, ez engem megvett magának. Elkezdtem szombat délután és sajnos már véget is ért. És remélem a Líra hamar szállítja a folytatásokat :)
Nem vagyok a középkorban játszódó történelmi regények nagy barátja, de itt a történet vezetése és a szereplők megetették velem az érát. Azért az ilyen történeteknél mindig nagyon boldog vagyok, hogy itt és most élek. De nagyszerű filmet vetítettek a fejemben, miközben olvastam, tényleg csak ajánlani tudom.

2 hozzászólás
>!
jehuka P
Iny Lorentz: A szajha

Ezer éve ott figyelt a kívánságlistámon, és mikor szembe jött velem a könyvtárban, nem tudtam otthagyni. És milyen jól is tettem, mert nagyon tetszett. Egy új – és nem éppen a legfelemelőbb – szegletét ismertem meg általa a középkornak. Mozgalmas, kalandos történet, és bár a végén nekem túl hirtelen és könnyen megoldódott minden, összességében nagyon élvezetes olvasmány volt.

2 hozzászólás
>!
Bagneso
Iny Lorentz: A szajha

Érdekes olvasmány volt. Az biztos, hogy letehetetlen. A cselekmény fordulatokban és történésekben gazdag az első mondattól az utolsóig. Egyáltalán nem unalmas könyv! A stílusa viszont nem tetszett. Számomra annyira szenvtelen volt, hogy szinte egy csöppnyi empátiát sem csikart ki belőlem, pedig nagyon bele tudom élni magam az olvasásba, ez a téma meg aztán adja magát. De mégsem! Mikor elkezdtem, arra számítottam, hogy majd biztos megérint, megráz és meghat, de végül egyik sem következett be. Végigolvastam, tetszett a történet, de nem volt rám hatással. Majd a folytatásból kiderül, tud-e ebben a tekintetben fejlődni a mű.

4 hozzászólás
>!
kuruczbia
Iny Lorentz: A szajha

Nagyon kellemeset csalódtam ebben a könyvben, egy hirtelen felindulás miatt vettem meg, de aztán kb. 1 évig csak olvasatlanul állt a polcomon, mert valahogy sosem volt kedvem hozzá, és azt hittem, túl unalmas és történelmi lesz. De szerencsére tévedtem

Az eleje rögtön beszippantott, és már előre sajnáltam Mariet. Nagyon szimpatikus karakter volt számomra, sajnáltam hogy az írók így elbántak vele, de azért sejthető volt, hogy a végére minden jóra fog fordulni. Hiltrud is közel került hozzám, nagyon szerettem kettejükről olvasni.

A könyv közepe fele kicsit leült a történet, a vándorlás eseményeit néha nagyon untam, de az utolsó 100 oldal mindenért kárpótolt, letehetetlen volt.

Nem tudom, folytatni fogom-e a sorozatot, nekem így is elég kerek történet volt, de közben meg kíváncsi vagyok, hogy hogyan folytatódik Marie története, viszont félek, hogy nem fog már annyira lekötni, mint ez, úgyhogy ez még a jövő zenéje. :)

>!
alaurent P
Iny Lorentz: A szajha

Elég sokat vártam a könyvtől, és csak kicsit kellett csalódnom. Ha a szereplők kicsit kevésbé sablonosak, akkor hozta volna, amit vártam. Tetszett a történelmi része, még azzal is megbékéltem, mennyire sarkítottan gonoszak, önzők és kegyetlenek a szereplők, beleértve a hatóságok embereit is (mert valahol attól félek, tényleg ilyenek voltak és maradtak). Koblenz városa, a várkastély a hegyek közt és a hetivásárok leírása lekötötte a figyelmemet.A történetvezetés eléggé fordulatos és érdekes volt, bár a végét már nagyjából lehetett látni előre. Biztosan folytatom, remélem, árnyalódnak a jellemek…

>!
Szédültnapraforgó
Iny Lorentz: A szajha

Imádtam, az írónő stílusa remek, eseménydús történet, izgalmas. Történelmi regénykedvelők ne hagyják ki:) Folytatását várom már (A várúrnő címmel)

>!
Rooxy
Iny Lorentz: A szajha

Vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Egyrészt egy nagyon olvasmányos és szórakoztató történetet kaptunk, másfelől viszont kicsit erősebb történelmi érzetet vártam volna tőle.
Bővebben: http://ilovebooks.blogger.hu/2017/07/13/iny-lorentz-a-szajha

>!
Bartha_Helga
Iny Lorentz: A szajha

Hm. Nem volt egy nagy durranás, de nem is akartam semmi ilyet tőle. Pontosan azt kaptam, amit vártam, egy kalandregényt, némi történelmi háttérrel megfűszerezve, nem sok valódi környezeti bemutatással (épp csak érinti a vásárok, városok, ruhák, szokások leírását), kis pikantériával megspékelve. Lehet rajta helyenként megbotránkozni (már aki akar), elszörnyedni (már aki akar:P), elérzékenyülni (már aki akar:P:P), szóval minden megvan hozzá, ami egy könnyed kikapcsolódáshoz szükséges.

>!
Vhrai P
Iny Lorentz: A szajha

Itt fordítva volt, mint általában történni szokott, véletlenül találtam a regényből készült filmre, a második felébe bekapcsolódva is magával ragadott a történet. Kíváncsiságból megvettem a könyvet is, nem kellett csalódnom, Egy ültő helyemben végigolvastam az egészet. Hitelesen ábrázolja a kései középkor nőkkel szembeni képmutatását. Nem szívesen éltem volna abban a korszakban.

>!
Kecsüszo_geiko
Iny Lorentz: A szajha

A legjobb indulattal ez csak egy 3-as…
A többi részre már nem vagyok kíváncsi.


Népszerű idézetek

>!
Szédültnapraforgó

Az ügyvéd az egy olyan ember, aki kitanulja a törvényt, és minden pergament áttanulmányoz, csak azért, hogy a törvény fegyverével az egyik ember megbízásából tönkretegye a másikat.

>!
Ildi

Ha a Jóisten ilyen kegyetlen lenne, hogy elítélné kényszerű tettéért, az ördög akár barátnak is bizonyulhat számára. Maga a Sátán sem bánhat gonoszabbul vele, mint az emberek.

159. oldal

>!
csilla0923

Ám szíve mélyén keservesen elsiratott egy barátot, aki egykor mindig megvigasztalta, ha szomorú volt, és aki, akár egy hős lovag, még a széltől is óvta közös barangolásaikon.

>!
MezeiMarcsi

Mivel biztos volt benne, hogy haldoklik, kétségbeesetten fohászkodott Szűz Máriához és minden szent vértanúhoz, hogy a lehető leghamarabb szabadítsák meg szenvedéseitől. Könyörgését azonban senki nem hallgatta meg. Lassan belátta, hogy a halál kíméletlenül visszautasítja.

5 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A vándorszajha sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anne O'Brien: A szűz özvegy
Robin LaFevers: Sötét diadal
Philippa Gregory: A folyók asszonya
Hans Hellmut Kirst: Tisztgyár
Hans Lorbeer: A wittenbergai menyegző
Philippa Gregory: A Sötétség Rendje
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Anatole France: Thaisz / Az istenek szomjaznak
Tanja Kinkel: A bábjátékosok
Fábián Janka: Emma évszázada