Öt ​vallomás 14 csillagozás

Ingmar Bergman: Öt vallomás

Amióta Ingmar Bergman, a filmrendező befejezte aktív alkotói tevékenységét, az irodalom színpadán megjelent Ingmar Bergman, az író, s a Laterna magica, A legjobb szándékok, a Vasárnapi gyerekek és az Ötödik felvonás megjelenése óta egyre nyilvánvalóbb, hogy olyan jelentős írói életmű születésének vagyunk tanúi, amely méltó párja és elválaszthatatlan folytatása a rendezői életműnek. Ugyanaz a kíméletlen őszinteség, ugyanaz a szigorú önvizsgálat, bölcs emberismeret, harag, kegyetlenség és szeretet, és ugyanaz a lényeglátás, ugyanaz a mesterségbeli tudás, mint a filmekben és színházi rendezésekben – csak ezúttal az írói mesterségé.
Az Öt vallomás a fiatal anya alakját rajzolja meg – s ezzel az önéletrajzi ihletésű regények világának legbelső burkát töri fel, legfájóbb és legfélelmetesebb titkát árulja el, legnagyobb szenvedélyeit és leggyötrőbb szenvedéseit mutatja fel bámulatos nyíltsággal és drámai tömörséggel.

Eredeti cím: Enskilda samtal

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Európa, Budapest, 1996
162 oldal · ISBN: 9630760908 · Fordította: Kúnos László

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Nikolett_Kapocsi P>!
Ingmar Bergman: Öt vallomás

Meghatóan, szinte zavarba ejtően őszinte írás, amely A legjobb szándékokban felvázolt idilli kép árnyékos oldala. Míg abban a könyvben egy olyan elképzelt múlt darabkáit mutatja meg nekünk, amelyet szívesen elfogadott volna a boldog gyermekkor zálogaként, az Öt vallomásban már sokkal borúsabb, de realisztikusabb lehetséges élettöredékeket látunk. Bergman ebben az öt jelenetben megpróbálja feltárni az édesanyja lelkében éveken át zajló folyamatokat, azt az érzelmi hullámvasútat, amelyet gyermekként még nem értett, viszont oly mértékben átérzett, hogy az egész életére rányomta a bélyegét. Ebben az öt vallomásban benne van az író édesanyja iránt táplált érzéseinek esszenciája. Őszintén, minden ítélkezés nélkül ír az anya botlásán keresztül az emberi gyarlóságról, a bűnről és bűnhődésről, a szeretetről, szerelemről, életről és halálról, a hitről és reményről. Szeretetteli gyermeki vallomás a múlt elfogadásáról.

giggs85>!
Ingmar Bergman: Öt vallomás

A legtöbb modern szerzőt foglalkoztatja kisebb-nagyobb mértékben az ember eredendő magánya, az istenkeresés, és az általa hitt Isten örökös némasága, de ebben a témában olyan igazán mélyre menni, és sokat mondani csak keveseknek sikerült; Ingmar Bergman kétség kívül a kevesek egyike volt.
Az Öt vallomásban (ez a vallomásos forma tökéletesen alkalmas arra, hogy csontig hatolóan, élveboncolva lemenjen a legkellemetlenebb történések velejéig is) beszél Életről és Halálról; hitről, szeretetről, reményről; kételkedésről, gyűlöletről, de feladásról nem. Talán ezért is lesz ennyire szép.

Lali P>!
Ingmar Bergman: Öt vallomás

Lehet, hogy már írtam, de most nagyon ideillőnek érzem Kurosawa hitvallását: „Művész az, aki nem fordítja el a fejét.” (vagy valami ilyesmi).
Bergman pedig néz. Nem szépít, de nem is ítélkezik. Mégsem kívülállóként ír – és nemcsak azért, mert az anyjáról van szó. Érezhetően az ember, az emberi lét mellett van.
Aki házasságban, párkapcsolatban él, vagy azt tervezi, annak segíthet ez a könyv abban, hogy úgy foglalkozzon ezzel az egyébként kényes témával, hogy tudja, nem sokan képesek így és ennyit megmutatni belőle.
Nem ad megoldást vagy felmentést. De valahol azt mondja, hogy ezek mi vagyunk, mi emberek. Nem leválasztható rólunk. Így kell szeretni önmagunkat. És persze a másikat is.
És ettől nehéz az egész. De ha jól megnézzük, ezzel együtt – és talán ezért is – szép.

Annamarie P>!
Ingmar Bergman: Öt vallomás

Bergman őszintesége megdöbbentő, az intimitás minden határát áthágja, ami egyrészt megtisztelő, másrészt pirulok miatta. 1994-ben írta kötetét, valószínűleg szülei már nem éltek,amikor együttélési problémáikról mesél.
1925-ben anyja számára, 12 évi házasság után elviselhetetlenné válik a férjével való kapcsolat. Az édesanya ekkor egy másik szerelmi kapcsolatba menekül. A könyv címe, öt vallomás tulajdonképpen anyja öt beszélgetése különböző személyekkel élete legintimebb mozzanatairól. Nagyon szép az az ív, amit a történet leír, Anna és Jacob bácsival való kapcsolata.
Bár sok tekintetben tényleg megrázó ez az őszinteség, mégis magyarázatot ad sok, Bergman életével kapcsolatos dologra. (Nekem például magyarázatot adott arra, miért volt olyan rossz az apjával való kapcsolata, főként amikor apja haldoklik)

olvasóbarát>!
Ingmar Bergman: Öt vallomás

Bergman nem a cselekmények embere, nem is a szószátyárságé. Tömör és feszültségekkel teli ez a műve is. A Jelenetek egy házasságból a nagy kedvencem tőle. A hit, a felelősség kérdéseit feszegeti, jó formát választott a vallomásokkal, amelyek gyónással érnek fel. Kegyetlen kérdések és válaszok, az emberi kapcsolatok sokfélesége a maga csupasz valóságában megmutatva. Fantasztikusan megválasztott szavak, gondolatok (ez persze a fordító, Kúnos László érdeme is): „Eltékozolt szeretettartalékok”, az „ember szentsége”, „csend van, elfogytak a szavak.”
A félelem, harag, szorongás, kilátástalanság érzése végigkísér, mégis érdemes olvasni.

Aquarius>!
Ingmar Bergman: Öt vallomás

Első könyvem volt Ingmar Bergmantól, tehát általános következtetést nem vonhatok le. Ebben a regényben Bergman nekem bizonyított, hogy legalább olyan jó író, mint rendező. A fülszövegben és az eddigi értékelésben minden benne van, felesleges bármit hozzátennem. Olvasni kell! :)

little_Annie_Mary>!
Ingmar Bergman: Öt vallomás

Egyedi érzékletességgel megírt könyv. A történet egyszerű, de annál kevésbé világos. Meg van benne a képesség, hogy közelivé tud tenni mindent az olvasónak: tökéletesen átélhető, szinte röpke órák alatt „felfalható”. Játszik a leírásokkal, játszik az idővonalak keveredésével. Technikailag maga a kiadás is kiváló, vastag, kellemes papírra nyomtatva.

kolika>!
Ingmar Bergman: Öt vallomás

Őszinte, tömör írás, találó címmel. Néha elgondolkodom, hogy mennyi bátorság kell egy-egy nyilvános vallomástételhez. Olyan témákat is feszegetnek, amelyek nem kimondottan pozitívak. Emberi botlásokról, emberi mivoltunkról olvashatunk. A vallomások kicsit helyettünk is vallanak: olyan emberekről, akik sok gondolatatot éreznek sajátjuknak, de soha nincs bátorságuk elmondani.


Népszerű idézetek

Nikolett_Kapocsi P>!

– Nem félsz?
– Ha jól meggondolom, félek. Ezért inkább nem gondolom meg. Tervezgetek, de nem gondolkodom.

102. oldal

Nikolett_Kapocsi P>!

– Papa szenvedélyesen szivarozott. Legjobban a finom szivarokat és a jó mozdonyokat szerette (talán a mamát is, de ebben nem vagyok annyira biztos).

24. oldal

Aquarius>!

Sokféle szerepet játszunk. Van, amelyik szórakoztat, és van, amelyiket azért játszunk, mert mások elvárják tőlünk. Legtöbbször azért, hogy védjük magunkat.

34. oldal

Aquarius>!

Azt szokták mondani, hogy a szerelem vak, de ez nem igaz – a szerelemnek éles a szeme és kitűnő a hallása. Többet lát és hall, mint amennyit az ember látni és hallani szeretne.

92. oldal

Aquarius>!

Ha igaz úton jársz, erős leszel. Ha az igazságot választod, megoldhatod, ami megoldhatatlan.

33. oldal

Aquarius>!

A szeretet nevében elkövetett becstelenségek az ember művei, melyek megsemmisítő erővel bizonyítják, hogy szabadok vagyunk, és nincs bűn, amit ne követhetnénk el.

160. oldal

Aquarius>!

Az embernek soha nem kell kimondania, hogy „szeretlek”. Elég, ha csak végzi a szeretet cselekedeteit.

161. oldal

Annamarie P>!

– Ne azt mondd, hogy „Isten”! Azt mondd, hogy „Szentség”. Az Ember Szentsége. Minden egyéb csupán ismertetőjel, öltözék, megjelenés, csel, elkeseredés, kétségbeesett kiáltás a sötétbe és a csendbe. Az Ember Szentségét nem lehet elképzelni vagy megragadni. De közben viszonyulni, ragaszkodni lehet hozzá, mint valami konkrét valóságos dologhoz. Éltünk végéig. Hogy azután mi történik, azt nem tudjuk. De egy biztos: olyan dolgok történnek körülöttünk, melyeket érzékszerveinkkel nem érzékelünk, de amelyek szüntelenül hatnak ránk. Csak a Költők, a Muzsikusok és a szentek mutatják meg nekünk tükreikben a Felfoghatatlant. Ők látják, tudják, értik. Nem teljességben, de részeiben. Számomra vigasztaló, ha az ember Szentségére gondolhatok és a világunkban létező ismeretlen nagyszerűségre. Ez, amit most mondok, nem metafora, hanem valóság. Az Ember Szentségében benne foglaltatik az Igazság. Nem lehet erőszakot tenni az Igazságon úgy, hogy az ember közben ne ártson. Hogy ne tegyen rosszat.

35-36. oldal

munuum>!

Ez olyan iszonyú, hogy nevetni volna kedvem.

86. oldal

Annamarie P>!

A nagyon nagy öröm, ami olyan nagy, hogy az már felfoghatatlan – amikor elérkezik az ideje, kiszabadít mindenféle sötétséget, mindenféle kínokat és félelmeket. Belekóstoltam a fájdalomba, ami az öröm mögött rejtőzik.

28. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Miranda Cowley Heller: Papírpalota
Jókai Anna: Ne féljetek
Colleen McCullough: Keserédes
Marie Louise Fischer: Senta kisasszony
Riikka Pulkkinen: A lehetséges világok legjobbika
Lontai Léna: Könnyező liliomok
Jojo Moyes: Áradó fény
Sejal Badani: A mesemondó titka
Brunella Gasperini: Én és ők
Paul Auster: 4 3 2 1