Melchior ​és a piritai fojtogató (Melchior, a patikárius 4.) 13 csillagozás

Indrek Hargla: Melchior és a piritai fojtogató

Melchior épp a patikáriusmesterségre okítja fiát, amikor hirtelen üzenetet kap, vegyen részt a bölcsek tanácsának ülésén a piritai kolostorban. Amikor, érkezésének másnapján, megfojtanak egy fiatal apácát, fogadalmat tesz, hogy megtalálja a gyilkost. Napról napra több az áldozat, és a szálak egyre jobban összekuszálódnak, ráadásul a kolostorban senki nem az, akinek mondja magát. Melchiornak élete legnagyobb tragédiájával kell szembesülnie, hogy útnak induljon titokzatos jelek után kutatva, és zarándokként végiggondolja, felgöngyölítse ezt a cseppet sem átlátható történetet, aminek szálai a messzi múltba vezetnek. Titokzatos ereklyék, egy háromfelé tört ezüstfeszület, egy eskü, és még számos rejtély nehezíti és árnyalja a végső megoldás keresését. És a megoldás sem biztos, hogy e világi…

Indrek Hargla újabb izgalmas történelmi krimije ismét egy kalandos, titokzatos világba kalauzol, egy láthatatlan gyilkos nyomain haladva…

Eredeti cím: Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Metropolis Media, Budapest, 2019
304 oldal · ISBN: 9786155859502
>!
Metropolis Media, Budapest, 2019
304 oldal · ISBN: 9786155859496

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Habók P
Indrek Hargla: Melchior és a piritai fojtogató

Bonyolultabb a rejtély a korábbi eseteknél – három fő és több mellékszál fonódik egymásba, tehát Mechiornak is a szokásosnál nehezebb a dolga. Ráadásul családi problémák is… Így aztán kicsit kuszább lett a regény a szokottnál. De a lényeg, ami miatt ezt a sorozatot olyan szívesen olvasom (a középkori Tallin élete) ebben a részben is a szokott színvonalú. Ráadásul, mivel a történet jelentős része egy Tallin környéki kolostorban játszódik, igen részletes képet kaphatunk az apácák mindennapjairól is.
Bár a szerző ezúttal minden szálat elvarrt, látom, hogy még van két kötet. Szeretném őket is…

2 hozzászólás
>!
Saileach P
Indrek Hargla: Melchior és a piritai fojtogató

Még tán jobban is tetszett, mint az eddigi kötetek. Mert ez nem az egész városon belül játszódott, Tallinban, hanem egy elzárt helyen, kis közösségben, ahogy azt a klasszikus krimi díszletei megkívánják. Melchior a Brigittina Nővérek kolostorában nyomoz, ahol néhány nővér, szerzetes és a tél elől bemenekült zarándokok vannak összezárva. Korlátozott a gyanúsítottak száma is emiatt, ám a hullák száma egyre nő. Melchiornak minden ravaszságára szüksége van, hogy felderítse e nem mindennapi sorozatgyilkosságot. Ami nem annyira tetszett spoiler
Ennek ellenére főleg a vége felé nagyon izgalmassá váltak a dolgok, már nagyon kiváncsi voltam , ki is áll a gyilkosságok mögött. De ennél többet is kapunk, a szerző szépen elrendezi majdnem mindenkinek a sorsát – lehet, hogy ezt utolsó kötetnek szánta?!

>!
Szibériaitigris
Indrek Hargla: Melchior és a piritai fojtogató

Pozitív csalódás volt. Az előző kötetek alapján ugyanis voltak fenntartásaim, de azért kíváncsi voltam. Ez a kötet most sokkal jobban sikerült, mint az eddigiek. Maga az író stílusa is kiforrottabb lett. A történet izgalmas, és az is, ahogy újra megidézi a késő középkort. Érdekes volt a kolostor mint fő helyszín, erről eszünkbe juthatnak hasonló témájú krimik. Számomra pozitívum volt az is, hogy ezúttal nem esett túlzásba a felnőtt tartalommal, az ilyen részeknek itt többnyire van apropója, beleillenek a történetébe, nem csak úgy minden ok nélkül ékelődnek be. Ez most tényleg letehetetlen és élvezetes olvasmány.

>!
BBetti86
Indrek Hargla: Melchior és a piritai fojtogató

A sorozat, ennek a kötetnek is az egyik nagy erőssége, hogy mennyire hűen ábrázolja a kort és a helyszíneket, ahol játszódik. Megint ott éreztem magam a 15. században, Észtországban. Hargla részleteiben bemutatta egy kolostor életét, az épületektől kezdve a napi feladatokon át a gondolkozásmódig.
Kicsit talán ez is volt a bajom. Hargla visszaadja a középkori emberek gondolkodásmódját is, ami már nagyon más, mint amit én magaménak tudnék érezni. A genetikailag öröklődő betegséget átoknak tartják és úgy próbálják kezelni. A gyógyításban is bevetnék a szentek gyógyító erejét – el tudjátok képzelni, mennyi sikerrel. De sokkal nagyobb sorskérdésekben is, egy olyan gondolkodás érvényesül, ami nem szimpatikus: spoiler
A krimi része is ilyen kettős. A századnak megfelelő módszerekkel keresik a gyilkost, és Hargla mesterien keveri a szálakat. Tulajdonképpen 3 történet gabalyodik úgy össze, hogy csak a regény végére sikerül őket átlátni.
Melchior szimpatikus figura, okos és családközpontú. Pont ezért, ebben a kötetben sajnáltam azért, amit el kell viselnie.
Érdeklődve várom, lesz-e még kötet. Összességében ez egy jó sorozat, olvasnám tovább is, ha nem is tetszik gyakran, ahogy az emberek döntenek és amilyen életük lesz.

>!
Én_az_olvasó
Indrek Hargla: Melchior és a piritai fojtogató

Ebben a részben Melchior egy félig kész kolostorban szerzetesek, zarándokok és apácák között nyomoz. Mivel a helyszín az, ami, a könyvben nagyon sok szó esik a vallásról a szerzetesi és apáca életmódról, sok a latin kifejezés. (Nekem ez a kettő együtt már kicsit sok is, ezért a fél pont levonás.) Maga a történet érdekes, és ahhoz képest, hogy a szereplők alig, vagy egyáltalán nem hagyják el a kolostor területét, nem válik unalmassá.

>!
Krumplicsku
Indrek Hargla: Melchior és a piritai fojtogató

Azzal kezdem, hogy abszolút elfogult vagyok a Melchior történetek iránt, még ha az adott könyv nem is tetszik annyira, akkor is nagyon szoktam élvezni őket.
Nekem ez most egy ilyen könyv volt.
Egyrészt elég sok volt benne a körbe-körbe ismételt dolog, másrészt rengeteg volt benne a vallással kapcsolatos infó (és ezek is körbe-körbe ismétlődtek)
Ezekért, meg mivel szinte a regény 80%-a egy zárt helyen, a kolostorban játszódott, a történetből nagyon hiányzott a megszokott középkori és észt hangulat. (a maradék 20%-ban sem volt meg igazán)
Az mindenképpen elismerésre méltó, hogy az eddigi négy könyv mindegyike mennyire más, nem követ azonos sémákat, de ha épp nem tetszik, akkor az egyszeri olvasó azért könnyen mondhatja azt, hogy inkább olyan lett volna, mint az előző (ami szerintem a legjobb az eddigi négyből)

A továbbiakban SPOILER-esen (nem a bűntény megoldására, hanem egy Melchior családjával kapcsolatban.
spoiler
spoiler

És akkor utoljára, de nem utolsó sorban megint meg kell említenem a könyv KÜLALAKJÁT is (ahogy egyik rész olvasása után sem tudtam nem megtenni)
Azt, hogy a könyvborító randa, nem olvasásra csábító, sőt, semmiféle viszonyban nem áll a belső minőségével, sajnos már megszoktam.
De ez a mostani minden túltesz, mert még rossz minőségű is: már a boltból hazaérve, rögtön felkunkorodott a fedlap, az egész meg olyan apró betűkkel és sorközzel van szedve, hogy direkt kellemetlen volt olvasni (nem kell olvasáshoz szemüveg, de EZ nem egy kényelmes betűméret) De ha már ennyire tesznek a külsőre, miért nem adják ki ebookban? Akkor nem kéne néznem az igénytelen grafikát, szenvedni a rossz papírtól, a szinte olvashatatlan betűtípust, sorközt meg egy pillanat alatt legalább nagyjából megszelidíteném.
Egy MÁR rajongó nyilván elviseli ezeket azért, hogy a következő Hargla történetet is kézbe vehesse, de ki jön így új? De még az is előfordulhat, hogy már a külcsín miatt nem lesz elég olvasó, és majd nem éri meg kiadni a következőt, közben a könyvet valaki szívesen elolvasná, ha nem keltene rögtön rossz benyomást és így egyáltalán nem is akarná még kézbe venni, beleolvasni sem…

>!
Költsei_Firincz
Indrek Hargla: Melchior és a piritai fojtogató

Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja az eddigi legérettebb regény, ami Indrek Hargla kezei közül a magyar olvasók elé került. A korábbiak is jók voltak, de most, a piritai fojtogató kapcsán mintha szintet lépett volna a szerző. A regény jól illeszkedik a korábbiakhoz, csak éppen mindenben még jobb, még mélyebb, még összetettebb – s ugyanakkor sokkal letisztultabb.
Nem véletlen, hogy van, aki kis túlzással a RÓZSA NEVE című regényhez hasonlítja. Jó, ez talán túlzás, hiszen, ha azt várjuk, hogy valaki Umberto Eco-nál nagyobbat pukkantson, akkor olvasnivaló nélkül maradnánk hosszú időre. De vitathatatlan, hogy ez a regény közelít…
Hargla regénye nagyfokú teológiai és kortörténeti felkészültséget mutat. Meglepő pontossággal ábrázolja Szent Brigitta(1303-0373) és az általa alapított szerzetesrend körüli feszültségeket és politikai alapú teológiai viharokat. Egy olyan időszakról ír, amelyben a Brigitta-rend sorsa még nem dőlt el, s ez hallatlanul izgalmas, hiszen nem csak az európai fősodorban zajló eseményekkel foglakozik, de ennek helyi szintű – kisléptékű és sokszor kisstílű – leképeződésével is.
Az igazán nagy dobás pedig az, hogy a teológiai-politikai háttérjátszmák bemutatása csöppet sem lassítja a cselekményt. Inkább csak színesíti a hátteret.
Ráadásul Melchior, a patikus a történet során olyan egzisztenciális válságot él át, mely – ha ez lehetséges – még közelebb hozza a főhőst az olvasóhoz. Melchior személyes gyásza, s az ebből fakadó kilátástalanság olyasmi, amit mélyen át lehet érezni. S hogy Hargla ebből képes „realtív happy end”-et faragni, egészen bravúros. Igazán kíváncsi lettem, mi várható a sorozat utolsó kötetében!


Népszerű idézetek

>!
BBetti86

De ez a dolgok rendje, így volt ez mindig is – eljön a nap, amikor a gyermekek elhagyják szüleiket, hogy ezentúl saját útjukat járják.

17. oldal

>!
BBetti86

Írva vagyon, hogy nincs új a nap alatt, nincs új a gyilkosok viselkedésében sem. Ravaszak ők, borzasztó ravaszak, de mindig ugyanúgy. A gonoszság, ami befészkelte magát az emberi lélekbe, ami önzésében arra sarkallja, hogy kioltsa a másik életét – ennek a gonoszságnak mindig pontosan ugyanolyan hegyes és görbe a karma. Ha láttál tíz gyilkost, látni fogsz egy tizenegyediket is. Rejtőzködik, sumákol, csűri-csavarja a dolgokat, de az éles szem előtt végül fegyvertelen.

29. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Umberto Eco: A rózsa neve
Ken Follett: A katedrális
James Ellroy: Amerikai tabló
Robert van Gulik: A kísértetjárta kolostor
Leslie L. Lawrence: A rodzsungok kolostora
Patricia Cornwell: Halálnak halálával
Tess Gerritsen: A sebész
Robin Cook: Fertőzés
Tess Gerritsen: Véráram
Tess Gerritsen: Vérfolyam