Nemlétező ​Szavak Enciklopédiája 35 csillagozás

Inczédy Tamás: Nemlétező Szavak Enciklopédiája

Géza bá megírta a Nemlétező Szavak Enciklopédiáját, Pötyke, a pizzafutár megmentette Rousz Endre marketingest, aki megalapította az Alternatív Antialkoholisták klubját (népszerű nevén a Hólepárlót), majd az Alf-jelmezben fagylaltot áruló Rudival karöltve a bajba került Géza bá segítségére sietnek. Felbukkan még a drogdíler és drogfeltaláló Kígyó, Géza bá boszorkánygyanús menyasszonya, Mártika, továbbá a szamuráj harcos és ipari kém Takesi, nem is szólva a japán szex szerepjátékaiban segédkező szuperintelligens gésákról. Ők mind tevékeny szereplői ennek a huszonegyedik századi sebességgel pörgő, igazi pesti humorral megírt szórakoztató regénynek.

Rejtői abszurd, sodró történet, kaland, pesti rögvaló, perverz szex, ezotéria – és minden idézőjelben. Inczédy Tamás bemutatkozó regénye bizonyosan egyből jókora rajongótábort szerez majd a fiatal szerzőnek.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546179

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

pwz IP>!
Inczédy Tamás: Nemlétező Szavak Enciklopédiája

Szeretem az olyan könyveket, ami sok embert kiakaszt! :D Izgalmas megnézni, mit látnak másként mások! :)
Egy friss húsnak – értsd: új írónak – mindig kell a hírverés. No, ez elsülhet jól és rosszul is, attól függően, hogy mit írnak róla a recenziókban. Van úgy, hogy az össznépi „nagy összehasonlítósdiban” olyan neveket dobnak be a köztudatba, ami valósággal elkábítja az olvasókat és amikor elolvassák az adott könyvet keresik a „nagy előd” nyomát. Azt meg többnyire bottal lehet csak ütni, vagy máshol kell keresni. Ez – valljuk be – ritkán jön be.
A könyv borítója – a tipográfiai elemek – a régi Albatrosz könyvekre hajaz, az „összehasonlítósdiban” pedig sokan bedobták Rejtő Jenő nevét (lásd: fülszöveg). A kettő, a külső és a belső tartalom összekapcsolása így könnyen vakvágányra viszi a gyanútlan olvasót, ha felidézi magában ehhez a képhez mondjuk a Szőke ciklon-t. Nem, ez egy habkönnyű agymenés, olyasmi, mint az Agydobás Lovas Lajostól. Vígjáték, abszurd, groteszk és furcsa. Van ilyen is és ha ezt várod, akkor talán nem lepődsz meg azon, amit kapsz és megtalálod a helyét ennek a könyvnek is! :D

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546179
encus625 P>!
Inczédy Tamás: Nemlétező Szavak Enciklopédiája

Ezért a könyvért kár pénzt adni, én sem tettem, megvártam, míg a könyvtár beszerzi helyettem. Az eleje egész jól indult, nekem a vége nem tetszett, de igazából fejezetről fejezetre egyre rosszabb.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546179
Dániel_József>!
Inczédy Tamás: Nemlétező Szavak Enciklopédiája

Hát ja. Mit mondjak erről a könyvről. Ilyen marketingúthengerrel a háta mögött az lenne a csoda ha NEM lenne belőle sikerkönyv. Óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy az író pontosan KINEK a KIJE az Ulpiusnál, vagy hogy mennyi pénzt rakott le az asztalra előlegként…

Pedig a történet jól indul, amolyan rejtős-tarantínósan, ironikus és fergeteges, igazi magyar akció-komédiának ígérkezik. Aztán… hát aztán darabokra hullik az egész. A cselekmény fő vezérlőelve a nonsequitur.

Sok jót nem lehet elmondani a könyvről – hogy egyszerre sikerül a legrosszabb kiskamaszos „bájjal” rasszistává ÉS szexistává válnia, az nem tudom hogy előny-e, bár kétségtelenül komoly teljesítmény. Az pedig már csak a kegyelemdöfés, hogy mindezt az író végül nyakonönti némi hajtépős ezóhülyeséggel, ráadásul az önirónia vagy a humor minden nyoma nélkül – komolyan, az utolsó pár oldal olyan, mintha egy valódi ezóhülyeség könyvből kopipésztelték volna…

Az első fejezet azért poénos volt. De ilyet ingyen is olvashatsz bármelyik internetes blogregényben vagy szkriptóriumban. Fogalmam sincs hogy ez a könyv hogy az életbe juthatott el a nyomdáig. Inczédy Tamás, KINEK A KIJE VAGY TE?! :D

keryka>!
Inczédy Tamás: Nemlétező Szavak Enciklopédiája

Nekem nagyon tetszett a könyv. Valahogy ez a Müller Péter idézet jutott róla eszembe: „Aki bölcsen él, úgy dolgozik sorsán, mint egy festő a képén: időnként hátralép, megnézi az egészet – időnként közel hajol, s a távlat emlékével kidolgozza a részleteket. Ha nem így tesz, belevész a képébe.”
A könyv első része – sarkítottan, határokat feszegetve – bemutatja a pörgő, sodró, sztereotipizáló, néha meghökkentő világunkat. Nekem sem tetszettek az obszcén szavak, de úgy gondolom, hogy napjaink felületes világának bemutatásában létjogosultsága van! A könyv végének felülemelkedése, az életen és halálon való elgondolkodás teszi igazán ütőssé, tartalmassá a könyvet (de ehhez szükség volt az első részre, ami annak az alapja). A könyv izgalmas, lendületes és mélyen elgondolkodtató. Én nem kizárólag a vicces, humoros kategóriába sorolnám, sőt! Talán a kiadó nem a könyv tartalmának megfelelő célközönséget szólított meg a marketingkampányával. Negatívumként említeném, hogy a főszereplők stílusát (az egyes fejezeteket) élesebben el lehetett volna különíteni egymástól. Jó az ötlet de nem egészen kidolgozott.
Tetszik, ahogy a szerző meglátja a helyzetek élét, nagyon jó ötletei, gondolatai, párhuzamai vannak. Engem nagyon sok rész továbbgondolkodásra ösztönzött, kíváncsi vagyok a szerző (remélem hamarosan megjelenő) további könyveire, szeretném még máskor is egy kicsit Inczédy Tamás szemüvegén keresztül látni a világot.

FZolee>!
Inczédy Tamás: Nemlétező Szavak Enciklopédiája

Szórakoztató agymenés, így lehetne összefoglalni az egészet. Végig pörgős és vicces történet, a karakterek is hogy úgy mondjam érdekesek :D Kicsit olyan, mintha Inczédy Tamás bedrogozva írt volna egy könyvet, máshogyan nem tudom elképzelni a keletkezés körülményeit.
Oldalról oldalra jöttek az egyre nagyobb baromságok, szórakoztató volt olvasni. Annyira hülyeség volt, hogy a végkifejleten már meg sem lepődtem :D Szóval ajánlom mindenkinek, szerintem jó könyv, emellett rövid is, szóval nem lehet besokallni sem tőle.

blanca>!
Inczédy Tamás: Nemlétező Szavak Enciklopédiája

Nem tetszett, mert egy könyv nem attól élvezetes, hogy trágár szavakat használunk, és minden mondat végére odabiggyesztjük, hogy „baszod”. Elismerem, hogy az alapötlet nagyon jó – hiszen ki ne gondolkodott volna el rajta már egyszer, hogy az annyira egyszerűnek látszó „új” szavakat ki és hogyan találta ki. Az volt az érzésem, hogy valószínű a szerző is be volt állva, miközben sikerült kitalálnia ezt a se eleje, se vége történetet, és talán én is jobban élvezném, ha belőném magam. Bár az igazán jó könyvek akkor is képesek elvarázsolni, ha nem száguld az ereimben a marihuána, de ez egy másik kérdés.
Lehetett volna benne csavar, és mindent megoldó, és a magamfajta olvasót kielégítő befejezés, de helyette kaptam egy ezoterikus kitalációt a végére dőlt betűvel odabiggyesztve. Nem mondom, szép dolog volt, de az volt az érzésem, hogy engem most palira vettek. Elém toltak egy nagy rakás maszlagot, hogy a végén tutira elolvassam azt a harminc oldalt, és tulajdonképpen el is olvastam. Bár továbbra is becsapva érzem magam.
Hiányzott az eredetiség, a japán-kínai sablonosságért különösen haragszom. Nem lehetünk ennyire előítéletesek egy másik nemzettel, nem használhatjuk ki a devianciáit, hogy felfűzzük rá a történetünket, akkor sem, ha már nagyon nincs ötletünk. Feltételezem a szerző egy művelt, értelmiségi srác, aki akart írni egy jópofa regényt, de… Nem nevettem közben, inkább csak elszégyelltem magam.
Nem voltam idáig sem nagy Ulpius-ház rajongó, de ez most különösen szíven ütött. Bizonytalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy ez a könyv kinek és miért jelent meg, de hogy nem nekem szólt, az is biztos.

Szávitrí P>!
Inczédy Tamás: Nemlétező Szavak Enciklopédiája

Valljuk be, ez rossz. Sajnos egyet kell értenem a legtöbb negatív kritikával, amiket nem ismételnék meg. Talán annyit írnék csak, hogy az összes szereplő s***fej és ráadásul egyformák is. A különböző fejezeteket különböző szereplők szemszögéből olvashatjuk, de ezt a fejezetcímen kívül semmi nem jelzi.
Egyszerűen nem lett volna szabad ezt így kiadni, vissza kellett volna dobni átírásra, mert ez így egyszerűen nem jó bár mit is vártunk az Ulpiustól. A végén mintha valami kezdett volna megcsillanni, az utolsó 20-30 oldal egész érdekes, de ez vajmi kevés. Olyan volt, mintha egy gagyi vígjátékot néznék, és csak azért nem kapcsolnék el, mert a többi csatornán sincs semmi értelmes. De legalább nem vett el sok időt az életemből.

Tarja_Kauppinen IP>!
Inczédy Tamás: Nemlétező Szavak Enciklopédiája

Kellett valami a vonatútra, és semmi más nem akadt a kezembe, csak ez. Mi, Ulpius? Ulpiusos könyvet olvassak, én? Ugyan, kérem…
De, jobb híján, nekiláttam. Kábé két óra alatt meg is voltam vele.
Rövid, eseménydús. Az alapötlet önmagában véve nem is volna rossz. A lepukkant budapesti külvárosokon átvonatozva egy-egy poén még meg is kacagtatott.

Egy szó, mint száz: olvastam már rosszabbat is.

Régi_Hédi>!
Inczédy Tamás: Nemlétező Szavak Enciklopédiája

Könnyű kis nyári semmiség… Jó ötletekkel, de kidolgozatlanul… Egyforma jellemekkel, sokszor nem tudtam,ki kicsoda… De a Hólepárló ötlete igen mulatságos… A vége, a dőlt betűs rész ütött… Az az a rész, ami miatt érdemes elolvasni.


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

– Pötyke, tényleg dolgoztál lövészklubban?
– Ja.
– Nem is tudtam. És mi is voltál ott pontosan?
– Pizzafutár.

107. oldal

7 hozzászólás
psvianne>!

Fogalmazzunk úgy, hogy a véletlen nem más, mint Isten akarata.

173. oldal

Kapcsolódó szócikkek: véletlen
strawberryxxo>!

– Bocs, hogy közbevágok, de ti merre igyekeztek fiúk? – kérdezte ekkor Kígyó.
– Géza bához. – vágtam rá.
– Baró ötlet! Megyek én is – aztán oldalba bökve Rudit, még hozzátette – Rád fér a tes'mozgás tes'vér!
– Én se láttam még kígyót futni ! – vágta vissza amaz.
Én meg csak magamban gondoltam, hogy – Fasza, banyek, tisztára diznilend ! – Aztán egy halvány reménysugár, hogy talán valami új halus szart próbáltam ki, és ez az egész csak annak a hatása.

psvianne>!

Isten nem kivételez senkivel, viszont különösen jó a humorérzéke…

180. oldal

loz>!

Mi azonban annyira berázkódtunk, mikor a mágnestől próbáltunk elszabadulni, hogy a kütyü túlságosan igénybe vette a számítógép kapacitását, és elcsúszott egymáson a tengerfenék domborzatának navigációs képe, a valós koordinátáink és a tervezett útvonalunk.

124. oldal Harmadik rész (Ulpius-ház, 2012)

loz>!

– Iáááááááá! – üvöltött a szamár, ahogy a torkán kifért. Mint később kiderult, ezzel jelezte, hogy a hitelesítés megtörtént, vagyis a két vádlott, a mi megmentőink, valóban a Szent Pukkanást hallották.

157. oldal Negyedik rész (Ulpius-ház, 2012)


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
Leiner Laura: Bábel
Leiner Laura: Késtél
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 1. – Kezdet
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere