A ​pokol tornácán 3 csillagozás

Imre Gábor kadét doberdói naplója
Imre Gábor: A pokol tornácán Imre Gábor: A pokol tornácán

Imre Gábor írása egy képzőművész szépirodalmi igényű naplója, amelyben megrázó erejű kép rajzolódik ki az első világháború olasz frontjáról, s itt a magyarok számára fogalommá vált Doberdóról. A naplóíró alakulatát, a császári és királyi újvidéki 6. gyalogezred kikülönített I. zászlóalját 1915 májusában a legelső egységek között vezényelték az Isonzóhoz, majd a Doberdóra. A napló ekkortól 1915. augusztus végéig követi nyomon a szerzőjével történteket. Az érzékletesen és élményszerűen leírt eseménysor sok kisebb érdekes, hol vidám, hol szomorú történetből áll össze egésszé, remek zsánerképeket adva a naplóíró sváb, szerb és magyar katonatársairól is. A napló külön értéke a halál közelsége miatt az emberben lejátszódó lelki folyamatok állandó megörökítése, a háború lélektelenítő hatásának a leírása.
A jegyzeteket és a kísérő tanulmányt Pintér Tamás írta.

>!
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631253948

Kedvencelte 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Jadzia>!
Imre Gábor: A pokol tornácán

Imre Gábor: A pokol tornácán Imre Gábor kadét doberdói naplója

Hosszú idő után nekiláttam befejezni Imre Gábor kadét doberdói naplóját. (Így jár, aki lenn felejti vidéken a könyvet…) Eleinte tartottam tőle, hogy száraz lesz, de egyáltalán nem, remekül van megírva (leszámítva a hárompontok halmozását itt-ott, amit én speciel utálok), és szó szerint iszonyúan jó. Aztán, ahogy haladok benne, egyre inkább iszonyú… minél több betű marad mögöttem, annál kevesebb szó marad rá bennem.
Ha a Nagy Háború kerül szóba, mindenkinek a nyugati front lélekölő állóháborúja, embertelen tömegmészárlása ugrik be – Remarque regénye, Jünger naplója, hogy csak a legismertebbeket említsem – holott a doberdói fennsík, ahol a Monarchia seregei (zömmel magyarok) harcoltak az olaszokkal, semmivel sem marad el tőle kegyetlenségben. Ami számomra rosszabbá tette, hogy itt magyarokról van szó – magyarok halnak meg tömegével egy értelmetlen háborúban, és még az olaszokat se tudtam utálni, mert egyből egyik olasz ismerősöm jutott eszembe, aki tüneményes arc. Szóval több szempontból gyomorforgató olvasmány volt – mégsem tudtam letenni, mert a maga szörnyűséges módján gyönyörű. A könyvben nincsenek benne Imre Gábor keleti frontról írt naplói, de a nagyháború-blogon olvasható – fogom is.

Cambrai17 >!
Imre Gábor: A pokol tornácán

Imre Gábor: A pokol tornácán Imre Gábor kadét doberdói naplója

Imre Gábor kadét naplóját heti bontásban a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú alapítvány blogján olvastam először 2015-ben. Nem tudom mennyire volt jó szobrász, vagy mennyire szépen festett a szerző, (okleveles szobrászként vonult be), de íróként nagyszerű munkát végzett. Évek óta olvasok eredetiben brit visszaemlékezéseket, jórészt a nyugati frontról, borzalmas dolgokon mentek keresztül a katonák ott is, de az a fajta „szegény ember” háborúja amit Monarchia az Olasz Királyság ellen vívott, még ezekhez képest is döbbenetes.

http://hadijatekos.blog.hu/2016/12/12/a_pokol_tornacan_…


Népszerű idézetek

janoscout>!

Fű nől újra a pusztulás nyomán,
Lefoszlik a hús … felszárad a vér,
S a hörgő, tobzódó vad orgiák után
A hős porrá lesz és elfújja a szél…

151. oldal

Imre Gábor: A pokol tornácán Imre Gábor kadét doberdói naplója


Hasonló könyvek címkék alapján

Tüskés Tibor: Párhuzamos történelem
Pintér Tamás – Rózsafi János – Stencinger Norbert: Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében
Jánosi Engel Róbert: Isten nevében!
Balla Tibor: A Nagy Háború osztrák-magyar tábornokai
Eugene B. Sledge: Pokol a Csendes-óceánon
Geoffrey Brooks: Hirschfeld
Számvéber Norbert: Páncélosok a Dunántúlon
Csonkaréti Károly – Benczúr László: Haditengerészek és folyamőrök a Dunán
Ungváry Krisztián: Hősök?
Otto Carius: Tigrisek a sárban