A ​tiszta ész kritikája 13 csillagozás

Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája

Semmi ​kétség, minden megismerésünk a tapasztalattal kezdődik; hisz mi más késztetné munkára megismerőképességünket, ha nem az érzékeinkre ható tárgyak, melyek részint maguk váltanak ki képzeteket, részint értelmi tevékenységünket hozzák mozgásba, hogy e képzeteket egybevesse, összekapcsolja vagy szétválassza, és így az érzéki benyomások nyersanyagát feldolgozva létrehozza a tárgyakra vonatkozó ismereteket melyeket tapasztalatnak nevezünk. Így tehát az időben semmilyen tudásunk nem előzi meg a tapasztalatot, és minden ez utóbbival kezdődik. Ám jóllehet minden tudásunk a tapasztalattal veszi kezdetét, ebből még nem következik, hogy minden tudás a tapasztalatból ered. Mert nagyon is lehetséges, hogy maga a tapasztalati megismerés összetett valami legyen, hogy részint abból álljon, amit benyomások útján nyerünk, részint pedig abból, amit a tulajdon megismerőképességünk önmagából tesz hozzá (az érzéki benyomásokból csupán a késztetést merítve); csakhogy e kiegészítést nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1781

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Mesteriskola Atlantisz · Filozófia írók tára · Filozófiai irók tára Franklin-Társulat

>!
Atlantisz, Budapest, 2018
746 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639165719 · Fordította: Kis János, Papp Zoltán
>!
Atlantisz, Budapest, 2009
760 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639165717 · Fordította: Kis János
>!
Atlantisz, Budapest, 2004
746 oldal · ISBN: 9639165719 · Fordította: Kis János

3 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 42


Kiemelt értékelések

Andrea_Pusztai I>!
Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája

Imádom a transzcendentális esztétikát és az nem az, aminek hinnétek. Kant minden idők legnagyobb zsenije. Könyvtárakat töltöttek meg a magyarázataival és félremagyarázásával is, de bevallom, nemigen tudtak meggyőzni arról, hogy amit mond, alapvetésében nem áll meg. Azt hiszem, lehetnénk sokkal előrébb is, ha többen megértették volna a filozófiáját és nem ferdítik el intézményes szinten valami mássá téve, mint ami eredetileg volt. Csak olyanoknak ajánlom, akik véres szájú filozófusok, meredek a pálya, de olyan intellektuális kirándulás, amilyet még nem láttatok. A legjobb filozófiai munkák egyike ez a könyv, érdemes emészteni megrágni, kiélvezni. Nem könnyű érteni és lövésem se lenne hozzá, ha nem tanultam volna egyetemen évekig. Gyakorló filozófusoknak viszont kötelező.

Quator>!
Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája

A könyv nehézsége, hogy Kant nagyon szárazan, tárgyilagosan fogalmaz, nem egy könnyű olvasmány, viszont akit érdekel a tudat, az elolvashatja, hogyan gondolkozott erről Kant, ez a pedáns, precíz német, aki mindenféle elkalandozás, vagy idea nélkül leírja gondolatait. Bár írása számomra túl száraz, de tartalmilag sok helyen egyet értettem vele, és nem volt hátrányomra, hogy végigolvastam Kant e klasszikus művét, tiszteletre méltó az a tárgyilagosság, amivel Kant mondatról mondatra elemez, és leírja gondolatait, érzi az ember azt az erőt, és elkalandozás mentes szellemet, ami művéből árad. Pszichológiailag vizsgálva a művet találni benne olyan gondolatokat, amiket máig aktuálisnak érzek, illetve gondolok. Klasszikus.


Népszerű idézetek

Laurelin>!

Tartalom nélkül üres a gondolat, fogalom nélkül vak a szemlélet.

transzcendentális analitika


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Karl Marx: Gazdasági-filozófiai kéziratok 1844-ből
Friedrich Nietzsche: A vidám tudomány
Henricus Cornelius Agrippa – Rotterdami Erasmus: Kétarcú orvostudomány
Friedrich Nietzsche: Im-ígyen szóla Zarathustra
Karl Marx: A tőke
A tiszta ész
Friedrich Nietzsche: Nietzsche-aforizmák
Friedrich Nietzsche: Túl az erkölcs világán…
Faludy György – Eric Johnson: Jegyzetek az esőerdőből
Eckhart Tolle: Új Föld