A ​gyakorlati ész kritikája 5 csillagozás

Immanuel Kant: A gyakorlati ész kritikája Immanuel Kant: A gyakorlati ész kritikája Immanuel Kant: A gyakorlati ész kritikája Immanuel Kant: A gyakorlati ész kritikája

„Két ​dolog tölti el elmémet mindig új s egyre fokozódó csodálattal és hódolattal, minél gyakrabban és hosszabban gondolkodom el róluk: a csillagos ég fölöttem és a morális törvény bennem.” Ezzel a híres mondattal kezdődik A gyakorlati ész kritikája Zárszava, azé az írásé, amely Kant etikai műveinek sorában a második helyet foglalja el Az erkölcsök metafizikájának alapvetése (1785) után. Noha a filozófus csodálatának tárgya és etikájának kulcsfogalma, a morális törvény már az 1760-as évek legvégén felbukkan Kant morálfilozófiai feljegyzéseiben, végleges jelentését és kontextusát éppen ebben az 1787 decemberében megjelent műben nyeri el.
*
Noha A gyakorlati ész kritikája megjelenését követően Kant folyamatosan dolgozott filozófiai rendszere kiépítésén, ezzel mindörökre adós maradt annak ellenére, hogy a Kritikák sora hamarosan egy harmadikkal is kibővült, a kétosztatú metafizikai rendszernek (a természet és az erkölcsök metafizikája) pedig 1797-ben megjelent a második… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sapientia Humana Osiris

>!
Osiris, Budapest, 2020
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632763576
>!
Osiris, Budapest, 2004
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633896082 · Fordította: Papp Zoltán
>!
Ictus, Budapest, 1998
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638580259 · Fordította: Papp Zoltán

2 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Andrea_Pusztai I>!
Immanuel Kant: A gyakorlati ész kritikája

Az egyik legfontosabb filozófiai alapmű. Kant stílusa egyedi, szokatlan, de valójában nagyon egyszerű. A gondolatai sokkal bonyolultabbak, rétegesek és szövevényesek, valahogy mégis érzed, mennyire mélyen igazak. Azt kell mondanom, méltatlanul bánnak vele, nála félreértelmezettebb filozófust nem ismerek.
Kitűnő munka ez a rövid olvasmány, de filozófiai előismeretek nélkül nem ajánlom, ugyanakkor ínyenc szellemi csemege a keresztény erkölcsiségről, de egy letisztult formában, intelligens magaslatokban. Hatalmas érzelmi rezgéssel és szellemi energiával van tele ez a kötet, aki ilyesmire vágyik, annak bátran ajánlom. Ez nem zsáner és nem szépirodalom, nem is könnyű olvasmány, ugyanakkor máshogyan szórakoztató és katartikus. Ritka élményt nyújt.


Népszerű idézetek

Melchiadesian>!

Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája általános törvényadás elvéül szolgáljon.


Hasonló könyvek címkék alapján

Andrej Tarkovszkij: A megörökített idő
Földényi F. László: Melankólia
Hamvas Béla: Arkhai
Walter Murch: Egyetlen szempillantás alatt
Albert Camus: Sziszüphosz mítosza
Kamarás István: Olvasatok
Pressing Lajos: A boldogság mint misztérium
Kovács András Bálint – Szilágyi Ákos: Tarkovszkij
Gabriele Kuby: A nemek forradalma
August Wilhelm Schlegel – Friedrich Schlegel: Válogatott esztétikai írások