Inkább ​ne meséld el 6 csillagozás

Imma Monsó: Inkább ne meséld el

Az Inkább ne meséld el című kötet novellái a párkapcsolatról, a boldogságról, a családi viszonyokról, az örömről és a betegségről szólnak, meg a mindig tökéletlen szóbeli kommunikációról, amelynek során hibát hibára halmozunk: „…panaszkodsz, hogy nem beszélek hozzád, amikor beszélni akarok, akkor nem hagyod, amikor meg hagyod, akkor te nem hallgatsz meg.” – mondja a nő. „Ezzel szemben te meghallgatsz, de nem válaszolsz” – feleli a férfi.
Eredeti hangvétel, kiváló emberismeretről tanúskodó jellemrajzok, női bölcsesség, kiérlelt, remek próza a mai katalán irodalom élvonalából. Imma Monsó (1959-) abszurdba hajló, egyéni stílusa és ironikus humora utánozhatatlan, művei hatalmas sikert aratnak az irodalomszerető közönség és a kritika körében egyaránt. A kötetben közreadott novellák a számos irodalmi díjjal jutalmazott írónő magyarul először megjelenő művei. Élvezetes mediterrán irodalmi csemege, fogyasztása könnyed filozofálásra késztet, és a délszaki tükörben az olvasó mosolyog.

>!
Holnap, Budapest, 2009
152 oldal · ISBN: 9789633468616 · Fordította: Nemes Krisztina

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
balagesh P
Imma Monsó: Inkább ne meséld el

A megjelenése óta harmadszor olvastam végig, hogy ismét megállapítsam, a kötetben haladva egyre jobb novellákat találok. Míg az első kifejezetten nem tetszett, addig a Vidám temetések…-et élveztem, szerettem, az utolsó kettőt pedig már becsültem is. A szereplő nőkben megérintett az élettapasztalataikból kibontakozó, általában a fásultságot felülíró rácsodálkozás az életre.

>!
bestelelke
Imma Monsó: Inkább ne meséld el

De elmesélem, mert végre egy latino női hang (Zoé Valdés /?/ jut még eszembe), viszont minden sztereotípia nélkül: a perzselő szenvedély megtorpant a Pireneusoknál és elenyészett, a tragédia La Llorona karjaiba veszett, a lázas színek kifakultak a napon. A címadó novella méltó párja lehet Laing gubancos temondázásainak- kevésbé feszes, de ugyanolyan pontos, ráadásul képes a főszereplőknek néhány gesztussal valódi arcot adni. Ez egy okos nő, aki biztos jól főz: ügyesen bánik a keserű és savanyú arányával, és képes egymásra épülő, áttűnő ízeket komponálni (vagy akkor inkább parfümkészítő legyen?)
A címlapra viszont egyetlen mentség van: ha az a selymes, gyűrött lepedő (nő? érzékenység? érzékiség? Májá fátyla?) egy Pauer-szobor részlete.

>!
kiscsillag0310
Imma Monsó: Inkább ne meséld el

Alapvetően novellaszerető ember vagyok, ha kiderülne, hogy egy napom van hátra, biztos, hogy novellákat (és A kis herceget) olvasnék. Éppen ezért ennek is nagy szeretettel, nyitott szívvel kezdtem neki, de nem ütött. Ott maradt a szívem, tátongott, érdekes történeteket kapott, de katarzist nem. Egy olvasást megért, de nem hiszem, hogy az elkövetkező pár évben újra elővenném.


Hasonló könyvek címkék alapján

Xavier Rubert de Ventós: Minek filozofálni?
Jaume Cabré: A Pamano zúgása
Quim Monzó: Guadalajara
Jaume Cabré: Die Stimmen des Flusses
Sergi Belbel – Jordi Galceran: 6 mai katalán dráma
Montserrat Bayà (szerk.): Mentafagylalt
Quim Monzó: Minden dolgok miértje
Jaume Cabré: Én vétkem
Gilles Néret: Salvador Dalí
Rainer Zerbst: Antoni Gaudí