Elefánt ​az utcánkban 10 csillagozás

Ilse Tielsch: Elefánt az utcánkban

„Írástudó ​lévén kötelességemnek érzem, hogy kritikus szemmel nézzem magam körül a világot. Nyugtalanít és szorongással tölt el a lázas beton-, műanyag- és hulladékvilágunkban élők elmagányosodása, vak hite a fejlődésben, az a hajlandósága, hogy egyéniségének tökéletes feladásáig alárendlje magát az uralkodó divatoknak. Hiszek abban, hogy a Föld az ember számára rendeltetett Paradicsom, ahonnan nem valamikor réges-régen űzetett ki, hanem éppenséggel a közeli jövőben fog így járni, hacsak fel nem adja a csalóka reményt, hogy élhet az önmaga által életre hívott szörnyetegek között” – vallja Ilse Tielsch, az 1929-ben született, számtalan osztrák és német irodalmi díjjal kitüntetett bécsi írónő, versek, elbeszélések, hangjátékok termékeny szerzője, a modern nagyvárosi életmód éles szemű, kitűnő humorú megfigyelője és bírálója.
A kötet elbeszélései – csekélyke változtatással – íródhattak volna akár szép hazánk bármely lakótelepéről és környékéről is. A nagyvárosi ember élete,… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vidám Könyvek Európa

>!
Európa, Budapest, 1984
182 oldal · ISBN: 9630732319 · Fordította: Hajnal Gábor, Kajtár Mária

Enciklopédia 10


Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

pipacstappancs>!
Ilse Tielsch: Elefánt az utcánkban

Ebben a kötetben olyan rövid történetek sorakoznak, amelyeknek középpontjában a tömegkultúra és a természet felfedezése, a velük való ismerkedés, az ellenük folytatott küzdelem áll. Kicsit kedves, de kicsit ijesztő, ahogy a panellakó-elbeszélő tud magán, a saját uniformizált, városi életén nevetni. Változó mértékben, de elgondolkodtató, olvasmányos szösszenetek vannak a könyvben, nekem tetszett!

ChEebor>!
Ilse Tielsch: Elefánt az utcánkban

Valami vidámra számítottam. Nem teljesen azt kaptam, amire vágytam, ez a könyv inkább valami keserű, szatirikus, helyenként majdnem szürreális és ijesztő novellagyűjtemény. A történeteken jól el lehet gondolkozni, és van valami a hangulatukban, ami nagyon meg tudja fogni az embert, ha egyáltalán sikerül észrevennie (nem mindig könnyű). A kisvárosi lét találkozása a nagyvárossal, a személytelenségtől való aggodalom és a mókás események keveréke azonban valahol mégis egy reális téma, és emiatt ez a könyv számomra elég érdekes volt.

koalány>!
Ilse Tielsch: Elefánt az utcánkban

Szerintem – egy-két unalmasabb novellát leszámítva – , nem volt rossz. Nem mindig a humor, inkább az irónia (és néha a keserűség) jellemzi. Igazi retro cseme: hűen idézi és tükrözi a 70-es és 80-es évek közösségi életét, a lakótelepek uniformizálását, a kisemberek hétköznapjait, a háziasszonyok mindennapjait. Kedvencem a címadó novella, az Elefánt az utcánkban, ezenkívül tetszett az Előérzet, a Kakukkos óra és paliszander bútor, vagy a Hangyauralom – hogy csak néhány címet említsek.


Népszerű idézetek

dtk8>!

… továbbra is a térdével tologatta a gyerekkocsit, miközben fél kezével kijavította a család összes fehérneműjét, a másikkal elintézte a teljes levelezést, a szemével pedig pulóvert kötött, naponta legalább egyet.

108. oldal

2 hozzászólás
pipacstappancs>!

Van némi sejtelmünk egyáltalán, milyen nehéz egy középiskolai tanárt lebeszélni bármiről is?

pipacstappancs>!

Beszívtuk az állatok szagát, azt s bizonyos, semmivel össze nem téveszthető cirkusszagot, amit a lovak, a majmok, a medvék árasztanak, meg a fűrészpor; elmentünk a pult előtt, ahol egy terebélyes, vörös hajú szépség ült, fizettünk, és átvettük a jegyeinket […]

Kapcsolódó szócikkek: fűrészpor · · majom · medve
pipacstappancs>!

És ahogy lovagolt, körbe-körbe, azon a kicsi porondon, ahogy ott állt ló hátán, mint a gyertya, ragyogó kék szemét előreszegezve, valóságos királynőnek láttam […]

pipacstappancs>!

Le kell szüretelni az epret, ribiszkét, málnát, szedret, és egrest.

Kapcsolódó szócikkek: egres · eper · málna · ribizli · szeder
pipacstappancs>!

Hosszú ideig ez a fülemüle volt az egyetlen vigaszom. de aztán hirtelen ez is eltűnt, és később meghalt a kertész is, fáját kivágták, és a kertjét, messze környék utolsó, még szabad földdarabkáját, lebetonozták.

Kapcsolódó szócikkek: fülemüle

Hasonló könyvek címkék alapján

Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!
Wladimir Kaminer: Orosz diszkó
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz
Szathmári Sándor: Kazohinia
E. T. A. Hoffmann: Murr kandúr életszemlélete
William Makepeace Thackeray: Hiúság vására
Karinthy Frigyes: Utazás Faremidóba / Capillária
Jonathan Swift: Szatírák és röpiratok
Karinthy Frigyes: Capillária
Mark Twain: Puddingfejű Wilson