Hamvak (Hamvak 1.) 107 csillagozás

Kegyetlen új világ
Ilsa J. Bick: Hamvak

Alexet, a cseppet sem hétköznapi 17 éves lányt távol minden civilizációtól, a hegyek között érte a katasztrófa, amelyben a régi világ néhány perc alatt megsemmisült. Vérvörös lett az égbolt és hullazöld a hold. Az emberiség nagyobbik része elpusztult. Az állatok acsargó szörnyeteggé változtak, az életben maradt fiatalok közül pedig sokan könyörtelen emberevő zombivá lettek. A hegyeken túl a túlélők bandái fegyverrel vadásznak egymásra, és szó nélkül lelövik, aki az útjukba kerül.
A dermesztően hideg erdőben Alex megmenti egy kislány életét, majd találkoznak Tommal, a jóképű, de sötét titkokat rejtegető afganisztáni veteránnal. A három fiatal együtt folytatja útját a zord vadonban, és életében először Alex szerelmes lesz. De vajon sikerül-e életben maradniuk a hátborzongató szörnyűségekkel teli világban?

Eredeti mű: Ilsa J. Bick: Ashes

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Egmont-Hungary, Magyarország, 2011
558 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633430064 · Fordította: Varga Csaba Béla

Enciklopédia 1


Kedvencelte 24

Most olvassa 6

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Sylveris
Ilsa J. Bick: Hamvak

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

Második nekifutásra olvastam csak el :D elejétől kezdve izgultam. Szükségem van egy folytatásra. Förtelmes mód lett vége. Mi lett Ellievel? annyira megszerettem azt a kislányt, az elején viszont, jó párszor felképeltem volna.

>!
Dyus33 P
Ilsa J. Bick: Hamvak

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

Ez a vége??? Nem lehet ííígy vége! Nem, nem és nem! Akarom a befejezést! És és és akarom a folytatást is, mert így nem fejeződhet be a történet!
Amúgy nagyon tetszett :)

4 hozzászólás
>!
Roszka 
Ilsa J. Bick: Hamvak

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

Négy éve, szépen lefóliázva várta, hogy kedvem legyen levenni a polcról.
Nagyon ott van ez a történet, Jól kihámozható mi is történt, szépen felvezeti a történetet, felkészít a legrosszabbra. Változnak a szereplők, mindenki eltűnik a föszereplőt kivéve. Van egy kis nyugi, meg új szerelem a városban, és akkor kezdődnek ismét az izgalmak, kint a terepen. Illetve, következnének!!!
Kérem szépen ez mi ez?? Hol a folytatás?
Rengeteg kérdés maradt, semmi nincs befejezve!
KÖVETELEM A FOLYTATÁST, MIND A KÉT RÉSZT!!!

>!
Szindy
Ilsa J. Bick: Hamvak

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

Nagyon tetszett a könyv, végig izgalmas és fent tartotta az érdeklődésemet. Kár, hogy nem adják ki a folytatását, vagy veszi át valamelyik kiadó, mert nagyon elolvasnám.
Alex az elején nem volt igazán szimpatikus, de ahogy haladott előre a cselekmény egészen megszerettem. Elie nagyon idegesített, de kiváncsi lennék arra mi lett a sorsa.
Egyetlen negatív dolog, hogy Alex nagyon hamar beleszeretett Tomba, majd ugyan olyan gyorsan át is pártolt Chrishez.

>!
White13 P
Ilsa J. Bick: Hamvak

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

Huhh…ez azért durva volt. Néhol. :)

Nagyon régóta szemeztem a könyvvel, és örültem, amikor kölcsönkaptam @Roni_olvas-tól. :) Ezúton is köszi Roni ;)
Viszont elkezdtem olvasni, és jó párszor felmerült bennem a kérdés, ez mi?! A sztori érdekes, bár nem újszerű, viszont a tőmondatok halmaza nagyon idegesített. A kislány-nagylányozás is. Igazán kreatívabbnak kellett volna lenni valahogy…
Elég sokáig vártam, míg beindult a dolog, és mikor elkerült Alex, a főszerpelő csajszi Rule-ba, na, onnan ki se lehetett volna venni a kezemből a könyvet. :)
Nagyon tetszett Alex gondolkodása, talpraesettsége, megkedveltem a karaktert. A cuki Ellie idegesített nagyon kezdetben, de végül vele is megbarátkoztam. A két srác…nem is tudom. Igazból Chrisről nem tudtunk meg szinte semmit. Tom emléke pedig pont annyira halványult el az emlékezetemben, mint Alexében a könyv végére…de a veterán dolog jó, érdekesebb, mint pár eddigi, amivel találkoztam.
Összességében király volt! :) A szétszaggatott, megrágott hullák pedig nem hiányoztak, de értem, hogy szükséges volt a könyvben.

>!
Rémálom 
Ilsa J. Bick: Hamvak

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

Azért vettem ezt a könyvet a kezembe, mert azt hittem, hogy disztópiás, aztán persze egyből rá kellett ébrednem, hogy csak posztapokaliptikus, amivel nem lenne semmi gond, ha legalább jól lenne megírva.
A fogalmazás felér egy átlag ifjúsági regényével, bár annyira nem zavartak a tőmondatok és a leírás hiány, de mik voltak ezek a vágások? Ez egy akció, zombis regénynek van eladva, akkor miért a csatajelenet van kivágva? És miért a hosszan tartó, abszolút lényegtelen dolgok meg leírva.
Az első fejezet teljesen ütősre sikerült és tök élveztem, aztán átváltott az egész olyan Éhezők Viadala feelingbe, ami vicces, hogy a felénél pedig Wither lett belőle. De míg az előző két könyv az adott témával jól bánik (az egyik az öljük meg egymást, a másik meg a „biztonságban érzem magam, de azért mégsem vagyok szabad” témát boncolgatja), addig ez a könyv nem tudom mit akart. Mert szórakoztatni nem szórakoztatott, és végig untam.
A világmagyarázat az valami nagyon jó. Az atombombától minden beteg meggyógyul, kivéve aki nem, és ha menstruálsz, zombi leszel.
Ugyanakkor: „Nem volt itt semmi paranormális cucc.” Akkor mégis kérdem én, micsoda ez, a farkasokkal suttogó dolog, amit a főhős csinál? Bár karakterkidolgozás az nincsen, a főhős idegesítően Mary-Sue, bónuszban meg még olyan sötét is, mint a vakablak. Ő a legkülönlegesebb lény az egész Földön, neki van a legtöbb, legszuperebb rangja/képessége, és még ő lesz a mi lelki vezetőnk is.
De visszatérve a paranormális cuccra: A főhősnek pókszaglása van (ezt most úgy kb. idéztem), és nem értem, hogy ki az az épelméjű ember, aki tudja, milyen szaga van a napfénynek, az árnyéknak, esetleg a felforralt vérnek. Ettől kezdtem el csak igazán tépni a hajamat.
A romantika unalmas, hihetetlen… a szokásos szerelmi háromszög, annyira nincs előtérben, de amikor előkerül, lehet keresni a vödröt hozzá.
Amit nem értettem, hogy miért ilyen darabos ez az egész… Kezdődik úgy, hogy öngyilkosságot fontoló főhős, mert halálos beteg, aztán ezt el is rontja Bick, és ilyen össze-vissza másolgatott dolgokat dob össze, egy kis kötelező romantikával. A zombis részek jók voltak, csak kár, hogy nem ez a lényeg, és alig szerepelnek.
Nekem nem tetszett… :D *kakukktojás*

4 hozzászólás
>!
Ananiila P
Ilsa J. Bick: Hamvak

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

Sok szempontból jobb mint az összes Ya dísztópia, amit eddig olvastam. Talán azért mert az esemény ami megváltoztatja a világot a jelenben történik és nem egy már berendezkedett elnyomó hatalommal szembesülünk. Ez inkább egy posztapokaliptikus világ, amiben még mindenki keresi a helyét.
Viszont vannak benne olyan dolgok ami miatt mégsem avatom kedvencé. Egyik oka a fordítás: néha olyan érdekes mondatszerkezetekkel találkoztam melyeknek többszöri olvasás után sem találtam értelmét. A másik oka a karakterek: ennyi koravén fiatal egy rakáson nekem kicsit sok.
A történet egyébként izgalmas, és fordulatos annak ellenére hogy a szokásosnál (YA könyvekhez képest) több a tájleírás, belső érzések, monológok, viszont kevesebb a szerelmi nyűglődés. Pont annyira logikátlan csak, mint az összes hasonló típusú könyv. (vagyis az)
Néha nagyon kegyetlen és borzalmas jelenetek vannak benne, még úgy is félelmetes és undorító volt olvasni, hogy túl vagyok 4 évad TWD-n. Különösen a megveszett kutyás rész volt borzasztó számomra, mert a Cujo óta nagyon nem komálom az ilyesmit.
Ajánlom mindenkinek aki szereti a borús hangulatú, kalandos kicsit zombis sztorikat, ami néha kegyetlenbe is áthajlik.
Viszont figyelmeztetek mindenkit, hogy ez egy sorozat első része, és úgy látom a folytatások kiadásával van némi gond.
Óriási függővéggel fejeződik be, amolyan ide nekem a folytatást érzéssel. Bár hozzáteszem, ha Tom és a kislány szála el lenne varrva, akkor el tudnám fogadni akár befejezésnek is. (ki ahogy akarja gondolja tovább) 10/8

>!
Kemese_Fanni_ IP
Ilsa J. Bick: Hamvak

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

Összességében maga a teremtett világ, Rule, és a fordulatok tetszettek. A végére megkedveltem Alexet is. A Hamvakat ajánlom a disztópikus-zombis-apokaliptikus művek kedvelőinek, akik elbírnak egy-egy gusztustalanabb emberevő jelenettel is. A történet eleje lassú, de szerintem érdemes kivárni, hogy beinduljon a cselekmény.
Mivel problémám akadt a hasonlatokkal és a fordítással, ezért egy csillagot levontam, de ennek ellenére nagyon várom a folytatást.
Bővebben a blogbejegyzések között.

>!
Wee IP
Ilsa J. Bick: Hamvak

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

Nos, nálam a sok érdekes-idegesítő szó és mondatösszetétel ellenére is kiérdemelte a négy csillagot. Alex ugyan helyenként az agyamra ment, de a történet gördülékeny volt, olvastatta magát, a végén meg egy olyan függővéget kaptunk, hogy szívem szerint fejbecsapkodnám a kedves írónénit… Mindenképpen elérte, hogy kíváncsi legyek a folytatásra, remélem, hamarosan olvashatom majd azt is :))

9 hozzászólás
>!
Petrasek
Ilsa J. Bick: Hamvak

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

A múlt halott. Elmúlt, és csak a hamvak maradtak meg.
Régóta szemezgetek a könyvvel. És kérdem én magamtól miért vártam ilyen sokáig vele? Ja persze megvan, mert hatalmas a várólistám, aminek sose jutok majd a végére…
Csak úgy faltam a lapokat, teljesen magába szippantott a cselekmény, a szereplők, és maga a történet. Örültem, hogy itt maga a katasztrófa nem a múltban történt, hanem a jelenben, és a szemünk láttára bontakozott ki, szerencsére az írónő ezt úgy adagolta az olvasó számára, ahogy a való világban is megtudtuk volna a szereplők helyében.Nagyon kíváncsi vagyok a magyarázatra, ki mit miért tett, kapott, esetleg vesztett. Ezek az információk, a többi megválaszolatlan kérdésekkel együtt remélem következő kötetekben megtalálhatók. A könyv rengeteg szeretni való karaktert tartalmaz, kezdjük mindjárt a főhősnőnkel, Alexszel. Egy igazi tökös csaj. Bátor, vakmerő,okos, önfeláldozó.Férfiakat megszégyenítő verekedésekben vett részt és harcolt egyben az életéért. A könyv végén nagyon megharagudtam rá,a hiszékenysége miatt,de azt hiszem hasonló helyzetben én sőt bármelyikünk így viselkedett volna. Mindenesetre megjött az esze, és vissza tért az igazi harcos Alex :). Imádkoztam, hogy ne legyen benne nyálcsorgatósszerelmeskínszenvedés, és lám, imáimat valaki meghallgatta. Igaz volt benne romantika, de nem ez határozta meg a történéseket és a karakterek jellemét. Mindkét fiút, Chtist és Tomot, nagyon megszerettem, de úgy vagyok vele egy egy háromszögben mindig annak drukkolok aki először belépett a képbe, egyszóval Hajrá Tom!
A cselekmény mindig fent tudta tartani az érdeklődésem, amikor egy picit is unalmassá vált volna, bumm jött apró mondat, és máris a hatalmába kerített. A zombis jelenetek, harcok, érzelmek pont ott voltak ahol lenniük kellett.
Számítottam függővégre, na de ilyenre? Nagyon ütött, én meg csak tátogtam mint egy gömbhal. Többször újra olvastam az utolsó pár oldalt, hát egy kis információ elkerülte a figyelmemet, és próbáltam összerakni dolgokat,persze ebből az lett, hogy idegeskedtem, és megfogattam, hogy idei iskolaévbe „megfenyegetem" az angoltanárom ,hogy olvassuk el a következő részt az órán csoportos munkaként :D
A függővég, a szereplőink sorsa és a megválaszolatlan kérdések miatt neki veselkedek az angol folytatásoknak, ha törik, ha szakad!


Népszerű idézetek

>!
Petrasek

Néha csak akkor jössz rá, hogy mennyire szükséged volt valamire, ha már elveszítetted

293. oldal

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

>!
Belle_Maundrell

– Nem vonom kétségbe, hogy gyakorlott túlélő vagy. Tudsz tüzet rakni, megtalálod az ehető dolgokat, bármikor összedobsz egy kunyhót faágakból meg a rágógumidból…

14. oldal

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

>!
Belle_Maundrell

– Legalább leülhetnél.
– Miért?
– Mert ha megint elájulsz, és arccal a tűzbe zuhansz, akkor rohadt nehéz lesz eloltani az égő hajadat. Ezenkívül a kedvenc kabátom van rajtad.

159. oldal

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

>!
Petrasek

Tudja, mit gondolok? Milyen rohadt világban élünk, ahol engedélyhez kötik a kutyatartást, de akármelyik idiótának lehet saját gyereke?

22. oldal

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

>!
Petrasek

Az emberek talán hamarabb öregszenek, ha elviszik őket a háborúba.

123. oldal

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

>!
Petrasek

Az agy néha csúnyán megtréfálja az embert.

30. oldal

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

>!
Petrasek

Néha valaki azzal a szándékkal hajtja álomra a fejét, hogy felébredése után megcsodálhasson egy megváltozott világot.

261. oldal

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

>!
Petrasek

Vannak dolgok, amiket jobb zárt ajtók mögött tartani.

303. oldal

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

>!
Petrasek

Micsoda baromság! Próbáljon meg bárki is úgy élni, hogy egy szörnyeteg lakik a koponyájában, de anélkül ám, hogy ettől akár csak egy leheletnyit is depis lenne.

347. oldal

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

>!
Belle_Maundrell

– (…) Volt egy nagyon ütődött fizikatanárom, aki teljesen bekattant az ítélet napjától.

212. oldal

Ilsa J. Bick: Hamvak Kegyetlen új világ

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Victoria Schwab: Egy kegyetlen dal
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Paige McKenzie: Sunshine – Megkísértés
Rachel Caine: Az üvegház
Josh Malerman: Ház a tó mélyén
Darren Shan: Zom-B Alvilág
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Darren Shan: Rémségek Cirkusza
Guillermo del Toro: Trollvadászok
Charles Gilman: Démon tanár úr