Sirató 2 csillagozás

Illés Sándor: Sirató

Új ​könyvével Illés Sándor azt a műfajt gazdagítja, amely nálunk alapos okkal virágzott fel, amelyet az elmúlt néhány év alatt Váci Mihály, Csoóri Sándor, Ágh István, Sütő András oly megindító varázzsal tudott figyelmünkbe, emlékezetünkbe ajánlani, kikísérletezni és megvalósítani. Az önéletrajzi vallomás műfaja ez, amely regény is, esszé is, szociográfia is – de elsősorban mégiscsak vallomás. Az emlékezés, a lírai riport, az írás közben kikerekedő szociográfiai igény és szándék ötvözete ez a könyv, amelynek minden mozzanata tényszerűen hiteles, a történelem menetével szembesíthető. A húsz éve nem látott apja temetésére a bácskai szülőfaluba, a jugoszláviai Temerinbe utazó író fájdalmaival, sajgó emlékezéseivel indul a könyv, amely a gyász lelkiállapotából fakadottan vallomás a gyökérzetről, szülőkről, rokonokról, a megélt etnikum mélyrétegeiről. A könyv eszmei értékei főként abból fakadnak, hogy a Jugoszláviában élő népek szolidaritásának, egymásrautaltságának progresszív népi… (tovább)

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1977
262 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631507807

Enciklopédia 1


Kívánságlistára tette 2


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Azt se tudom: ébren vagyok, vagy mindezt csak álmodom?

(első mondat)

ppeva P>!

De harmadnapra véres tejet adott a Baloghék tehene, s rá egy hétre elpusztult. A mészáros, aki levágta, azt mondta, hogy pókot nyelt. No de honnan a pók karácsonykor? Hiszen olyankor nem jár legelőre a tehén. A szénába bújt volna a pók? Fuszkó Rozi néni varázsolta a hasába, hogy bosszút álljon Marison.
De nem ártott neki, sőt jó reklám volt Maris látomása a Luca-székről, mert utána fellendült az üzlete Rozi néninek. Javasasszony hírében állott, hektikára törött kőrisbogarat itatott a beteggel, néha meszes vizet, mindenfajta füvekből kotyvasztott, keserű teákkal kúrálta a hozzá fordulókat. És gyakran sikerrel.
Kommenda János bácsi meg az állatokat gyógyította. Pásztorember volt, községi csordás, már fiatal korában, minden betegségre ismert hát orvosságot. Ha a tehén a friss lucernától felfúvódott, akkor gyorsan gödröt ásott, és beleállította az első felét. Így jobban működnek a szelek. Azt kell megindítani. ha nem indult meg a széljárás, belenyúlt a tehénbe. Vagy dohánylevet itatott vele. Száj- és körömfájást kékköves vízzel gyógyított. A kékkövet összetörte, és tejbe keverte, azzal ecsetelte a tehén száját és körmét. Póknyelés ellen is jó volt a kékkő és a dohánylé.

222-223. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kőrisbogár
2 hozzászólás
ppeva P>!

Volt néhány könyve is, az egyikre emlékszem, nagy album alakú képeskönyv volt, a címe: Csolnak út Rotterdamtól Pestig. Azt hiszem, ez volt az első olvasmányom; a libák mellett, a Szlatyinán, a perzselő napon meg a szalmakazal mögé rejtőzve bújtam a könyvet, kóstolgattam a betű ízét. Ezt követték a tanyákon félrerakott vastag kalendáriumok, minden esztendő megvolt, egészen 1910-ig. Micsoda kincs!

226. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jang Ercsö Namu: Búcsú Tóanyánktól
Grendel Lajos: Áttételek
Burány Nándor: Összeroppanás
Závada Pál: Jadviga párnája
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában
Helene Uri: Szavak a múltból
Elia Kazan: Amerika Amerika
Adolf Meschendörfer: Corona
Leskó László: Kihűlt lábnyomokon
Mács József: Az elcsatolt vagon