A ​harácsoló / Moszkvai sikátor 3 csillagozás

Ilja Ehrenburg: A harácsoló / Moszkvai sikátor

Mindkét regény a húszas évek Moszkvájának izgalmas, ellentmondásos világába, egy átmeneti korszak, a NEP, az „új gazdasági politika” éveibe vezet. Társadalmi gondok vámszedői és érzékeny kisemberek Ilja Ehrenburg hősei, s az író a műveire oly jellemző fordulatossággal és lírai érzékenységgel rajzolja meg olykor roppant kalandos sorsukat, útjuk alakulását korunk legjelentősebb történelmi mozzanatain át. Talán még a két regény megannyi kitűnően megformált figurájánál is emlékezetesebb a korszak számos vonásának anekdotikus vagy tömör aforizmába sűrített felvonultatása, a visszafogott, szemérmes líraiság, a pátosszá felforrósodó lelkesedés, és az a szellemes fintor, az az ellágyuló mosoly, amellyel a szerző az olvasóra tekint a könyv lapjai mögül.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Világirodalom Remekei

>!
Európa, Budapest, 1972
508 oldal · keménytáblás · Fordította: Elbert János, Görög Imre

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések


Népszerű idézetek

>!
ervinke73

Csodálatos: mennél mocskosabb, nyomorúságosabb a kis utca, annál több barackszínű ház van benne, mintha almafák virágoznának, és lányok szerelmeskednének itt. Valójában, ha valaki felrántaná az ablaktáblát, azt látná, hogy Pankratov negyvenfokos pálinkája jóvoltából, egy elnyűtt ernyővel veri sánta hitvastársát, vagy szőrös pofáját füröszti a mazsolamártásban és töltött káposztában.

373. oldal

>!
ervinke73

A bárókisasszonynak nem volt könnyű az Apolló-k, a vernisszázsok, Baden-Badenek helyett a goromba mészárosok számlakönyvével bíbelődni, és a nyomorúságos kis jövedelemből kiszabdalni a kimenőruhára valót. Anyáink megcsodálták az effélét, és ábrándosan mondták: „Látjátok, gyerekek, ez a szerelem.” Mi csak elnézzük Natalja Genrihovna kezét, és elmosolyodunk.

378. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyikolaj Ognyev: K. R. naplója
Vera Panova: Szentimentális regény
Anatolij Ribakov: Nehéz homok
Anatolij Ribakov: Az Arbat gyermekei
I. Grekova: Kísérlet
Mihail Solohov: A hazáért harcoltak / Emberi sors
Olesz Honcsar: Emberek és fegyverek
Nyikolaj Ognyev: Kosztya Rjabcev naplója
Konsztantyin Georgijevics Pausztovszkij: A pilóta naplója
Markovits Rodion: Aranyvonat