Róza ​leányasszony 15 csillagozás

Ignácz Rózsa: Róza leányasszony Ignácz Rózsa: Róza leányasszony Ignácz Rózsa: Róza leányasszony

Ignácz Rózsa közelről ismeri a színház világát és a magyar színészet történetét. Ebben a regényében két színész: Benke József és leánya, Laborfalvi Róza élettörténetén keresztül a magyar színjátszás kezdeteit mutatja be. Legendás színészek elevenednek meg: Lendvay, Hivatal Anikó, Kántorné, Déryné… és híres írók: Jókai, Petőfi, Szigligeti, akik mind szinte romantikus küzdelmet folytatnak a magyar színjátszásért és rajta keresztül az egész magyar irodalomért és kultúráért. Ignácz Rózsa terjedelmes történelmi regényének mellékleteként metszetek és fényképek mutatják be az akkori Pestet, a színházat, a színészeket.

>!
Móra, Budapest, 1972
558 oldal · keménytáblás
>!
Móra, Budapest, 1966
560 oldal · Illusztrálta: Szecskó Tamás
>!
Dante, Budapest, 1944
636 oldal · keménytáblás

1 további kiadás


Kedvencelte 3

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
nagy_csilla
Ignácz Rózsa: Róza leányasszony

Ezzel a könyvvel végleg kedvencemmé vált Ignácz Rózsa . Már az első oldal megfogott, -mert Erdélyből indul, a Rétyi Nyírtől, ami nem messze van tőlünk – és többet nem is tudtam igazán szabadulni tőle. Úgy érzem, hogy nagyon sokan el kéne olvassák, akik szeretik az életregényeket, mert egyszerűen fantasztikus.


Népszerű idézetek

>!
nagy_csilla

Figyelmeztetlek, fiam, hogy a nyomor csak a költészetben fennkölt. Valójában büdös.

>!
nagy_csilla

Sűrű történésben könnyen felejt az ember – a tegnapi napot s a tegnapi ismerősöket.

>!
nagy_csilla

Vigasság s ennivaló volt elég, s mégis arról suttogott egész Háromszék, de még Udvarhelyszék is, hogy az ifiasszony az egész lagzi alatt egy szót se beszélt. Az esküt elmondta ugyan az esperes úr után, de azután akkorára csücsörítette a száját bánatában, mint egy aszott fuszulykaszem, a szemeibe két gombostű ült a hegyeivel kifele, peckes szomorúan. Még a nyaka is megvékonyodott a bánattól s a főkötőtől. Ilyen hegyes hallgatag maradt azután is, heteken át, míg egy hajnalban – ott laktak ők az apai házban – a loncsos szőrű házőrző komondor hátborzongató szűkölése be nem jelentette, hogy a guta meglapította hirtelen az öreg Berde urat. Zsuzsika még hegyesebb, még szigorúbb lett agyász első napjaiban, de amikor a kriptaajtó bedördült Berde úr után. egyszerre megváltozott. A sértődöttség gombostűit kihúzta a szeméből, s a nyelvére tűzte.

>!
nagy_csilla

Széchenyi szavai futótűzként terjedtek el a színészek világában.Írók, igazgatók és drámai ítészek eddig leginkább lassan lejtő, székely örökségként az első szótagot elnyújtó, mintegy daloló beszédmodorát kifogásolták.
És az európai kultúrájú, külföldi színészek beszédén kifinomult ízlésű gróf éppen ezt a daloló, lassú ütemű, meleg alt hangot nevezte a legszebb emberi hangnak.

>!
nagy_csilla

Lehet ám zenélni a hanggal éneklés nélkül is, ha verset mond az ember szíve érzésével.


Hasonló könyvek címkék alapján

Vas Gereben: A nemzet napszámosai
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona
Váradi Z. Ferenc: Szökőév
Somlay Szabó József: A státusfogoly
Vaszilij Jan: A jégmezők lovagja
Czakó Gábor: Aranykapu
Kodolányi János: Az égő csipkebokor
Laczkó Géza: Rákóczi
Lőrincz L. László: Dzsingisz kán