Műfajok, ​stílusok, szubkultúrák 2 csillagozás

Tanulmányok a magyar populáris zenéről
Ignácz Ádám (szerk.): Műfajok, stílusok, szubkultúrák

A ​kötetben található tizenhárom tanulmány a magyar populáris zenéről szól. Ám téved az olvasó, ha úgy gondolja, hogy ezzel meghatároztuk az írások tárgyát. Hiszen a kutatók számára éppoly érdekesek lehetnek egy kuplé vagy operett különféle alakváltozatai, az operett-éneklés 20. század eleji előadásmódja vagy az éttermi cigányzene sajátos hagyománya, a kommunista kultúrpolitika viszonya az operetthez vagy a rockzenéhez, a beat-korszak magyar együtteseinek kapcsolódása a nyugati mintákhoz vagy a klasszikus zenéhez, egy meghatározott együttes (az Orfeo zenekar) vagy szórakozóhely (a Fekete Lyuk) története, egy legendás alternatív zenész (Vig Mihály) filmzenei munkássága, vagy éppen olyan elméleti kérdések, mint az alternatív zene fogalma a hazai diskurzusban, illetve a zenei technológiákban rejlő kulturális implikációk. A szerzők módszere, érdeklődési köre és intellektuális háttere igen különböző, muzikológusok, társadalom- és politikatörténészek, gyakorló zenészek egyaránt… (tovább)

A művek szerzői: Imre Zoltán, Heltai Gyöngyi, Csatári Bence, K. Horváth Zsolt, Ignácz Ádám, Hajnóczy Csaba, Ring Orsolya, Tóth Eszter Zsófia, Barna Emília, Tófalvy Tamás

Róla szól: Béla Tarr

Tartalomjegyzék

>!
Rózsavölgyi és Társa, Budapest, 2015
224 oldal · ISBN: 9786158007146

Enciklopédia 1


Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
charlotte_smtms P
Ignácz Ádám (szerk.): Műfajok, stílusok, szubkultúrák

Ignácz Ádám (szerk.): Műfajok, stílusok, szubkultúrák Tanulmányok a magyar populáris zenéről

Kicsit becsapva érzem magam! ☺ Bár láttam a „tanulmányok” szót a borítón, megtévesztett a könnyed tartalomra utaló, modern grafika és a kedvcsináló fülszöveg. Ehhez képest viszont a tartalom számomra meglehetősen tudományosnak bizonyult. Összességében mégis azt mondhatom, a kezdeti nehéz ráhangolódástól eljutottam odáig, hogy élvezettel olvastam a hol egészen szórakoztató, hol kicsit szárazra sikerült írásokat. (Ebben azért a szerkesztésnek is szerepe volt, mivel kb. a könyv felétől jöttek a számomra érdekesebb témák.) Némelyik szerzőnek sikerült laikusok számára is élvezhetően bemutatni a témát, mások kicsit elriasztottak a 76 idegen szó / mondat fogalmazásmódjukkal, mindenesetre úgy gondolom, igényes műveket válogattak össze.
Inkább a feldolgozott témák iránt kifejezetten érdeklődőknek ajánlom, nekik viszont tartogathat jó néhány csemegét.

>!
Rózsavölgyi és Társa, Budapest, 2015
224 oldal · ISBN: 9786158007146

Népszerű idézetek

>!
charlotte_smtms P

Bármelyik lengyel pálinka nevéből a 'szki' képző hozzáadásával kitűnően hangzó ultramodern zeneszerzőnevet lehet képezni.

20. sz. lábjegyzet, 19. o. (Loch Gergely: "A szeretőm egy szerecsen")

Ignácz Ádám (szerk.): Műfajok, stílusok, szubkultúrák Tanulmányok a magyar populáris zenéről

Kapcsolódó szócikkek: pálinka
1 hozzászólás
>!
charlotte_smtms P

(…) a korszakban csak igen kevesen tudtak – jól – angolul, így terjedt el a hangzást utánzó kamuangol. Dr. Pulay György például beszámol róla, hogy hétvégenként a BVSC akkor még létező Károly körúti vívóklubjában tartottak beat-koncerteket a zenekarukkal, s mivel ez még a „koppintós” korszak volt, az énekesek felvételénél az nyomott a legtöbbet a latban, hogy ki tudott jobban halandzsázni angolul:
Volt egy különösen szerencsétlen énekes fiú, akinek viszont az apja valami fejes volt a BVSC-nél, ezért nem lehetett egyszerűen csak elküldeni, ugyanakkor az angol halandzsájába rendszeresen belekeverte azt a fantáziaszót, hogy „cóken”, amitől mindenkinek röhögőgörcse lett. Ezért az énekes fiút csak úgy nevezték, hogy Cóken.

115. oldal (K. Horváth Zsolt: Brit szellem és külvárosi dzsungaság)

Ignácz Ádám (szerk.): Műfajok, stílusok, szubkultúrák Tanulmányok a magyar populáris zenéről


Hasonló könyvek címkék alapján

Ignácz Ádám (szerk.): Populáris zene és államhatalom
Havasréti József: Alternatív regiszterek
Pócsik Andrea: Átkelések
Sándor L. István (szerk.): Repedések a rendszeren
Morsányi Bernadett: Egyedül szembejövet
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.
Szűk Balázs (szerk.): ’56, te suhanc
Sándor L. István: A Katona és kora
Bogdán Éva (szerk.): A XV. Veszprémi Tévétalálkozó szakmai tanácskozása
Szőts István: Röpirat a magyar filmművészet ügyében