Egy ​fiú a csapatból 9 csillagozás

Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból

Dani felkavaró mondatokat hall az iskolában. „Kevés vagy, mint Hitlerben a jóindulat” – mondja egy osztálytársa, aki később a haláltáborokat is emlegeti. Dani kétségek között megy haza, és próbálja megemészteni a hallottakat. A szüleitől tudja, hogy ők zsidók, de ennél többet sosem sikerült kihúznia belőlük. Az internetet is segítségül hívja, de amit ott talál, attól csak még jobban megijed és összezavarodik. Amikor az osztálytársai kihagyják a focimeccsből, mivel hittanon alakítanak csapatokat, Dani végképp elkeseredik. Aztán megismerkedik a barátja idős nagypapájával, és a bácsi egy napon mesélni kezd a gyerekkoráról és 1944-ről…
Mikor kezdhetünk a holokausztról beszélni a gyerekekkel? Hogyan közelítsünk meg egy ilyen súlyos témát, hogy ők is be tudják fogadni? A könyvbeli Dani legnagyobb nehézsége az, hogy a felnőttek konokul hallgatnak. Igaz Dóra és a Pagony ezzel az érzékeny, okos regénnyel segít abban, hogy a gyerekek elindulhassanak a megértés felé.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2018
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103844

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból

Beszéljünk róla! Tabutémák.

Akár ezek közül a címek közül is választhatnánk egy sorozatcímet, ha hasonlóan érzékeny és elhallgatott témákat szeretnénk megpendíteni, mint Igaz Dóra Egy fiú a csapatból című könyvében.

Fontos könyv ez és fontos téma. A családokban a beszélgetés sem mindennapi dolog, a szokásos, mi volt a suliban, mi volt az ebéd, milyen jegyet kaptál kérdéseket nem nevezném beszélgetésnek, csak kötelező köröknek. Ha pedig már a hétköznapi történéseket és érzéseket, örömöket és bánatokat sem tudjuk szeretettel és odafigyeléssel megközelíteni, akkor egy ilyen érzékeny témát, mint a zsidóság sorsa, a holokauszt szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik csak úgy elmesélni. (Természetesen tisztelet a kivételnek.)

Manapság egy kiskamasz gyereknél már a szimpla felvilágosítás is nehézséget okoz a szülőknek, mert előfordulhat, hogy mire a szülő kiböki, amit szeretne, a gyerek szemberöhögi, mert már megszerezte ezeket az információkat az internetről. Ha pedig ez a dolog ilyen nehéz, akkor hogyan lehet egyáltalán szóba hozni a holokausztot.

Azt gondolom, hogy éppen egy ilyen könyv segítségével. Akár közösen olvasva, akár a gyerek kezébe adva és végig beszélgetve róla. Nem csak szülőknek ajánlom ezt a könyvet, hanem pedagógusoknak is, akár ajánlott olvasmányként használva egy osztályban, és utána jöhet a beszélgetés.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/11/igaz-dora-egy-fiu…

>!
dianna76 P
Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból

Fontos témához nyúlt a szerző. A történet elejét kicsit lassúnak éreztem, bár talán szükség is volt erre a felvezetésre. Azt gondoltam fokozatosabban fognak a múlt borzalmai kibontakozni, de a nagyapa teljesen megnyílt, és őszintén tudott beszélni a történtekről. Lehetett érezni egyfajta megkönnyebbülést a részéről, mert gyermekkora óta hordozott egy fajta lelkiismeretfurdalást. A rémes valóságot szolidan tálalta a szerző, nem túl tolakodóan és ijesztően. Csak kellően elgondolkodtatóan. Amit nem értek, az a felnőttek viselkedése, és a titok őrzése. Tudom, hogy felejtenék ha tudnák a 2. világháborúban a népükkel, testvéreikkel, családjukkal történteket, s ezért hallgatnak. Pedig fontos lenne, hogy ismerjék, tudják mindezt az újabb és újabb generációk is. A regény vége jó lett, mert nem maradt az emberben rossz érzés. A történet egyik főszereplője véletlenül pont a Szabó Gergő nevet viseli, mint a 13 éves – egyébként aktívan focizó – Geri becenévre hallgató unokaöcsém.

>!
Pagony, Budapest, 2018
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103844
>!
Szimirza P
Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból

A téma jó, csak valahogy nem ütötte meg az elvárt mércét. Viszont, lehet, hogy a fiatalabb generációnak nagyobb élményt fog nyújtani.

>!
kisboszorka P
Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból

Nagyon jó könyvnek találtam. Tetszett a stílusa, a történet gyermeki megközelítése és a főhősi gondolatmenet kifuttatása oda, milyen fontos is a kommunikáció: mennyi mindent el lehet érni, és milyen sok bajt el lehet kerülni, ha az emberek megfelelően informáltak. És itt nem csak azon van a hangsúly, mit tud az ember, de azon is, hogy hogyan tudja azt meg. Abban abszolút egyetértek a főhőssel, hogy egy gyereknek is sokmindent el lehet mondani úgy, hogy abból ő megértse azt, amire már képes; erre már lehet majd építeni.
Szülőknek is ajánlom :)

>!
Sicc
Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból

Szeretem a tabutémákat döntögető (gyerek)könyveket. De lehet, hogy túl nagyok voltak az elvárásaim e könyv esetében.
Az alapszitu érdekes (a szülők nem hajlandóak beszélni zsidó származásukról a kisfiúnak, bármennyire próbálkozik), de valami mégis hiányzott belőle.
Mégis azt gondolom, hogy jó feldolgozásra, beszélgetésindítónak.

>!
matka
Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból

Az alapötlet nagyon jó, csak a végeredmény valahogy számomra kevés lett.
Természetesen nem számítottam arra, h a világháború, a haláltáborok borzalmait részletesen taglalja, de arra sem, h szinte meg sem említi.
Beszélgetésindítónak mindenesetre jó kis könyv, felkerült 11 évesem „majd-ha-nagyobb-leszel” polcára. :-)

Off: a mai gyerekek tényleg szinte csak a neten élik az életüket? :-o


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Vannak érzések, amiken nem olyan könnyű túllépni, bármennyire is vágyik rá az ember.

>!
Zsófi_és_Bea P

Az anyákba az „én tudom jobban” üzemmód kódolva van, állapította meg Dani már régebben.

>!
Zsófi_és_Bea P

Ha a végét ismeri is a történetnek, nem mindegy, hogyan jutnak el odáig. Jó lenne, ha felbukkanna végre a jó. Minden normális sztoriban vannak hősök. Ha elbuknak is a harcban, a végsőkig küzdenek, és így mindig ott a remény, hogy nem a sötét oldal győzedelmeskedik. Az sokkal ijesztőbb, ha nincs senki, aki szembe merne szállni a gonosszal.


Hasonló könyvek címkék alapján

Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével
Uri Orlev: Sziget a romok között
Eric Heuvel – Ruud van der Rol – Lies Schippers: Az igazság nyomában
Képes világtörténelem gyermekeknek I.
Katia Mrowiec – Michel Kubler – Antoine Sfeir: Isten, Jahve, Allah
Luciano Pacomio: Kis Bibliai Atlasz
Jane Yolen: Egyiptom hercege
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű