Út ​a csillagokig 25 csillagozás

Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig

„Miért van egyáltalán szükség fantasztikus történetekre? Mert alkalmasak arra, hogy a gyorsírási jelek módjára szimbolikus formában írjunk égető problémáinkról. Mert a füstköd, az autósztrádák, a kocsik, az atombombák, az emberiség bajainak a legnagyobb része manapság abból ered, hogy el vagyunk árasztva masinákkal, de híján vagyunk a masinák irányításához szükséges képzelőerőnek. A science-fiction irodalom szolgáltatja tehát a képzelőerőt, amelynek segítségével ítéletet alkothatunk, megoldási lehetőségeket javasolhatunk, és elhinthetjük a tökéletesebb jövő magvait." Ray Bradbury

Eredeti megjelenés éve: 2009

A művek szerzői: Edmond Hamilton, Fredric Brown, Gennagyij Gor, Stanisław Lem, Konrad Fiałkowski, Kir Bulicsov, Robert A. Heinlein, Philip K. Dick, Brian W. Aldiss, Clifford D. Simak, Damon Knight, Isaac Asimov, A. E. van Vogt, Szilárd Leó

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A sci-fi klasszikusai

>!
Arión, Budapest, 2009
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639699304

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Isaac Asimov


Kedvencelte 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig

Korrekt válogatás, többségében tetszettek azok a novellák, amiket eddig még nem olvastam máshol (szóval kb a bő fele). Mégis kissé elégedetlen vagyok. Az az érzésem, hogy abszolút biztosra próbáltak menni a szerkesztők: összegyűjtöttek egy maréknyi 40-70 évvel ezelőtti „beváltnak” tartott sci-fi novellát, és kész. Persze tudom én, hogy ez egy „sci-fi klasszikusai” válogatás, de egy 2009-es kötettől akkor is többet várnék.

EssentialHencsi MP>!
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig

Ezekből is majdnem mind megvolt már. A tematikus válogatás jó ötlet, de ebben részben több volt a gyenge, mint amit előzőleg olvastam. Az időparadoxonos rész nem is tetszett, pedig nagyon szeretem a témát, de itt most nem nagyon jött össze. Az űrutazásosból az Új életet kezdeni nagyon tetszett, a jövő társadalma és a harmadik típusú találkozások fejezetében pedig mind jó. Philip K. Dick az Előszemélyekkel simán lesokkolt, egy csoda ez a pali, de ezt már mondtam. A Föld alatti paradicsom szintén tökéletes. Asimov meg… hát ezen a Mit nevezünk szerelemnek? írásán mindig nevetek, annyira vicces. Viszont az epilógusban a Szilárd Leó-novella nekem kicsit erőltetett.

pat P>!
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig

Sajnos, az írások kb. harmadát ismertem. Az időparadoxonos novellák nekem nem jöttek be, az űrutazás rész elment, a jövő társadalma és a harmadik típusú részek viszont nagyon jók. Továbbra is fenntartom: meglátásom szerint Asimov és Dick zseni.

ilmater>!
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig

Ebben a könyvben aztán nincs két egyforma történet. Ez persze nem Nobel-díjra érdemes megállapítás, lévén hogy különböző témákban született írások lettek összegyűjtve különböző írók tollából. De hirtelen mégis ez jutott eszembe, mikor elkezdtem az értékelésen gondolkozni.

A kezdő történet, A számkivetett a legtökéletesebb bevezető, megadja a kellő alaphangot. Az időparadoxonos írások bár mind érdekes megközelítését adják a témának, az első kivételével mégsem annyira nyűgöztek le igazán.

Az űrutazás témája már jobban megfogott, ebből A parancsnok életre keltése, és főleg az Új életet kezdeni volt kiemelkedő, utóbbi lezárása elég súlyosra sikeredett.

A jövő társadalmával foglalkozó novellákra igaz legjobban a bevezetéskor írt gondolatom, ahány, annyiféle. Az előszemélyek ijesztő, kissé túlzó is, A föld alatti paradicsom utolsó mondatai viszont felérnek egy arculcsapással. Gondoltam, hogy valami csavar lesz benne, de ez durvább volt, mint amire számítottam.

A harmadik típusú találkozások közül a Négyesfogat tetszett legjobban, bár nagy része inkább olyan volt, mint egy elborult horrorfilm. Nem szeretném megfilmesítve látni :) Asimov története kissé paródiaszerű, főleg a vicces befejezéssel.

Nem nagyon szoktam sci-fi novellákat olvasni, de ez a kötet meghozta a kedvet hozzá.

Istris>!
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig

Oké, hogy gyűjtemény, de azért egy vonalat kéne húzni, mert olyat, amiben ilyen színvonalkülönbség volt még nem olvastam. A zseniálistól, az X-faktor válogató elején felmerülő (anyukáján kívül gondolja-e bárki, hogy ez lesz az útja) feelingen keresztül volt itt minden.
Kedvencek: A számkivetett, A parancsnok életre keltése, Oszd meg velem.., Fal a világ körül, Ámen és kész, A szomszéd, Mit neveznek szerelemnek?
Ha már válogatás ez kéne legyen a színvonal, a legjobbak kerüljenek bele. A 4 csillagot ezeknek az íróknak a megismeréséért adtam. Kivéve Asimov bácsit aki régi nagy kedvenc.

kino>!
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig

Nagyon jó kis novelláskötet. A kedvencem a „Fal a világ körül” volt, Theodore R. Cogswell tollából. De a többi novella is jóféle, elgondolkodtató, érdekes.

Sceurpien I>!
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig

Az egész kötet nagyon jó, maga az alapötlet is, és a novella választások is.
Hamilton novellája nagyon jó alaphangot ad, az időutazós történetek mind olyan 5/4-esek (kivéve talán a Kép, az egyetlen 5/2-es amit olvastam), aztán az űrutazás részben mindegyik annyira jó, hogy azt el sem tudom mondani, különösen A parancsnok életre kelése, mert az vicces-en szomorú, valamint a Zöld dombok a Földön, ami pedig lélekgyilkosan szomorú végű.
A jövő társadalma részben mindegyik novella kegyetlen picit az emberiséggel, de még így is megmarad a realitások talaján, az ufó-s részleg pedig a csúcs.
Szilárd Leó befejezése pedig szintén zseniális.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Chöpp >!

A tudás és a hit távolról sem ugyanaz, amint már elmondta valaki, aki rámutatott, hogy mindenki tudja, hogy meg fog halni, ám senki sem hiszi el.

10. oldal Edmond Hamilton: A számkivetett

Kapcsolódó szócikkek: hit · tudás
Chöpp >!

Az űrhajósok sohasem várnak. Ezért űrhajósok.

90. oldal Robert A.Heinlein: Zöld dombok a Földön

EssentialHencsi MP>!

– Mi az, hogy emlő? – érdeklődött Walter.
– Egy dísz, amely már csaknem olyan elavult, mint a benzinhajtású autó. – mondta Ian. – Csak arra jó, hogy bámulják és megfogdossák. Lassan el is sorvad. (…)
– Az emlő – magyarázta Cynthia komolyan a fiának – a néniknek az arésze, amely tejet ad a kisbabáiknak.
– Kettő van belőle rendszerint – tette hozzá Ian. – Egy működő, meg egy másik tartalékul, üzemzavar esetére.

Philip K. Dick - Az előszemélyek

Chöpp >!

Mindenesetre van két olyan képtelenség, amelyek nélkül képtelen vagyok elképzelni a jó sci-fit: az egyik az időutazás, a másik pedig, természetesen, a fénysebességnél gyorsabb utazás.                                             Isaac Asimov

15. oldal Fredric Brown: A tükörterem

Kapcsolódó szócikkek: időutazás · Isaac Asimov
Chöpp >!

Rhysling kiadatlan dalainak nagy részéről még sohasem hallottak, olyanokról, mint: Ahogy a rakéta bátyámmal szembejött, Az a vörös vénuszi lány, Jól fogd a nadrágod!, Kapitány, vagy Űröltöny két személyre.

86-87. oldal Robert A.Heinlein: Zöld dombok a Földön

EssentialHencsi MP>!

– Ön tud valamit a halálról?
– Semmit.
– Mindig úgy vélekedtem, hogy azért félünk a haláltól, mert tudunk róla.

A létezés tere

EssentialHencsi MP>!

A civilizáció nem más, mint az a távolság, amit az ember maga és a szervei által kiválasztott salakanyagok közé helyezett.
– Brian W. Aldiss –

A jövő társadalma - bevezető szöveg

Sceurpien I>!

-Nem, nem kerültem vissza – mondta szomorúan. – Azóta is itt vagyok.

Edmond Hamilton: A számkivetett

Sceurpien I>!

Azt mondtam, ámen. Ámen és kész.

193. oldal; Brian W. Aldiss: Ámen és kész

Sceurpien I>!

George egy pillanatra lehunyta a szemét. Ezt csak mostanában tanulta meg, és büszke volt rá.

241. oldal; Damon Knight: Négyesfogat (1953)


Hasonló könyvek címkék alapján

Timár György (szerk.): Százhúsz költő
Ponori Thewrewk Aurél (szerk.): Kaland a végeken
Trethon Judit (szerk.): A találkozás
Izéhordák
Burger István (szerk.): Kétszázadik
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Bárány György (szerk.): Fantasztikus történetek