A ​kaméliás hölgy 299 csillagozás

Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Ifjabb Alexandre Dumas (1824-1895) szentimentális alkotása (1848) a kurtizánról, akinek a tiszta szerelem esélye is megadatott – bejárta a világot. Népszerűségét fölöttébb gyarapította Verdi ragyogó operazenéje (La Traviata), neves énekesek, illetve a filmváltozatokban színészegyéniségek kiemelkedő teljesítménye. A regény maga azok közé az irodalmi képződmények közé tartozik, amelyek érzelmi aureólába fogják és egyszerű, kongruens képlet szerint építik fel világukat. Mindennek és mindenkinek megvan a maga pontosan kijelölt, áttekinthető helye és szerepe, s az egyetlen nóvum, amit e művek felmutatnak az, hogy valami rosszról kiderül, alapjában véve jó.
Szerb Antal felhívja a figyelmet, hogy a Kaméliás hölgy nyomán megindult demi-monde regénydivatra mintegy keserű ellenhatásként nyúl Flaubert magasabb értelmezési hálóval a közkedvelt érzelmes témához.

Eredeti mű: Alexandre Dumas fils: La Dame aux Camélias

Eredeti megjelenés éve: 1848

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Femina, Lektúra könyvek, Alexandre Dumas

>!
Míves Céh, Budapest, 2005
214 oldal · ISBN: 9632184270 · Fordította: Csergő Hugó
>!
Prospero, Budapest, 1994
288 oldal · keménytáblás · Fordította: Csergő Hugó
>!
Kriterion, Bukarest, 1990
192 oldal · ISBN: 9732601787 · Fordította: Csergő Hugó

11 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Gautier Margit


Kedvencelte 37

Most olvassa 10

Várólistára tette 132

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

„A gyermek kicsiny, és már magába zárja az embert, szűk az agy, mégis abban ütnek tanyát a nagy gondolatok, és mindössze egy kis pont a szem, mégis mérföldeket ölel át egy pillantással…”

Számos feldolgozást, volt szerencsém látni az elmúlt években.
Természetes volt tehát, hogy könyvben is megszeretném ismerni a történetet, még ha igazán újdonsággal nem is találkoztam.

Ez egy csodálatos, mély érzelmeken alapuló, romantikus történet, az igaz szerelemről és a szorosan hozzá kapcsolódó érzésekről, fantasztikus nyelvezettel.
Belemélyedésem odáig fajult, hogy az oldalak pörögtek az ujjaim között, kíváncsi voltam, hogy miképpen tudnak a múltról megfeledkezni és egy tiszta jővőre koncentrálni, de ami egyszer megtörtént kitörölhetetlen és nagyon mély sebeket hordoz a felszín alatt.

Igazán csodálatos egy történet, és igen csak úgy érzem, meghatározza jelen pillanatban a gondolataimat.

>!
ppeva P
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Elég megosztó könyv, engem is megosztott. Hol élveztem a korabeli élet leírását, hol bosszantónak találtam annak az életnek az üresjáratú felszínességét. Hol átadtam magam a melankolikus szerelmi történetnek, hol untam a szenvelgést. Hol felvilágosultnak és haladónak éreztem ifj. Dumast a prostitúció együttérző megközelítése miatt, hol úgy gondoltam, ő is csak egy a férfiközpontú társadalom férfitagjai közül, aki hatásos könnyeket ejt szegény szépséges kitartott lányokért, de az korántsem zavarja, ahogy a férfiak használják őket…
Mindenesetre érdekes kis olvasmány volt, és bár helyenként hosszúnak tűnt, végeredményben egész tömören rövid. Ugyanettől dupla ennyi oldalon biztos besokalltam volna.

>!
gab001 P
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Láttam már egy feldolgozását, így nem igazán tartogatott meglepetéseket, mégis örülök, hogy elolvastam. Az a típusú történet, ahol a lelki vívódáson, az érzelmeken van a hangsúly inkább, amit számomra a betűk könnyebben tudtak közvetíteni, mint a színészek. Annyira, hogy könnyekig meghatottak Margit levelei. Igazából Armand is közelebb került hozzám, hiszen az ő szemszögéből és magyarázataival olvashattam az eseményekről. Mégis Prudence karaktere fogott meg leginkább, bár cseppet sem kedvelhető, viszont olyan logikusan látja a világot, hogy nehéz az érveléseinek ellenállni. Ugyanakkor nagyon tetszett a könyv hangulata is, a pezsgő Párizs és a vidéki idill egyaránt. Elbűvölt.

>!
Európa, Budapest, 1965
250 oldal · Fordította: Csergő Hugó
>!
Supercalifragilisticexpialidocio…
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Évek óta kutatom a könyvet különböző antikváriumokban, hogy végre legyen egy saját példányom. Sok kutakodás árán, de sikerült, másodkézből, egy kedves molytól. Örök hálám, már a polcomat ékesíti!
Egészen az életem korai szakaszára visszanyúlik ez a történet. Biztos mindenkivel megesett, hogy a Nagymamájánal aludt időnként gyermekként, ahol az esték óhatatnaul a Duna televízó társaságában telltek. Ott láttam a fim változatot, már akkor beleszerettem, nem volt csoda az Elfújta a szél után. Akkoriban természetesen még nem sok mindent fogtam fel, csupán a mérhetetlen szerelmet, amit Armand érzett, a csodás virágot és a gyönyörű báliruhákat. Emlékszem a film végén, már akkor is sírtam.
Aztán könyvtárból sikerült kikölcsönöznöm. Nagy örömet okozott. Ugyanis imádom. Olyan mély, olyan tragikus, olyan valós. Egy különleges nő ez a bizonyos kamélis hölgy, igazán mély a karaktere.
Kedvencem lett, különleges szálak kötnek hozzá.

>!
bürök
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Az a nagy kőszívem, az. Eddigi olvasmányaim közül simán dobogós a legtöbb férfisírás /100 oldal kategóriában. Ehh, franciák…

1 hozzászólás
>!
szilva81
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Valódi romantikus történet az igaz szerelemről és a szorosan hozzá kapcsolódó érzésekről, csodás nyelvezettel, történet elbeszéléssel. Ittam az oldalakat, kíváncsi voltam, hogy tudnak a múlt eseményeire fátylat borítani és a jövő felé nézni, de akármennyire is akarjuk a megtörténtet nem lehet meg nem történtté tenni, az mindig lappang és személyiségtől függ, hogy fellázad e vagy csöndesen bennünk él tovább.
Gazdag és jól megírt érzelemábrázolása kiválóan vezetett végig a regényen, mondhatni a cselekménye maga az érzelmek tobzódása volt.

>!
Iustitia
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Nem tudok rá nem öt csillagot adni.
Jól meg kell írni egy könyvet ahhoz, hogy így meghasson, és Dumas (talán apjától örökölve) ennek tökéletesen eleget is tett. Az utolsó oldalakat – egész pontosan a levelet – végigsírtam.
A történetet ismertem, mivel kedvenc operám a Traviata. Már ezerszer láttam, hallottam, remekmű, és most már talán mondhatom, hogy egy ilyen regény után könnyebb volt komponálni. Jó volt Violetta/Margit és Alfredo/Armand történetét így is átélni.
Teljesen elvarázsolt.

>!
semmilyen P
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Egy mély és igaz szerelem története. Egy nő szerelméé, aki mindent képes volt odaadni egy férfinak, azé a nőé, aki kurtizán volt, de a szerléért feladta ezt az életet. A kor sajátossága miatt azonban a boldogság csak ideig-óráig tarthatott, hiszen az élet – ahogyan azt várni lehetett – közbeszólt. Abban az időben ezt soha nem tudták megbocsátani a nőknek (mondjuk ez ma már másként megy).
A férfi is igaz szerelemmel szerette a hölgyet, de az ő szerelme kevés volt ahhoz, hogy mindent feláldozzon. Inkább választotta a család megbecsülését és azt amit a az apja nyújtott neki ,elsősorban pénzt, természetesen. Akkor most ki is a kurtizán, tulajdonképpen? Az, aki a szerelemért megváltoztatja az életét vagy az, aki inkább a pénzt választja?
A dolog e történetben sem ennyire egyszerű, de valahogy ez is lejön, lejött nekem.
Szóval egy valóban szép és megható szerelmi történet.

>!
Perly P
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Mit is mondhatnék… Ezt a könyvet se nekem találták ki. Nem tudom, hogy igaziból megtörténtek-e az itt leírtak vagy sem, mindenesetre ki az a h***e, aki feláldozza a szerelmét, csak azért, mert mások azt mondják, hogy azzal jót tesz… Kérdem én, ugyan kinek? Magának és a szerelmének biztos nem! A többiek meg kit érdekelnek? Szánalmas, mennyire önzőek az emberek! Nem értem, miért foglalkoztatja őket, hogy mit gondolnak róluk mások… Így is, úgy is szájukra veszik egymást, akkor nem mindegy? Az emberi ostobaság határtalan. Ahelyett, hogy felnőttek módjára megbeszélték volna egymással a dolgokat, inkább egymás háta mögött, sutyiban vágták maguk alatt a fát. Meg is lett az eredménye…
Azért pozitívuma is van: az író stílusa. Nekem kifejezetten tetszett. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy élvezni tudjam az olvasást, bár a vége felé spoiler. El is untam magam rajta.
Összességében nem volt rossz. Megérdemel egy négyest.

>!
Zzsófi
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Hát,nem nagyon szippantott be a történet…
DE!
Ez nem jelenti azt,hogy nem volt jó könyv.
Tetszett a történet,a stílus és… Párizs a ruhák,Operák,Színházak… Jó volt egy kicsit Párizsban lenni.
A történet egy kurtizánról és egy fiatalemberről és a kettőjük között lévő szerelemről szól. néha vontatott és unalmas volt. Szörnyű, amikor két ember szerelmes egymásba és mégsem lehetnek együtt… Nem túl pozitív hangvételű könyv és nem tetszene mindenkinek,de egy próbát megér. :)
Ajánlom a szerelmestörténeteket,Párizst és elgondolkodtató történetek kedvelő olvasóknak. :)


Népszerű idézetek

>!
ludovika

Mennyi boldog ember, s nem is tudják, hogy boldogok!

229. oldal

>!
Cheril

Sokszor gyerekségek okozzák legnagyobb örömünket, és nagyon gonosz dolog semmivé tenni az ilyen örömöt.

90. oldal

>!
Kalimpa

A gyermek kicsiny, és már magába zárja az embert, szűk az agy, mégis abban ütnek tanyát a nagy gondolatok, és mindössze egy kis pont a szem, mégis mérföldeket ölel át egy pillantással…

27. oldal (Európa, 1968)

>!
Nandi

Szánjuk a vakot, aki sohasem látta a napnak sugarait, a süketet, aki sohasem hallotta a természetnek zengzetes összhangját, a némát, aki sohasem tudta hangjával is megszólaltatni lelkét – miért rejtőzzünk hát az álszemérem ürügye mögé, és miért ne szánjuk a szívnek vakságát, a léleknek siketségét és lelkiismeretnek némaságát, amely megőrjítheti e szomorú szerencsétleneket, akik önhibájukon kívül képtelenek arra, hogy meglássák a jót, meghallják a Megváltót, és megszólaljanak a szerelem és a hit nyelvén.

>!
monanna

Úgy vélem, csak az teremthet alakokat, aki már hosszan tanulmányozta az embereket, éppen úgy, mint ahogy idegen nyelvet sem beszélhetünk addig, amíg alaposan meg nem tanultuk.

(első mondat)

>!
Cheril

Szó sincs arról, hogy az élet kapujánál két oszlopot állítsanak fel „jó út” és „rossz út” felirattal, majd e figyelmeztetés után felszólítással forduljanak hozzájuk: „Válasszatok!” Sokkal inkább, mint Jézus tette, meg kell mutatni az utat, amely a második útra tévedteket visszatereli az elsőre. A legfontosabb, hogy az első pár lépés ne legyen túlságosan fájdalmas, és a megtérőknek útja ne legyen torlaszokkal elzárva.

24. oldal

>!
Szelén

Bizonyára rosszat cselekedtünk születésünk előtt, vagy igen nagy boldogságot kell élveznünk halálunk után, hogy Isten a bűnhődés minden kínját s a megpróbáltatás minden fájdalmát végigszenvedteti velünk életünkben.

208. oldal (Anno kiadó)

>!
Nandi

…azon nők számára, akiket nevelésük nem tanított jóra, Isten majdnem mindig két ösvényt tart fenn, amelyen hozzá eljuthatnak. Ez a két ösvény a szenvedés és a szerelem. Mindkettő rögös, aki rájuk lép, megsebzi.

>!
Supercalifragilisticexpialidocio…

…azok közül való vagyok, akiknek meggyőződése szerint minden a kevésben rejlik. A gyermek kicsiny, és már magába zárja az embert, szűk az agy, mégis abban ütnek tanyát a nagy gondolatok, és mindössze egy kis pont a szem, mégis mérföldeket ölel át egy pillantással…

27. oldal

>!
Sziszandria P

A gróf gyönyörű művű órát húzott ki zsebéből és megnézte, hány óra.
– Ideje, hogy a klubba menjek – mondotta.
Margit nem válaszolt.
A gróf erre odahagyta a kandallót és Margithoz közeledett.
– Isten önnel, asszonyom.
Margit felkelt.
– Isten önnel, kedves gróf. Már indul?
– Igen, attól tartok, hogy untatom.
– Ó, ma sem untat inkább, mint más napokon. Mikor látom viszont?
– Amikor megengedi.
– Hát akkor Isten önnel.
Meg kell vallani, ez kegyetlenség volt.

55. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gustave Flaubert: Madame Bovary
Émile Zola: Az emberirtó
Jókai Mór: A tengerszemű hölgy
Juliette Benzoni: A szökevény
Joanne Harris: Csokoládé
Annemarie Selinko: Désirée
Szélesi Sándor: Kincsem
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Jane Austen: Tartózkodó érzelem
Balzac Honoré: Grandet Eugénia