A ​kaméliás hölgy 362 csillagozás

Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Ifjabb Alexandre Dumas (1824-1895) szentimentális alkotása (1848) a kurtizánról, akinek a tiszta szerelem esélye is megadatott – bejárta a világot. Népszerűségét fölöttébb gyarapította Verdi ragyogó operazenéje (La Traviata), neves énekesek, illetve a filmváltozatokban színészegyéniségek kiemelkedő teljesítménye. A regény maga azok közé az irodalmi képződmények közé tartozik, amelyek érzelmi aureólába fogják és egyszerű, kongruens képlet szerint építik fel világukat. Mindennek és mindenkinek megvan a maga pontosan kijelölt, áttekinthető helye és szerepe, s az egyetlen nóvum, amit e művek felmutatnak az, hogy valami rosszról kiderül, alapjában véve jó.
Szerb Antal felhívja a figyelmet, hogy a Kaméliás hölgy nyomán megindult demi-monde regénydivatra mintegy keserű ellenhatásként nyúl Flaubert magasabb értelmezési hálóval a közkedvelt érzelmes témához.

Eredeti megjelenés éve: 1848

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Femina Európa · Lektúra könyvek Kriterion · Alexandre Dumas Adamo Books · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
Adamo Books, 2016
ISBN: 9789633877128
>!
214 oldal · ISBN: 9786155306136 · Fordította: Csergő Hugó
>!
Míves Céh, Budapest, 2005
214 oldal · ISBN: 9632184270 · Fordította: Csergő Hugó

14 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Gautier Margit


Kedvencelte 46

Most olvassa 11

Várólistára tette 170

Kívánságlistára tette 60


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

„A gyermek kicsiny, és már magába zárja az embert, szűk az agy, mégis abban ütnek tanyát a nagy gondolatok, és mindössze egy kis pont a szem, mégis mérföldeket ölel át egy pillantással…”

Számos feldolgozást, volt szerencsém látni az elmúlt években.
Természetes volt tehát, hogy könyvben is megszeretném ismerni a történetet, még ha igazán újdonsággal nem is találkoztam.

Ez egy csodálatos, mély érzelmeken alapuló, romantikus történet, az igaz szerelemről és a szorosan hozzá kapcsolódó érzésekről, fantasztikus nyelvezettel.
Belemélyedésem odáig fajult, hogy az oldalak pörögtek az ujjaim között, kíváncsi voltam, hogy miképpen tudnak a múltról megfeledkezni és egy tiszta jővőre koncentrálni, de ami egyszer megtörtént kitörölhetetlen és nagyon mély sebeket hordoz a felszín alatt.

Igazán csodálatos egy történet, és igen csak úgy érzem, meghatározza jelen pillanatban a gondolataimat.

ppeva P>!
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Elég megosztó könyv, engem is megosztott. Hol élveztem a korabeli élet leírását, hol bosszantónak találtam annak az életnek az üresjáratú felszínességét. Hol átadtam magam a melankolikus szerelmi történetnek, hol untam a szenvelgést. Hol felvilágosultnak és haladónak éreztem ifj. Dumast a prostitúció együttérző megközelítése miatt, hol úgy gondoltam, ő is csak egy a férfiközpontú társadalom férfitagjai közül, aki hatásos könnyeket ejt szegény szépséges kitartott lányokért, de az korántsem zavarja, ahogy a férfiak használják őket…
Mindenesetre érdekes kis olvasmány volt, és bár helyenként hosszúnak tűnt, végeredményben egész tömören rövid. Ugyanettől dupla ennyi oldalon biztos besokalltam volna.

JBollok92 P>!
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Megindító, gyönyörű szépen megírt történet, teljesen magával rántott a stílusa. Margit (Marguerite) számomra, hangozzon bármilyen furcsán, nagyon szimpatikus hősnő volt, a foglalkozása ellenére is. Igaz a könyvben szereplő egyik mondat, mely szerint a szívbéli jósága az erkölcsös úriasszonyok fölé emeli. De ezt az Armand iránt érzett szerelme is bizonyítja. A spoiler Fantasztikus regény, egyszer mindenképpen újraolvasom.

Supercalifragilisticexpialidocio…>!
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Évek óta kutatom a könyvet különböző antikváriumokban, hogy végre legyen egy saját példányom. Sok kutakodás árán, de sikerült, másodkézből, egy kedves molytól. Örök hálám, már a polcomat ékesíti!
Egészen az életem korai szakaszára visszanyúlik ez a történet. Biztos mindenkivel megesett, hogy a Nagymamájánal aludt időnként gyermekként, ahol az esték óhatatnaul a Duna televízó társaságában telltek. Ott láttam a fim változatot, már akkor beleszerettem, nem volt csoda az Elfújta a szél után. Akkoriban természetesen még nem sok mindent fogtam fel, csupán a mérhetetlen szerelmet, amit Armand érzett, a csodás virágot és a gyönyörű báliruhákat. Emlékszem a film végén, már akkor is sírtam.
Aztán könyvtárból sikerült kikölcsönöznöm. Nagy örömet okozott. Ugyanis imádom. Olyan mély, olyan tragikus, olyan valós. Egy különleges nő ez a bizonyos kamélis hölgy, igazán mély a karaktere.
Kedvencem lett, különleges szálak kötnek hozzá.

gab001>!
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Láttam már egy feldolgozását, így nem igazán tartogatott meglepetéseket, mégis örülök, hogy elolvastam. Az a típusú történet, ahol a lelki vívódáson, az érzelmeken van a hangsúly inkább, amit számomra a betűk könnyebben tudtak közvetíteni, mint a színészek. Annyira, hogy könnyekig meghatottak Margit levelei. Igazából Armand is közelebb került hozzám, hiszen az ő szemszögéből és magyarázataival olvashattam az eseményekről. Mégis Prudence karaktere fogott meg leginkább, bár cseppet sem kedvelhető, viszont olyan logikusan látja a világot, hogy nehéz az érveléseinek ellenállni. Ugyanakkor nagyon tetszett a könyv hangulata is, a pezsgő Párizs és a vidéki idill egyaránt. Elbűvölt.

>!
Európa, Budapest, 1965
250 oldal · keménytáblás · Fordította: Csergő Hugó
olvassvalamit>!
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Évek óta a polcomon állt ez a könyv, de valahogy sosem tudtam rávenni magam, hogy elolvassam. Attól tartottam, hogy túl csöpögős lenne számomra vagy túl régies hangvételű.

És nem is lepődhettem volna meg jobban. Megint bebizonyosodott, hogy nem szabad borító alapján ítélni.

Igaz, hogy a történet nagyon távoli a mai rohanó világunktól, és van benne bőven romantika, de pont ez a kettő dolog formálta a hangulatát számomra szórakoztatóvá. A romantikus szál nem hétköznapi, ahogy a végkifejlet sem. Bátran merem ajánlani azoknak is, akik nincsenek oda a romantikus történetekért, mert sok mást is ad ez a könyv. Társadalom- és korrajz is volt egyben számomra. Gyorsan olvasható, és szinte megelevenednek az olvasó előtt a szereplők, a helyszínek. A végén lévő nagy csavar nem lesz valószínűleg annyira nagy, ha egy kicsit is ismerős vagy ebben a zsánerben, de ettől függetlenül elég jól tud hatni: Az érzékenyebbek készüljenek zsebkendővel!

Lunemorte P>!
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Sokáig nem figyeltem, hogy a szerző nem az idősebb Alexandre Dumas, hanem az ifjabb és erre konkrétan olvasás közben döbbentem rá. Időnként eléggé csöpögős volt a történet és már nehezen viseltem el a főszereplőnő szenvedéseit, amiket ő viszont már kb. élvezett…A vége is eléggé olyan lett, amilyen… spoiler Szerintem az igazi szerelem nem olyan, hogy valaki szól, hogy ne szeresd xy-t többet és akkor „oké"… Aztán szenvedjünk még…

Belle_Maundrell>!
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Gyerekkoromban mindig láttam ezt a könyvet anyuék szobájában, és szent meggyőződésem volt, hogy a kamélia egy betegség. :D Méghozzá tüdővész, szóval ha félretesszük a virágokat, legalább valamilyen szinten jó nyomon voltam.
Csodás eltévelyedésem után sorsszerű volt, hogy előbb-utóbb elolvassam, mostanában többször is felbukkant itt-ott, és szerencsére nem okozott csalódást.

Szép, tragikus és romantikus történet, nekem volt tőle némi Moulin Rouge-utánérzésem. Az ifjabb Dumas is szépen írt, a regény felépítése is tetszett, szeretem az ilyen mesélős megoldásokat. Néha kissé túl szentimentális, a szereplők viselkedése is elég bárgyú és teátrális, de összességében mégis inkább meghatónak tartottam, nem kaptam tőle szemforgatási rohamot. Jól átadta a korabeli párizsi hangulatot, betekintést nyújt a kitartott nők világába, együttérzéssel fordul feléjük, és érdekes, bölcs gondolatokat fogalmaz meg.

Viszont a fordítás borzasztóan zavart, teljesen kiakaszt, amikor magyarítva vannak a nevek, szóval próbáltam mindig Marguerite-et olvasni Margit helyett. Annyival jobban hangzik. Rémes szokás volt, szóval örülnék egy friss verziónak.

bürök>!
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Az a nagy kőszívem, az. Eddigi olvasmányaim közül simán dobogós a legtöbb férfisírás /100 oldal kategóriában. Ehh, franciák…

1 hozzászólás
gesztenye11 >!
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

A több, mint 90 szöveges értékelés mindent elmond a könyvről, sok újat én sem tudok hozzátenni. Egy romantikus történet, ami nagyon szomorú, a végkifejlet is, a hangulat is (talán csak az 5 hónapos vidéki kiruccanás a kivétel). És a szomorú az, hogy a főszereplők közül nincs igazán pozitív személyiség (talán csak az író, vagy elbeszélő a kivétel). És nem mondhatjuk, hogy „a szerelem mindent legyőz”. Mert Armand nem az, hiszen nem érti a miérteket (mert annyira szerelmes) és mindenképpen bosszút akar állni. És Margit sem, mert ugyan a jellemfejlődése nyilvánvaló a szerelem hatására, de az elején azért nem akar otthagyni csapot-papot, és ragaszkodik bizonyos „kiváltságokhoz”.
Az viszont tény, hogy minden nagyon szépen le van írva, néha talán kicsit körülményesen, de ez betudható a kornak, amelyben született és amelyben a szereplők éltek. És azért egy megjegyzés a végére: id. Dumas szerintem jobb könyveket írt!


Népszerű idézetek

ludovika>!

Mennyi boldog ember, s nem is tudják, hogy boldogok!

229. oldal

Kalimpa>!

A gyermek kicsiny, és már magába zárja az embert, szűk az agy, mégis abban ütnek tanyát a nagy gondolatok, és mindössze egy kis pont a szem, mégis mérföldeket ölel át egy pillantással…

27. oldal (Európa, 1968)

Cheril>!

Sokszor gyerekségek okozzák legnagyobb örömünket, és nagyon gonosz dolog semmivé tenni az ilyen örömöt.

90. oldal

monanna>!

Úgy vélem, csak az teremthet alakokat, aki már hosszan tanulmányozta az embereket, éppen úgy, mint ahogy idegen nyelvet sem beszélhetünk addig, amíg alaposan meg nem tanultuk.

(első mondat)

Nandi>!

Szánjuk a vakot, aki sohasem látta a napnak sugarait, a süketet, aki sohasem hallotta a természetnek zengzetes összhangját, a némát, aki sohasem tudta hangjával is megszólaltatni lelkét – miért rejtőzzünk hát az álszemérem ürügye mögé, és miért ne szánjuk a szívnek vakságát, a léleknek siketségét és lelkiismeretnek némaságát, amely megőrjítheti e szomorú szerencsétleneket, akik önhibájukon kívül képtelenek arra, hogy meglássák a jót, meghallják a Megváltót, és megszólaljanak a szerelem és a hit nyelvén.

Nandi>!

…azon nők számára, akiket nevelésük nem tanított jóra, Isten majdnem mindig két ösvényt tart fenn, amelyen hozzá eljuthatnak. Ez a két ösvény a szenvedés és a szerelem. Mindkettő rögös, aki rájuk lép, megsebzi.

Cheril>!

Szó sincs arról, hogy az élet kapujánál két oszlopot állítsanak fel „jó út” és „rossz út” felirattal, majd e figyelmeztetés után felszólítással forduljanak hozzájuk: „Válasszatok!” Sokkal inkább, mint Jézus tette, meg kell mutatni az utat, amely a második útra tévedteket visszatereli az elsőre. A legfontosabb, hogy az első pár lépés ne legyen túlságosan fájdalmas, és a megtérőknek útja ne legyen torlaszokkal elzárva.

24. oldal

Szelén>!

Bizonyára rosszat cselekedtünk születésünk előtt, vagy igen nagy boldogságot kell élveznünk halálunk után, hogy Isten a bűnhődés minden kínját s a megpróbáltatás minden fájdalmát végigszenvedteti velünk életünkben.

208. oldal (Anno kiadó)

Sziszandria>!

A gróf gyönyörű művű órát húzott ki zsebéből és megnézte, hány óra.
– Ideje, hogy a klubba menjek – mondotta.
Margit nem válaszolt.
A gróf erre odahagyta a kandallót és Margithoz közeledett.
– Isten önnel, asszonyom.
Margit felkelt.
– Isten önnel, kedves gróf. Már indul?
– Igen, attól tartok, hogy untatom.
– Ó, ma sem untat inkább, mint más napokon. Mikor látom viszont?
– Amikor megengedi.
– Hát akkor Isten önnel.
Meg kell vallani, ez kegyetlenség volt.

55. oldal

molke P>!

Az igaz szerelem mindig jobbá tesz bennünket, bárki is az a nő, aki felkelti bennünk.


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Dallos Sándor: Aranyecset
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél
Virginia Woolf: Clarissa
Boris Vian: Tajtékos napok
William Somerset Maugham: A festett fátyol
William Somerset Maugham: A színes fátyol
William Somerset Maugham: Színes fátyol
Victor Hugo: A nyomorultak
Gaston Leroux: Az operaház fantomja
Hugo Viktor: A Notre Damei toronyőr