A ​TA-MA 3 csillagozás

Ian Stewart – Vann Joines: A TA-MA Ian Stewart – Vann Joines: A TA-MA

Ebben a könyvben a tranzakcióanalízis (TA) elméletébe és gyakorlatába vezetjük be az olvasót. Az anyagot oly módon rendeztük el, hogy jól kezelhető legyen, akár tanfolyamon akár úgy, hogy csak a könyv alapján akarja elsajátítani. Ha először találkozik a TA-val, reméljük, hogy értékelni fogja fesztelen és közvetlen stílusát. Az elméleti állítások megvilágítására bőségesen hozunk fel példákat. Azok az olvasók, akik a TA 101-es tanfolyam háttéranyagaként használják a könyvet, annak teljes anyagát megtalálják benne. Ez a könyv nemzetközi olvasmány és azt reméljük, hogy olvasótábora is nemzetközi lesz. Ezt tartottuk szem előtt, amikor a könyv nyelvezetét és a felhozott példákat megválasztottuk.

>!
Grafit, Budapest, 1998
282 oldal · ISBN: 9638548827
>!
312 oldal · Fordította: Sineger Annamária

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Népszerű idézetek

F_Orsolya>!

Hogyan lehet kitörni a sorskönyvi folyamat-mintákból?
Ha elégedetlen vagy a sorskönyvi folyamatoddal, kiléphetsz belőle. A TA által javasolt összes személyes változás közül ezt a legkönnyebb megtenni. Először is meg kell állapítanod, hogy melyek a legfontosabb folyamat- mintáid. S amikor megvan az erre való rálátásod, egyszerűen Felnőtt módon kontrollálnod kell, és olyan módon viselkedni, ami megtöri a mintát.
Ha legfontosabb mintád az „addig amíg” volt, azt úgy törheted meg, hogy elmész szórakozni, mielőtt befejezted volna az összes munkád. (Daniel Casriel erre azt mondja meglovagoljuk a pónilovat, mielőtt kitakarítottuk volna az istállót).
Az „azután” sorskönyves egyéneknél úgy lehet kilépni a sorskönyvi folyamatból,hogy a mai napot élvezik, és elhatározzák, hogy a holnapit is élvezni tudják. Például, ha bulin vagy igyál annyit, hogy jól érezd megad, de ne olyan sokat, hogy másnap fejfájással ébredjél.
A „soha” minta megtöréséhez döntsd el, hogy mi az, amit akarsz. Készíts egy listát öt dologról, amelyeket meg tudsz csinálni, hogy elérd amit akarsz. Azután az öt közül minden nap tégy meg egyet.
Hogyha a „mindig” témát éled ki, ismerd fel, hogy nem kell mindig ugyanazokat a hibákat megismételned vagy kitartanod, amikor rosszul állnak a dolgok. Ha akarsz, hagyj ott egy számodra nem kielégítő állást, kapcsolatot vagy lakóhelyet, és keress valami újat.
A „majdnem” első típusából úgy léphetsz ki, ha biztosítod, hogy befejezed, amit elkezdtél. Ha takarítasz, végezd el teljesen. Ha könyvet olvasol, olvasd el az összes fejezetet. A „ majdnem” kettes típusának leküzdéséhez azt a kellemes lépést kell megtenned, hogy elismered a saját sikereidet, amikor elérted azokat. Fektess fel egy listát a a céljaidról. Minden alkalommal, amikor elérsz egyet, húzd ki a listáról. Ne térj rá a következő célra anélkül, hogy a most elértet meg nem ünnepelted volna.
Hogyha „nyitott” minta birtokosa vagy, ismerd fel, hogy szüleid tulajdonképpen megajándékoztak téged. Mivel az eredeti sorskönyv utolsó oldalai hiányoznak, szabadon írhatod meg a befejezést, ahogy neked tetszik. Minden egyes alkalommal, amikor a folyamat-mintáiddal ellentétesen viselkedsz, gyengíted a minta jövőbeni hatását, és ezáltal könnyebbé válik számodra, hogy kilépjél régi sorskönyv-folyamat témádból.

162. oldal

morcos>!

Eric Berne a következőkben definiálta az én-állapotot: Konzekvens érzés- és tapasztalati minta, amely közvetlenül kapcsolódik a megfelelő konzekvens magatartási mintázottsághoz.

24. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elliot Aronson: A társas lény
Malcolm Gladwell: Kivételesek
Carl Gustav Jung – Marie-Louise von Franz (szerk.): Az ember és szimbólumai
Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás
Barbara Pease – Allan Pease: A testbeszéd enciklopédiája
Carl Gustav Jung: Az alkímiai konjunkció
Fiáth Titanilla: Börtönkönyv
Richard Bandler – John Grinder: Békából királyfi
Rudolf Arnheim: A vizuális élmény
Erich Fromm: A rombolás anatómiája