Knots ​& Crosses (Inspector Rebus 1.) 2 csillagozás

Ian Rankin: Knots & Crosses Ian Rankin: Knots & Crosses

The very first Rebus novel from the No.1 bestselling author.

'And in Edinburgh of all places. I mean, you never think of that sort of thing happening in Edinburgh, do you… '

'That sort of thing' is the brutal abduction and murder of two young girls. And now a third is missing, presumably gone to the same sad end. Detective Sergeant John Rebus, smoking and drinking too much, his own young daughter spirited away south by his disenchanted wife, is one of many policemen hunting the killer.

And then the messages begin to arrive: knotted string and matchstick crosses – taunting Rebus with pieces of a puzzle only he can solve.

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Orion, London, 2008
272 oldal · ISBN: 9780752883533 · ASIN: 0752883534

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

mandris>!
Ian Rankin: Knots & Crosses

Nem terveztem, hogy ilyen gyorsan elolvasom. Úgy gondoltam, hogy szépen beosztom, és 3-4 nap alatt szépen elfogyasztom. Aztán elkezdtem olvasni, és nem volt megállás. És végre egy krimi (tudom, biztos van még ilyen), amiben azok nyomoznak, akiket ezért fizetnek az adófizetők. És üdítő változatosságként nem is inkompetens hülyék, hogy aztán jöhessen a magánnyomozó és megmentse a bőrüket. Itt nem a kis szürke agysejtekkel próbálják megoldani a bűntényt – pedig, mint kiderült, azokkal kellett volna – hanem egy csomó rutin feladat elvégzésével: korábbi esetek jegyzőkönyveinek áttanulmányozásával, szemtanúk és környéken lakók kihallgatásával, betelefonálók (pszichopaták, feltűnési viszketegségben szenvedők, embertársaikat bemárók, illetve ténylegesen hasznos információkat szolgáltatók egyaránt akadnak) segítségével. És a főszereplő sem a szokásos nagymenő magánnyomozó, hanem egy egyszerű zsaru – jó zsaru, de nem nagyon jó, ahogy a főnöke jellemzi.
A cselekmény pörgős, sodor magával, a karakterek életszerűek, komplexek, meg van a maguk sötét oldala. Különösen a főszereplő, Rebus nyomozó karaktere izgalmas, az előtörténete, a sérülései, a sajátos hite, kapcsolata a családtagjaival, kollégáival.
Ja igen, és ilyen egy irodalmár által írt krimi: hemzseg a Shakespeare hivatkozásoktól, Dosztojevszkijt emlegeti, és ha már Edinburgh a helyszín, nem mulaszt el hivatkozni a Dr. Jekyll és Mr. Hyde-ra sem.
Mental note 1: El kéne már végre olvasni a Dr. Jekyllt, ha már ott áll a polcon.
Mental note 2: Egyszer el kéne látogatni Edinburgh-ba


A sorozat következő kötete

Inspector Rebus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: A Murder is Announced
Philip Kerr: Berlin Noir
Colin Dexter: The Wench Is Dead
Robert Harris: Fatherland
Nicolas Freeling: The King of the Rainy Country
Agatha Christie: The Murder on the Links
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes történetei 2. / Adventures of Sherlock Holmes 2.
Arthur Conan Doyle: The Complete Sherlock Holmes
Agatha Christie: Crooked House