!

A ​dervisház 99 csillagozás

Ian McDonald: A dervisház
Ad Astra · 3.490 Ft –20% 2.790 Ft
Book24 · 3.490 Ft –16% 2.932 Ft
Book and Walk 2.270 Ft
1.500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Bomba robban egy isztambuli villamoson – egy átlagos nap, egy mindennapos merénylet a 2027-es év Törökországában, amely az Európai Unió legfiatalabb, legsokszínűbb, ugyanakkor legszegényebb tagja: Közép-Ázsia bazárja, a földgázkincsek kapuja, a nanotechnológiai fejlődés műhelye.
Ez a robbanás azonban az Adem Dede téri dervisház minden lakójának életét felforgatja: a katasztrófákra fogadásokat kötő, nyugalmazott közgazdászprofesszorét, az országos földgázcsalással élete legnagyobb dobására készülő brókerét, a legendás, mézzé lett ember nyomába eredő régiségkereskedőét, a nanotechnológiai újítást eladni próbáló marketingesét, a szívbeteg kisfiúét és a házban bujkáló férfiét, aki a merényletet követően dzsinneket kezd el látni. Olyan veszély nyomára bukkannak, amely nem csak Törökországot, hanem Európa többi részét is fenyegeti…

Eredeti mű: Ian McDonald: The Dervish House

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Ad Astra, 2012
574 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155229084 · Fordította: Tamás Gábor

Enciklopédia 11


Hirdetés

Kedvencelte 8

Most olvassa 8

Várólistára tette 146

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
vicomte MP
Ian McDonald: A dervisház

Pár hónapja az Ad Astra kiadó egyik előző könyvéről, a Felhúzhatós lányról azt írtam, hogy rendkívül sok rétege van, és az olvasóban számtalan kérdés merülhet fel, mire befejezi a könyvet.
A Dervisház még ennél is sokszínűbb, hihetőbb, és nem utolsósorban közelebbi világot mutat be, amelyben a szereplők, és a köztük feszülő konfliktusok is sokkal megfoghatóbbak voltak számomra.

Ebben a regényben szinte minden jelen van, ami a poszt-cyberpunk korszakban izgatja az SF szerzőket – a technológiai fejlődés lehetőségei és veszélyei, a társadalmi feszültségek, a terrorizmus, a profitéhes cégek gazdasági manipulációi, sőt nyomokban még a poszthumanizmus is –, mindezt ráadásul gyakran költői szépséggel megfogalmazva, ami miatt ez a kötet az elolvasás után azonnal bekerült a kedvenceim közé.

A regény egy angolszász szerzőtől merőben szokatlan környezetben, az alig tizenöt évnyi jövőbe helyezett Isztambulban játszódik, de nem csupán ebben szakít a klisékkel, de abban is, hogy a szereplői mind helybéliek.
Ez önmagában is érdekes helyzetet teremt, ami nyomban felvetheti a hitelesség kérdését. Nos, olvasás közben nem éreztem azt, hogy lenne bármi, ami falsul hatott volna, bár nyilván igazán autentikus választ erre a török olvasók tudnának adni.

A cselekmény olyan bonyolult és aprólékos, mint egy mikrográfia, azt mégsem mondanám, hogy nagyítóval kell keresni a történéseket, de nem árt, ha mégis alaposan és figyelve merül el a könyvben az olvasó, mivel a látszólagos minták mélyén újabb formák rejlenek, és az összefüggésekből kirajzolódó kép bonyolult szépsége csak így tárul fel előttünk.

A regény eseményei öt napot ölelnek fel, és ez alatt az öt nap alatt a regény hat főszereplőjének sorsán keresztül bepillanthatunk Törökország elmúlt negyven évébe és abba a jövőképbe, amit McDonald a jelen tendenciái alapján elképzelt. És ez alatt az idő alatt mind egy súlyos sorsfordulót élnek meg, amely végképp elszakítja őket attól az élettől, amelyet addig éltek.

Az író értő kézzel szőve a szálakat képes arra, hogy úgy mutassa be Törökország legnagyobb dilemmáját, a küszöbön toporgást, hogy közben ez nem tolakodik az olvasó és a történet közé.
Mert Törökország – és annak szimbóluma, Isztambul –, egyszerre kelet és nyugat. Egy város és egy nép, amely egyidejűleg mélységesen konzervatív és szabadelvű. Ahol a fundamentalista vallásos hit és a modern tudományok iránti elkötelezettség nem zárja ki egymást. Ahol még mindennapos a nemi előítélet, a rasszista idegengyűlölet, ám egyre terjed és erősödik az ezzel szemben álló tolerancia is.
Ahol a múltba révedés helyett a jelen elfogadása és a jövőbe vetett hit vált igazán fontossá.

Számomra ez az elfogadás lett a legfontosabb üzenete a könyvnek: a szereplők mindegyike a tragédia peremén egyensúlyoz, és kevés híja van, hogy elbukjanak, s hogy mégsem így alakul, az nem írói kegy, hanem annak a következménye, hogy a történetük egy csomópontjában szembenéznek magukkal, s ott és akkor nem az egyszerű, a kézenfekvő, hanem a helyes utat választják.

2 hozzászólás
>!
Leonidas
Ian McDonald: A dervisház

Furcsa világ, még furcsább emberekkel. Annyit biztos, hogy minden szépsége és varázslatossága ellenére nem szívesen élnék Isztambulban. A mesés kelet kapuja, ahol összefonódva létezik a modern technika, és a vallásos fanatizmus. Érdekesnek találtam ezt az elképzelt jövőt. Aprobotok szerepeltetése igazán érdekes színt vitt a történetbe, a nanotechnológia széleskörű alkalmazása pedig párszor elgondolkodtatott.
Az eleje kevésbé tetszett, de fokozatosan egyre izgalmasabb lett. Szépen lassan tisztul kép a rejtélyes események körül. Az író stílusa többnyire könnyen emészthető, néha azért nagyon kell figyelni, mert fontosak a részletek. A karakterek többsége remekül kidolgozott, még a női karakterekről szóló fejezetek is rendkívül élvezetesek. A görög származású professzor volt a kedvenc szereplőm.
Remek regény, érdemes elolvasni.

3 hozzászólás
>!
Dominik_Blasir
Ian McDonald: A dervisház

Amikor hozzákezdtem A dervisház olvasásához, élt a fejemben egy kép a könyvről a korábbi vélemények és leírások alapján. Nem elvárás vagy prekoncepció volt ez, mert nem minőséget vártam – inkább csak egy hangulatot, egy érzést. Féltem, hogy a Marija Morevnához hasonlóan nem kapom meg teljesen, s elszáll mellettem a varázsa.
Milyen jó, hogy nem így történt.
Nem akarom tagadni, mélyen belemerültem egzotikus világába, mely talán ilyen a valóságban is, talán nem, de igazából itt a szürke betondzsungel Közép-Európában ez a legkevésbé sem érdekel engem. Nagyon élveztem Isztambul barangolását Ian McDonald vezetésével, a sokszínű kultúra megnyilvánulásait, a hagyomány ezer arcát, a különböző nemzetiségek és vallások együttélését, amely ahogy összeállt, valami különlegesen költőit hozott létre. Valami olyat, amit sajátosan giccses megfogalmazásban hajlamos vagyok léleknek nevezni.
Mert a regény sűrű szövete apró részleteitől lesz ennyire magával ragadó és érzelemgazdag. A magányos fiú és a még magányosabb görög közti kapocstól, a mézzé lett ember keresésére feltett emberi életek súlyától, a marketinges lány családjának mosolyogtató bájától. Nem mintha egyébként nem lenne zseniális: hat olyan történetet mond el, amelyek önállóan is kitennének egy-egy (nem is akármilyen) regényt. Van köztük hangulatos kincskeresés, izgalmas heist, bánatos sorsdráma, ötletes jövőkalauz, még összeesküvéses akciósztori is, de csak együtt képesek ilyen hatást kiváltani.
Csodálatos olvasmány A dervisház. Olyan, amit sokszor kell figyelmesen olvasni, sorra felfedezve apró rétegeit, hogy a végén valami még lenyűgözőbb tűnjön elő. Mert egyelőre még csak a felszínt kapargatom. De már az is gyönyörű.

7 hozzászólás
>!
ponty
Ian McDonald: A dervisház

Friss, és ezért izgalmas volt a regény ismerkedésünk kezdetén. Kanyargó, hosszú, de mégis sietősnek tűnő mondatok vezettek a 2027-es Isztambul, színes utcáin, miközben Törökország az Európai Unióhoz csatlakozott, én pedig belülről, de mégis kényelmes távolságból élvezhettem a városon kérés nélkül elfekvő kánikulát, a kalandot, lelki nyugalmat, boldogulást vagy épp mesés üzleti sikereket kereső regényalakok első felvonulását és a közeli jövő, esetleges technikai hátterét. Később azért csillapodott kicsit a kezdeti lelkesedésem, mert megszoktam mindezt, illetve nem mindig éreztem indokoltnak egy-egy szereplő aktuális cselekedetét. Ez utóbbi dolog engem sokkal jobban szokott zavarni, de itt most nagyon jól szórakoztam az ilyen apróságok ellenére. McDonald egy hajszállal tovább emlegette a kelleténél a focit, és tette ezt anélkül, hogy a fanatikus törökök és a sport, elején jól megfogalmazott viszonyának kérdését valóban kibontotta volna, és érzésem szerint ugyanúgy félbehagyta a pénz-szex témakört is a fiatal, gátlástalan bróker és galériatulajdonos feleségével kapcsolatban. Ha belefogott, de később maga sem találta elég fontosnak, akkor részemről nyugodtan ki is hagyhatta volna, mert anélkül is elég részletgazdag az írás, és sokkal élvezhetőbb és érdekesebb a dervisház négy öreg, görög lakójának fecsegő teázása, a kisfiús nyomozósdi, a legendás műtárgyak után mászkálás, meg a dzsinnes látomások és a hangulatos környezet. Vagyis a város, aminek jól láthatóan igyekezett vonzó oldalát bemutatni.

Nálam sikerült is neki, mert ez egyébként – leszámítva egy nagyon halovány gyanút, miszerint az író Isztambul és lakóinak ismertetésével talán egy cseppnyit rájátszik az olvasó Törökországgal és a törökökkel kapcsolatos elvárásaira – nagyon jó könyv, és igazán kellemes volt vele utazni.

>!
ppayter
Ian McDonald: A dervisház

Ian McDonald művész. Ezt már így megmondom, hogy ezen a regényen kívül semmi mást nem olvastam tőle és még a wikipédiás szócikket sem láttam róla. Aki egy ilyen regényt meg tud írni, nem lehet más, mint klasszikus értelemben vett művész, afféle „reneszánsz ember”, aki nem csak hatalmas műveltséget tud felhalmozni, hanem kiemelkedően intelligens is ahhoz, hogy ezt művészi formában összegezve tudja a közönség elé tárni. Mert A dervisház nem csak egy regény, féltucat szereplő eleinte csak homályosan összefüggő dolgairól, terrortámadásról, műkincsvadászatról, nanotechnológiáról, iszlamizmusról vagy az évtized gázüzletéről/csalásáról, hanem egyúttal tárháza és bemutatója az elragadóan gazdag török kultúrának, egy olyan ország kultúrájának, mely átmenet Európa és az iszlám világ között, átvitt és szó szerinti értelemben is híd Ázsia felé.


Bővebben a blogon: http://kultnaplo.blogspot.hu/2012/06/ian-mcdonald-dervi…

>!
Amadea
Ian McDonald: A dervisház

Ebben a könyvben mindenki üldöz valamit ; egy régmúlt szerelem emlékét, egy fél Koránt, egy mondabeli mézzé lett embert, pénzt, titkokat, igazságot – körülöttük pedig ott van a hőségtől vibráló, lüktető Isztambul, ez az emberi szívekből, emberi álmokból épült város, amely a titokzatosság ékszerét viseli a szíve táján, ahol a lehetetlennek számító dolgok teljesen hétköznapiak. „Egész Isztambul ünnepel… És Isztambul gyászol, Isztambul retteg, Isztambul remél. Isztambul minden.” Az imára hívó szó dallamára táncolnak az emberek, akár a kerengő dervisek – örökkön-örökké, mert ez a város addig fog állni, míg emberi szív dobog a Földön, akárcsak a történeten végigvitorlázó gólya, amely a hosszú élet jelképe.
Ha egyszer netalántán férjhez mennék, Isztambulba akarok menni nászútra. Meg Barcelonába.
Bővebben a blogon.

11 hozzászólás
>!
Shanara
Ian McDonald: A dervisház

Az első észrevételem: ez nem strandkönyv, nem könnyed nyári olvasmány. A történet egy nagyon részletes, nagyon összetett és jól átgondolt eseményláncolat leírása. Egzotikus helyszín, idegen kifejezések, idegen kultúra, ismeretlen technológia és rengeteg szereplő.
Az első kb. 200-250 oldallal eléggé megküzdöttem, de aztán már ment a történet, amely persze nem arról szólt, mint amire számítottam. A kedvenc szereplőm Can és a nanorobotjai lettek. Összetett cselekményéből én legjobban a kincsvadászatról és Can tevékenységéről szerettem olvasni. Tökéletesen kidolgozott, logikai hiba nélküli és minden cselekményszálat lezáró történet. Ha az eleje másnak is nehezen megy, akkor az a tanácsom, hogy olvassa tovább, mert megéri.
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2012/06/ian-mcdonald-der…

23 hozzászólás
>!
robinson P
Ian McDonald: A dervisház

A történettel kissé küzdés volt, a Sci-fi nem az én műfajom. Érdekelt, érdekes volt.
Részletesen itt:
http://gaboolvas.blogspot.hu/search/label/Ian%20McDonald

7 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis
Ian McDonald: A dervisház

Isztambul örök.
El sem tudom képzelni, micsoda kutatómunkát kellett elvégeznie Ian McDonaldnak A dervisház megírásához. Van itt minden, a nanotechnológiától kezdve a tőzsdézésen át a vallási ereklyékig. Miközben szereplőink 5 napját végigkövetjük a jövő Isztambuljában, szép lassan a város múltja is feltárul előttünk.
Én nagyon élveztem ezt a kettős utazást, ámulattal róttam Isztambul utcáit, és a végére mind a hat főszereplő sorsáért izgultam. A mezzé lett ember története meg már magában megérné az öt csillagot, akár egy különálló regény formájában is megállná a helyét.
Mostantól figyelni fogom McDonald munkásságát, és remélem más regényét is olvashatjuk majd magyarul. Ha csak fele olyan jó lesz, mint A dervisház, már nem járhatunk rosszul.

>!
RandomSky
Ian McDonald: A dervisház

Jó sűrű és szövevényes, izgalmas és érdekes, és hol költői, hol meg pörög, mint egy thriller, és különösen hálás vagyok az írónak azért, mert minden szálat elvarrt, mert rendesen befejezte, és olyan jó kis katartikus élmény lett így a vége, amilyenekért annyira szeretek olvasni. És azért is, mert nem nézi hülyének az olvasókat, számít rájuk, hogy képesek követni a megannyi szálat, és nem bizonytalankodik, inkább olyan, mintha nem holmi idegenvezetővel, hanem egy helybéli jó baráttal vágnál neki Isztambulnak, egy olyannal, aki a legtitkosabb, legjobb, legérdekesebb helyeket is ismeri, tudja, hol a legfinomabb a kávé, honnan a legszebb a naplemente, és nem azért mutatja meg mindezt, mert ezért fizetik, hanem mert meg szeretné mutatni. (Kíváncsi lennék, mit szólnának a törökök ehhez a regényhez.)
Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2012-06…


Népszerű idézetek

>!
arsenal0522

– Figyelje a varjakat! – mondja Beskardes. – A varjak egészen biztosan figyelnek minket.

439. oldal

Kapcsolódó szócikkek: varjú
3 hozzászólás
>!
Chöpp P

… a varjak a főkolomposok abban, mit is teszünk a bolygóval. Minél nagyobb felfordulást csinálunk, annál jobban tetszik nekik. Az új viselkedésformák futótűzként söpörnek végig a varjúpopuláción. Tíz évvel ezelőtt a japán varjak megtanulták, hogyan kell a keményhéjasokat az útkereszteződéseknél leejteni, hogy az áthaladó autók kerekei megtörjék őket. És nem csak ezt: kivárják a piros lámpát, és csak akkor szedik fel. Mostanra a londoni varjak is ezt csinálják. Tíz évbe tellett átkelnie Eurázsián. Evolúciós nyomás van, és ha ez hat a varjakra, akkor hat ránk is, csak még nem vettük észre.

438-439. oldal

Kapcsolódó szócikkek: varjú
2 hozzászólás
>!
Bélabá P

Ez a baj ezzel az országgal: senki nem tart ki semmi mellett. Amint valami gond van, vagy erőfeszítésre van szükség, vagy nehéz időszak következik rájuk, az emberek felállnak és elmennek. Amikor jön a neheze, kiszáll a többsége.

190. oldal

1 hozzászólás
>!
Chöpp P

(…) a szeretet ott van az ember orra előtt.

568. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
2 hozzászólás
>!
Diosz P

– Ez egy könyvtár? – kérdezte a maga túl hangos, tompa hangján. Érdeklődve nézett körül az egyszerű, rézlámpásos, bespalettázott ablakú, fehérre meszelt derviscellában. – A lenti nőnek sokkal több könyve van.
– „De azok nem olvasásra vannak – írta Georgios a vénséges oszmán kori asztalon heverő okospapírra. – Egy könyvtár, amelyben csupa olyan könyv van, amit soha nem olvasnak el, nem is könyvtár. – Hagyta hogy a betűk egyesével önmagukat töröljék el. – Ebben a könyvtárban csak egy könyv van, de az a világ összes könyve.”

80. oldal

>!
Chöpp P

Az intelligenciának nem előfeltétele a tudatosság.

174. oldal

1 hozzászólás
>!
Chöpp P

A szaglás az emlékezet dzsinnje – az idő nem létezik a számára.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet · érzékelés
>!
Chöpp P

     Szavazóképes férfiaknak meg kellene tiltani, hogy bármi közük legyen a tengerimalacokhoz…

265. oldal

1 hozzászólás
>!
Chöpp P

Mindig így van. A férfiak elvont fogalmakért halnak meg, a nők a családjukért.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · nők
>!
Shanara

A szavak és a számok embere másnak lát egy fehér szobát. Az író számára az iszonyat kockája, üres lap, amelyet meg kell tölteni a képzelet fröccseneteivel. Az a hely, amiről akkor ír az ember, amikor már napokig nem nézett semmi másra. Írás az írásról. A matematikusoknak ez az űr, a tiszta fehér fény, amely az elemzés prizmáján át a végső valóságot jelentő számokká esik szét. A fehér szoba falai a világegyetem falai, mögöttük ott a matematika.

110. oldal (Ad Astra, 2012.)


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen Baxter: Időhajók
Brian W. Aldiss: Helliconia: Tavasz
Iain M. Banks: Félemmetes géjpezet
Iain M. Banks: Holtpont
Arthur C. Clarke: Randevú a Rámával
Terry Pratchett: Piramisok
Brian W. Aldiss: Amíg világ a világ
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
China Miéville: Konzulváros
Frederik Pohl: Átjáró