Csak kétszer élsz (James Bond 11.) 18 csillagozás
"Irma Bunt felállt, és odalépett mellé. Átható tekintettel vizsgálgatni kezdte Bondot, azután tisztes távolságot tartva körbesétálta.
– Du lieber Gott! – suttogta félelemmel vegyes tisztelettel, amint a férfi bal profilját megpillantotta. – Ez lehetetlen – mondta rekedten, miközben még mindig szinte rettegve bámulta Bondot. – Pedig az! A jobb arcán végigfutó sebhely. A profilja! Hiába borotválták japánosra a szemöldökét. – A nő Blofeld felé fordult. – Ez az az angol ügynök – jelentette ki határozottan. – Ez az ember Bond. James Bond, akinek megölted a feleségét. Esküszöm, hogy ő az – tette hozzá indulatosan.
Blofeld összehúzta a szemét.
– Ki kell szednünk belőle a teljes igazságot. Rögtön megtudjuk, valóban süketnéma-e. Ez lesz az első lépés. A vallatókamra majd megoldja a nyelvét. De mindenekelőtt meg kell puhítanunk…"
Eredeti megjelenés éve: 1964
James Bond · szamuráj · Friedrich Nietzsche · Vincent van Gogh · Ernst Stavro Blofeld · Fidel Castro · Richard Lovelace "Dikko" Henderson · Tigris Tanaka

Csak kétszer élsz,
Egyszer, amikor megszületsz,
És egyszer, amikor szembenézel a halállal.
Bashó japán költő (1643–1694) nyomán
Nagyon de nagyon meglepődtem :) szeretem Japánt és ez a könyv egy tökéletes útikalauz, rengeteg infóval, sztorival és érdekes ténnyel a Japán mindennapokról.
Bond valahogy nem volt annyira kiemelkedő mint a filmen, Sean Conneryt nem könnyű überelni és a szaké se ér fel a martinivel (persze csak rázva nem keverve)
Nagyon komoly inkább tudományos mint körömrágós alkotás, valahogy nem tudtam annyira izgulni rajta mint a filmen amit kismilliószor láttam.

Nekem ez a rész volt a legkevésbé akciósabb, sokkal másabb, mint az elődjei. Ennek ellenére mégis élvezhető és szerethető része a Bond szériának. De pont ebben a másságban van a vonzereje szerintem. Nagyon ráment az egész könyv Japánra a kultúra, a helyszínek, a szokások bemutatására és nagyon is jól sikerült. Sokkal élettelibb lett tőle a történet, mint a „szokásos” Bond könyvekben. Viszont a könyv vége nekem fura lett, sajnálom, hogy további részek nincsenek meg magyarul, pedig nagyon érdekelne, hogy innen hogyan tovább.

Első James Bond könyvem és nagyon élveztem. Pedig alig volt benne csihipuhi, de amikor meg volt, akkor úgy izgultam, ha rágnám a körmeimet, most egy se lenne.
Reméltem, hogy minden jó, ha a vége jó és tényleg.
A Japánról szóló leírások is nagyon jók, rengeteg új információt megtudtam az országról.
Igyekszem begyűjteni a többi kötetet is, érdekel Mr. Bond többi kalandja is.

A történet Japánban játszódik, és gyakorlatilag az ottani kultúrára fókuszál. Az akció gyakorlatilag minimális, sokkal inkább az ország és a helyi mentalitás leírásáról szól a könyv, és ez igazából olyan jól sikerült, hogy a mindössze pár oldalt elfoglaló tulajdonképpeni harc talán még csak nem is hiányozna. Jó karakterek, érdekes, helyenként izgalmas történetvezetés teszi nagyon ajánlhatóvá a művet.