Egy jól induló kétkezes kanaszta-játszmában az egyik fél kezdettől fogva csal. Egy szép szőke lánynak hamarosan meg kell halnia. A játszma tétje pedig emelkedik. A cél: megszerezni az Egyesült Államok tizenötmilliárd dollárt érő egész aranytartalékát!
A Brit Titkosszolgálat 007-es ügynöke, James Bond ekkor tudja már, hogy az Auric Goldfinger megállapította új szabályok brutálisan egyszerűek: „Ha fej, én győztem – ha írás maga pusztulni fog!”
Goldfinger (James Bond 7.) 39 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1959
Napóleon · James Bond · Auric Goldfinger

A kedvenc Bond könyvben is és filmen is.
Már az elejétől fogva izgalmas és olvastatja magát egészen a végéig.
Megvan benne minden, ami egy jó Bond történethez kell Akció is, nyomozás is, kaland is. Valamint nem utolsó sorban kellően szórakoztató, tényleg öröm olvasni. Igaz némileg elfogult vagyok Bond téren.

Szinte minden James Bond filmet láttam, bár erre nem emlékeztem, csak a főcímre, az aranylánnyal. Olvasni viszont egyiket sem olvastam. Nagyon jó regény volt a maga nemében, olvasás közben a jelenetek megjelentek előttem (nekem Roger Moore az igazi a korszak miatt). A legnagyobb eltérés, ami feltünt, nincs olyan sok szép nő a könyvben, mint a filmeken és Bond sem a kalandokra specializált. Nagyon jó volt a felépítése, feszültség fokozása. letehetetlen. Sajna a borítót nerm élvezhettem, mert könyvtári átkötött regényt sikerült csak kölcsönöznöm, de nekem nagyon tetszik ez az arany-fehér borító a képen.

Aki szereti a 007es sztorit annak biztosan tetszeni fog. Nekem is tetszett. Csak azért kapott 4 pontot, mert Bond sármja megtérített egy leszbikust. Nagyon antifeministának kellene lennem, hogy ez ne idegesítsen fel.

Talán a kedvenc Ian Flemingem. Az első James Bond-könyv, amit olvastam. Jó fordítás és kellemes regény. Bővebben:

Az igazság az, hogy eddig nem nagyon kísértem el Mr. Bondot egy kalandos útjára sem könyv, sem film formájában, de azt hiszem, ideje mindezt megváltoztatni. A Goldfinger ugyanis a brit könyvírás remeke, jól adagolt, a teljesen nyugodtból lassan igazán izgalmassá váló történetet ad az olvasónak, miközben excentrikus figuráit is megkedveljük. A leírás izgalmas, ráadásul a középen lévő golfjátszma minden gyorsasága ellenére is feszült, Fleming majdhogynem egy „game” műfajú fejezetet ad elő. A történet pedig, ha nem is tökéletes, de konzisztens, fordulatos és szórakoztató.

Az első találkozás alkalom, a második a véletlen műve, a harmadik már ellenséges mesterkedés…
5. oldal - Goldfinger (Fabula, 1989)

Bond sosem bízott az alacsony emberekben. A kurta termetűeket gyermekkoruktól fogva kisebbrendűségi komplexus gyötri. Egész életükben arra vágynak, hogy nagyobbak lehessenek – nagyobbak a többieknél, azoknál, akik gyermekkorukban gúnyolták őket. Napoleon alacsony volt, Hitler nemkülönben. A világ minden bajt a kurta termetűeknek köszönhet.
40. oldal (Fabula Könyvkiadó, 1989.)

Mr. Gold – Jed Midnight hangzatosra formálta a nevet –, maga vitán felül a legnagyobb bűnözésben Káin óta, aki a gyilkosságot feltalálta, és mindjárt ki is próbálta Ábelen…
267. oldal (Fabula Könyvkiadó, 1989.)
![]() | James Bond sorozat · Összehasonlítás |