Az ​ötödik evangélium 18 csillagozás

Ian Caldwell: Az ötödik evangélium

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

II. ​János Pál pápaságának utolsó éveiben egy titokzatos kiállítás készül a Vatikáni Múzeumban, de egy héttel nyitás előtt az egyik kurátort meggyilkolják a Castel Gandolfó-i pápai villáknál. Ugyanezen az éjszakán betörnek az ötéves fiát egyedül nevelő görög katolikus pap, Alex Andreou atya vatikánvárosi otthonába. A római rendőrség és a vatikáni csendőrség tehetetlenkedését látván Alex atya maga kezd nyomozni, ám ahhoz, hogy megtalálja a gyilkost, rá kell jönnie a halott kurátor titkára. Vajon milyen összefüggés lehet a második század közepén, Edesszában írt ötödik evangélium, a szírógörög nyelvű Diatesszaron és a rejtélyes torinói lepel között? És mi köze mindennek a katolikus és az ortodox keresztények viszonyához, a Vatikán bíboros államtitkárához, sőt magához a Szentatyához?
Kik azok, akik semmitől sem riadnak vissza, hogy saját elképzeléseikhez idomítsák a tényeket?
Az ötödik evangélium egyszerre letehetetlen, tapintható atmoszférájú thriller és ismeretanyaggal… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2016
520 oldal · ISBN: 9789634055167 · Fordította: Papolczy Péter

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Ian Caldwell: Az ötödik evangélium

A regényt mindenképpen megilleti a krimi (thriller semmiképp) jelző, ami Rómába, azon belül is Vatikánba vezet el minket. A történet 2004-ben II. János Pál pápaságának utolsó éveiben két testvér körül forog: Alex Andreou, (apjához hasonlóan „keleti” katolikus) egy görög-katolikus (nős, gyermeke van) fiát egyedül nevelő pap, és Simon Andreou, (a „híres” római katolikus hagyomány őrzője) római katolikus pap, diplomata. A Vatikáni Múzeum titokzatos kiállításra készül, miközben egy héttel a nyitás előtt az egyik kurátort (Dr. Ugolino Nogara) meggyilkolják Róma külvárosában, a pápai villáknál. Alex Andreouhoz, ugyanezen éjszaka betörnek, ezzel egy időben Simont letartóztatják. A vatikáni csendőrség és a római rendőrség nem áll éppen a helyzet magaslatán. A nyughatatlan pap maga veszi kezébe nyomozást és próbálja megtalálni a kurátor gyilkosát, illetve az okát, valamint persze azt is, hogy tulajdonképpen őt magát miért akarták belekeverni ebbe az egész ügybe. Az atya által végzett izgalmas és természetesen kötelezően egyháztörténeti adalékoktól hemzsegő nyomozás során egyre több minden mutat arra, hogy egy középkorban feltűnt, úgynevezett ötödik evangélium (amit Diatessaron néven ismerünk, ami feltárja a katolicizmus legszentebb emlékeinek egyikét és a katolicizmus két karja közötti szakadékot) és a híres torinói lepel között szoros az összefüggés. A sztori érdekességét az adja, hogy Caldwell valós adatokkal kombinál, kiemelkedő hangsúlyt fektet a történelmi hűségre, a művészettörténeti, egyháztörténeti összefüggésekre (amely többek között a testvériség, a hit és a megváltás teológiáját is megmutatja) illetve a fordulatban gazdag nyomozás bűnügyi részleteire is. Intelligens, látványos „Rubik kocka” egy regényben. Ha olyan Dan Brown-stílusú, gyors tempójú, energikus thrillert keresel, akkor semmiképpen nem ajánlom. De ha kedveled az olyan könyvet, mely sok titkot tartogat egy sokkal lassúbb ütemben a megszokottól, amely igazán lenyűgöző betekintést nyújt az evangéliumok és katolicizmus történetébe, az egyház működésének rendszerébe, akkor mindenképp olvasd el „Az ötödik evangéliumot”.

>!
PapolczyPéter
Ian Caldwell: Az ötödik evangélium

Lenyűgöző a csavar a végén. Mármint a teológiai csavar. Egyrészt kicsit hihetetlen, amikor nagy teológusok, sőt, II. János Pál szembesül valamivel, ami igazából ott volt az orruk előtt az evangéliumokban… ugyanakkor az én orrom előtt is ott volt, mindenki orra előtt ott volt, de valahogy senkinek nem esett le… legalábbis még nem nagyon hallottam róla eddig.

>!
Cherrytree P
Ian Caldwell: Az ötödik evangélium

Tíz évig készült ez a regény, ennyi idő kellett az írónak, hogy a végére érjen. Nagyon kiforrott lett a történet, elismerem, de nagyon lassan haladós, és legalább a feléig el kellett érnem, hogy már igazán érdekelni kezdjen, mi leszba vége. A perrel, a Vatikán működésével kapcsolatos vonal is nagyon érdekes. Alex és Simon sorsának alakulása is érdekelt. Csak ne lett volna ilyen hosssszú….

>!
Kogoro
Ian Caldwell: Az ötödik evangélium

A történetet nem a rejtélyes haláleset teszi igazán érdekessé. De nem is az, ahogy Alex megpróbálja bizonyítani Simon ártatlanságát, hiszen mindkét szállal találkozhattunk már számos krimi lapjain. Ami különlegessé teszi a regényt, az a Vatikán, valamint a vatikáni élet és az egyházi törvényszék bemutatása. Androu atya magánélete is szerepet kapott, azonban ez kevésbé ragadott meg, nem igazán foglalkoztam vele, hogy hogyan alakulnak a dolgok a feleségével.

Kedvenc szereplőm Simon atya, Mignetti és Lucio lett. A pápát is erős karakterként mutatta be a szerző, amit betegségéből fakadó testi gyengesége sem tudott megingatni. Ennek ellenére jobban tetszett volna, ha nem II. János Pál lett volna a pápa, hanem csak egy róla mintázott karakter. Ha egy valós személy szerepel egy kitalált történetben, az számomra nem teszi valóságosabbá a történetet, sokszor épp ellenkező hatást vált ki.

A könyv valahol fél úton van a Don Matteo c. sorozat és A Da Vinci-kód c. regény között.

>!
gizad
Ian Caldwell: Az ötödik evangélium

A könyvtárban láttam meg a könyvet és a fülszövege alapján megfogott. Olyan Dan Brown-osnak tűnt. Ebből a szempontból csalódtam, a történet nem pörgős és kicsit sem emlékeztet a Langdon-féle kalandokra. Viszont a vatikáni törvényszék és az egyházi élet bemutatása érdekes volt. Furcsa volt számomra, hogy II. János Pál pápa szerepet kapott a könyvben, de nem volt zavaró. A thriller jelző felett azonban értetlenül állok, inkább kriminek mondanám egy kis jóindulattal. Aki szereti a lassabb cselekményt, az érdekes információkat és az egyházi dolgokat, annak ajánlom, aki viszont thrillert vár, vagy fordulatokban gazdag, pörgős cselekményt, az csalódni fog.

>!
Pityer
Ian Caldwell: Az ötödik evangélium

Csodálatosan magával ragadó regény, gyönyörű leíró részekkel. A cselekmény folyása kicsit lassúcska, de ez inkább csak előnyére válik a kötetnek. Aki szereti az egyházi vonalú könyveket, a Vatikánt, a pápaság és felekezetek történetét, annak alapmű lesz. Biztosan újra fogom olvasni.

Ha lehetne a fordítás minőségét is pontozni, arra külön maximális értékelést adnék. Néhány helyen olyan mondatokat használ a fordító, ami már költészet.

>!
marsey
Ian Caldwell: Az ötödik evangélium

Egy csillag jár az igényes fordításért és még egy a szép borítóért… És ennyi. Mert ha valaki hozzám hasonlóan azt hiszi, hogy olyan pörgősen zajlanak majd az események, mint Dan Brown regényei esetében, az csalódni fog: a cselekmény olyan lassan hömpölyög, hogy annál egy mezei MÁV-vonat is gyorsabban célba ér. A regény legelején történik egy gyilkosság, utána kezdetét veszi a rettentően unalmas „nyomozás”, ami, így visszagondolva, fogalmam sincs, hogyan tartott közel 500 oldalon keresztül. A felénél megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy félbehagyom, mert sem a gyilkos kiléte nem érdekelt, sem a szereplők nem kerültek közel hozzám (leszámítva Petert, a kisfiút, aki az egyetlen üde színfoltja ennek a történetnek), sőt, a torinói lepel és az ötödik evangélium körüli rejtély is hidegen hagyott. Még hogy „mesteri thriller”… Köszönöm, ettől az írótól soha többé semmit.


Népszerű idézetek

>!
mate55

Miután apa meghalt, anya azt mondta, furcsa érzés, hogy még mindig van keze, pedig nincs már aki fogja.

9. oldal

5 hozzászólás
>!
mate55

Az anya és gyermeke között van a teremtés legtisztább szeretete.

322. oldal

>!
mate55

A legsötétebb vétkeket is meg lehet bocsátani, de nem lehet őket meg nem történtté tenni.

7. oldal

9 hozzászólás
>!
mate55

Csinos nőt vinni papok gyülekezetébe komoly baklövés.

76. oldal

>!
mate55

Otthon egy könyvvel szoktuk elűzni a rémálmokat

141. oldal

Kapcsolódó szócikkek: rémálom
>!
mate55

A FIAM KICSI MÉG AHHOZ, hogy mértse a megbocsátás mibenlétét.

(első mondat)

>!
mate55

Eljön a napja, hogy vadidegenek leszünk a másik számára.

258. oldal

>!
mate55

Nincs a világon ahhoz fogható szeretet, mint amilyet egy anyuka érez a kisfia iránt.

322. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A víz mélyén
Megan Miranda: Minden eltűnt lány
Wm. Paul Young: A viskó
Jodi Picoult: Házirend
Sandra Brown: A csapda
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Daniel Cole: Rongybaba
Robert Galbraith: A selyemhernyó
Karin Slaughter: Hitetlen
Beth Flynn: Kilenc perc