Sötét ​háttér előtt 46 csillagozás

Iain M. Banks: Sötét háttér előtt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az arisztokrata családból származó Lady Sharrow valamikor egy harci alakulat parancsnoka volt. A háború után visszavonult, hogy eltemesse magában a múltat. Egy fanatikus vallási szekta indít bolygóközi hajtóvadászatot ellene, így ő újra maga köré gyűjti a régi embereit, hogy életben maradhasson. Néhai nagyapja titokzatos üzenetei nyomán száguldanak bolygóról bolygóra, városról városra, hogy megtaláljanak valamit, ami megmenti őt, de elpusztíthatja az egész világot.
A Sötét háttér előtt egy őrült Odüsszeia a Golter-rendszeren keresztül, melynek során Sharrow kénytelen szembenézni a saját múltjával, és feltárni minden ott rejtőző titkot, bármi legyen is a következmény.

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2004
570 oldal · ISBN: 9638648333 · Fordította: Torma Eszter

Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

Nuwiel P>!
Iain M. Banks: Sötét háttér előtt

Nem véletlenül húztam-halasztottam az utolsó olvasatlan, magyarul megjelent Banks könyv olvasását. Hiába lehet kipipálni egy tételes listán az összes rá jellemző sajátosságot, mintha ő is ugyanezzel a módszerrel írta volna a könyvet.

1) Furcsa, különös világ: pipa. A Golter rendszer a galaxisok közötti semmiben található, az emberiség az összes lakható bolygón és holdon ott van, a csillagközi utazás módját azonban nem ismeri. Nincsenek nagy birodalmak, királyságok, országok, inkább amolyan cyberpunkra hajazó vállalati-vallási-állami-koncessziós területek léteznek egymás mellett nyakatekert egyezmények és az Összvilág Bíróság keretei között.

2) Szövevényes múlttal rendelkező, sok traumát hordozó szereplők: pipa. Sharrow és társai harcoltak a legutolsó háborúban, az osztag több tagja is elesett. A maradékot szedi most össze, hogy segítsenek neki megtalálni az utolsó Lusta Fegyvert, különben egy szekta megöli.

3) Humoros helyzetek: pipa. A világból adódóan jól megfér egymás mellett (még ha nem is egy bolygón találhatók épp) az autonóm androidok által kibérelt, és folyamatos restaurálás alatt álló város, és a mindenféle technológiát elutasító, visszamaradott királyság, ahol nem napi ima van, hanem napi káromlás.

Sajnos az egyes elemek megléte és kidolgozottsága sem tudja helyettesíteni a történet hiányosságait. Valahogy folyamatosan ott motoszkál az az érzés, mint a pap és a fél citrom történetének hallgatásakor az egyik edzőtábori ki mit tudon (felelősséget nem vállalok, ha valaki nem ismerné, és rákeresne…), de mégsem jön el soha a katarzis, hogy igen, ezért megérte végigolvasni ezt a közel hatszáz oldalt. Csak húzza és húzza a mézes madzagot, hogy mindjárt, mindjárt itt a pillanat, de a legvégén csalódtam.

ViraMors P>!
Iain M. Banks: Sötét háttér előtt

Alapvetően tetszett.
Maga a történet kifejezetten jó, bár a fülszöveg alapján mozgalmasabbra számítottam. Sharrow és csipet-csapata kedvelhető banda spoiler, a világ pedig egyszerűen zseniális.
Helyenként viszont nagyon elnyújtott volt, és egyes jelenetek nekem elég felszínesnek, vagy érzelmileg tompának hatottak.

syeren P>!
Iain M. Banks: Sötét háttér előtt

Iain M. Banks világa ebben a könyvben is nagyon szépen kirajzolódik, bár nem Kultúra regényről van szó. Az alaphangulatot már az első fejezetben megteremti. A karaktereket könnyű volt megkedvelni, csak az írót ismerve sosem lehet tudni mi lesz a sorsuk. Elég nehéz elképzelni, hogy valójában még mennyire fiatalok. Sokszor kegyetlen és komor a sztori – arról nem beszélve, hogy az író a szereplőivel ebben a könyvben sem bánik kesztyűs kézzel…

BlackSheep>!
Iain M. Banks: Sötét háttér előtt

Jó volt kis kihagyás után megint Banks-et olvasni, még ha A sötét háttér előtt nem is egy kiemelkedő alkotás tőle. Egyáltalán nem rossz könyv, megvan benne nagyjából minden, ami az író más műveit olyan ellenállhatatlanná tette: összetett karakterek (akik ezúttal is úgy hullanak mintha utolsó statiszták lennének), nagyszerű párbeszédek, kiapadhatatlan fantáziáról árulkodó ötletek, kiszámíthatatlan fordulatok, satöbbi, satöbbi. Ami viszont hiányzik, az a bizonyos megfoghatatlan plusz, ami például az Emlékezz Phlebasra-t, a Nézz a szélbe-t, vagy a Játékmestert (végre egy amit lehet normálisan ragozni…) valahogy összetettebbé és mélyebbé tette. A sötét háttér előtt is tud mindent, ami ehhez kéne, de valahogy mégsem áll össze száz százalékig. Ettől függetlenül gyanítom, a legtöbb író a fél karját odaadná hogy ilyet tudjon írni, de a nagymestertől ez csak egy „oké” kategória.

richvar>!
Iain M. Banks: Sötét háttér előtt

Első Banks könyvem, egyik kedvencem is. Nagyon változatos, eredeti helszinek és karakterek.

ppayter>!
Iain M. Banks: Sötét háttér előtt

Talán ez tetszett a legkevésbé az eddig olvasott Banks-regény közül, de azt már nem tudnám megmondani, hogy miért.


Népszerű idézetek

nage>!

Pokolba a sajnálatoddal meg az összes terveddel! Baszd meg a híveidet, baszd meg a hozzád lojálisokat, az igazi hívőket. A kurva anyját az összes magabiztos és kétely nélküli embernek, akik készek megnyomorítani és megölni bárkit, aki az útjukba áll, és a kurva életbe minden olyan nemes céllal, ami gyilkolással és gyerekek sikolyával végződik.

ViraMors P>!

Eltöprengett, vajon mi lehet a tükör túloldalán, ki nézhet vissza rá onnan.

Amperszag>!

Te aztán baromira szeretsz beszélni homoksimító létedre.

19. oldal

Amperszag>!

– Pedig lehet, hogy hasznos lenne – vetette közbe Cenuij.
– Na ja – válaszolta Zefla. – Egy törött láb is nagyon hasznos tud lenni, ha az ember hátulról fejbe akarja rúgni magát.

248. oldal

Amperszag>!

Jesszusom, én ahhoz hozzá sem nyúlnék, uram. Ha szabad ilyet mondanom, egy kicsit zavarosnak tűnik.

250. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Dan Abnett: Hórusz felemelkedése
Alastair Reynolds: Napok háza