Tüske ​a köröm alatt (Mysterious Universe) 30 csillagozás

I. M. Brod: Tüske a köröm alatt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​22. századi Los Angeles nem a nyugalmáról híres. A csupa üvegacél felhőkarcolók, arab luxusnegyedek, orosz kaszinók mellett tombol az erőszak, és hódít a heroin szuperfinomított változata, a Triplex. A csillogás és pompa fénykörén túl sötét árnyak mozgolódnak a metropoliszban, a rendőrség pedig a Novus Ordo Seclorum – Új Világrend – oligarcháinak és mindenható vállalatainak kezében van.

A West Castle százhuszonnégyes irodaépülete azonban nem tartozik a nagyvállalatok csillogó acél- és üvegpalotái közé. Üzleti nyomornegyed, de annak is éppen elég drága. Kilátás semmi, az ablakok védőfóliái már tejopálra mattultak, és a folyosón mindig otthonos a félhomály. A végtelen üzemidejű lámpa már régen kiégett, és a bérlők egyike sem nyúlt a zsebébe, hogy megjavíttassa. Egy barna, egyszerű ajtón egyszerű felirat áll: Ross Quinlan.

„A napidíjam háromszáz dollár, plusz a költségtérítés: ennyit érnek az izmaim meg az a kevés működő agysejt a fejemben. Van egy kopott, majdnem… (tovább)

>!
SFportal E-Book, Budapest, 2010
246 oldal · ISBN: 9630601524
>!
Graal Könyvek, Budapest, 2006
262 oldal · ISBN: 9789630601528

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

NewL P>!
I. M. Brod: Tüske a köröm alatt

Sajnálom, hogy ilyen sokáig vártam az olvasásával. Kifejezetten jól megírt, élvezetes stílusban tálalt regény egy elképzelt távoli jövőbe helyezve, megfejelve különböző sci-fi beütésű eszközökkel. De ami mögötte van mindennek, az egy klasszikus noir detektív történet, a szarkasztikus, kiégett magánnyomozóval, akinek a történtek minden szála csak a végére áll össze. Bár kicsit sablonos volt, és sok helyen előre kitaláltam a történteket, ettől függetlenül nagyon jól szórakoztam.

2 hozzászólás
Leonidas>!
I. M. Brod: Tüske a köröm alatt

Ross Quinlan a 22. századi Los Angeles drogokkal, bűnözéssel és korrupcióval átitatott poklában magánnyomozóként keresi kenyerét. Életunt, dörzsölt exzsaru, akit már nem nagyon lehet meglepni szinte semmivel. Azonban most egy olyan mocskos ügybe keveredik, amiből csak rendkívüli nehézségek árán tud kimászni.
Nem volt rossz regény. Sodró lendületű, kellőképpen titokzatos, izgalmas nyomozással megfűszerezett történet. Egy-két idétlenebb poént leszámítva, a humor is rendben volt. Sajnos, mint sci-fi kevésbé nyújtott kiemelkedőt. Ez ugye egy MU regény lenne, csakhogy olvasás közben nem igazán találtam annak.
Egész jó regény, egyszer érdemes elolvasni.

Ananiila>!
I. M. Brod: Tüske a köröm alatt

Elkezdtem sorrendben olvasni a MU világát, ez a 4. történet a sorozatban, de az első regény, eddig csak novellák voltak. (amiből kettő szintén I.M.Brod vagyis Szalai-Kocsis Tamás írása)
Nagyon-nagyon beszippantott, alig bírtam éjjel letenni, ennek oka, hogy két kedvenc műfajom keveredett benne: a noir hangulatú krimi és a sci-fi, mindez rendkívül élvezetes feldolgozásban.
Adott egy kiégett, alkoholista magánnyomozó, aki elvállal egy ügyet, mely során fel kell kutatnia egy nőt, de természetesen a nyomozás korántsem egyszerű, nemsokára egy szövevényes bűnügy kellős közepén találja magát, rendőrséggel, orosz maffiával körülvéve, mindez a 22. század futurisztikus világában. Kicsit talán klisésnek tűnik, egy pillanatra eszembe is jutott a Leviatán ébredése, de ez a könyv nem merül el annyira a sci-fi világában, a jövő inkább csak egy hátteret ad a krimi hangulatához.
Tetszettek a karakterek, az írásmód a megcsillanó humor. Kár, hogy Tamás nem folytatja az írást, mert én még sok történetet olvasnék Ross Quinlan főszereplésével.
Lezárt a sztori, minden előzmény nélkül is olvasható, olyannak is akinek gőze sincs róla mi is az a Mysterius Universe.

ViraMors P>!
I. M. Brod: Tüske a köröm alatt

Kellemes darab, én többedik olvasásra is szeretem. Klasszikus noir, némi cyberpunk-kal vegyítve. Keserű és cinikus, a humora hol fekete, hol nem, helyenként sajna kissé erőltetett. Ross Quinlan soha nem lesz fényes páncélú lovag a fehér paripán, de ha kesztyűt dobnak neki, azt egészen biztosan felveszi, és vagy kiüti az ellenfelét, vagy őt ütik ki alaposan, de nem fogja félidőnél feladni. Kedvelem, az az igazság.
A sztori kellemesen pörgős. Nem mondom, hogy kiszámíthatatlan, de tartogatott pár fordulatot. Röpködnek a pofonok, a lövések és letális mennyiségű pia fogy el.
Igazából, ha már MU regény örültem volna kicsit több háttérinfónak a korszakról, mert abból elég kevés volt. Ezért, és a helyenként erőltetett humorért fél csillag levonás, de ennek ellenére nagyon szeretem.

Korvusz>!
I. M. Brod: Tüske a köröm alatt

Az MU világához képest nem egy nagy durranás..

Hogy milyen amúgy a Mysterious Universe világa? Hát egyrészt hangulatos, és kalandos, másrészt meg valódi mondanivaló tartalmaz. Ez utóbbit úgy éri el, hogy olyan elemeket épít a jövőben játszódó történetbe ami a múltba, vagy más kultúrákba vezetnek. Így például bemutatja a kínai mítoszokat, vagy az Szent Korona történetét. Azaz valamit még meg is tanít neked és mindezt humorosan kiválóan szórakoztatva teszi…

NA, ez a regény nem tartalmaz ilyesmit. :P .. Mérsékelten viccelődve és középszerűen izgalmasan végigvezet minket a történetén, ami leginkább a borítón is látható magánhekus köré szövődik, és pont olyan amilyennek az ember a magánhekusokról szóló történeteket megszokta. Van benne benne bűntény és van fordulat és

.. szóval egynek elment. :)

_Numb_>!
I. M. Brod: Tüske a köröm alatt

Nyeh?
Nem érte meg a könyv az egy napos elolvasást, amit rászántam. Az első 70-80 oldal pörgött és a felvezetés izgalmas volt, de ahogy bejöttek a konfliktusok a vége fele, az utolsó 60 oldalt már azért olvastam, hogy túl legyek rajta és talán kicsit megvilágosodjak. Nos, nem mondom, hogy meg sikerült teljesen, mert a karakterek nagyja nem hagyott bennem komolyabb nyomot. Hogy középen mi történt? Fogalmam sincs, de főhősünk nagyon sokat izzadt és ennek hangot is adott. Picit klisés az egész, és a nevek tengerében könnyű olykor elveszni. Volt pár pillanat, amikor megmosolyogtatott a főszereplő szarkazmusa, de túlnyomórészben inkább túlzásnak éreztem az odaszólásokat.
Összességében nem volt akkora csalódás, hozhatott volna bőven többet is, így viszont marad egy egyszeri olvasást megérő kis akció krimi.

Khadris>!
I. M. Brod: Tüske a köröm alatt

Nehezen rágtam át magam a könyvön, de nem azért, mert rossz volt, hanem mert hirtelen nagyon sok lett a név és már fogalmam sem volt arról, ki kicsoda, és miért halott. Ez egy keserédes blues, és bár a végére kiderül minden, keserű is marad, nincs happy end. Azt hiszem jól is van ez így, mondja az agyam, csak a Brett Shaw mesevilágába kapaszkodó, álmodozó szívem fáj kicsit.
Ebből is látszik, hogy a könyv fantasztikus.
Azért a kukába dobott boritékért jár a fél csillag levonás…

Andee_Zengő>!
I. M. Brod: Tüske a köröm alatt

Nagyon tetszett a könyv, Ismerve az íróját nagyon élveztem a stílusát könyv alakban is! Csak ajánlani tudom… :)

Noro >!
I. M. Brod: Tüske a köröm alatt

Mint futurisztikus detektívsztori, rendben van. De mint MU regény, elégtelen. Semmiféle jellegzetességét nem villantja meg a világnak vagy a sorozatnak. Ezen a könyvön is csak azért van logó, mert elfért a borítón…

Idiocry>!
I. M. Brod: Tüske a köröm alatt

Ez volt a második MU könyvem és bevallom engem magával ragadott ez a világ. Az író pont annyit árul el és pont annyit fest le arról az elképzelt jövőről amennyi épp elég ahhoz, hogy én is el tudjam képzelni. Végig a lényeget tartotta szem előtt az enyémet meg a könyvön csak párszor keveredett bele hosszabb felesleges okfejtésbe ami nem tetszett. Viszont szerettem a főhőst, nekem az ilyen stílusú karakterek mindig is nagy kedvenceim voltak. A négy csillagot a rövidségért kapta, de így is élvezhető volt.


Népszerű idézetek

Aligabacs>!

Ami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, az a legtöbb esetben egy kacsa.

11 hozzászólás
Aligabacs>!

A nők fegyver nélkül is veszélyesek, a kisírt női szem pedig lekörözi még a Topáz energiafegyvert is. Mind a kettő apró lukakat éget az emberbe. Mindezt hangtalanul.

Aligabacs>!

Fürkésző tekintettel nézett, a vesémbe akart látni. A májamat könnyebben megtalálhatta volna.

NewL P>!

Ez az a pillanat, amikor nem szabad hátranézni, nem szabad a másik szemében azt keresni, amire mi magunk vágyunk. A szem a lélek tükre, törékeny és torz képet ad. Az emlékezet azonban hűen őrzi a torz tükörkép legszebb vonásait, felnagyítja és olyanná teszi, amilyet látni akarunk.

Idiocry>!

Sokszor döntöttem már rosszul az életemben. Az ember a döntéseitől válik önmagává, azzá, akinek lennie kell, ha önmaga akar maradni.

Aligabacs>!

A Prince of Persia mecsetszerű épülete fölé két karcsú torony magasodott, rajtuk az elmaradhatatlan kerengővel, ahonnan a magát müezzinnek képzelő vendég addig ordíthat, amíg csak jólesik – vagy esetleg ő maga ki nem esik. A tetőszerkezet hatalmas dekoreflektorai már huszonöt kilométerről jól látható igét írtak az égre: Allah hatalmas, de a jéghideg Coca-Cola az igazi!

Idiocry>!

Egyetlen dologban lehettem biztos: nagy marha vagyok, aki kiáll a medve elé, miközben azt sem tudja, hogy néz ki egy medve.

sajtipajti>!

Mielőtt szétesett volna alattam a verda, letettem a Chandler és D.Hammett sarkán és otthagytam nyitott ajtókkal.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: Artemis
Estelle Brightmore: 13. napon
Cathrin Smith: Eredet
Blake Crouch: Sötét anyag
J. D. Robb: Halálos híresség
John Scalzi: Bezárt elmék
Richard Morgan: Valós halál
Ben H. Winters: Végső ígéretek
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Mur Lafferty: Hat ébredés